​Mii de argentinieni au manifestat luni la Buenos Aires şi în alte oraşe împotriva izolării impuse de guvern pentru a lupta împotriva coronavirusului, într-un moment când Argentina se confruntă cu o creştere puternică a contaminărilor, informează France Presse, preluată de Agerpres.

Protest Buenos AiresFoto: Roberto Almeida Aveledo / Zuma Press / Profimedia

Manifestaţia de la Buenos Aires, convocată pe reţelele sociale şi susţinută de opoziţia faţă de preşedintele Alberto Fernandez, a avut loc după ce guvernul a anunţat vineri prelungirea până pe 30 august a măsurilor de izolare în zona metropolitană a capitalei, care reprezintă 90% din cazurile înregistrate în Argentina.

În sloganuri anti-izolare, manifestanţii s-au exprimat de asemenea împotriva reformei judiciare lansate de autorităţi şi au cerut măsuri contra insecurităţii şi corupţiei.

Un manifestant, Gustavo Alvarez, a acuzat guvernul că se foloseşte de măsurile de izolare pentru a controla populaţia. "Vor să ne domine prin boală şi izolare", a declarat el pentru AFP. "Oamenii trebuie să se răzvrătească", a adăugat el.

Demonstranţii, care purtau măşti dar nu respectau distanţarea de siguranţă, au scandat "Libertate, libertate!".

Manifestaţia de la Buenos Aires nu este prima de acest gen, dar a fost cea mai importantă din punct de vedere numeric şi demonstraţii similare au avut de asemenea loc luni în principalele oraşe ale Argentinei.

Potrivit ultimului bilanţ, Argentina a înregistrat 294.556 de cazuri de contaminare cu coronavirus şi 5.750 de decese. Numărul de noi contaminări a depăşit 5.000 pe zi în ultimele şapte zile.