Viitorul vaccin anti-Covid ar putea deveni obligatoriu în Australia, dar nu și în Statele Unite: deși vaccinul nu există încă, dezbaterea stârnește ample comentarii în lume, în condițiile în care restricțiile se multiplică în încercarea de a stopa recentul avans al pandemiei, scrie AFP.

Vaccin anti-coronavirusFoto: thanakorn hormniam | Dreamstime.com

În Statele Unite, unde aversiunea unei părți a populației este puternică față de orice măsuri de constrângere, chestiunea pare rezolvată: vaccinul anti-Covid-19 nu va fi obligatoriu.

Doctorul Anthony Fauci, directorul Institutului american pentru boli infecțioase, a declarat miercuri că nu poți "obliga sau să încerci să forțezi oamenii să se vaccineze". "Nu am făcut-o niciodată", a subliniat el.

"Am putea să facem vaccinarea obligatorie pentru anumite grupuri, precum personalul medical, dar nu o putem face pentru toată populația", a exclus el.

Administrația Donald Trump a pre-comandat sute de milioane de doze la șase societăți comerciale care dezvoltă potențiale vaccinuri și prevede ca dozele să fie gratuite.

Cu câteva ore înainte, la Melbourne, premierul australian Scott Morrison anunța că vaccinarea împotriva coronavirusului ar trebui "să fie obligatorie" în țara sa.

Obiectivul - 95% imunizați

Australia spune că ar putea dispune de un vaccin "promițător" grație unui acord încheiat cu grupul farmaceutic suedezo-britanic AstraZeneca.

Autoritățile australiene apreciază că 95% din populație trebuie să fie imunizată pentru eradicarea virusului.

În Australia, unde epidemia a fost stăpânită înainte de un avans considerabil în statul Victoria, autoritățile au ordonat carantina pe timpul nopții și închiderea centrelor comerciale neesențiale cel puțin până în 13 septembrie în Melbourne, al doilea oraș al țării.

Qantas, compania aeriană australiană, a anunțat o pierdere enormă de 1,9 miliarde de dolari în cursul anului.

De la apariția bolii în China, în decembrie, pandemia a ucis cel puțin 781.194 de persoane în întreaga lume.

Peste 22.187.780 de milioane de cazuri de infecție au fost diagnosticate în 196 de țări și teritorii.

Țara cea mai afectată, Statele Unite au înregistrat 172.965 de decese, dintre care 1.286 în ultimele 24 de ore. SUA înregistrează aproape un sfert din cazurile diagnosticate în întreaga lume.

Măști la Mykonos

În America Latină, Columbia, a patra cea mai afectată țară după Brazilia, Mexic și Peru, a depășit pragul de o jumătate de milion de cazuri.

Iranul a depășit și el pragul simbolic de 20.000 de morți asociate Covid-19.

În fața acestor cifre îngrijorătoare și a creșterii numărului de cazuri, restricțiile se înăspresc în întreaga lume.

Finlanda, țară relativ scutită de pandemie, a impus miercuri restricții pentru călătoriile din majoritatea țărilor UE.

În aceeași zi, Norvegia a adăugat Grecia, Marea Britanie, Irlanda, Austria și regiuni din Suedia și Danemarca pe listă țărilor unde se recomandă efectuarea doar a vizitelor esențiale.

În Grecia, autoritățile au impus purtatul obligatoriu al măștii pe insula Mykonos.

În China, în schimb, pentru prima oară de la începutul epidemiei, suporterii vor fi autorizați să intre pe un stadion cu ocazia unui meci de fotbal în Super League, sâmbătă.