Autoritățile spaniole au ordonat închiderea cluburilor de noapte, interzicerea băutului în spațiile publice deschise și fumatul atunci când păstrarea distanței fizice de siguranță este imposibilă, printre alte măsuri impuse vineri pentru a încerca să oprească creșterea cazurilor de coronavirus, relatează Reuters.

Coronavirus SpaniaFoto: Profimedia Images

Numărul cazurilor a crescut în ultimele zile după șapte săptămâni de la finalul carantinei. Bilanțul noilor cazuri de joi, de aproape 3.000, a adus numărul total al infectărilor la 337.334 - cel mai mare bilanț din Europa de vest.

Barurile și restaurantele se vor închide de asemenea la 01.00 dimineața ca urmare a noilor restricții, a anunțat Ministrul Sănătății, Salvador Illa, în cadrul unei conferințe de presă.

De asemenea, el a sfătuit ca grupurile să nu fie mai mari de 10 persoane și a avertizat în special tinerii să nu se adune în spațiile deschise pentru a consuma alcool, o practică numită ”botellones”, un termen care se referă la petreceri la care se consumă mult alcool.

”Nu ne putem permite să nu fim disciplinați”, a spus Illa. ”Nu putem ignora faptul că virusul circulă printre noi”. Unele regiuni precum Galicia și Insulele Canare au luat deja măsuri săptămâna aceasta pentru a limita fumatul în spații publice.

Creșterea cazurilor a condus la îngrijorări că țara s-ar putea întoarce la situația sumbră de la începutul lunii aprilie când bilanțul zilnic al deceselor se apropia de 1.000, dar Illa a dat de înțeles că nu este cazul.

Datele oficiale arată că 70 de oameni au murit în ultima săptămână, aducând bilanțul total al deceselor la 28.605.