Cercetătorii din Hong Kong au anunțat luni că au descoperit primul caz dovedit din lume de reinfectare cu Covid-19, dar experții subliniază că este încă prea devreme pentru a trage concluzii privitoare la evoluția pandemiei, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Acest caz arată că o reinfectare poate surveni la doar câteva luni după vindecarea de o primă infecție", afirmă, într-un comunicat, departamentul de microbiologie al Universității din Hong Kong (HKU), care a precizat că între cele două infectări a existat un interval de patru luni și jumătate.

Potrivit cercetătorilor, o analiză genetică a arătat că cele două infectări succesive ale aceluiași pacient au fost provocate de două tulpini diferite ale virusului SARS-CoV-2, responsabil de Covid-19.

"Rezultatele noastre sugerează că SARS-CoV-2 ar putea persista în populație, la fel cum este cazul pentru alți coronaviruși responsabili pentru banale guturaiuri, chiar dacă pacienții au dobândit o imunitate", arată cercetătorii de la HKU.

"Deoarece imunitatea ar putea să nu dureze mult timp după o infecție, vaccinarea ar putea să trebuiască să fie avută în vedere chiar pentru oamenii care au fost deja infectați", afirmă ei.

Pacientul, un bărbat de 33 de ani cu rezidența în Hong Kong, a fost testat pozitiv prima oară în 26 martie, după ce a prezentat simptome (tuse, dureri de cap și de gât, febră). După ce s-a vindecat, a fost testat negativ de două ori.

Dar, în 15 august, el a fost din nou testat pozitiv. Aspect important: nu prezenta de această dată niciun simptom. Boala sa a fost descoperită grație unui test de depistare la aeroportul din Hong Kong, în condițiile în care bărbatul revenea din Spania via Marea Britanie.

"Este puțin probabil ca imunitatea colectivă să poată elimina SARS-CoV-2, deși este posibil ca infecțiile următoare să fie mai puțin severe decât prima, așa cum a fost cazul pentru acest pacient", afirmă cercetătorii, în acest studiu.

Studiul, spun aceștia, a fost acceptat luni de revista americană Clinical Infectious Diseases și este în așteptarea publicării.

În ultimele luni, mai multe cazuri de posibile reinfectări au fost menționate în lume, fără a exista însă o certitudine. Chestiunea imunității în fața Covid-19 este în continuare înconjurată de numeroase necunoscute.

Specialiștii avertizează însă că nu este bine să se tragă concluzii pripite.

"Este dificil să tragi concluzii definitive după un singur caz. Având în vedere numărul de infectări în lume, să vezi un caz de reinfectare nu este atât de surprinzător", a comentat Dr Jeffrey Barrett, de la Wellcome Sanger Institute.