Locuitorii din Xinjiang au vociferat împotriva măsurilor drastice de izolare impuse după o revenire a contaminărilor cu Covid-19, un semn rar de neîncredere în această regiune sensibilă a Chinei, unde trăiește minoritatea musulmană Uyghur, potrivit AFP.

XinjiangFoto: Flickr

China, prima țară care a înregistrat cazuri de coronavirus anul trecut, a reușit de atunci să țină sun control epidemia prin măsuri foarte dure.

Cu toate acestea, un focar de infecție a fost raportat luna trecută în Urumqi, capitala regională a Xinjiang, o regiune vastă din nord-vestul Chinei, unde locuiesc 25 de milioane de oameni.

Reculul epidemiei a infectat peste 900 de oameni acolo. Însă nici un caz nou nu a fost înregistrat timp de opt zile, potrivit autorităților, care au dat asigurări la începutul lunii că ar fi stopat efectiv contagiunea.

Cu toate acestea, rezidenții din Xinjiang rămân supuși în fața unor restricții semnificative, inclusiv în ceea ce privește carantina obligatorie, iar unii și-au lăsat furia să explodeze pe social media în ultimele zile, în ciuda cenzurii.

„De ce trebuie să blocăm tot Xinjiang-ul?”, a scris un utilizator pe platforma Weibo, menționând că întreaga regiune - de trei ori mai mare decât Franța metropolitană - nu a fost afectată de cazurile Covid-19.

"Am făcut trei teste (...), dar încă nu am voie să-mi părăsesc reședința", spune indignat altcineva.

Muncitori migranți, studenți, oameni de afaceri și turiști s-au plâns, de asemenea, că nu pot părăsi Xinjiang.

Fotografiile postate pe platformele Weibo și WeChat au arătat persoane înlănțuite la intrările unei reședințe pentru că, aparent, și-au părăsit casele, în ciuda blocajului.

Alte fotografii arătau ușile de intrare sigilate cu încuietori instalate de voluntari zeloși, care aplică instrucțiunile autorităților la nivel rezidențial.

Autoritățile au asigurat luni că măsurile de izolare vor fi ușurate în zonele neafectate de virus, potrivit tabloidului naționalist Global Times.

Xinjiang este un teritoriu imens semi-deșertic, care se învecinează cu Asia Centrală și unde locuiesc uigurii.