Regiunea capitalei Italiei, Roma, a înregistrat în ultimele 24 de ore un număr record de noi cazuri de coronavirus de la începutul pandemiei, cea mai mare parte legate de revenirea din vacanțe, au anunțat sâmbătă autoritățile sanitare, citate de AFP.

Coronavirus ItaliaFoto: Profimedia Images

Aceste 215 noi cazuri reprezintă "un număr record", a comentat Alessio D'Amato, responsabil pentru Sănătate în Lazio, regiunea din care face parte capitala. Precedentul record data din 28 martie, în plină carantină - 208.

"61% (din aceste noi cazuri) sunt legate de revenirile din vacanțe", a subliniat el, mai exact 45% (97 de cazuri) privesc reveniri din Sardinia (sud), regiune care a fost scutită de primul val al virusului dar unde perioada de vacanțe și petrecerile fără respectarea regulilor au contribuit la creșterea numărului de cazuri.

Noile cazuri sunt în majoritate "tineri asimptomatici" astfel încât trebuie "blocat cât mai rapid lanțul de transmitere găsind asimptomaticii și evitând astfel difuzarea virusului în mediul familial", a avertizat Alessio D'Amato, care a lansat un "apel la tineri: fiți atenți în special la rudele voastre și la persoanele care vă sunt dragi".

"Dacă așteptați rezultatele testelor, trebuie să rămâneți acasă și să nu vă întâlniți cu alte persoane. Nu sunteți invincibili", a adăugat el. "Nu sunt îngrijorat pentru cazurile pozitive pe care le descoperim, dar sunt în schimb pentru efectele pe care le poate produce transmisia în mediul familial dacă regulile de distanțare nu sunt respectate".

Italia - și în special Lombardia (nord), Veneto (nord-est) și Lazio (centru) - se confruntă cu o resurgență estivală a virusului, chiar dacă numărul de noi cazuri zilnice rămâne pentru moment sub o mie la nivel național.

Guvernul a luat mai multe măsuri pentru a limita acest nou val: închiderea discotecilor din 17 august, portul obligatoriu al măștilor în locurile foarte frecventate între orele 18,00 - 06,00.

Poliția din Roma a aplicat în noaptea de vineri spre sâmbătă primele amenzi, în valoare de 400 de de euro, pentru lipsa măștilor în cartierul turistic Trastevere, foarte frecventat de tineri.

De la începutul pandemiei, Italia a înregistrat peste 257.000 de cazuri, dintre care 35.000 mortale.