Ordinul şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, privind intrarea în carantină a unei localități din județul Arad a fost anulat definitiv vineri de instanța supremă. Este al doilea proces pierdut în instanţă de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, după ce judecătorii au decis ridicarea carantinei în comuna Gornet, judeţul Prahova.

Foto:

Înalta Curte de Casație și Justiție a respins recursul DSU şi a menţinut decizia Curţii de Apel Bucureşti din 12 august, prin care s-a dispus ridicarea carantinei în două localităţi din comuna Seleuş din Arad, scrie Agerpres.

În 6 august, primarul din Seleuş a anunţat că a atacat în instanţă ordinul prin care două localităţi ale comunei au fost plasate în carantină începând din 1 august, motivând că măsura nu se justifică, în condiţiile în care în ultima săptămână fuseseră confirmate doar cinci cazuri noi.

"Noi suntem recunoscuţi pentru cultivarea legumelor, iar localnicii îşi vând produsele în toată ţara, mai ales în Ardeal. De când s-a auzit că suntem în carantină, producătorii din Seleuş au mari dificultăţi în a-şi vinde mărfurile, clienţii se feresc de ei când află de unde provin. Au fost cazuri în care nici nu au mai fost primiţi să vândă în anumite pieţe", declara atunci, pentru Agerpres, primarul din Seleuş, Cristian Branc.

Focarul de COVID-19 din Seleuş a fost anunţat de autorităţile din Arad în 22 iulie. Ulterior, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Arad a decis să plaseze în carantină localităţile Seleuş şi Moroda, din aceeaşi comună, iar măsura a fost confirmată printr-un ordin al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.