Adrian Wiener, coordonatorul spitalului COVID din Arad: Deschiderea școlilor, un experiment social involuntar. În unele școli va fi imposibil de păstrat distanța de un metru între copii

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 24 august 2020, 9:59 Actualitate | Coronavirus


Adrian Wiener, coordonatorul Spitalului COVID din Arad
Foto: Arhiva personala
​Deschiderea școlilor în timpul epidemiei de coronavirus reprezintă "un experiment social involuntar", iar "în unele țări, la deschiderea școlilor numărul cazurilor a crescut accelerat", afirmă Adrian Wiener, medic și coordonatorul spitalului COVID din Arad. El subliniază că "Comportamentul social al copiilor, tot ceea ce ne este propriu ca ființe umane va trebui cenzurat într-o oarecare măsură" și "nu știm în ce măsură pot fi implementate măsurile de minimalizare a riscului de transmitere în interiorul școlilor și cât timp va fi necesar pentru familiarizarea copiilor și a dascălilor cu noile norme de comportament și interacțiune".

Adrian Wiener amintește că există 3 scenarii pentru începerea școlilor:

 • Scenariul verde – în localitățile cu sub 1 caz/1000 de locuitori în ultimele 14 zile toate orele se țin în școală pentru toți copii
 • Scenariul galben, hibrid – între 1 și 3 cazuri/1000 de locuitori în ultimele 14 zile o parte dintre elevi vin la școală și o parte asistă la ore online de acasă, prin rotație
 • Scenariul roșu – peste 3 cazuri noi/1000 de locuitori în ultimele 14 zile toți copii fac ore online de acasă.

În acest moment ar fi foarte important ca direcțiile de sănătate publică să comunice date actualizate și segmentate pe fiecare localitate, nu doar la nivel de județ, cum se întâmplă în prezent, spune Adrian Wiener: "În județul Arad, la 368 de cazuri noi de Covid 19 cumulate în ultimele 14 zile, "suntem la 0,88 de cazuri/1000 de locuitori; aparent în scenariul verde deși indicatorul în funcție de care se adoptă unul sau altul dintre scenarii e numărul de cazuri/1000 de locuitori/14 zile pe localitate. Nu avem și nu am avut niciodată date segmentate pe localități deși ar fi fost important ca oamenii șă știe dacă locuiesc într-un focar sau nu, dacă densitatea cazurilor în localitatea sa e mare sau mică. Acum, cu atât mai mult, ar fi important ca DSP să comunice date actualizate și segmentate pe fiecare localitate – o hartă a județului Arad", explică Adrian Wiener, coordonatorul spitalului COVID din Arad și senator USR.

În plus, în unele școli, din cauza numărului mare de elevi/clasă și a claselor mici, "va fi imposibil de păstrat acea distanță de un metru între copii în cazul scenariului verde; astfel, chiar în situația prevalenței de 14 zile de sub 1 caz/1000 de locuitori unele școli vor trebui să ia în considerare scenariul hibrid".

De asemenea, Inspectoratul Școlar ar trebui să comunice dificultățile de infrastructură/personal din unitățile de învățământ și unde normele de igienă primară nu pot fi aplicate, de exemplu toalete puține/posibil aglomerate, atrage atenția Adrian Wiener.

Primăria și Inspectoratul Școlar trebuie să conceapă un orar disjuns al începerii/terminării orelor în zonele unde sunt concentrate mai multe școli, mai spune Adrian Wiener.

Medicul arădean subliniază, de asemenea, că "vor fi și situații în care unii părinți își vor trimite copii la școală chiar cu febră sau alte manifestări de impregnare virală pe principiul că 'poate e doar o răceală'; e importantă comunicarea constantă în acest sens dinspre diriginți și medicii școlari; de asemenea părinții trebuie să fie informați asupra gradului de respectare a normelor în fiecare școală".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4429 vizualizari

 • -2 (12 voturi)    
  cand vine vorba de cheltuit bani (Luni, 24 august 2020, 10:22)

  TrickyWicky [utilizator]

  Nici o problema .
  Cand vine vorba de socializare, scoli problema majora
 • +2 (16 voturi)    
  adica (Luni, 24 august 2020, 10:38)

  martel55 [utilizator]

  se fac experimente pe familii intregi, scapa cine poate si de vina sunt eventual parintii ca au dat declaratii false, in timp ce guvernanatii care de 6 luni nu au luat nici o masura pentru a rezolva problema scolilor aglomerate si a pentreu a implementa o ifrastrcutura eficienta care sa asigure macar uns cenariu hibrid, partial online, s-a spalat pe maini, pe ei ii intereseaza alegerile din 27 septembrie, iar vicitmele experimentelor lor si a parintilor inconsitenti (ca sunt destui care abia asteapta sa isi tirmita copii direct in focare) vor fi simple statistici, cum zicea un mare dictator
 • +10 (14 voturi)    
  Distantarea in scoli e o utopie (Luni, 24 august 2020, 10:52)

  bogdan1477 [utilizator]

  Nu se ditanteaza oamenii maturi in concedii sau in piata, si voi cereti unor copii/adolescenti sa pastreze distanta sociala??? Mai ales ca multi vad la parint, de la politicieni sau de la (pseudo)vedetele de la TV ca distantarea asta e doar o incalcare a libertatii individuale impuse de dictatura medicala...

  Asta e o simpla spalare pe maini ca sa scapati de raspundere.

  Ce se poate face (exemplu din vest) e sa creezi "booble-uri" (bule) separate pentru fiecare clasa (sau grupuri de clase), astfel incat copii din clase diferite sa nu se intersecteze (intrari separate in scoala, pauze decalate, limitarea accesului pe hol/la toaleta, etc). In felul asta un copil infectat nu va infecta toata scoala, ci doar clasa lui / grupul lui de clase. Si asta ar trebui decis local, in functie de arhitectura scolii, astfel incat bulele alea chiar sa fie aplicabile in mod practic.

  Doar ca asta necesita planificare, raspundere, etc, mult prea mult pentru functionarul roman invatat doar sa emita reguli din birou, fara sa-i pese daca-s aplicabile sau nu.
 • -6 (24 voturi)    
  Carnat are copii? cand nu te afecteaza dai sfaturi (Luni, 24 august 2020, 10:54)

  Boham [utilizator]

  nu poti sa faci scoala de acasa

  medicii comenteaza pt ca le e frica sa nu se umple spitalele - si sa aiba de munca, au un interes, nu isi dau cu parerea degeaba
 • +2 (24 voturi)    
  Isterie (Luni, 24 august 2020, 11:26)

  gnd [utilizator]

  O isterie exploatata politic. Copii trebuie sa mearga la scoala si sa-si faca imunitate, sa-si continue viata, educatia si dezvoltarea emotionala, sociala, nu doar academica. Se pot lua anumite masuri pentru minimizarea interactiunii si contactului intre parinti. In afara de asta nu trebuie cautata separarea copiilor. Cine are bunici vulnerabili acasa, sa ii mute separat la casele lor. Parintii cu boli cronice, sa-si tina copii acasa. In rest toti copii trebuie sa mearga la scoala.
  In unele tari vestice s-au redeschis scolile si nu a venit nici o apocalipsa, si nici nu le-au reinchis dupa.
  • +1 (7 voturi)    
   Poate imi explicati si mie... (Luni, 24 august 2020, 13:17)

   Teszzt [utilizator] i-a raspuns lui gnd

   Eu tot incerc sa imi dau seama cum se castiga politic din toata "isteria" asta creata, dar nu imi vine nicio idee plauzibila. Eu unul zic ca daca nu era virusul si era liniste, se putea "castiga" mai bine...

   Asta cu mutatul bunicilor... cred ca 90% din cei care stau impreuna cu bunicii, stau de nevoie asa, adica nu prea e posibil sa ii mute la casele lor.

   Iar cu parintii vulnerabili... are avem o statistica clara? stim cati copii, cate familii ar fi afectate?

   Dar asa este: fiecare vrea in functie de posibilitatile si interesele proprii. Si cum majoritatea parintilor vor deja sa scape odata de copii, dupa ce 6 luni au fost impreuna zi si noapte, stim ce va urma. Cel putin la inceput.
  • +1 (5 voturi)    
   s-au reinchis cateva (Luni, 24 august 2020, 13:22)

   Mistrelutz [utilizator] i-a raspuns lui gnd

   prin germania.
   virusul muteaza ,cred ca ai auzit si chestia asta..efectele asupra copiilor nu sunt destul cercetate ca sa ai ai o siguranta.
 • +3 (9 voturi)    
  Până acum toţi ne-am priceput la COVID. (Luni, 24 august 2020, 11:35)

  asavreau [utilizator]

  Acum începe bâlciul mediatic cu şcoala.Toţi se pricep,dar nu-şi asumă răspunderea..Să lăsăm cadrele didactice să găsească soluţiile.Medicii au destule de reyolvat.
 • -8 (24 voturi)    
  Mai facea unul experimente de-astea: Adolf Hitler! (Luni, 24 august 2020, 11:47)

  Marionette [utilizator]

  Conditiile in care se prefigureaza inceperea scolilor ma fac sa cred ca victime sigure vor fi profesorii.
  Nimic clar, nimic organizat, nimic dirijat de oamenii de stiinta, debandada, sigur vor muri multi multi profesori!
  Prin iarna cand vor pica ca mustele, ca deh, Occidentul nu face vaccinuri , el mai are de reglementat, de acreditat, de licentiat , de omologat inainte sa-l dea pe piata (cuvinte care inseamna zero pentru vaccin si bani pentru birocratocleptocrati si timp pierdut ), deci prin iarna vor inchide iar scolile zicand ca "nu ne-am asteptat sa moara asa".
  Concluzia? China a preluat conducerea si noi acum traim intr-un nazism al cleptocrato-birocratiei.
  • -5 (7 voturi)    
   Lasa-ne cucoana (Luni, 24 august 2020, 14:45)

   Vaka [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   Du-te si du flori la statuia lui Stalin sau Ceausescu.
   Treaba e simpla, cinica dar simpla:
   - Iesim, mergem la scoala, invatam => vor fi imbolnaviri si victime in perioada imediat urmatoare, dar strategic vorbind nu ne distrugem viitorul
   - Stam in casa speriati de bombe, ne prefacem ca "aplatizam curba", dar pe termen lung ne omoram o generatie.

   Si nu vorbesc la scara microscopica, eu, tu, noi, ei. Vorbesc la scara unei natiuni.
 • +2 (12 voturi)    
  fara (Luni, 24 august 2020, 12:11)

  Robert_Jordan [utilizator]

  pai si tinerea scolilor inchise 3 luni in primavara si inca 6 luni in toamna nu este tot un experiment social? daca parintii sunt serviciu, copii cu cine sa ramana acasa?
 • +6 (8 voturi)    
  avem (Luni, 24 august 2020, 12:17)

  andrei1232000 [utilizator]

  un model dde analizat in Germania unde zona Berlin a inceput scoala la 15 August. Mai bine in media s-ar descrie modul in care se procedeaza acolo.
 • -3 (19 voturi)    
  Terminati cu diversiunea si frica (Luni, 24 august 2020, 12:44)

  Mihai-75 [utilizator]

  1. Cite focare de covid au fost in scolile deschise in Germania, Danemarca, Suedia si alte tari ? NICIUNUL
  In schimb o puzderie in abatoare, santiere si ferme.
  2. In Romania s-au deschis gradinitele de mai mult de o luna. Vreun caz ? Vreun focar ? Vreun bunic bolnav ? NICIUNUL. Sau poate sau dezvatat brusc copii sa bage jucariile prin gura.
  3.Sa ne spuna d-ul doctor Adrian Wiener cati copii de scoala sau gradinita a tratat in spital ? NICIUNUL
  4.Au fost cazuri de nou nascuti pozitivi. Nou nascutul are cea mai firava imunitate posiibila. A fost vreun astfel nou nascut cu vreun simptom ? NICIUNUL
  • +6 (6 voturi)    
   Tu n-ai internet acasa? (Luni, 24 august 2020, 13:56)

   zigzag [utilizator] i-a raspuns lui Mihai-75

   1. "Coronavirus cases have been reported by at least 41 schools in Berlin, barely two weeks after the German capital's 825 schools reopened."
   2. "Focar de COVID-19 intr-o gradinita privata: 2 copii, testati pozitiv si internati in spital"; "Focar de coronavirus la o grădiniță privată din Timișoara"; "Focar masiv de COVID-19 la un centru pentru copii din București"etc
   3. 4982: https://datelazi.ro, tratati in spitalele din romania, exemplu https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/sanatate/66-de-copii-au-fost-internati-cu-covid-19-la-spitalul-de-boli-infectioase-din-iasi-1335871
   4. https://evz.ro/mama-si-nou-nascut-infectati-cu-coronavirus-simptomele-au-aparut-dupa-externare.html
   Si astea sunt doar exemple. Concluzia despre cat de inteligent esti versus cat tupeu ai poti sa o tragi singur.
   • -2 (6 voturi)    
    E foarte simplu (Luni, 24 august 2020, 14:48)

    Vaka [utilizator] i-a raspuns lui zigzag

    Individul sau populatia?
 • -3 (3 voturi)    
  părere (Luni, 24 august 2020, 13:28)

  Arl [utilizator]

  Chiar trebuie să-și dea cu părerea toți?
  • -1 (5 voturi)    
   Teoretic (Luni, 24 august 2020, 14:47)

   Vaka [utilizator] i-a raspuns lui Arl

   Romania e o tara libera unde libertatea de expresie si opinie e neingradita.

   Practic
   Putini inteleg ce inseamna asta...
 • +1 (3 voturi)    
  Asita nu-s normali (Luni, 24 august 2020, 15:22)

  Luk [utilizator]

  Inchiderea scolilor e un experiment social, nu deschiderea lor.
 • 0 (0 voturi)    
  e simplu (Marţi, 25 august 2020, 7:38)

  maiorulmura [utilizator]

  daca ti se imbolnaveste copilul la scoala tu esti de vina ca n-ai purtat masca


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by