Șefii laboratoarelor Spitalului de Boli Infecțioase Craiova și Spitalului Județean de Urgenţă nr. 1 sunt suspectați de procurori că au refuzat să primească pentru testarea COVID-19 probe recoltate de către DSP Dolj în cadrul anchetelor epidemiologice, pe motiv că sunt prea aglomerați, având de făcut teste din județele limitrofe. Conform procurorilor, care au deschis dosar penal în acest caz, aceste laboratoare au făcut, în schimb, teste unor persoane care aveau nevoie pentru a pleca în vacanță în străinătate.

Testare coronavirus in RomaniaFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Spitalul de Boli Infecţioase "Victor Babeş" din Craiova și de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nr. 1 sunt dotate cu aparate de tip PCR.

Parchetul Judecătoriei Craiova a anunțat luni, printr-un comunicat de presă, că a fost înregistrat un dosar penal pentru infracțiunile de abuz în serviciu şi zădărnicirea combaterii bolilor.

Conform sursei citate, în 18 august Poliția s-a sesizat din oficiu că începând din luna iunie și până acum angajați ai Spitalului de Boli Infecţioase Victor Babeş Craiova și ai Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă nr. 1 Craiova, încadraţi în funcţia de şefi laboratoare, sub pretextul prelucrării unor teste din judeţe limitrofe, refuză să primească pentru testare toate probele recoltate de către DSP Dolj, în urma constatării unor cazuri de infectare. Această situația a avut drept consecință întârzierea unor măsuri de prevenire sau combatere a infectărilor în zonele identificate de către autoritățile de sănătate publică.

În realitate, funcţionarii ar fi prelucrat teste pentru persoane care nu sunt incluse în metodologia de testare a Institutului Naţional de Sănătate Publică, teste folosite ulterior în vederea dovedirii îndeplinirii condiţiilor de călătorie în străinătate, mai spun procurorii.

În prezent, cercetările în acest dosar se desfăşoară in rem (pentru fapte).