Un nou studiu realizat de Facultatea de Medicină a Universității Stanford a descoperit că adolescenții și tinerii adulți care vapează sunt de cinci până la șapte ori mai susceptibili să fie testați pozitivi cu coronavirusul decât persoanele din aceeași categorie de vârstă care nu folosesc țigări electronice, relatează Business Insider.

Vapat coronavirusFoto: Colin Fisher / Alamy / Profimedia Images

Studiul publicat marți s-a bazat pe un eșantion de 4.351 de persoane cu vârsta între 13 și 24 de ani din Statele Unite, fiind primul care analizează corelația dintre vapat și vulnerabilitatea la coronavirus.

„Adolescenții și adulții tineri trebuie să știe că dacă folosești țigări electronice te afli într-un risc imediat de infectare cu COVID-19 deoarece îți deteriorezi plămânii”, afirmă Bonnie Halpern-Felsher, o profesoară de pediatrie la Universitatea Stanford și co-autoare a studiului.

„Tinerii pot crede că vârsta îi protejează de la a contracta virusul sau că nu vor dezvolta simptome COVID-19 dar datele arată că acest lucru nu este adevărat în cazul celor care vapează”, susține Shivani Mathur Gaiha, coordonatoarea echipei de cercetare.

„Acest studiu ne arată destul de clar că tinerii care vapează sau folosesc și țigări electronice și normale prezintă un risc ridicat și nu este doar o creștere mică a pericolului, este una mare”, subliniază aceasta.

Cercetătorii Stanford au început să investigheze vapatul drept factor de risc printre tineri altfel sănătoși după ce aceștia au început să fie internați în spitalele din Statele Unite după ridicarea carantinei, găsind o corelație izbitoare.

Subiecții care au participat la studiu și au declarat că au folosit țigări electronice în trecut au avut o probabilitate de cinci ori mai mare de a fi diagnosticați cu COVID-19, un test pozitiv fiind de șapte ori mai probabil în rândul celor care vapează dar fumează și țigări normale.

Cei care le-au făcut pe ambele în ultimele 30 de zile au avut o probabilitate de cinci ori mai mare de a dezvolta simptome.

„Am fost surprinși”, a declarat Halpern-Felsher pentru NBC News, adăugând că „ne așteptam să vedem vreo posibilă corelație... dar cu siguranță nu la aceste cifre de probabilitate și atât de semnificativă”.

Cercetătorii afirmă că există mai multe explicații posibile pentru rezultatele descoperite.

Halpern-Felsher afirmă că maniera în care tinerii vapează - împărțind cu alții, atingându-și gura sau aparatul și înlăturându-și măștile pentru a fuma - ar putea contribui la răspândirea virusului. Este de asemenea posibil ca aerosolii inhalați de la țigările electronice să poarte virusul.

Dar majoritatea cercetătorilor suspectează că există o legătură directă între vapat, leziuni pulmonare și vulnerabilitatea la coronavirus, vapatul regulat afectând plămânii.

Citește și: