Virgil Musta: ”Eu consider că este bine ca elevii să revină la școală” / Care sunt măsurile ce trebuie asumate și respectate, potrivit expertului

de G.S.     HotNews.ro
Luni, 17 august 2020, 7:50 Actualitate | Coronavirus


Virgil Musta
Foto: Arhiva personala
”Este bine ca elevii să revină la școală (evident cu condiția să nu avem o explozie a pandemiei până atunci sau ulterior), dar pentru că va fi foarte dificil să ținem sub control contaminarea, va trebui să ne concentrăm pe prevenirea formelor grave de boală, atât la copii, cât și la familiile acestora”, spune medicul Virgil Musta, coordonatorul Spitalului COVID din Timișoara

Într-un studiu efectuat pe 70.000 cazuri de persoane infectate cu SARS CoV-2, s-a observat că doar 1,3% dintre acestea, au fost copii iar dintre ei, doar 30% au necesitat internare (0,4%,din totalul cazurilor), scrie medicul pe pagina de Facebook City Doctors Comunitate pentru Sanatate, potrivit Opinia Timișoarei.

În postarea citată, Virgil Musta propune o serie de ”măsuri ce ar trebui foarte strict asumate și respectate” pentru redeschiderea școlilor.

Ce a scris medicul pe Facebook:

„Suntem aproape de momentul reînceperii anului școlar și există încă multe discuții și multe păreri despre cum ar fi mai bine să se procedeze, acestea învârtindu-se în jurul ideii de păstrare a calității educației, dar cu oferirea în același timp a unui mediu sigur pentru sănătatea copiilor.

Încă avem multe necunoscute referitoare la perioada următoare și nu putem avea pretenția că deținem adevărul absolut.

Cred însă că noi cei care ne-am confruntat direct până acum cu efectele pandemiei suntem obligați să facem o analiză cât mai obiectivă a informațiilor pe care deja le avem, astfel încât să putem oferi părinților, profesorilor și bineînțeles copiilor o perspectivă cât mai realistă, care să genereze cât mai multă transparență și claritate în înțelegerea corectă a situației, punând în balanță riscurile, ce ne-am putea asuma să facem și ce nu.

Haideți să vedem pentru început ce știm din date statistice disponibile până acum.

Într-un studiu efectuat pe 70.000 cazuri de persoane infectate cu SARS CoV-2, s-a observat că doar 1,3% dintre acestea, au fost copii iar dintre ei, doar 30% au necesitat internare (0,4%,din totalul cazurilor), majoritatea fiind forme asimptomatice și ușoare. Dintre copiii pozitivi, doar 1,7% au necesitat internare în secția de ATI.

Conform studiilor, cât și observațiilor noastre de până acum, numărul copiilor depistați pozitiv cu SARS CoV-2 a fost într-adevăr mult mai mic comparativ cu cel al adulților, foarte puțini dintre ei făcând forme mai grave, în special cei care aveau deja alte probleme de sănătate precum malformații congenitale, diabet zaharat, obezitate etc. Marea majoritate a formelor la copii sunt asimptomatice sau minim simptomatice, ceea ce face foarte dificil depistarea copiilor pozitivi.

În același timp, copiii care au contactat virusul îl pot transmite mai departe, în familie sau la alte persoane cu care intră în contact, iar dacă aceste persoane sunt mai vulnerabile, pot dezvolta forme grave.

Din perspectiva educației, sunt evidente beneficiile prezenței la școală, atât pentru legătura umană și profesională dintre profesori și elevi, pentru socializarea dintre copii, pentru copiii care nu au facilități pentru școala online, pentru părinții care nu au cu cine să-i lase acasă și așa mai departe…

Așadar, ținând cont de cele de mai sus și simplificând lucrurile, va trebui să găsim abordarea optimă (perfectă probabil că nu există), prin care să reușim să gestionăm cât mai bine riscurile descrise, să colaborăm cât mai strâns toți cei implicați (oficialități, medici, părinți, profesori, copii) astfel încât să fie tot timpul clar pentru toți acest raport riscuri/beneficii pentru ca asumarea măsurilor decise să fie astfel în cunoștință de cauză.

Concret, eu consider că este bine ca elevii să revină la școală (evident cu condiția să nu avem o explozie a pandemiei până atunci sau ulterior), dar pentru că va fi foarte dificil să ținem sub control contaminarea, va trebui să ne concentrăm pe prevenirea formelor grave de boală, atât la copii, cât și la familiile acestora.

Propun următoarele măsuri ce ar trebui foarte strict asumate și respectate:
 • părinții trebuie să aibă un rol esential în triajul epidemiologic zilnic. Ei sunt cei care ar trebui să cunoască eventualele manifestări ale copilului și să decidă netrimiterea acestuia la școală. Bineînțeles că e nevoie de un ghid clar de instrucțiuni transmis tuturor părinților în acest sens (plus consultarea medicului de familie), pentru că este esențial ca, în primul rând, copiii care au deja simptome posibile de covid-19 să nu ajungă la școală, cât nici cei despre care părinții știu că au intrat în contact cu persoane dovedite pozitiv covid-19.
 • copiii care sunt mai vulnerabili și mai predispuși la a face eventuale forme grave, mă refer aici la copiii care au deja alte probleme de sănătate precum malformații congenitale, diabet zaharat, obezitate etc ar trebui să facă cursuri online.
 • aceleași măsuri pentru cursuri online ar trebui luate și în cazul copiilor care au contact direct în familie cu persoane adulte vulnerabile, cărora le-ar putea transmite virusul, iar aceștia ar putea dezvolta forme grave (bătrâni, diabetici, cardiaci etc). Sau dacă îi trimit la școală, să reducă acasă contactul copiilor cu aceste categorii de persoane.
 • educarea de către părinți și profesori a copiilor, pe limbajul lor, specific fiecărei vârste (la fel, pe baza unui ghid recomandat) pentru a înțelege si accepta singuri măsurile de bază pentru prevenție, dar și pentru eventuala recunoaștere a unor posibile simptome.
 • urmărirea de către părinți a respectării măsurilor de protejare a copiilor și când nu sunt la școală (evitarea locurilor aglomerate, purtarea măștilor și igiena permanentă a mâinilor) pentru a nu se contamina în comunitate.
 • unitățile școlare trebuie să se organizeze astfel încât să evite activitățile cu risc epidemiologic crescut (aici trebuie analizată pur și simplu fiecare activitate în funcție de potențialele riscuri și luate măsuri specifice punctuale, ex. ore de sport care nu trebuie ținute în săli de sport mici și neaerisite etc).
 • în unitățile școlare trebuie evitată supra-aglomerarea claselor, o parte dintre elevi pot rămâne acasă pentru a urmări online cursurile, prin rotație ( poate cu prioritate pentru online pentru cei cu risc sau care au în familie persoane vulnerabile). Dar aici, foarte important este ca grupele formate să se mențină în aceeași structură, astfel încât dacă se depistează un caz pozitiv, să nu fie afectată pentru izolare decât grupa acelui copil, iar cealaltă să poată veni la școală (de exemplu, dacă o clasă de 30 de elevi se împarte în două grupe de câte 15 elevi, grupele să-și păstreze exact aceeași structură și să vină pe rând la școală, câte 2 săptămâni fiecare grupă, iar dacă există un caz pozitiv într-o grupă, va fi izolată doar acea grupă).
 • unitățile școlare trebuie să asigure o dezinfectare zilnică claselor, cât și posibilitatea spălării pe mâini a copiilor.
 • în pauze, clasele trebuie aerisite, iar ideal ar fi ca grupele de copii care sunt la școală să păstreze distanța între ele, chiar dacă vor ieși în curtea școlii (știu că acest lucru este greu de realizat, dar nu imposibil dacă se stabilește un anumit flux și eventual orar pe clase), sau cel puțin masca să fie obligatorie atunci când se întâlnesc clase diferite de copii (pentru că în interiorul unei grupe de copii prezente la școală este practic imposibil să se păstreze permanent distanța fizică între copii este important ca măcar grupele diferite să nu se apropie).
 • cadrele didactice trebuie să cunoască foarte bine posibilele simptome pentru covid 19 și să nu vină la școală dacă constată astfel de manifestări.
 • cadrele didactice trebuie să păstreze distanța fizică de 2 m în clase față de elevi și să poarte obligatoriu mască în timpul orelor, cât și în interiorul școlii, în general.
 • să existe în fiecare școală un regulament de ordine interioară dedicat masurilor covid-19, semnat și respectat de profesori și elevi, precum și un regulament asumat și de părinți.
 • sa existe o comunicare permanentă, deschisă și constructivă între profesori, părinți și elevi pentru informare, consultare si decizii.
Toate cele de mai sus sunt bineînțeles doar recomandări, dar cred că esențial este să se analizeze bine fiecare potențial risc și să se găsească punctual, împreună, cele mai bune soluții, între profesori, părinți și elevi, printr-o comunicare constructivă permanentă.

Evident că va fi o perioadă diferită față de anii anteriori, în care se cer asumate eforturi suplimentare de la toți cei implicați menționați mai sus, dar toate acestea se fac de fapt spre binele tuturor, iar dacă există deschidere, înțelegere, asumare și dialog constructiv permanent cred că ne putem adapta și gestiona bine împreună lunile care vor veni.

Este important ca specialiștii să editeze diverse materiale care să ajute școlile, profesorii, părinții și elevii și chiar să putem avea un dialog direct pentru a încerca să găsim împreună cea mai bună (dar și realist de implementat) abordare, astfel încât să încercăm să evităm viitoare focare, iar activitatea școlară să decurgă cât mai apropiat de normal.

Cuvintele cheie în demersul de a oferi copiilor noștri o educație de calitate în condiții de siguranță sunt: RESPONSABILITATE și SOLIDARITATE!”


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

12092 vizualizari

 • +9 (29 voturi)    
  Pentru prima oară nu sunt de acord cu el!!! (Luni, 17 august 2020, 7:56)

  Marionette [utilizator]

  Este vacanta și dacă faci Covid 19 și suni la DSP nici dracu' nu te baga in seamă pentru că sunt depășiți de situație. Și autoritățile recomanda că toți elevii să se infecteze organizat și apoi să transmită boala părinților și în funcție de cât îi duce mintea pe părinți mai departe familiei extinse. Deci avem un incendiu mic, a luat foc o foaie in living și că sa scăpăm de fum și foc incercam să-l atingem cu o cisternă de benzină.
  • +11 (19 voturi)    
   E bine sa înceapă scoală dacă totul merge bine!! (Luni, 17 august 2020, 9:03)

   Argon [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   De fapt nu spune nimic. Este bine ca elevii sa revină la scoală în condițiile în care asta nu duce la creșterea numărului cazurilor grave de Covid-19. La asa ceva oricine se gândește.

   Principala problema este ca nu știi ce se va întâmpla pana nu încep școlile și funcționează 1-2 luni.

   Te poți trezi ca elevii își îmbolnăvesc grav bunicii.

   Citat:
   " ”Este bine ca elevii să revină la școală (evident cu condiția să nu avem o explozie a pandemiei până atunci sau ulterior), dar pentru că va fi foarte dificil să ținem sub control contaminarea, va trebui să ne concentrăm pe prevenirea formelor grave de boală, atât la copii, cât și la familiile acestora”, spune medicul Virgil Musta, coordonatorul Spitalului COVID din Timișoara "
   • -1 (35 voturi)    
    Te poti trezi (Luni, 17 august 2020, 9:19)

    Luk [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    Te poti trezi ca prostim cateva milioane de copii pentru a proteja cativa bunici. Asta e o tara, nu un laborator pentru experimente sociale.
    Ar fi de dorit sa-ti pese de "bunici" chiar si fara legatura cu Covid19, nu crezi?
    Atata ipocrizie n-am vazut in viata mea...
    • +2 (20 voturi)    
     Milioanele de școlari au câțiva bunici?!! (Luni, 17 august 2020, 10:03)

     Argon [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     Da, într-adevăr, nu m-am gândit la situația când cele câteva milioane de școlari din Romania, de care vorbești, au toți doar câțiva bunici, 2-300 în total.
     • -2 (18 voturi)    
      Bati campii (Luni, 17 august 2020, 10:21)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui Argon

      Nu toti copiii locuiesc cu bunicii. Nu extrapola viata ta, nu cred ca esti un model bun de urmat.
      • -4 (10 voturi)    
       . (Luni, 17 august 2020, 12:15)

       zigzag [utilizator] i-a raspuns lui Luk

       Insisti in prostie. Parintii copiilor sunt cei expusi in primul rand, nu bunicii. In plus, mortalitatea la copii este undeva pe la 2 la 1000 de cazuri. Sigur, cand sunt putini infectati, nu se raporteaza morti, dar pe masura ce apar si se extind focare, acolo se ajunge. Cati copiii trebuie sa moara ca sa fii tu multumit ca au studiat supravietuitorii "Padurea Letea"?
       • +6 (8 voturi)    
        Da-ne si noua (Luni, 17 august 2020, 13:25)

        Luk [utilizator] i-a raspuns lui zigzag

        Da-ne si noua un link la studiul ala care zice ca mortalitatea la copii e 2/1000.
        Nu ai asa ceva pentru ca nu exista, asa-i? Doar bati campii zglobiu, schimbi bunicii cu parintii cand nu-ti iese narativul, dar imi spui mie ca "insist in prostie".
        Tot comentariul tau e o insiruire de prostii ("Sigur, cand sunt putini infectati, nu se raporteaza morti dar pe masura ce apar si se extind focare, acolo se ajunge"). Cum adica nu se raporteaza morti pentru ca sunt putini infectati? Ce tot spui?! Unde se ajunge "pe masura ce apar si se extind focare"?
        Nu are absolut nicio noima ce spui.

        Da-ne un link la un studiu care sa arate ca mortalitatea la copii e 2/1000. Il tiparesc pe azbest si-l mananc.

        Repet: bati campii.
    • -3 (15 voturi)    
     De unde... (Luni, 17 august 2020, 11:05)

     Teszzt [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     De unde se ia ideea ca daca copiii fac cursuri online cateva saptamani/luni de zile a sa ramana prosti? Sau "mai prosti" fata de cum ii dezvolta scoala romaneasca demodata de mult in era internetului?

     Cu un mic efort chiar se poate taia din curriculum 1-2 ani, fara ca copiii sa fie mai prosti la final. S-ar chiar putea sa fie mai bine pe termen lung.
     • +4 (12 voturi)    
      nu prea intelegi (Luni, 17 august 2020, 11:45)

      noi2013 [utilizator] i-a raspuns lui Teszzt

      Cum e cu scoala online si copiii, probabil ca nici nu ai contact nici cu una nici cu alta
      • 0 (6 voturi)    
       Fara atacuri la persoana, te rog... (Luni, 17 august 2020, 12:32)

       Teszzt [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

       Ca sa te lamuresc: am si scoala (destul de multa chiar) si am si doi copii acasa. Am si norocul sa pot lucra de acasa full-time, sa pot sa am grija de copii. Si e greu.

       La subiect:

       Sistemul de invatamant trebuie adaptat. Trebuia si pana acum (inainte de COVID), dar acum e musai.

       Stiu. Sunt o gramada de probleme. Lipsa accesului la educatie digitala. Profesori care nu se stiu cu calculatoarele. Curriculum invechit care e greu de transpus in online. Copii mici nu pot sta singuri acasa. Online e greu sa ii faci sa fie la fel de atenti ca la scoala. Si probabil multe alte probleme...

       Traim vremuri grele. E greu pentru parinti, e greu pentru copii, din toamna o sa fie super-greu si pentru profesori in orice varianta.

       DAR refuz sa cred ca copiii, care ajungeau niste genii - sau de ce nu, oameni normali - daca nu era virusul, o sa ramana prosti de la 6 luni de scoala online.
       • +6 (8 voturi)    
        Ignorati cateva elemente simple (Luni, 17 august 2020, 13:34)

        Luk [utilizator] i-a raspuns lui Teszzt

        Primul este ca la copiii din clasele mici scoala online e o tampenie si nu functioneaza nicaieri in lume, nu doar la noi.

        Al doilea e ca nu trimitem copiii la scoala doar pentru profesori, ci si pentru ceilalti copii. Ii zice socializare si copiii invata si in timp ce se joaca sau interactioneaza cu ceilalti copii. Invata lucruri mult mai utile unul de la celalalt decat de la distinsii nostri "dascali".

        De acord cu faptul ca acesti profesori si acest sistem nu scoteau genii din copii nici inainte.Ce ne mai lipseste e sa-i mai lipsim si de socializare, sa le inculcam niste fobii puternice si ne-am terminat treaba cu generatia asta.

        Copiii nu sunt in pericol, iar noi suntem adulti si ne asumam raspunderea pentru ca asta-i treaba noastra.

        E "super-greu" pentru parinti, nu pentru profesori. Profesorii sa-si dea demisia daca-si inchipuie ca sunt acolo pentru scoala si nu pentru elevi.

        Scurt si punct.
        • +1 (5 voturi)    
         ... (Luni, 17 august 2020, 14:33)

         Teszzt [utilizator] i-a raspuns lui Luk

         N-am zis ca functioneaza scoala online pentru toate varstele si toti copii. Am zis numai ca nu o sa fie mai putin inteligenti, daca invata literele si tabla inmultirii peste 6 luni. Plus ca - daca toate conditiile necesare ar fi date (ceea ce e greu spre imposibil, mai ales in RO) - copiii sunt foarte capabili, nu ii subestimati.
         De exemplu, inainte ca canalele cu desene animate sa fie dublate (Cartoon Network), cei mai multi copii invatau limba engleza mai ales de la TV, nu de la scoala.

         Nu mor copiii daca nu apuca sa socializeze face-to-face in pauzele dintre ore, pret de cateva saptamani. In schimb, ar putea muri de COVID. Sau sa ramana fara un parinte. Sau fara altcineva drag.

         Noi adultii ne asumam raspunderea pentru ce anume? Ca stiu aia de sus mai bine si, daca copilul aduce acasa boala, e pe raspunderea mea? Sau ce anume, ca nu inteleg? Treaba noastra e sa ii ocrotim cum putem noi mai bine, inclusiv prin a avea grija de noi insine.
         • 0 (0 voturi)    
          sunt mai multe etape de invatare (Luni, 17 august 2020, 15:07)

          ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Teszzt

          Hai sa nu ne limitam numai la tabla inmultirii...

          daca anul scolar se ingheata pentru 5-6 luni/un semetru - adica nu se face nimic - este mai bine???

          Nu poti sa lasi copiii si tineri sa treaca ca gasca prin apa in aceasta perioada la scoala - gandeste ca maine un doctor care a trecut 1 an de zile prin asa zisa scoala online vine sa te opereze pe tine... sau un jurist cu un an terminat in 2019-2020 sau 2020-2021 vine si iti preia un caz...

          Nu suntem pregatiti pentru invatarea online

          asta nu inseamna ca nu se poate incerca ceva acum dar rezultatele vor fi extrem de modeste:

          predarea online este altceva, ai nevoie de alte materiale, de un alt sistem, elevii/studentii chiulesc si copiaza pe rupte deci cam zero invatare, iar multi dintre elevi/studenti sunt extrem de amarati si nu au mijloacele necesare: device+internet ca sa poata sa faca fata cerintelor...

          deci fie
          1. vin la scoala si se respecta strict regulile si sanatatea lor si a familiilor lor este atent monitorizata, fie
          2. ingheti anul scolar pentru o perioada.

          Suntem inca cu WC-ul in curte, care daca este curat, nu este o problema pentru mine, dar vrem ca dintr-o data sa trecem la educata online...

          Este nevoie de timp, resurse si este inca nevoie de educatie serioasa in continuare in ro.

          Pericolul bolii va plana inca cel putin 5-6 luni de zile si trebuie sa invatam sa respectam regulile minime de protectie si de monitorizare a sanatatii adultilor si a celor mai mici - nu avem alte variante.

          Repet ce am mentionat mai sus:: este inghetarea pentru 6 luni a scolii cu somaj tehnic pentru profesori o solutie?

          Nu imi plac chestiile in care unii se fac ca muncesc/predau si isi fura lor si altora caciula
          • -1 (1 vot)    
           ... (Luni, 17 august 2020, 17:26)

           Teszzt [utilizator] i-a raspuns lui ..13

           Ma scuzati, dar comparatia asta cu doctorul e mere cu pere. Un doctor care opereaza, nu vine direct din banca de amfiteatru. Cu juristul la fel.

           Clar, nu suntem pregatiti pentru scoala online si cel mai probabil nici nu e 100% eficient. Aici suntem de acord. Dar tot e mai bine sa incercam macar, decat sa stam pe tusa 6 luni.

           Sa fim seriosi, profesorii nu o sa fie niciodata trimisi in somaj tehnic, cel putin nu cu salariile taiate.

           Si sa fim la fel de seriosi, nu se poate controla respectarea regulilor, din moment ce o mare parte dintre parinti nici nu cred in existenta virusului.

           Pentru mine, sa incepem scoala 100% offline, e un fel de experiment pe copii si familiile lor. "Vedem ce se intampla si mai vedem ce facem dupa..."
         • +4 (4 voturi)    
          Cred ca (Luni, 17 august 2020, 15:10)

          Luk [utilizator] i-a raspuns lui Teszzt

          Cel mai frumos ar fi sa ne vedem fiecare de copilul/copiii lui. Asta una la mana.
          A doua la mana e ca 6 luni cand ai 6 ani inseamna 8% din viata ta si va invit sa stati pe bara vreo 3 ani (considerand ca aveti cam 40 de ani) inainte sa aveti indrazneala de a arunca la cos atat de multa viata doar pentru ca e a altora.
          Daca va temeti ca mersul la scoala al copiilor dumneavoastra v-ar putea trimite la spital, insist sa-i tineti acasa, cu siguranta n-au nevoie sa dati vina pe ei mai tarziu. Nu-i nicio problema daca pierd inca 6 luni din viata, o sa le recupereze ei, candva sau niciodata. E mult mai bine decat sa va simtiti dumneavoastra in pericol. Ce-i un an pentru un copil? Nimic.
          Da.
          • -1 (1 vot)    
           Eu cred ca... (Luni, 17 august 2020, 17:04)

           Teszzt [utilizator] i-a raspuns lui Luk

           Nu se poate calcula asa. Si prin absurd, daca copiii n-ar invata nimic in 6 luni din ce s-ar preda la in mod normal la scoala, ei nu stau pe loc cu mintea.
           Uitati, avem foarte similar cazul copiilor care implinesc 6 ani pe 14 septembrie (si au voie in clasa intai) versus cei care au avut ghinionul sa se nasca in 16-17 septembrie (si trebuie sa mai mearga la gradinita inca un an). Nu comentez sistemul asta, dar dvs. vi se pare ca copiii astia mai cu "ghinion" pierd 15% din viata lor?
           • +3 (3 voturi)    
            Credeti ce va ajuta (Luni, 17 august 2020, 17:58)

            Luk [utilizator] i-a raspuns lui Teszzt

            Doar cititi un pic de pshiologie si-o sa vedeti ca am dreptate. Am exagerat in dauna copilului, la 6 ani are cam 4 de existenta constienta, ponderea celor 6 luni e mult mai mare. Va rog sa cititi, daca sunteti interesat, n-am inventat nimic.
            Exemplul dumneavoastra nu e bun dintr-un singur motiv: copiii care pierd un an de scoala, il castiga din viata: ies la joaca, stau afara cu ceilalti copii, invata cu ei si-si folosesc timpul socializand mai mult. Nu e cazul acum, asa e? Un an petrecut in casa e o pierdere absoluta pentru un copil. Nu se poate recupera in niciun fel.
            Imi pareti un om normal, doar ca aveti concluziile deja trase si asta nu-i util. Copiii sunt alte persoane si nu tot ce-i bine pentru dumneavoastra e bine si pentru ei, reciproca ramanand valabila.
            Repet ceva ce n-o sa ma plitctisesc sa repet: pentru copii nu exista niciun risc. Daca dumneavoastra sau sotia sunteti intr-o grupa de risc, atunci eu gresesc si-mi cer iertare, dar daca nu sunteti, atunci discutia n-are niciun rost. Doar va exersati capacitatea de a le interzice lucruri pentru ca puteti, fara niciun element rational in spatele deciziei. Doar pentru ca puteti. Asta-i tot.
            • +1 (1 vot)    
             Sunt eu introvertit... (Luni, 17 august 2020, 21:31)

             Teszzt [utilizator] i-a raspuns lui Luk

             si asta sigur influenteaza modul in care gandesc despre subiect.

             Din ce vad eu in jurul meu de cand nu mai suntem in perioada starii de urgenta e ca copiii tot se joaca afara cu copiii vecini, prietenii apropiati, deci nu exista izolare totala. Numai ca e vorba de 4-5-6-7 copii, aceeasi gasca, deci in grupuri cat de cat izolate. La scoala ar ajunge toti copiii in acelasi loc. Asta e diferenta cea mare.

             Nu e important daca eu personal sunt intr-o grupa de risc. Important e ca sunt multi parinti care sunt asa. Plus se pare ca sunt cazuri si cu persoane aparent sanatoase ajunse cu complicatii din cauza COVID. In mintea mea, acesta e un element rational.

             Pe de alta parte, si eu as dori sa pot sa-mi trimit copilul la scoala, dar parca as astepta cateva saptamani la inceput, sa vad ce si cum se intampla.

             Din acest motiv, poate cea mai plauzibila varianta era impartirea copiilor in grupe de maxim 12-15 copii. Si sa decida dupa aia in ce directie merg, in functie de "rezultate". Divide et impera.
             • +2 (2 voturi)    
              Pai (Luni, 17 august 2020, 22:47)

              Luk [utilizator] i-a raspuns lui Teszzt

              Din studiile pe care am apucat sa le citesc, am vazut ca transmiterea la copiii e de la adulti si nu invers (o proportie foarte mare, ceva peste 85%-90%, daca-mi aduc bine aminte). Copiii iau din familie, nu de la scoala, (conform acelui studiu) si dau foarte rar adultior (deci si parintilor). E foarte probabil sa luati oricum, doar nu traiti intr-o conserva, asa ca eu cred ca riscul nu e atat de mare incat sa fiti ingrijorat. Cred ca cel mai important e sa nu-i speriati fiind exagerat de ingrijorati, si precauti. Poate chiar ati avut deja. Poate aveti imunitate prexistenta, o gramada de poate. Toti "poate " astia duc la lasat copiii sa traiasca, sa mearga la scoala si sa se bucure de viata, ca nu le da nimeni inapoi ce pierd acum. Cel mai probabil (imi cer scuze daca sunt prea direct) e sa luati de la sotie si dansa de la dumneavoastra. Nu vad ce s-ar putea face si nici nu sunt interesat in solutii :))
              Multumesc pentru conversatie, sa aveti o seara buna!
             • +1 (1 vot)    
              Inca ceva (Luni, 17 august 2020, 22:52)

              Luk [utilizator] i-a raspuns lui Teszzt

              Cazurile in care persoanele aparent sanatoase au complicatii de la Covid exista, dar sunt supra-mediatizate pentru a mentine teama si preocuparea populatiei. Teama e buna, precautiile sunt bune, fobiile nu sunt bune pentru ca nu sunt rationale. Dumneavoastra sunteti adult, dar copiii ar intelege altceva daca taticul s-ar teme excesiv de mult, iar frica "se ia".
              Eu as putea sa fac complicatii, dumneavoastra ati putea face, dar la fel de bine ne-ar putea lovi o masina in intersectie sau am putea pune mana pe un cablu sub tensiune in timp ce ne tinem de calorifer. Accidentele nu s-a inventat odata cu coronavirusul.
              • +1 (1 vot)    
               Suntem diferiti... (Marţi, 18 august 2020, 10:32)

               Teszzt [utilizator] i-a raspuns lui Luk

               ...si fiecare percepem pericolul la un nivel diferit, de aici si gandirea diferita despre ce si cum ar trebui facut in continuare. Nu e nimic rau in asta.

               Eu sper ca pana la urma sa aveti dvs dreptate, nu eu :)
    • +1 (7 voturi)    
     . (Luni, 17 august 2020, 12:07)

     zigzag [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     Te poti trezi cu sute de orfani avand in vedere ca jumatate din populatia adulta sufera de hipertensiune, diabet si alte boli cronice care ii expun riscului. N-ai mai depasit nivelul cu batranii bolnavi care sunt singurii afectati de boala? N-ai mai citit nimic din martie pana acum? Varsta infectatilor a scazut dramatic in Romania, facand ca parintii acestor copii sa fie primii in pericol, nu bunicii.
     • +1 (7 voturi)    
      Mda (Luni, 17 august 2020, 13:44)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui zigzag

      Va multumesc frumos pentru atentionare.
      Am uitat ca sistemul nostru medical salveaza zilnic sute si mii de bolnavi cronici. Ii trateaza cu stima si respect, cu lipsa medicamentelor, cu jeg si noscomiale. Asta e unul dintre motivele pentru care avem o rata atat de mare de morti la milionul delocuitori si o speranta de viata mult mai redusa decat tarile civlizate.
      E o surpriza pentru mine sa vad atatia romani ingrijorati de varstnici si de bolnavii cronici. E prima data cand va vad, nu stiam ca existati pentru ca nu v-am vazut si nu am auzit niciodata de voi. Pana azi, cel putin.
      In ceea ce priveste "varsta infectatilor": nu stiu ce inseamna "dramatic" in capul dumneavoastra. Nu cred ca vreau sa stiu. Ce stiu este ca "varsta infectatilor" a scazut peste tot in lume, in primul rand pentru ca-i segmentul cel mai activ de populatie si pe urma pentru ca au inteles ca riscul pentru ei e extrem de mic.
      Nu e nimic "dramatic" in asta: daca ai 30 de ani si te infectezi, nu traiesti nicio drama. Drama e doar in capul celor care in loc sa-si vada de viata stau si calculeaza rate, indici, mortalitate totala si pe urma tremura ca iepurii in vizuina cand vine vulpea.
    • -3 (3 voturi)    
     Mai oameni buni (Luni, 17 august 2020, 19:36)

     dealucaragiale [utilizator] i-a raspuns lui Luk

     Poate nu m-am dus eu destul la scoala, dar cred ca unii dintre voi nu inteleg un lucru: inca nu se stie cu ce sechele raman cei cu forme usoare, cei asimptomatici, cei care nu ajung la spital. Vad ca sunt pline parcurile, terasele, plajele nu mai zic. Distantare, pauza. Masti sub barba. De spalat pe maini, habar n-am, deci nu se pune. Nu mai vorbim de scolile cu buda in fundul curtii si fara apa curenta.
     Asa ca eu imi mai tin putin copiii acasa. Sunt om inteligent si cred ca pot sa-i invat ce ar invata la scoala. Prefer sa-i stiu sanatosi.
     • 0 (4 voturi)    
      Povești de adormit copiii (Marţi, 18 august 2020, 2:21)

      marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui dealucaragiale

      Hapciu19 e la sfârșitul zilei un coronavirus (adică o răceală). Da, o răceală mai gravă pentru anumiți oameni - dar totuși o răceală.

      Asta cu sechelele e sperietoare pentru ipohondri.

      Și o spun în calitate de „supraviețuitor” al acestui virus ”foarte periculos cu sechele”.

      Da, te mai dor niște mușchi încă vreo 10-12 zile după ce-ți trece efectiv. Maaaare scofală.

      Copiii n-au în principiu mai nimic. Au avut ambele nepoate ale mele Hapciu19 în martie. Un hapciu și atât.
   • -5 (21 voturi)    
    pt prima dată sînt de acord cu Musta (Luni, 17 august 2020, 9:35)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui Argon

    cît despre bunici, mare grijă are tătă lumea de bunici...da bunicii care n-au euthirox?...de ăia nu intere pă nime...faceți sondaj printre bunici, se fac tot felu de sondaje...bunicii vor să fie ei în siguranță sau vor să meargă nepoții la școală?
    • -2 (10 voturi)    
     Ii doare fix in cot (Luni, 17 august 2020, 10:24)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui di livio

     In cot ii doare si de copii, si de bunici. Le pasa doar de pielea lor, sa nu cumva ca pretiosii de ei sa ia Covid pentru aia inseamna Sfarsitul Lumii.
     Bunicii si copiii n-au decat sa stea in case, doar comentatorilor de pe aici sa le fie bine.
    • 0 (14 voturi)    
     Stim pozitia ambasadei URSS. (Luni, 17 august 2020, 10:58)

     Marionette [utilizator] i-a raspuns lui di livio

     Sa moara cat mai multi romani. Eu comentam aici pentru romani nu pentru dvs. Spasiva de intelegere!
     • +1 (5 voturi)    
      Da, mah (Luni, 17 august 2020, 13:56)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

      Toata Europa si US isi trimite copiii la scoala pentru ca trolii rusi au acces peste tot.
      Foarte inteligenta remarca ai avut.
   • +2 (6 voturi)    
    Nu stii, dar presupui (Luni, 17 august 2020, 11:55)

    Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui Argon

    Trebuie un plan care sa tina cont si de riscuri, adica atunci cind situatia scapa de sub control. Evident ca nu stii ce va fi, dar nici nu trebuie sa stii, pentru ca poti presupune.

    Un inginer, un medic sau un militar pot anticipa, dar planul trebuie decis la nivel politic.

    E bine ca vin medici cu declaratii, cu recomandari etc. Dar lucrurile astea trebuie puse intr-un ghid, decis la nivel politic. Conteaza sa fie o autoritate publica clara in spate; medicii au autoritate, dar profesionala, politicienii au autoritatea statului.
  • 0 (0 voturi)    
   Cre' ca omu' e disperat ... (Luni, 17 august 2020, 15:21)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   ... de prostia de care dau dovada mult prea multi oameni, si-si da seama ca n-ai cu cine sa mergi mai departe cum scrie la carte.

   In conditiile unei populatii slab educate, slab informate, indisciplinate, cum avem noi, e riscant, intr-adevar, sa deschizi scolile. Da' aceeasi populatie, daca nu deschizi scolile, va face mare scandal, atat de mare incat politicienii n-o sa aibe incotro si-o sa trebuiasca sa faca compromisuri, potential mai periculoase decat deschiderea scolilor. Mai rau, de la scandalul ala, pe fondul frustrarii si al oboselii psihice cauzate de epidemie, s-ar putea sa se prosteasca o si mai mare parte a populatiei, ceea ce-ar face toata situatia si mai neagra. De-aia, cred eu, si enumera o lista de criterii si masuri pe care eu cel putin, in conditiile de la noi, nu le vad realizabile.
 • +3 (17 voturi)    
  ei, e o simplă răceala! (Luni, 17 august 2020, 8:23)

  kingdavidhotel(banat pentru adevar?) [utilizator]

  Dovada: terasele au orar prelungit si totul e ok. Si scoala e tot o terasă, așa că betivilor le va fi bine.
 • +5 (19 voturi)    
  vise (Luni, 17 august 2020, 9:01)

  mariusssss [utilizator]

  Vise, taica, vise. Se pun pe umerii parintilor alte responsabilitati, fata de cele pe care le au. Dar institutiile (scoala, sistemul de sanatate), ce fac?
  • -3 (19 voturi)    
   Se pun pe umeri... (Luni, 17 august 2020, 9:22)

   Luk [utilizator] i-a raspuns lui mariusssss

   Parintii chiar raspund pentru copiii lor, nu le pune nimeni nimic pe umeri, asta-i chiar culmea!
   Evident ca trebuie sa-ti trimiti copilul la scoala, ce-ai vrea sa faci cu el?
 • +4 (16 voturi)    
  Lol (Luni, 17 august 2020, 9:35)

  HP [utilizator]

  Asta e doctor sau expert in politici publice ?

  Atata il promovati, de zici ca a dat coada la pruna.
  • +4 (10 voturi)    
   Nu doar HN (Luni, 17 august 2020, 9:46)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui HP

   E prezent pe mai toate posturile tv si in media, aproape zilnic. Ma intreb cand mai consulta bolnavii..
  • +2 (4 voturi)    
   Pai daca politicienii nu spun lucrurile astea...? (Luni, 17 august 2020, 12:06)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui HP

   Cine ai vrea sa le spuna? Cineva trebuie sa le spuna. Un medic le intelege foarte bine, le poate spune. Din pacate nu are autoritate politica ca sa le si afirme din virful statului.

   Problema nu e ca le spune un medic, problema e ca nu sunt puse intr-un plan care sa fie prezentat clar de autoritatile statului. Pozitia medicilor e foarte buna in precizarea planului.
 • +3 (13 voturi)    
  sa inceapa (Luni, 17 august 2020, 9:45)

  AM1981 [utilizator]

  Eu as propune mai multe modificări cu privire la școala:
  1. Posibilitatea ca părintele sa aleagă intre online/offline pentru semestrul respectiv- asa s-ar reduce numărul elevilor din clasa și s-ar putea face acea distanțare fizica.
  2. Montarea de recipiente cu dezinfectant in fiecare clasa si in fiecare toaleta, asa poate și-ar aminti mai des elevii ca după ce te duci la baie , in recreație, in locuri care sunt atinse de mai multe persoane sa te speli.
  3. Inversarea vacantei de vara cu cea de iarna. Iarna sunt mult mai multe viroze. Cred ca un aparat de AC in clasa costa mai putin decât gigacaloria.

  Vaccinurile din ce citesc in presa, cel mai devreme vor putea fi produse abia din octombrie (dacă trec si de ultimele stadii de teste). Majoritatea companiilor farmaceutice declara ca pot produce ANUAL câteva zeci de milioane de doze fiecare și toate statele vor vrea sa achiziționeze cat mai multe, și câte își permit...etc. Cu putin noroc poate împreună sa producă 1-2 miliarde initial in primul an .Nici acum unele vaccinuri nu se găsesc la noi, deci credeți ca acesta va fi suficient pentru toată populația care vrea sa se vaccineze din Romania? Poate in 2-3 ani sa se producă 7-8 miliarde de doze sa fie disponibile pentru oricine dorește...a și sa nu uitam, dacă e ca vaccinul antigripal care trebuie făcut 1/an...
  • 0 (4 voturi)    
   . (Luni, 17 august 2020, 12:10)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui AM1981

   ACul poate fi periculos, poate raspindi virusul daca nu are filtre potrivite.

   Si mai e o problema care de obicei e ignorata la sistemele de incalzire: umiditatea aerului. Ar trebui ca pe linga temperatura sa fie reglata si umiditatea. Aerul incalzit iarna e foarte uscat si poate irita caile respiratorii si chiar sa ajute transmisia unui virus. Sa stai in aer cald si uscat poate fi periculos.
  • -1 (1 vot)    
   La vaccinul asta ... (Luni, 17 august 2020, 15:30)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui AM1981

   ... in momentul in care trece de teste va fi produs la o viteza nemaiintalnita la vreun alt vaccin de dinainte.

   Epidemia asta afecteaza o gramada de afaceri, si mari si mici si foarte mari, si aproape toti oamenii cu bani au mult de suferit (financiar, nu fizic, ei sunt evident cei mai putin loviti in plan personal de epidemie). De-aia, vaccinurile se bucura de-o finantare de care nu cred c-a mai vazut vreodata industria farmaceutica.
   • 0 (0 voturi)    
    de acord (Luni, 17 august 2020, 17:30)

    AM1981 [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

    Ok va exista o productie rapida, dar pana se ajunge la optim dureaza. Pana vor fi construite facilitatile de productie dureaza. Daca cererea va fi mai mica decat productia nu e profitabil ca vor trebui sa scada costurile.
    Si mai vine si partea a 2a, cat de repede poti vaccina un om? cam 15min/persoana aproximativ (intrat, hartoage, injectare, iesit pe usa). In Ro sunt aproximativ 19 mil., sa zicem ca doar 70% vor sa se vaccineze deci +13 mil.. Personalul nu poate non-stop sa injecteze pacientii. Daca ar fi o singura clinica care sa faca asta non stop din calcule ar reiesii ca in 379 de ani ar reusi....noroc ca avem multe spitale, cabinete, clinici. Dar tot va lua timp nu va fi totul instant.
    • -1 (1 vot)    
     Productia a inceput de mult (Luni, 17 august 2020, 21:25)

     Dan B [anonim] i-a raspuns lui AM1981

     Chiar daca nu exista inca un vaccin, numai candidati, productia a inceput de mult, si e deja cumparata. Uite aici un exemplu:

     https://www.bbc.com/news/business-52917118

     Cat priveste vaccinarea efectiva, avem vreo 10.000 de medici de familie, nu inteleg de ce ai face calculul cu un singur medic.
     • +1 (1 vot)    
      alo?! (Marţi, 18 august 2020, 10:14)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui Dan B

      Cum sa inceapa productia daca nu ai produsul? Cam ce produc aia?
      Evident ca au facut contracte si au promis cantitati din ce urmeaza sa produca, dar aia nu inseamna chiar nimic.
      Nu va faceti socoteala ca o ajungem la vaccin inainte de doi ani, e o copilarie.
 • +2 (14 voturi)    
  Respectabilul dr. Musta (Luni, 17 august 2020, 9:45)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  ne-ar putea spune de ce la TImisoara numărul decedatilor raportat la numarul de infectati e mai mare decât cel pe tara? Mai putine interviuri si mai multa atentie acordata bolnavilor, dle doctor
 • +2 (12 voturi)    
  Scenariu foarte plauzibil (Luni, 17 august 2020, 9:46)

  RDU2 [utilizator]

  Se da urmatorul scenariu, foarte des intalnit in Romania: familie cu 2 copii, fiecare in alta an scolar, mama si tata lucreaza de acasa ca s-au inchis birourile, toti locuiesc intr-un bloc comunist, apartament cu 2 camere. Cum sa faca home schooling sau scoala online? Nu prea imi ies la socoteala locurile din casa unde s-ar putea izola (fonic doar) fiecare din cei 4, in conditiile in care toti au conferinte online in acelasi timp. Care trage batul scurt de a face sedinta sau ora de pe WC?
  Sincer, sunt multi in situatia asta, faptul ca te ajuta guvernul cu tablete, internet, calculator etc nu e deajuns. Poti sa ai o situatie materiala destul de buna, sa iti permiti conexiune rapida la internet, cel mai bun router care sa tina 4 video call in acelasi timp, cele mai bune laptop, dar totusi nu poti sa te muti de pe o zi pe alta dintr-un apartament mic care nu ofera destul spatiu pt 4 conferinte simultan.
  Pentru aceste cazuri ce ne recomandati?
  • +7 (15 voturi)    
   dar totusi vor fi sanatosi toti patru (Luni, 17 august 2020, 11:07)

   lp [utilizator] i-a raspuns lui RDU2

   alternativa este ca parintii sa se imbolnaveasca de la copiii (sa zicem ca ei, elevii, asimptomatici in cazul ideal) si sa ajunga in spital, iar copiii... Cine va sta cu ei in cazul asta ? Asta e problema, izolarea fonica ? Luati-va casti.
   • +3 (3 voturi)    
    si cu imaginea ce faci? (Luni, 17 august 2020, 12:22)

    RDU2 [utilizator] i-a raspuns lui lp

    Ai incercat sa te concentrezi cu inca 2-3 in aceeasi camera care vorbesc la telefon in acelasi timp? Stii ca unii profesori cer copiilor sa stea camera pornita non stop? Cum poti crea un mediu propice pentru copii sa se concentreze, sa inteleaga ce se preda, sa fie in stare sa invete, daca stau claie peste gramada in aceeasi camera?
    Sunt studii in toata lumea care arata impactul grav al izolarii si lipsei scolii asupra psihicului si educatiei copiilor... Oare acolo nu exista alternativa ca parintii sa se imbolnaveasca de la copii?
  • -3 (5 voturi)    
   In nici un caz sa va sinucideti. (Luni, 17 august 2020, 11:53)

   Marionette [utilizator] i-a raspuns lui RDU2

   Sa omorati bunicii si pe copii sa-i lasati cu traume pe viata in rinichi, plamani, inima, creier, iar, n-ar fi o optiune prea stralucita! Asa ca faceti ceva sa mearga! Nu guvernul trebuie sa faca, e depasit si la internari daca suni nu-ti mai raspunde nici dracu. Darmite sa-ti dea tie spatiu si tablete. Ai in balanta moartea sau sa te chinui cumva si sa mearca sontac bontac toate!
  • -1 (3 voturi)    
   Sa calculam cat de plauzibil... (Luni, 17 august 2020, 12:42)

   Teszzt [utilizator] i-a raspuns lui RDU2

   Un calcul deloc exact:

   Sa presupunem ca cei care lucreaza si au conferinte online de acasa, au cam terminate o facultate, ceva. Cam 1 din 5 romani are facultate. Hai sa luam cazul cel mai optimist pentru tine: astia care fac facultate se casatoresc numai intre ei. Deci maxim 20% dintre familii intra in pool-ul asta. De aici se mai scad cei care au apartament/casa mai mare, cei care au un singur copil sau nu au copii deloc. Nu stiu ce procent ramane, dar scenariul nu-i "foarte probabil".

   In rest, de acord cu tine. E greu sa stai acasa cu copiii. DAR asta e noua realitate. Prefer sa stau acasa si sa ma chinui cu copiii, decat sa stau pe patul de spital.
   • +1 (5 voturi)    
    pornesti de la o premiza gresita (Luni, 17 august 2020, 13:06)

    RDU2 [utilizator] i-a raspuns lui Teszzt

    de ce consideri ca mersul copiilor la scoala inseamna automat imbolnavirea lor si a parintilor si, mai mult, o forma medie spre grava care sa necesite spitalizare?
    de ce sa nu ne luam toate masurile pentru ca acest lucru sa nu se intample, dar nici sa nu distrugem viata si educatia copiilor nostri? ca doar pentru ei ne chinuim acum, nu?
    masca de protectie este sfanta, purtata corect plus igiena mainilor te fereste in 99% din cazuri de boala. este mai usor sa ne educam copii sa poarte masca, sa se spele pe maini la scoala decat sa facem noi "home schooling" cu ei, nu crezi?
    • +1 (3 voturi)    
     Care e premiza gresita? (Luni, 17 august 2020, 14:51)

     Teszzt [utilizator] i-a raspuns lui RDU2

     Faptul ca unii copii o sa duca boala la scoala, iar colegii lor acasa la familiile lor? E foarte simplu: cu cat se intalnesc mai multi oameni, cu atat mai mari sansele pentru virus sa se raspandeasca. N-am zis ca o sa fie toate forma medie sau grava, dar o sa fie si de alea, conform statisticilor. Pana la urma cum e? Daca la o scoala cu 1000 de copii, moare 1 copil si 3 parinti e OK? Dar 2 copii? Unde tragem linia? Sau pana mor altii, nu din familia proprie, e bine?

     Poate sunt eu naiv, dar nu prea poti impune reguli stricte cu masti si igienizare la copii de 6-7 ani. Ce sa mai zicem de aia mai micuti de la gradinita...

     Dvs chiar credeti ca daca copiii lipsesc acum cateva saptamani/luni de la scoala sau invata cum invata online, le distrugem educatia si viata lor? Clar, e vai de capul lor daca nu o sa invete trei poezii de la Eminescu.
  • -1 (1 vot)    
   pp (Luni, 17 august 2020, 15:22)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui RDU2

   ca exista 3 device-uri si ca internetul este in casa.

   Improbabil ca toti 4 sa aiba in acelasit timp de lucru online. Fie si asa - un device va fi split si unul dintre cei care utilizeaza deveice-ul split va fi mute - asta este, trimite doar comentarii scrise...

   ca sa nu bruiezi un perete de burete absorbant cu preturi care variaza de la 50 la 100 pana la 200 ron.

   In situatia descrisa de Dvs si wc-ul este un loc de unde poti participa la o conferinta - unchiul meu si-a facut lucrarea de doctorat mergand si stand pe buda din curte - acolo nu il deranja nimeni sau daca era deranjat perioada deranjului era scurtta...

   Viata este grea pentru multi.
 • +6 (12 voturi)    
  Da voi unde sunteti (Luni, 17 august 2020, 9:50)

  vodatepes [utilizator]

  Da voi unde sunteti domnule doctor in aceasta ecuatie? Pe timpul lui impuscatu in fiecare scoala era un cabinet medical unde era cel putin un cadru medical respectiv o asistenta. Pleaca copilul sanantosa de acasa si la scoala iese face rau cine stabileste ca e Covit sau alta boala. Langa parinti si profesori in fiecare scoala ar trebui sa fie o asistenta medicala ( cel putin) care poate monitoriza eventuale imbolnaviri dar si a asigura un suport de specialitate in aplicarea masurilor de protectie in scoala. Deci domnule doctor dumneavoastra unde sunteti in aceasta ecuatie? Doar dupa ce s-a imbolnavit copilul? Unde sunteti in procesul de preventie? Dupa cum vad pasati totul la parinti si cadrele didactice. vb nici usturoi nu ati mancat nici gura nu va miroase. Vinovati de explozia cazurilor sa fie parinti si cadrele didactice. De aia populatia nu are incredere in ce spuneti. Am ajuns in cazul clar de fuga de responsabilitate. Spuneti de un manual cu instructiuni pai cand apare acesta? Cine il tipareste? Pe ce bani? Cine il distribuie? Cand il dati parintilor ? Majoritatea sunt in concediu. Deci ???? Masuri aberante si fara un suport in realitate. Deci cine va castiga licitatia de tiparire a manualului cu indicati? Se pregateste un nou tun?
  • +5 (13 voturi)    
   Intrebare (Luni, 17 august 2020, 10:39)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

   Dl doctor care e epidemiolog cu vechime - ce a facut cand mureau mii de pacienti datorita infectiilor nozocomiale cauzate (si) de utilizarea zoaielor Hexi Pharma ca dezinfectant? Nu l-am auzit sa protesteze. A facut parte din marea masa de medici care au ascuns adevarul sub pres, Caă tupeu poate avea ca acum sa dea sfaturi si asta zi de zi, seara de seara, pe la toate televiziunile si media? Si nu e singurul...
 • +2 (8 voturi)    
  de3 data asta (Luni, 17 august 2020, 10:07)

  martel55 [utilizator]

  domnnul doctor mai bine tacea,a ascris un articol lung fara sa spuna nimic concret....de reguli am cam auzit toti, steptam sa ni se spuna cum va fi concret asigurata respectarea lor...dar cum de la autoritatile care ar trebuis a faca asta nu apare nimic, fiind total incompetenti, incep sa fiescosi in fata medici care sa de sfaturi, problema e insa cine isi asuma responsbailitatea daca dupa 2-3 saptamani de scoala va fi o epxlozie de cazuri la copii?faptul ca pana acum au fost putine cazuri e irelevant, putini au fost in comunitate, insa odata cu inceperea scolii, mai ales in roase unde avem scoli cu 30 de elevi in clase si care mai invata si in trei schmburi, si unde nu stim inca nimic de cum va fi pastrata distantarea si dezinfectate clasele in cele 5 minute de pauza intre schimburi, lucrurile s schimba si situatia va scapa rapid de sub control; mai ales ca e de asteptat ca acei parinti care oricum nu cred in pandemie, nu respecta regulile sa transmita si copiilor aceeasi atitudine; in plus sunt destui parinti inconstienti care trimiteau si pana acum copii bolnavi la scoala, de ce am crede ca de acum in colo nu o vor face, sub pretextul ca nu are cu cine sta acasa?in loc ca autoritatile sa vina cu solutii si saisi asume consecintele acestora, se incearca sa se arunce toata respopnsabilitatea pe parinti, dar autnci trebuie sa li se dea si drpetuld e a decide, spre exmeplu daca vor sa isi expuna copilul al riscuri sau sa faca scoala online, nu se poate doar responsabilitati fara drept de decizie
 • +5 (11 voturi)    
  COVID face mai mult victime colaterale (Luni, 17 august 2020, 10:34)

  mmagic [utilizator]

  Deocamdata bunicul a murit dar nu de COVID direct ci ca o victima indirecta a COVID-ului pentru ca in spital toti medicii se grabeau sa-l dea afara mai repede desi era in stare grava din alte cauze.

  Mai terminati o data cu panica COVID-ului, nu zic ca nu exista, nu zic ca pentru un mic procent nu e rau daca il ei, dar pur si simplu este exagerata si masurile sunt luate aiurea si spitalul face mai mult rau decat bine pacientilor tocmai pentru ca trateaza gresit o boala pe care inca nu o intelege, ca de aia mor mai multi la ATI decat se vindeca.
 • 0 (6 voturi)    
  ... dar la profesori nu va ganditi? .... (Luni, 17 august 2020, 11:02)

  _Sherlock_ [utilizator]

  Majoritatea profesorilor sunt in grupa de risk! Cand vor muri pe capete cine va mai educa copii?
  Au descentralizat decizia pana la nivel de scoala
  stiind prea bine ca directorii, de cele mai multe ori pusi politic, nu vor lua nici o decizie, pentru ca le e frica de raspundere!!
  Iar se dau liste de sfaturi cu ce trebuie facut, dar stim
  prea bine, asta daca nu suntem IMBECILI, ca nimeni
  nu respecta nimic in tara asta de vorba buna.
  Daca se da drumu la scoala o sa fie turme de parinti,
  bunici, copii, profesori in fata fiecarei scoli de
  3 ori pe zi!!!!
  • -3 (5 voturi)    
   masca obligatorie (Luni, 17 august 2020, 12:38)

   RDU2 [utilizator] i-a raspuns lui _Sherlock_

   daca profesorii poarta masca corect si ii obliga si pe elevi sa o poarte pe toata durata orei (cine o scoate, este dat afara din clasa cu absenta), riscul de infectie al profesorilor este aproape 0 in ora.
   daca poarta masca si pe holuri, cancelarie, in timpul pauzelor etc, la fel riscul este aproape 0.
   daca nu poarta masca, isi asuma singuri riscul de a se imbolnavi, nu este de vina cel care a decis deschiderea scolilor!
   • -2 (2 voturi)    
    ... (Luni, 17 august 2020, 13:21)

    _Sherlock_ [utilizator] i-a raspuns lui RDU2

    Masca nu ajuta in spatiu inchis! Ea ajuta mai mult
    sa nu transmiti, sa ti virusul nu la 2-4 m de tine, ci
    la 50cm-1m de tine. Cand stai cu copii in clasa, 3-4 ore la rand il iei fara probleme pe domnul covid!

    Recomand sa va informati din surse externe, sunt
    tari care au si alte preocupari in afara de
    protejarea teraselor! Sunt studii pe subiect!
    Teoria din acest articol, cum ca cei mici nu raspandesc e falsa, pt ca de la intrarea in pandemie majoritatea tarilor au cam inchis scolile.
    Avem un exemplu clar in Israel, au deschis scolile cand
    parea ca le merge bine (nu ca la noi cu 1500 pe zi)
    si in 2 saptamani explozie.... si aia au scoli moderne, si sunt disciplinati cat de cat ca popor!

    Aerisirea e o utopie! Unde vor sta copii? Pe hol? Cu alti copii din alte clase? Sau in clasa, unde va bate curentul, sa vezi otite, mai ales pe cei mici! Parca nu am sti ce se intampal in fiecare an.

    Copii vor fi disciplinati si vor pastra distanta?
    Sa fim seriosi, nu au reusit asta bizoni de parinti.
    Mai ales copilul cu un un bizon de parinte
    acasa, care toata vara a vorbit de teorii ale
    conspiratiei.
    • +1 (3 voturi)    
     vreau si eu studiile alea... (Luni, 17 august 2020, 13:54)

     RDU2 [utilizator] i-a raspuns lui _Sherlock_

     ... ca vad ca multe tari din Vestul Europei incep sa deschida scolile. Poate imi scapa mie ceva.
     Daca masca nu ajuta in spatii inchise, atunci cum de mai avem personal medical sanatos?
     • -2 (2 voturi)    
      .... (Luni, 17 august 2020, 14:37)

      _Sherlock_ [utilizator] i-a raspuns lui RDU2

      In primul rand doctorii au combinezoane, masti
      FFP3, masca sau ochelari pentru ochi si
      urmeaza un protocol foarte strict de
      dezinfectare dupa intrarea in zona de risk.

      Si cu toate aste uni dintre ei sau infectat, au si
      murit.

      Studiile alea le gasesti si singur/singura daca
      cauti un pic pe net. Au fost stiri ca au deschis,
      dar la noi nu au dat si stirile cand s-au inchis, si inca odata nu poti compara niciodata
      Germania sau Austria cu Romania la nivel de scoli, de igiena, de numarul de copii in clasa, de disciplina,
      vrei sa mai continui... ca mai sunt multe de spus....
 • +5 (11 voturi)    
  Domnul Musta e un doctor excelent (Luni, 17 august 2020, 11:13)

  lp [utilizator]

  dar e doctor, stie despre sistemul de medicina. Insa despre sistemul de invatamant nu stie nimic si greseste fantastic. Este ca si cum as spune eu: "pastrati toate conditiile in spitale si deci, nu se imbolnaveste nimeni!". Sa fie bine, ca sa fie bine... Conditiile alea ideale de care vb toti, nu exista si nici nu pot exista. Ne prefacem ca nu stim ca traim in Ro unde scolile sunt cum sunt, iar spitalele... (ca doar de-aia e mortalitatea mai mare la noi). In plus, orice, dar absolut orice invata copilul prezent in clasa, poate invata de-o mie de ori mai usor online. Si pana la urma, este vorba de un an - chiar riscam atatea vieti dintr-o ambitie absurda sa se deschida scolile ca sa ne amagim noi ca totul e normal ?! Nu ne mai putem intoarce niciodata la scoala dinainte, nu va mai faceti iluzii - ceea ce e f bine, sistemul trebuia schimbat din radacini
  • +2 (4 voturi)    
   Despre ce o fi vorba aici? (Luni, 17 august 2020, 12:16)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui lp

   Intreb eu cu rautate...

   Despre scoala sau alegeri?
 • +1 (3 voturi)    
  Lista oficiala. (Luni, 17 august 2020, 11:17)

  Teszzt [utilizator]

  Ar trebui scoasa si promovata de catre autoritati o lista cu bolile care combinate cu COVID pot avea efecte grave. Si la copii, si la adulti (parinti, bunici). Ca multi habar n-au. Toata lumea zice diabetici, cardiaci si "etc". Ce acopera "etc" ala?
  • -1 (1 vot)    
   Lista trebuie sa contina ... (Luni, 17 august 2020, 13:26)

   GabrielNegrila1 [anonim] i-a raspuns lui Teszzt

   Aproape toate bolile cu exceptia celor de piele si de oase. Virusul ataca celulele organelor afectate de alte boli: creier, plamani, inima, stomac si intestine, in general tot ce gaseste slabit in organism.
 • +7 (7 voturi)    
  Se contrazice singur. (Luni, 17 august 2020, 11:29)

  gv [utilizator]

  Dl. doctor se contrazice singur de la o ora la alta.
  Cand urla intr-o declaratie ca spitalele sunt pline si ca vor muri oameni de covid ca nu mai au paturi, cand declara ca trebuie trimisi copiii la scoala, cand se stie ca cei mici sunt cei mai buni "sprederi" ai infectiei la parinti si bunici, deci pledeaza pentru umplerea si mai mare a spitalelor si dezastrul pe care il preconizeaza.
  • 0 (4 voturi)    
   Are o pozitie a lui (Luni, 17 august 2020, 12:27)

   Mihai Panet [anonim] i-a raspuns lui gv

   A zis "eu consider", deci a lasat loc si pentru alte pozitii. Nu e ca si cum ar fi hotarit pentru tara.

   Intrebarea e: de ce un medic are o pozitie intr-o chestiune importanta pentru tara si vine cu o lista lunga de recomandari? De ce nu vine guvernul cu planul si masurile de luat?

   Numai mie mi se pare ca totul e facut pe repede-inainte, riscind nu sa dea gres (va da, e o epidemie), ci pur si simplu sa-i ia pe toti prin surprindere, inclusiv pe medicii din spitale?

   OK, care e scopul, care e planul, care sunt masurile, care e strategia? Mai sunt vreo 4 saptamini. Parerea mea e ca lucrurile astea trebuiau incepute deja si lumea sa stie pe unde ne situam. Dar alea 1300-1400 cazuri pe zi imi spun altceva.

   Pe undeva trebuie facut si un plan B, pentru atunci cind planul A da gres... Cine sa-l faca: Musta, Rafila, Arafat?
 • +7 (7 voturi)    
  ... (Luni, 17 august 2020, 11:58)

  cartograful [utilizator]

  mda...faine recomandarile...gen "sa fie bine, sa nu fie rau". Ce sa mai inteleaga alde Ion si Maria daca doctorii nu se inteleg intre ei.
  Parere: or sa o deschida scoala ca sa o inchida dupa 2-3 saptamani cand se vor imbolnavi cadre didactice. "distantarea sociala" la copii e o gluma absurda.
 • -1 (9 voturi)    
  Nu avem alternativa la riscurile pandemiei ! (Luni, 17 august 2020, 12:11)

  IosifGuias [anonim]

  Nu putem renunta la scoala nici in conditiile pandemiei !
  Trebuie sa ne obisnuim sa convietuim cu coronavirus in toate domeniile vietii noastre economice si sociale si sa-i invatam si pe copiii nostri cu respectarea regulilor sanitare obligatorii, in urmatorii ani, !!!
  • +2 (4 voturi)    
   ... (Luni, 17 august 2020, 13:03)

   cartograful [utilizator] i-a raspuns lui IosifGuias

   @iosifGuias...ai uitat sa spui "sa facem totu' "
   Iti urez succese nemaivazute in a-i invata pe aia de 7-10 ani sa nu se mai alerge gafaind prin curtea scolii si sa nu mai stea cap langa cap cand susotesc. Sau pe aia de 14-18 sa se "distanteze social", mai ales intre baieti si fete.
 • +1 (1 vot)    
  Sa vedem ca va fi prin octombrie... (Luni, 17 august 2020, 15:58)

  Teszzt [utilizator]

  ...cand incepe de obicei sezonul de raceli la gradinita si clasele mici. Stranut, tusit, nas infundat, febra, toate astea cum se manifesta de obicei. In mod normal nu o sa fie testati toti copiii, dar nici nu o sa fie lasati la scoala. Drept urmare, o sa ramana musai acasa, adica e fix varianta mixta, dar fara predare online.
 • +1 (1 vot)    
  PNL nu crede ca epidemia exista (Marţi, 18 august 2020, 5:02)

  andipetre [utilizator]

  E foarte clar acum. Dupa ce pretind ca ei cred ca e mare pericol, deschid scolile si asta fara a reduce macar orele la majoritatea claselor. Niste inepti care cred ca virusul sars cov 2 nu exista si manipuleaza evenimentele dupa bunul plac.

  O informatie pentru ei: covid exista si e periculos, iar parintii responsabili nu isi vor trimite copiii la scoala cu niciun pret. Si vor vota altceva decat acest partid de mincinosi.

  Eu, unul, nu mai votez PNL daca persista in mizeria asta. Gata e clar.
  • 0 (0 voturi)    
   Decizii politice (Marţi, 18 august 2020, 10:29)

   Teszzt [utilizator] i-a raspuns lui andipetre

   PNL actioneaza politic in asteptarea alegerilor, ia decizii populiste. Nu are legatura cu ce cred ei despre virus. Si poate asta e cea mai periculoasa abordare.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by