DOCUMENT Coronavirus în România: Autoritățile au extins lista județelor unde este restricționat programul teraselor și al cluburilor / Carantină pentru 6 regiuni din Spania / Lista actualizată a statelor cu risc epidemiologic ridicat

de I.H.     HotNews.ro
Luni, 17 august 2020, 20:26 Actualitate | Coronavirus


Testare Covid-19
Foto: pixabay.com
Autoritățile au decis luni să extindă lista județelor unde este restricționat programul pentru terase, cluburi și baruri și pentru sălile de jocuri de noroc, restricțiile fiind în vigoare până în 31 august, în contextul pandemiei de COVID-19. De asemenea, a fost instituită carantina pentru persoanele care sosesc în România din 6 regiuni ale Spaniei, fără a fi suspendate zborurile spre și dinspre România.

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat luni Hotărârea numărul 42, prin care a fost extinsă lista județelor unde sunt instituite restricții de funcționare pentru operatorii economici care desfășoare activități în aer liber (terase, cluburi, baruri), precum și pentru operatorii economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, restricțiile fiind valabile până în 31 august.

Astfel, programul teraselor, cluburilor și barurilor din județele Argeş, Braşov, Brăila, Bihor, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Ilfov, Prahova, Galaţi, Gorj, Ilfov, Prahova, Galaţi, Vaslui, Vrancea şi din Capitală nu poate începe înainte de ora 6.00 şi nu poate depăşi ora 24.00, ultima comandă putând fi preluată cel târziu la ora 23.00.

Totodată, programul sălilor de jocuri de noroc din Argeş, Braşov, Brăila, Bihor, Buzău, Constanţa, Dâmboviţa, Gorj, Ilfov, Prahova, Galaţi, Vaslui, Vrancea şi din Bucureşti nu poate începe înainte de ora 6.00 şi nu se poate prelungi după ora 24.00.

De asemenea, conform deciziei CNSU, se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din 6 regiuni ale Spaniei.

Redăm integral textul Hotărârii nr. 42:
 • "Având în vedere situația complexă generată de evoluția cazurilor noi de îmbolnăvire în Europa, precum și situația furnizată astăzi, 17.08.2020, de Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor, potrivit căreia rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori înregistrată în Spania se situează la valoarea de 115,7– superioară valorii înregistrată pe teritoriul României (89,0), ținând cont de necesitatea monitorizării permanente a evoluției cazurilor noi de îmbolnăvire în țările / zonele de risc epidemiologic ridicat, pe baza criteriului aprobat prin Hotărârea Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 39 din 10.08.2020, luând în considerare implicațiile majore generate de intrarea pe teritoriul național a unui număr mare de persoane din țările / zonele de risc epidemiologic ridicat, în conformitate cu prevederile art. 4 alin. (1) lit. c) și d) și art. 8^1 din OUG. nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situaţiilor de Urgenţă, cu modificările și completările ulterioare, în temeiul prevederilor art. 5 alin. 2 lit. d), art. 5 alin. 3 lit. d), art. 9 alin. 1, art. 32 alin. 2, art. 37 și art. 71 din Legea nr. 55/2020 privind unele măsuri pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, ale art. 20 lit. l) din Ordonanța de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004 privind Sistemul Național de Management al Situaţiilor de Urgenţă, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 15/2005, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 2 și art. 4 din Hotărârea Guvernului nr. 94/2014 privind organizarea, funcționarea şi componența Comitetului Național pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă adoptă prezenta HOTĂRÂRE:

 • Art. 1 alin. 1 din Hotărârea CNSU nr. 38 din 01.08.2020, modificată prin Hotărârea CNSU nr. 40 din 13.08.2020 se modifică după cum urmează:

 • “(1) Programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități în spații special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, de la nivelul județelor Argeș, Brașov, Brăila, Bihor, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Ilfov, Prahova, Galați, Gorj, Ilfov, Prahova, Galați, Vaslui, Vrancea și Municipiul București, nu poate începe înainte de orele 06.00 și nu poate depăși orele 24.00, ultima comandă putând fi preluată cel târziu la orele 23.00.”

 • Art. 2 Art. 1 din Hotărârea CNSU nr. 38 din 01.08.2020, modificată prin Hotărârea CNSU nr. 40 din 13.08.2020 se completează cu un nou alineat, alin. (3), cu următorul conținut: „(3) Măsurile prevăzute la alin. (1) și (2) se aplică până la data de 31.08.2020 orele 24.00 și pot fi prelungite prin Hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.”

 • Art.3 Art. 2 din Hotărârea CNSU nr. 38 din 01.08.2020 se modifică și se completează după cum urmează:
 • „(1) Programul de lucru cu publicul al operatorilor economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, de la nivelul județelor Argeș, Brașov, Brăila, Bihor, Buzău, Constanța, Dâmbovița, Gorj, Ilfov, Prahova, Galați, Vaslui, Vrancea și municipiul București, nu poate începe înainte de orele 06.00 și nu se poate prelungi după orele 24.00.
 • (2) Măsura prevăzută la alin. (1) se aplică până la data de 31.08.2020 orele 24.00 și poate fi prelungită prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.”

 • Art.4 (1) Se aprobă lista țărilor pentru care se instituie măsura carantinei pentru persoanele care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat, actualizată la data de 17.08.2020.

 • CONSULTĂ AICI LISTA ACTUALIZATĂ a statelor cu risc epidemiologic ridicat

 • (2) Pentru Regatul Spaniei măsura carantinării se aplică doar pentru regiunile în care rata cumulată de incidență a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 de locuitori este mai mare decât cea înregistrată în România, după cum urmează:

 • a) Regiunea Aragon;
 • b) Regiunea Cataluna;
 • c) Regiunea Comunidad de Madrid;
 • d) Insulele Baleare;
 • e) Țara Bascilor;
 • f) Regiunea Navarra.

 • Art.5 Se aprobă măsura suspendării zborurilor spre și dinspre România, efectuate de operatorii economici din aviație, din țările prevăzute în lista menționată la art.4, cu excepția zborurilor spre și dinspre Regatului Spaniei".

 • Art.6 Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență, pentru punere în aplicare prin ordine și acte administrative ale conducătorilor acestora".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14082 vizualizari

 • -6 (10 voturi)    
  Degeaba.... Cu Litoralul plin (de trogloditi) (Luni, 17 august 2020, 23:26)

  gmb72 [utilizator]

  Nu terasele si barurile sunt principala sursa de infectie, ci litoralul si alte zone turistice, unde toti cretinii se inghesuie fara sa mai tina cont de nimic, pe principiul "vacanta sa fie, dupa aia, om mai vedea", daca facem boala, daca facem forma grava, daca virusul exista, etc., etc.
  Si nu militez pentru închiderea zonelor turistice, dar solutia era simpla, daca eram condusi de oameni cu cap si nu carpe incompetente a caror singura grija e sa nu se supere electoratul. Era suficient sa fie permis accesul pe litoral si in zone turistice, doar celor care pot face dovada rezervarii unei cazari.... Si se impuscau doi iepuri dintr-o data: scadea mult aglomeratia, si stai sa vezi, ca veniturile incasate de stat, cresteau chiar mai mult decat cu 200 000 de turisti pe litoral, din care peste trei sferturi, cheltuie bani nefiscalizati.... Ca deh, industria asta, HORECA, care face scandal cand se impun restrictii, dar nu face nici un scăndăluț cand clientii se inghesuie fara nicio masura de protectie, nu fiscalizeaza nici macar 50% din venituri !....
 • +3 (5 voturi)    
  ESTE O SALA DE JOCURI (Marţi, 18 august 2020, 3:03)

  schroedinger [utilizator]

  In fostul Complex Diham, unde se aduna o gramda de garoi, chipurile sa se joace pe PS4!
  In afara faptului ca nu poarta masca, stau ca iepurii in vizuina.
  Nu stiu cine autorizeaza sau ar trebui sa controleze astfel de activitati.
  Iti este frica sa treci pe acolo, din cauza mizeriei!
  • +1 (1 vot)    
   Suna la 0800800165 (Marţi, 18 august 2020, 8:31)

   Klaus_ [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

   Dacă vedeți că în anumite locuri nu se respectă măsurile de protecție anti-Covid puteți sesiza acest lucru la Linia TelVerde – 0800800165
 • 0 (2 voturi)    
  niste crimi8nali (Marţi, 18 august 2020, 8:42)

  martel55 [utilizator]

  restrictioneaza programul tersaelor si al restaurantelor dar vor sa deschida scolile fara sa se repsecte nici o distanrare fizica intre elevi pentru simplul motiv ca au fost niste indoloenti si incompetenti 5 lunid e zile si nu au pregatit nici o masura in acest sens, iar acum schimba pur si simplu regulile pentru scoli ca si cum copii ar fi imuni la virus sau nu l-ar transmite mai departe...sunt curios cati parinti vor accepta sa fie cobaii acestor cirminali si sa isi tirmita copii in scoli aglomerate in care nu se va respecta nici o regula de protectie sanitara ca si cum nimic nu s-ar fi schimbat...de asemenea, e dezamagitor ca sindicatele nu spun nimic despre crima cu premeditare pregatita de acest guvern de incompetenti, le-a deranjat doar ca nu au primit niste banuti in plus dar nu ii dernajeaza ca isi pun viata in pericol din cauza unor nenorociti de politicieni care se gandesc doar la alegeri
  • 0 (0 voturi)    
   Copiii chiar sunt aproape imuni (Marţi, 18 august 2020, 15:06)

   OrmenLange [utilizator] i-a raspuns lui martel55

   si nu transmit mai departe. In SUA, tara cea mai lovita de virus, rata de infectare in randul copiilor (grupa de varsta 0-19 ani) este de 538 cazuri COVID-19 la 100,000 de copii. Adica la o populatie totala de 75,471,700 copii au fost inregistrate 406,109 cazuri de infectie cu COVID-19. In New York, statul cu cel mai mare numar de morti de COVID-19, au fost inregistrate pana pe 13 august 18970 de morti din cauza virusului. Doar 13 au fost copii. 13 din 18970.... In restul statelor rata mortalitatii la copii este de ordinul 0.0x. Repet, ca sa fie clar: doar 538 de copii din 100.000 au fost infectati. Pentru acesti 538 trebuie sa tinem incuiati in case pe ceilalti 99.462 de copii? Nu ar fi mai usor ca orice parinte responsabil sa nu-si trimita copilul la scoala daca acesta are febra sau prezinta alte simptome suspecte de infectie resiratorie? El, parintele, ii va proteja pe ceilalti, nu scoala, sau statul. Dar parintele martel55 nu are consiinta civica, el vrea ca altcineva sa ii protejeze copilul, el vrea ca altcineva sa fie responsabil. martel55 are doar drepturi, nu si responsabilitati...


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by