Aproape jumătate dintre adulţii filipinezi, circa 27,3 milioane, sunt şomeri ca urmare a gravei crize economice declanşate de pandemia de coronavirus, potrivit unui sondaj realizat de compania Social Weather Stations (SWS), informează luni EFE, preluată de Agerpres.

Rodrigo DuterteFoto: Profimedia Images

Şomajul a atins un nivel-record de 45,5% din forţa de muncă adultă, conform ultimului sondaj online realizat de SWS în iulie şi publicat luna aceasta.

''Este vorba despre o creştere de 28 de puncte procentuale, de la 17,5% în decembrie 2019, şi de un nou record, de la procentul de 34,4% înregistrat în martie 2012'', a indicat SWS.

Potrivit sondajului precedent, realizat în decembrie 2019, 7,9 milioane de filipinezi nu aveau locuri de muncă, ceea ce înseamnă că, de atunci, încă 19,4 milioane de oameni au rămas şomeri.

Aproape patru din cinci filipinezi (79%) au declarat că nivelul de trai s-a înrăutăţit în ultimele luni, 86% au spus că îşi fac griji pentru viitor şi 21% au recunoscut că fac foamea, au arătat două sondaje SWS difuzate săptămâna trecută.

Sondajul de luni indică totodată că 21% dintre filipinezi şi-au pierdut locul de muncă în timpul pandemiei şi un procentaj similar se afla în şomaj înainte de izbucnirea epidemiei de COVID-19 în Filipine, una dintre ţările cu cele mai mari inegalităţi sociale din Asia şi unde coronavirusul a provocat cea mai severă criză economică şi socială din ultimii ani.

Economia Filipinelor a scăzut cu 16,5% în trimestrul doi al anului 2020, cea mai semnificativă scădere de când se fac statistici de acest gen, ţara intrând în recesiune pentru prima dată în aproape 30 de ani.