Umiditatea scăzută a aerului dintr-o încăpere contribuie la răspândirea virusurilor (studiu)

de R.M.     HotNews.ro
Duminică, 23 august 2020, 20:32 Actualitate | Coronavirus


Coronavirus
Foto: pixabay.com
Umiditatea scăzută a aerului dintr-o încăpere contribuie la răspândirea virusurilor, implicit a SARS Cov 2. Mai mulţi cercetători din Germania şi India recomandă o umiditate de 40 – 60% în spaţiile închise. Analiza lor se bazează pe 10 studii internaţionale relevante în domeniu, potrivit Mediafax.

Coronavirusul se răspândeşte mai mult în interior, prin aerosoli, dacă nivelul de umiditate al aerului este scăzut. Asta spun mai mulţi cercetători de la Institutul Leibniz pentru Cercetare Troposferică (TROPOS) din Leipzig şi laboratorul naţional de fizică CSIR din New Delhi.

Aceștia s-au documentat foarte bine, din 10 studii relevante pe această temă. Ei recomandă oamenilor, în afara distanţării fizice şi a măştilor, să aibă grijă ca umiditatea din încăperi să fie de 40 – 60%.

Ei susțin că atunci când persoanele infectate tuşesc, respiră sau vorbesc, elimină picături mai grele de apă care ajung repede la sol. Alte picături, mult mai mici pe care le elimină în procesul respiraţiei, pot rămâne însă în aer minute în şir. Dacă aerul este uscat cei din jur le pot absorbi foarte uşor prin mucoasa nazală.

„Particulele infectante, aceste picături Pfluge care se produc în momentul în care vorbim, respirăm, strănutăm sau tuşim, aceste particule care sunt responsabile pentru infecţie, există posibilitatea de a acumula umiditate din aer, şi cu această umiditate din aer prezenţa lor în aer şi timpul cât pot fi infectante poate fi mai scurt. Boala este în mare măsură cu transmitere aerogenă. Odată ce virusul a căzut pe sol, el nu mai poate ajunge sub nicio formă în celulele din alveolele pulmonare, acolo unde se poate replica. Şi dacă îl luăm de pe o suprafaţă, îl ingerăm, el ajunge cu mâncarea, cu modul de ingestie în stomac, unde este neutralizat instantaneu de către acidul gastric”, a declarat dr. Radu Ciornei, specialist în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5565 vizualizari

 • -8 (14 voturi)    
  vai de capul meu...ati ametit toti tefelistii (Duminică, 23 august 2020, 20:52)

  Je__ [utilizator]

  ei ce sa mai creada?
 • +2 (6 voturi)    
  Pana acum (Duminică, 23 august 2020, 21:10)

  Futurist Irefutabil [utilizator]

  S-a spus ca iarna transmiterea a fost mai accentuata pentru ca umiditatea era sporita si ultravioletele putine. Daca se raspandeste insa prin particule ff fine (aerosoli), inseamna ca sistemele de aer conditionat sunt un factor agravant al conditiilor intrucat deumidifica aerul si creeaza permanent curenti ce pot transporta virusul.
 • -5 (15 voturi)    
  acu 3-4 luni (Duminică, 23 august 2020, 21:33)

  Mazeta [utilizator]

  Specialiștii ziceau virusache rezistă 20 de zile pe plastic, 15 zile pe sticlă, 30 de zile pe metal..., de ajunseseră unii să-și spele și banii.
  • 0 (4 voturi)    
   Ei nici chiar asa (Luni, 24 august 2020, 8:23)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Era vorba parca de 4-5 zile pe plastic si inox. De fapt depinde de nr. initial de virusi: cu cit sunt mai multi, cu atit rezista mai mult timp.

   Asta pentru ca nu rezista pur si simplu, ci ramin virulenti, iar virulenta scade exponential in timp. Asta inseamna ca si dupa un timp foarte lung (1 luna), la temperatura camerei mai e posibil sa fie vreunul virulent, dar probabilitatea e extrem de mica (practic 0). La fel e si la alti virusi.
 • -5 (9 voturi)    
  umiditate (Duminică, 23 august 2020, 21:48)

  TrickyWicky [utilizator]

  Scazuta artificial pe tot globul de cabala criminala
 • 0 (8 voturi)    
  Iarna aerul e uscat (Duminică, 23 august 2020, 22:16)

  Mihai Panet [anonim]

  Iarna in incaperi trebuie umidificat aerul. Iarna oricum si umiditatea absoluta e scazuta.

  La fel, in spitale, daca e cald, aerul poate fi uscat (depinde cum s-a incalzit, prin respiratie sau de la o sursa termica).
 • -1 (9 voturi)    
  Asa ca in avion (Duminică, 23 august 2020, 22:58)

  Dodel540 [utilizator]

  Practic oriunde exista sisteme de aer conditionat avem de-a face cu umiditate scazuta .(asa functioneaza AC-ul , extrage umiditatea din camera-> apa aceea care curge pe teava in exterior).
  Aaa sa nu uit, se face exceptie in avioane, acolo este ok indifierent de umiditate!
 • +2 (4 voturi)    
  Prostii !: (Duminică, 23 august 2020, 23:46)

  Rahan5 [utilizator]

  Sunt contra lui dr. Radu Ciornei !:

  ,,.....aceste particule care sunt responsabile pentru infecţie, există posibilitatea de a acumula umiditate din aer, şi cu această umiditate din aer prezenţa lor în aer şi timpul cât pot fi infectante poate fi mai scurt. ..."

  Se pare ca ,,stimatul doctor" are grave carente de Fizica !
  Aerosolii care ies din gura sunt umeziti la o umiditate de 100% sau aproape de 100%.
  Un aer cu o umiditate de sub 100%, (adica cu atat mai mult si cel de 40-60 % !) nu face decat ........sa reduca umiditatea aerosolului cu virus !. Si nicicum sa o creasca !
  Adica o umiditate cat mai mica o sa accelereze uscarea aerosolului si o sa permita atacul Oxigenului din Aer !.
  Deci este bine ca aerul sa fie cat mai uscat ! Si cat mai cald !.
  • +1 (3 voturi)    
   . (Luni, 24 august 2020, 9:28)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui Rahan5

   In teorie, asa, in mare, e corect. Dar teoria asta se aplica bine la balti, nu stiu la virusi cit de bine se aplica...

   O picatura mica (de sub 1 micron) are si o presiune interna mai mare (din cauza tensiunii superficiale). Ar trebui sa piarda molecule mai greu.

   Intr-o picatura mica moleculele de apa se aseaza astfel incit poate aparea un cimp electric; ideea asta a aparut cind s-a descoperit ca picaturile mici produc in mod spontan apa oxigenata. Dar nu cred ca ideea a fost studiata mai departe.

   Apoi virusii au un strat de grasime la suprafata. Cum o interactiona apa cu grasimea? Tind sa cred ca virusii se muta catre suprafata si atunci suprafata efectiva prin care se pierd vapori se reduce.

   Lucrurile sunt mai complicate. Nu mai pricep, nu lucrez in domeniul picaturilor, doar am vrut sa arat niste aspecte care complica situatia.
   • +1 (3 voturi)    
    Abordezi gresit cu ,,virusii" (Luni, 24 august 2020, 12:50)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Panet

    care ,,blocheaza" evaporarea picaturii !
    E stupid sa ne inchipuim ca virusii sunt atat de multi incta in picatura de sub 1 micron o sa faca ,,o hora" pe periferie
    tinadu-se ,,spin de spin" !
    Eu revin la un Model mai Conservator (Probabil cel mai favorabil suprvietuirii unui virus- COMBINAT si cu cea mai favorabila situatie pentru formarea piacaturii eliminate prin expiratie / vorbire) ;
    O micro picatura (sa zicem 0,5 microni) cu in singur virus (mai mic) in interior sa zicem 0,05 microni (50 nanometri).
    Virusii variaza intre 0,2 microni si 0,05 microni.
    Sa zicem ca Virusul Mare de 0, 2 microni nu poate supravietuii usor ca sa Contamineze in Aer, adica ne concentam pe cei de 0,1 si 0,05 microni care permit supravietuire in aerosoli foarte mici

    Nu am nici o dovada ca Virusul va migra la suprafata apoasa a aerosolui in mod preferential !.
    De fapt nu e doar apa ! ! --este si subtanta organica dizolvata sau semi -dizolvata in micro-picatura. Prin evaporarea micro-picaturii aceasta subtanta organica Condenseaza pe Anvelopa Virusului -Protejand tepii virusului (doar o perioada) in fata atacului Oxigenui. Asta este Cea mai Mare Nenorocire !.

    Aceasta Substanta Protectoare Organica Condensata pe Virus se
    Oxideaza la randul ei daca vine in contact cu Oxigenul prin evaporarea picaturii......cu cat mai Repede cu atat mai Bine !
    Deci Oxigenul trebuie ,,ajutat", adica aerul sa fie cat mai uscat pentru a permite cat mai repede ca Oxigenul sa ajunga la tepii virusului. Daca Oxigenul ,,parleste" Varful Tepilor - Adio Virus !
    • -1 (3 voturi)    
     . (Luni, 24 august 2020, 18:44)

     Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui Rahan5

     Nu cred ca poti conta pe pirlitul ala... Practic vrei sa pirlesti niste proteine, ceea ce e cam greu. In fine, sa le denaturezi, dar de ce s-ar denatura la temperatura camerei doar din cauza oxigenului?

     Poate ARNul din interior sa fie afectat de oxigen. Sau stratul de lipide de la suprafata sa se piarda cumva, sa fie gaurit... Sau virusul facut bucati...

     Virusii astia sunt tot un fel de picaturi, tinuti de forte intermoleculare slabe. Din ce am citit, practic se asambleaza singuri. Nu ar fi un mecanism, o cale mecanica de asamblare.

     Oricum, la picaturile mici de apa cred ca conteaza si alte aspecte, cum ar fi conformatia moleculelor din picatura (apa e polara, moleculele au un + si un -), legaturile de hidrogen etc. Oare s-au facut studii de structura cristalina pe picaturi mici?
     • +1 (3 voturi)    
      N-ai nici o dovada ca virusul (Luni, 24 august 2020, 22:51)

      Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Panet

      singur rezista in aer !.
      Fara varful spinilor virusul e egal cu zero - ca o pusca fara
      cartuse !
      Contaminarea prin aer se face prin Virusul protejat de picatura de lichid in fata Actiunii Oxigenului.
      N-ai nici o dovada ca nu e esa !
      Afirmatia ta ca moleculele din varful tepilor rezista la actiunea Oxigenului nu e sustinut de nici un argument / dovada.
      ,,Proteinele alea" nu sunt doar proteine ci sunt chei de desfacere a celulelor de plaman.
      Daca iti dau eu o cheie de lacat strivita cu ciocanul, cum mai poate sa-si faca treaba de a deschide un lacat ?. E de fapt aceasi cheie si cantareste la fel, sau aproape, .... dar ,,valoarea de cheie" devine ZERO !
      • -1 (1 vot)    
       _ (Marţi, 25 august 2020, 13:39)

       Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui Rahan5

       Proteinele nu sunt prea sensibile la aer, la temperatura camerei... La temperaturi mai mari (60-70 grade) incep sa se denatureze, dar nici acolo oxigenul nu e necesar.

       Iar picatura e posibil sa fie esentiala nu atit ca bariera in calea oxigenului (care se dizolva in apa), ci... pentru atingerea tesuturilor care pot fi infectate. O picatura ajunge mai usor la peretii aparatului respirator decit un virus singur, pentru ca picatura poate sa treaca prin fluidele de pe pereti mau usor decit un virus. In schimb un numar mare de virusi, chiar izolati pot difuza si sa atinga tesutul in numar suficient ca sa infecteze. Picatura poate asigura si numarul mai mare de virusi.
       • +1 (1 vot)    
        Depide de proteine ! (Miercuri, 26 august 2020, 20:59)

        Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Mihai Panet

        Si cheia de lacat nu e sensibila (masic) prea mult la lovitura de ciocan in dintii cheii . Cam tot atat de grea va fi cheia si dupa lovitura ciocanului. Cam tot aceasi atomi de aliaj din cheie vor fi tot acolo.
        Dar fi sigur ca dintii cheii, fiind striviti, vor face cheia
        complet inoperabila !.
        Un Varf de Teapa de Proteine, de vreo 1 nanometru, reprezinta
        inca un echivalent de Lant de Carbon cu o lungime de vreo 6 atomi de carbon in linie drepta. Este destul loc pentu ca Oxigenul sa se fixeze si sa denatureze Configuratia Exterioara a Tepei.
        Local in varful Tepei se pot forma si Conexiuni a Oxigenului cu Carbonul de genul Alcol.
        Adica virusul ,,e ucis" prin alcolizare ! :-)))
        Ca soferii bauti la volan !.
        Nici nu e nevoie ca Oxigenul sa arda propriuzis Lanturile de Carbon.
 • -1 (3 voturi)    
  Nope. (Luni, 24 august 2020, 0:06)

  Prostu' satului [utilizator]

  Am citit eu, aici, pe HN, propozitii ferme ale unui apostol Covid cum ca nu se transmite prin aerosoli. Punct.
  Alta intrebare?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by