Omul care a donat statului român singurele aparate de recoltare de plasmă din țară denunță "cele 5 aberații" din metodologia de colectare a plasmei: Donatorul trebuie să își facă teste medicale pe cheltuiala proprie

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 17 august 2020, 11:50 Actualitate | Coronavirus


Florin Hozoc
Foto: Arhiva personala
Noul Ordin al Ministerului Sănătății privind colectarea de plasmă de la foști pacienți vindecați de coronavirus, care a intrat în vigoare săptămâna trecută, "nu rezolvă problemele, ba chiar înrăutățește lucrurile", afirmă Florin Hozoc, directorul Besmax Pharma Distribution SRL, firma care a donat statului român singurele 18 aparate de recoltare de plasmă din țară. Florin Hozoc spune că a identificat în noua metodologie "5 aberații care sunt departe de ideea de colectare și administrare eficientă a plasmei convalescente și de soluțiile corecte, europene pe acest subiect".

Ministerul Sănătății anunțase, la începutul săptămânii trecute, că a "simplificat" procedura de donare de plasmă, printr-un nou Ordin de ministru, după ce doar 490 de români vindecați de COVID-19 au donat plasmă în cele 3 luni și jumătate scurse de la începerea campaniei de recoltare de plasmă în țara noastră.

"După mai mult de trei luni de zile de apeluri insistente din partea specialiștilor și a societății civile pentru simplificarea și alinierea la normele europene a metodologiei românești de colectare și administrare a plasmei convalescente anti-SARS-COV-2, a fost emis ordinul Ministrului Sănătății nr. 1421/2020, care însă nu rezolvă problemele, ba chiar înrăutățește lucrurile! Sunt 5 mari probleme cu noua metodologie, 5 aberații care sunt departe de ideea de colectare și administrare eficientă a plasmei convalescente și de soluțiile corecte, europene pe acest subiect", acuză Florin Hozoc.


Cele 5 "aberații" din metodologia de colectare a plasmei, identificate de Florin Hozoc:


"1. Donatorul este obligat în continuare să prezinte dosarul cu șină, care să conțină documente medicale de atestare a istoricului bolii și a dispariției riscului de transmitere a bolii.

Conform articolului 7, OMS 1421/2020, potențialii donatori de sânge total/plasmă vor fi selectați dintre persoanele care pot dovedi istoricul de infecție cu SARS-CoV-2 și dispariția riscului de transmitere a bolii, după caz, prin combinații ale unor documente precum: bilet de externare / scrisoare medicală în care sunt menționate diagnosticul COVID-19, test RT-PCR pozitiv, test RT-PCR negativ, document eliberat de DSP care atestă perioada de izolare sau încetarea acestei perioade, testare cantitativă de anticorpi neutralizanți anti-SARS-CoV-2 IgG, efectuată voluntar.

În Ghidul european privind colectarea, testarea, procesarea, depozitarea, distribuția și administrarea de plasma, se scrie însă explicit că sarcina de a stabili eligibilitatea donatorului este a centrelor de donare. Acestea sunt îndrumate să recruteze donatorii din registrele naționale de pacienți COVID-19, care trebuie să existe în fiecare țară. Orice alte teste necesare sunt de asemenea în sarcina centrelor de colectare a plasmei convalescente.


2. Statul român cere donatorului teste medicale, pe care acesta trebuie să și le facă pe cheltuiala proprie.

În România, statul - care are monopolul colectării de sânge și plasmă - prezumă că donatorul care se prezintă la centrul de transfuzie este fraudulos, astfel că îi cere documente prin care să dovedească pe de o parte că a avut infecția și, pe de altă parte, că nu mai este contagios.

De asemenea, donatorii care nu au astfel de teste ce dovedesc istoricul bolii (bilet de internare/externare, test pozitiv RT-PCR, test negativ RT-PCR) sunt trimiși să-și facă 'voluntar', adică din buzunarul lor, testare cantitativă de anticorpi neutralizanți anti SARS-COV-2 IgG.

În Ghidul european, este suficient să prezinți un singur test pozitiv RT-PCR și vei putea dona la 28 de zile de la acel test. Dacă ai test negativ sau test de anticorpi anti-SARS-COV-2, poți dona după 14 zile de izolare.


3. Statul român obligă donatorii să aștepte peste o lună și jumătate până să doneze plasmă convalescentă. În acest timp cei mai mulți rămân fără anticorpi.


Atunci când au modificat metodologia, cei care au scris modificările au adunat cele două perioade alternative prevăzute în Ghidul european, pe care donatorul trebuia să le respecte pentru a putea dona: de 28 de zile de la infectare sau 14 zile de la încetarea simptomelor (sau izolare pentru nesimptomatici).

Astfel, donatorul român trebuie să aștepte 28 de zile de la testul RT-PCR pozitiv, plus 14 zile de izolare. Studiile arată că, după 6 săptămâni de la infectare, titrul de anticorpi neutralizanți scade la cei mai mulți dintre cei infectați cu noul coronavirus. Practic, ca urmare a acestei erori grosolane, donatorii români sunt obligați să aștepte până când rămân fără anticorpi suficienți pentru a mai fi utilă plasma lor.


4. Deși în prezent majoritatea județelor au echipamente necesare de testare, toată plasma convalescentă colectată în România este testată la București.


Conform Capitolului III, articolele 1,2,3 toată plasma convalescentă este testată centralizat, la Institutul Național de Hematologie Transfuzională, pentru a fi calificată biologic și validată.

Această testare centralizată întârzie cu peste 10 zile administrarea plasmei recoltate, care este ținută în carantină până când INHT nu emite buletinul de validare pentru fiecare doză de plasmă convalescentă.

În realitate, fiecare centru de transfuzie poate să facă aceste teste fie pe echipamentele proprii, fie cu ajutorul echipamentelor existente în spitalele județene, astfel încât plasma respectivă să poată fi validată și administrată în maxim 3-4 zile (nu 14 zile, cum se întâmplă azi).

Singura posibilă explicație pentru centralizarea testării plasmei convalescente este probabil legată de existența unui furnizor privilegiat, care asigură echipamentele și consumabilele pentru aceste teste efectuate la INHT.


5. Toată plasma convalescentă trebuie să fie congelată ultra-rapid, în maxim 6 ore de la recoltare, deși această procedură nu are justificare medicală și centrele de transfuzie nu au echipamentele necesare.

Conform Capitolului II, articolul 4, toată plasma convalescentă trebuie congelată ultra-rapid, la -25 grade Celsius. Procedura nu are justificare medicală, fiind practicată doar în cazul plasmei pentru fracționare (fabricare de medicamente). Mai mult, în prezent, centrele de transfuzie nici nu au astfel de echipamente de congelare ultra-rapidă, astfel că, în urma acestui ordin, doar cele 6 centre de transfuzie care dețin astfel de echipamente mai pot să stocheze și să distribuie plasmă convalescentă.

Este o aberație medicală, care eventual urmărește achiziționarea în regim de urgență a unor echipamente foarte costisitoare (peste 50.000 euro/bucata), pentru fiecare din cele peste 40 de centre județene de transfuzie."


"Acestea sunt cele 5 aberații majore care blochează colectarea de plasmă convalescentă și trădează incompetența și, probabil, corupția celor care au scris acest ordin de modificare a metodologiei. Vorbim în primul rând despre Președinta Comisiei de Transfuzie din Ministerul Sănătății, Alina Mirela Dobrotă, care a scris acest ordin împreună cu Amalia Șerban (director general adjunct în Ministerul Sănătății). Nu în ultimul rând, este important de menționat că cele două au lucrat la acest ordin sub coordonarea secretarului de stat Dragoș Garofil, cel care a și împuternicit-o pe Alina Mirela Dobrotă să fie 'expertul desemnat din partea României' în relația cu Uniunea Europeană, deși până în prezent aceasta a dat nenumărate dovezi ale incompetenței sale. Din păcate, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și-a pus semnătura pe acest ordin doar pentru că a avut încredere atât în Președinta Comisiei de Transfuzie, respectiv în directorul general adjunct Amalia Șerban, dar mai ales în colegul său, secretarul de stat Dragoș Garofil", afirmă Florin Hozoc.


Directorul Besmax Pharma Distribution recomandă "4 direcții de acțiune care vor asigura creșterea cantităților de plasmă convalescentă și salvarea de noi vieți de pacienți COVID-19 în România":


1. Corectarea urgentă a metodologiei privind colectarea, testarea, procesarea, depozitarea, distribuția și administrarea plasmei convalescente, în acord cu Ghidul european.

2. Schimbarea de urgență a componenței Comisiei de Transfuzie, "în condițiile în care aceasta nu și-a exercitat deloc atribuțiile în această perioadă".

3. Demararea unei campanii intense de informare privind donarea de plasma convalescentă de la donatorii vindecați de COVID-19,
astfel încât publicul să afle despre importanța donării de plasmă.

4. Amendarea protocolului de administrare a plasmei convalescente, în lumina ultimelor studii publicate de medicii americani, care arată că administrarea în primele zile de la internare în terapie intensivă asigură o reducere cu 40% a mortalității față de administrarea după intubare.


Florin Hozoc este CEO-ul Besmax Pharma Distribution SRL, companie românească specializată în comerțul cu produse farmaceutice și dispozitive medicale de ultimă generație. În luna aprilie, firma sa a donat statului român 18 aparate de recoltare a plasmei, pentru a fi folosite în centrele de transfuzii - mai întâi 3 aparate, apoi încă 15. Asta în condițiile în care statul român nu are aparate de recoltare a plasmei.

Ulterior, Florin Hozoc a venit și cu o ofertă de sponsorizare pentru încă 32 de aparate de plasmafereză, pentru care luni de zile nu a primit niciun răspuns de la Ministerul Sănătății. Nici până astăzi. La începutul lunii iunie, când firma Besmax Pharma a anunțat public că răspunsul Ministerului Sănătății la oferta de sponsorizare întârzie, iar oferta urma să fie retrasă din această cauză, instituția condusă de Nelu Tătaru preciza, la solicitarea HotNews.ro, că "nu este vorba despre un refuz" și că Institutul Național de Hematologie Transfuzională "trebuie să evalueze daca are capacitatea să lucreze cu aceste aparate, care funcționează numai în cadrul centrelor de transfuzii". Rezultatele acestei evaluări nu sunt cunoscute nici până astăzi.







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















21747 vizualizari

 • +15 (19 voturi)    
  Dosar cu shina (Luni, 17 august 2020, 11:52)

  seb_h [utilizator]

  Foote-v-atzi dosaru' cu shina! Shica, lasa carciuma shi simplifica administratzia!
  • +4 (6 voturi)    
   Nu este Sica de vina! (Luni, 17 august 2020, 16:12)

   Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui seb_h

   I se pot reprosa muuult lui Sica Mandolina, dar nu dumnealui a inventat necesitatea Dosarului cu sina.

   Poate sa fie si Chuck Noriss premier, sau Bruce Willis sa devina Presedinte, lupta impotriva Birocratiei, simbolizata de Dosarului cu sina sau de celebra "declaratia online se tipareste in trei exemplare si depune la etajul doi" nu poate fi castigata!
  • +2 (6 voturi)    
   Mizerabila PSDizare a tarii a creat acesti monstri (Luni, 17 august 2020, 17:43)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui seb_h

   i de birocratie incompetenta si coruptie.
   De 30 de ani vazand ce face clica coruptilor toti au inceput sa caute castiguri cat mai mari si mai rapide fara frica de o justitie dubioasa si cu cat a fost mai corupta administratia si politruci cu atat au intrat mai multe relatii si incompetenti in sistem.
 • +18 (22 voturi)    
  Donatie (Luni, 17 august 2020, 12:01)

  unu_altu [utilizator]

  Trebuia sa doneze si cativa ministri si manageri de spitale.
 • +23 (25 voturi)    
  Pesimistii sustin (Luni, 17 august 2020, 12:15)

  ipolitic [utilizator]

  referitor la mersul lucrurilor in statul asta, ca mai prost nu se poate. Eu sunt optimist.
 • +8 (16 voturi)    
  Cand doctorii iar nu stiu sa organize treaba (Luni, 17 august 2020, 12:34)

  mmagic [utilizator]

  Se ajunge la astfel de aberatii, clar sunt nepriceputi in organizare toti medicii astia care au facut acest sistem medical defectuos si infect.

  Revin deci cu solicitarea ca sa nu mai fie manageri in centrele de sanatate doctorii pentru ca acestia sunt specialisti pe meseria lor nu au ca specialitate organizarea care necesita alte aptitudinii, alta gandire.

  Doctorii inapoi in cabinete unde vor fii consilieri ai spitalelor dar nu trebuie ei sa ia deciziile si sa organizeze.
  • +9 (9 voturi)    
   nu este de la organizare (Luni, 17 august 2020, 13:18)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui mmagic

   Este de la lipsa de logica si de cunostiinte.

   dar ceea ce este cel mai grav este ca nu isi doresc sa faca ceva mai bun si mai repede - doar ceea ce face sistemul vechi tot ca sa nu isi bata capul.

   Sunt insa si medici care sunt exceptionali - dar trebuie sa ai un suflu puternic sa te mentii in acest sistem incremenit. Doar acestora le port respectul cuvenit.
 • +13 (13 voturi)    
  daca nu "sponsoriza" si ceva functionari/politicie (Luni, 17 august 2020, 12:41)

  Roman_Cetatean [utilizator]

  logic ca nu are "intrare" nici macar sa doneze/sponsorizeze sistemul de sanatate. In halul acesta s-a ajuns, ca si pentru actiuni private-donatii , sponsorizari, sa fii nevoit sa intervii, faci "galagie" publica sau sa "donezi" colateral si altora ca sa te ajute sa poti realiza obiectivul initial. Adica se practica "zeciuiala" la orice...
  Iar daca nu asta, oricum te lovesti fie de incompetenta, fie de dezinteresul functionarilor, carrora "daca nu le iese" nimic, de ce sa se agite?!
  Stat inept, cu masa critica de incompetenta si indolenta atinsa si chiar depasita demult...
 • +11 (13 voturi)    
  Exemplul perfect de ce Romania nu functioneaza (Luni, 17 august 2020, 13:08)

  FanelJr [utilizator]

  Intrebari si emisiuni pe care ar trebui sa le faca si puna ziaristii, in loc de cancan gen "Domnule X cum comentati ce a zis Y":

  Domnu Prim-Ministru, domnu Ministru al Sanatatii cum e posibil ca un DONATOR de echipemente, adica unul care da GRATIS statului romana APARATURA VITALA, sa se impiedice de insusi statul?

  CUM????

  As vrea sa stiu, CONCRET, unde e problema? Ce fac toti angajatii aia din ministere?
  Au prea mult de munca???
  Nu se pricep???
  De ce dureaza luni sau ani pana se schimba legi atat de vitale???

  Eu vreau CONCRET raspunsuri, nu vreau "Vom vedea, vom imbunatati, suntem in curs de, sau greaua mostenire".
  • +10 (12 voturi)    
   functioneaza (Luni, 17 august 2020, 14:09)

   uxh75588 [utilizator] i-a raspuns lui FanelJr

   Functioneaza dar nu in interesul tau.

   E un calcul rece. E vorba de bani si interese.
   Din altruism nu rasar vile si masini.
   • +6 (6 voturi)    
    100% corect! (Luni, 17 august 2020, 16:14)

    Mortaciune ambulanta [utilizator] i-a raspuns lui uxh75588

    Totusi, sunt de admirat certitudinile dumnealor.

    Functionarii au certitudinea absoluta ca lor nu li se poate intampla, ca nu vor ajunge niciodata sa aiba nevoie de plasma cu anticorpi!
  • +3 (3 voturi)    
   dacă-i donație, nu-i intere (Luni, 17 august 2020, 14:43)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui FanelJr

   numa dacă le cumpărau la prețuri triple prin firme de bucătărese, ca botnițele...dacă aveau de vîndut, plasmaferezele erau obligatorii, ca botnițele
 • +14 (16 voturi)    
  >>> (Luni, 17 august 2020, 13:14)

  GemstonePig [utilizator]

  ar trebui sa fie ceva de genul apari la centrul de recoltare,''buna ziua buletinul va rog, verific in sistem-baze de date comune , vad ca ati avut covidul, ati fost la spital X, externat in data, nr buletin PCR sau cum s-o chema etc poftiti va rog sunteti eligibil''
 • +3 (5 voturi)    
  sa speram ca lucrurile vor fi auzite/citite (Luni, 17 august 2020, 13:20)

  ..13 [utilizator]

  si indreptate cat de repede se poate.

  Cu multumiri anticipate pentru actiunile rapide venite de la MS via Nelutzu Tataru
 • +7 (9 voturi)    
  Dosar cu sina (Luni, 17 august 2020, 13:48)

  Godzillagrrr [utilizator]

  Oare de ca ma duce iar gândul la Brâncusi?
 • +7 (9 voturi)    
  declărăție pe proprie răspundere (Luni, 17 august 2020, 14:40)

  di livio [utilizator]

  atîta știu, atîta fac...și Comisia de Transfuzie, tot un fel de gcs, cnsu, cjsu, igsu, ipu, cipu, cucu...aclo sigur or fi cașchetari, nu se poate fără ghenirali și declărății, în Ro nu se poate...ei, iaca cum îi doare pe guvernoi de viețile românilor...botnițe, nu plasmă
 • +5 (7 voturi)    
  Eu nu inteleg nimic (Luni, 17 august 2020, 15:02)

  Mihai Panet [anonim]

  Sau omul asta a facut ceva rau - dar statul nu spune nimic; sau statul e complet pe linga - de ce nu repara?

  Imi aduce aminte de situatia spitalului facut din donatii in curte la Elias si uitat pina in ultimul moment.

  Sper ca la urmatoarele alegeri politicienii vor veni si cu explicatii, ca de promisiuni e podul plin.
 • +1 (9 voturi)    
  Sigur si aici e de vina PSD, (Luni, 17 august 2020, 15:44)

  xrogo [utilizator]

  asta ati uitat sa mentionati!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by