Italia, până în prezent printre țările europene relativ scutite de reapariția coronavirusului, a înregistrat 845 de cazuri noi în 24 de ore, cea mai mare cifră începând cu 23 mai, potrivit unui raport publicat joi de Ministerul Sănătății, citează AFP.

Milano, ItaliaFoto: Profimedia Images

Începând de miercuri, ministerul a numărat deja 642 de cazuri noi față de marți, confirmând curba ascendentă a cazurilor noi din peninsulă.

"Nu suntem într-o poziție atât de proastă ca Franța și Spania, dar situația actuală nu este satisfăcătoare", a spus profesorul Massimo Galli, șeful departamentului de boli infecțioase din prestigiosul spital Sacco din Milano, citat de La Repubblica.

Întrebat despre motivele acestei creșteri a cazurilor, profesorul Galli, un profesionist de top în Italia, consideră că „sfârșitul carantinei a dus la un sentiment excesiv de falsă securitate”. „Trebuie să fim atenți, în caz contrar ne vom găsi în fața unei situații extrem de dificile”, a avertizat el.

"Călătoria este și ea o sursă de probleme. Nu vreau să arăt cu degetul tinerii, dar anumite episoade m-au marcat, de exemplu, acești nouă tineri care s-au întors infectatți din Croația. "În fiecare zi primim rapoarte de acest tip", a declarat acesta.

"Acestea fiind spuse, nu cred că doar revenirile din vacanță fac ca numerele să crească (...) Trebuie să fim atenți și la ceea ce se întâmplă acasă, virusul circulă în continuare", a spus el.

Regiunile cu cel mai mare număr de cazuri noi sunt Veneto (nord, +159), Lombardia (nord, +154) și Lazio (regiunea Roma, +115).

Spre deosebire de primul val al virusului din peninsulă, care a afectat nordul țării și a determinat guvernul să ordone carantina mai mult de două luni dinn martie, întregul teritoriu național este de această dată afectat. Nicio regiune italiană nu este cruțată.

Potrivit raportului ministerului, șase persoane au murit în ultimele 24 de ore, ceea ce ridică totalul deceselor de la începutul pandemiei la 35.418, pentru un total de 256.118 de cazuri.