O zi de spitalizare le poate salva viaţa pacienților diagnosticați cu COVID-19, pentru că există pericolul ca, în doar câteva ore, boala să evolueze către o formă severă, afirmă medicul Virgil Musta, coordonatorul Spitalului COVID din Timișoara, care explică și care sunt semnele ce arată că boala poate evolua spre o formă gravă.

Virgil MustaFoto: AGERPRES

El spune că pacienților spitalizați li se administrează imediat tratamente personalizate, fără de care maladia poate evolua rapid spre forme severe.

Medicul Virgil Musta, şeful Clinicii de Boli Infecţioase 2 din cadrul Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Victor Babeş" Timişoara, a menţionat că, potrivit noilor reglementări legale, orice persoană depistată cu noul coronavirus are obligaţia să se interneze minim 24 de ore pentru evaluare, perioadă în care i se fac o serie de analize care arată intensitatea sindromului inflamator şi a tulburărilor de coagulare, acestea fiind principalele mecanisme patogenice care intervin în COVID-19. În cazul în care analizele sunt în parametrii normali, la solicitare, pacienţii pot merge acasă, în autoizolare, dar bolnavilor ale căror analize sunt modificate, arătând prezenţa celor două sindroame, li se recomandă să rămână internaţi în spital pentru a începe un tratament specific.

Conform lui dr. Musta, în cazul celei de-a doua categorii de pacienţi, există pericolul ca, în doar câteva ore, boala să evolueze către o formă severă.

"Am avut pacienţi care se simţeau bine, nu aveau simptome de COVID-19 sau erau uşor simptomatici şi au ales să plece acasă. După patru - cinci zile, s-au decompensat rapid şi, din păcate, au ajuns în Secţia de Terapie Intensivă", a declarat, miercuri, Virgil Musta, într-un comunicat transmis Agerpres.

Potrivit acestuia, elementele care arată că boala poate evolua spre o formă severă sunt limfopenia, creşterea proteinei C reactivă, a feritinei, a lactatului şi a D-Dimerilor.

"Evaluarea făcută pacienţilor simptomatici ne-a permis încadrarea mai exactă într-o formă clinică a bolii, astfel încât terapia să fie personalizată pe forma ei şi pe patogenia existentă şi nu pe boală. Acest lucru ne-a făcut să obţinem rezultate bune în tratamentul pacienţilor cu COVID-19. Mai mult, tratamentele pot fi administrate doar în anumite ferestre de timp. Dacă le depăşim, tratamentul nu mai este la fel de eficient. Cu alte cuvinte, este necesară o evaluare precoce şi administrarea rapidă a unui tratament personalizat", a explicat medicul infecţionist Virgil Musta.

De la începutul pandemiei, în Spitalului de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie "Dr. Victor Babeş" Timişoara au fost internaţi 1.089 de pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. Totodată, s-au înregistrat 90 de decese şi 712 pacienţi vindecaţi.