Comisia Europeană anunță că a încheiat luni discuții preliminare cu societatea Moderna pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19. Se anticipează achiziționarea inițială a 80 de milioane de doze în numele statelor membre UE, cu o opțiune de a achiziționa până la 80 de milioane de doze suplimentare, care vor fi furnizate după ce un vaccin se va dovedi a fi sigur și eficient.

Vaccin împotriva COVID-19Foto: ARPIM

Moderna este cea de-a cincea societate cu care Comisia a încheiat discuții, după Sanofi-GSK, la 31 iulie, Johnson & Johnson, la 13 august, CureVac, la 18 august și semnarea unui angajament prealabil de achiziție cu AstraZeneca, la 14 august.

Potrivit CE, contractul avut în vedere cu societatea Moderna ar prevedea posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul, precum și să îl doneze țărilor cu venituri mici și medii sau să îl redirecționeze către țări europene. Se anticipează că CE va dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea inițială a 80 de milioane de doze în numele tuturor statelor membre ale UE, cu o opțiune de a achiziționa până la 80 de milioane de doze suplimentare, care vor fi furnizate după ce un vaccin se va dovedi a fi sigur și eficient împotriva COVID-19.

"După negocieri intense, Comisia Europeană a încheiat azi discuțiile cu o a cincea companie farmaceutică pentru a le oferi cetățenilor europeni un acces rapid la un vaccin împotriva coronavirusului. Investim în societăți care utilizează tehnologii diverse, pentru a ne spori șansele de a dispune de vaccinuri sigure și eficace. Continuăm discuțiile cu alte societăți pentru a ne asigura că vaccinurile vor fi disponibile în mod rapid pe piață. Investițiile europene în vaccinurile împotriva coronavirusului vor fi în beneficiul întregii lumi și ne vor ajuta să învingem acest virus", a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată într-un comunicat de presă al CE.