Un ministru filipinez a fost testat pozitiv cu coronavirusul pentru a doua oară în cinci luni, au anunțat luni autoritățile din Filipine în timp ce experții medicali investighează dacă a fost reinfectat, potrivit RFI.

Eduardo Ano, al doilea din stangaFoto: Hotnews

Ministrul de interne Eduardo Ano, care ajută la coordonarea gestionării pandemiei în țara din sud-estul Asiei, a afirmat că a fost testat pozitiv sâmbătă după ce a manifestat simptome similare gripei săptămâna trecută. Acesta a fost diagnosticat pentru prima dată cu COVID-19 în luna martie dar era asimptomatic la momentul respectiv.

Studiile arată că persoanele infectate cu coronavirusul încep să dezvolte anticorpi la o săptămână după infectare sau de la debutul simptomelor dar oamenii de știință sunt încă nesiguri dacă organismul crează un nivel suficient de ridicat al imunității pentru a respinge un nou atac al virusului sau cât durează imunitatea.

Unele studii au arătat că pacienții care se vindecă de coronavirus și-ar putea pierde imunitatea în câteva luni sau chiar săptămâni.

Secretarul de stat pentru sănătate Maria Rosario Vergeire a afirmat că experții medicali analizează simptomele lui Ano, testul său pozitiv anterior și rezultatele de laborator pentru a vedea dacă este vorba de o a doua infectare.

„Haideți să nu îi spunem o reinfectare. Comunitatea științifică nu a acceptat încă faptul că o reinfectare poate avea loc”, a declarat Vergeire.

Ano a fost testat înaintea unei întâlniri cu președintele filipinez Rodrigo Duerte și cu alți membri cheie ai guvernului ce urma să aibă loc luni, cabinetul urmând să analizeze dacă va extinde carantina de două săptămâni impusă în capitala Manila și alte patru provincii din jurul ei.

Numărul de persoane care au contractat coronavirusul în Filipine de la izbucnirea pandemiei a depășit 160.000, cel mai mare din sud-estul Asiei, iar bilanțul deceselor a trecut de 2.600.

Peste un sfert din infecții sunt cazuri active, autoritățile instituind purtarea obligatorie a măștilor și vizierelor la locurile de muncă după ce mai multe focare au fost depistate la cantine.

Citește și: