Pandemia provocată de noul coronavirus poate fi de acum gestionată în Europa fără a închide viaţa socială în ansamblul său, datorită pregătirii autorităţilor şi cunoştinţelor acumulate în ultimele luni, a transmis joi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), potrivit AFP.

Hans KlugeFoto: Ida Guldbaek Arentsen / AFP / Profimedia Images

„Între măsurile de bază la scară naţională şi măsurile suplimentare ţintite, suntem într-o poziţie mult mai bună pentru a eradica focarele virale localizate. Putem gestiona virusul şi menţine active economia şi sistemul educativ", a declarat de la Copenhaga directorul pe Europa al OMS, Hans Kluge, în cadrul unei conferinţe de presă online.

De două luni, Europa asistă la o creştere continuă a numărului de cazuri: în prima săptămâna din august s-au înregistrat 40.000 de cazuri suplimentare comparativ cu perioada similară din iunie, când numărul lor era la cel mai scăzut nivel.

Însă „nu ne-am întors la februarie, ştim cum să luăm ca ţintă mai degrabă virusul, şi nu societatea”, a insistat Kluge.

În afară de respectarea măsurilor de protecţie şi a distanţării, precum şi de strategia naţională de depistare şi monitorizare, OMS recomandă adoptarea de măsuri locale în momentul în care apar focare. În fiecare zi sunt înregistrate circa 26.000 de noi cazuri în Europa.

Tinerii, care au tendinţa să contracteze infecţii mai puţin grave şi înregistrează, prin urmare, o mortalitate mai scăzută, sunt parţial la originea acestei înmulţiri a cazurilor.

Cu toate acestea, este important să se redeschidă şcolile pe măsură ce societăţile se deschid din nou, a subliniat Kluge, care şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu consecinţele închiderii claselor, în special pentru copiii cu nevoi speciale.

Zona Europa a OMS, care se întinde de la Atlantic până la Pacific şi cuprinde 55 de ţări eterogene, inclusiv state precum Rusia şi Andorra, numără aproape patru milioane de cazuri oficiale şi 215.000 de decese legate de virus, conform sistemului de monitorizare al organizaţiei.

Citește și: