Un raport al Centrului pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA arată că pandemia a avut un impact major asupra sănătăţii mintale a generaţiilor tinere. Un sondaj realizat cu peste 5.000 de tineri arată că un sfert dintre aceştia s-au gândit la sinucidere în luna iunie, scrie Mediafax.

Testare coronavirusFoto: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

Un studiu, prezentat de CDC (Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor), cea mai importantă agenţie federală pentru protecţia sănătăţii publice din Statele Unite, arată că un sfert dintre adulţii tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 24 de ani au luat în considerare sinuciderea în ultimele 30 de zile.

Dintre cele 5.412 de persoane care au participat la acest sondaj, tinerii au prezentat cele mai multe semne de anxietate, depresie, idei de sinucidere şi dependenţă de droguri.

Mai mult, efectele pandemiei asupra sănătăţii mintale a populaţiei observate par să scadă odată cu vârsta. În total, aproape o treime din populaţia Statelor Unite a declarat că a avut simptome de anxietate sau depresie între aprilie şi iunie 2020. Există, însă, şi o serie de diferenţe de la o categorie la alta.

De exemplu, americanii de culoare şi hispanici, lucrătorii esenţiali suferă în special de probleme de sănătate mintală din cauza crizei din sănătate. Mai mulţi factori ar putea explica diferitele tulburări mentale observate, în special în rândul tinerilor.

Stresul, izolarea socială, dificultăţile economice, perspectiva integrării profesionale dificile şi creşterea şomajului sunt printre aceşti factori. De asemenea, perioada de izolare ar fi creat şi amplificat tulburările psihologice şi psihiatrice ale unor persoane.

Un sondaj similar celui din Statele Unite a fost realizat în Franţa, online, cu peste 3.700 de persoane de către universităţile din Nîmes şi Aix-Marsilia. În total, 15,1% dintre participanţi au raportat că au un nivel de anxietate patologică şi 26,5% un nivel de depresie patologică - cifre mult mai mari decât în mod normal.