Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat vineri că speră că pandemia de Covid-19 va dura mai puțin timp decât gripa spaniolă din 1918, care a ucis în doi ani zeci de milioane de oameni, scrie AFP.

Tedros Adhanom GhebreyesusFoto: Profimedia Images

"Sperăm să terminăm cu această pandemie în mai puțin de doi ani. În special dacă ne vom putea uni eforturile (...) folosind la maximum instrumentele și sperând că vom putea avea instrumente suplimentare precum vaccinurile, cred că îi vom putea pune capăt într-un interval mai scurt decât gripa din 1918", a afirmat șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferință de presă.

Gripa spaniolă a decimat 50 de milioane de oameni din 1918 până în 1920, când malnutriția și tuberculoza fragilizau și mai mult populația.

Spre deosebire de virusul Sars-Cov-2, la originea pandemiei de Covid-19 care a ucis aproape 795.000 de oameni în lume de la primele cazuri înregistrate la sfârșitul lui 2019 în China, gripa spaniolă a lovit mai ales în generația tânără.

"În situația actuală (...) virusul are mai multe șanse să se propage. Se poate deplasa rapid pentru că acum suntem mult mai conectați", a subliniat șeful 'OMS.

"Ave, deci un dezavantaj legat de mondializare (...) Dar avem avantajul că dispune de tehnologii mai bune. Și știm cum să o oprim", a subliniat el.