Autorităţile din Germania au actualizat lista „zonelor de risc” din România stabilită în contextul pandemiei de Covid-19, pe aceasta fiind adăugate atât Bucureştiul cât și alte 10 judeţe din țară, respectiv Bacău, Brăila, Braşov, Dâmboviţa, Galaţi, Gorj, Ilfov, Prahova, Vaslui şi Vrancea, anunță Ministerul român de Externe.

Testare coronavirus aeroport GermaniaFoto: SVEN HOPPE / AFP / Profimedia

Măsura intră în vigoare de miercuri seara. Noile județe și Capitala se adaugă celorlalte șapte județe (Argeș, Bihor, Buzău, Neamț, Ialomița, Mehedinți și Timiș) deja declarate „zone de risc” din data de 7 august.

  • „Astfel, în total, la acest moment, 17 județe alături de municipiul București se află pe lista zonelor de risc” - arată MAE

Într-un comunicat remis miercuri seară, referitor la „modificarea condițiilor de intrare pe teritoriul Republicii Federale Germania în contextul pandemiei de Covid-19”, Ministerul Afacerilor Externe informează că, în cursul serii de 12 august, autoritățile germane au actualizat lista „zonelor de risc” din România.

„Ca urmare a acestei actualizări, municipiul București, alături de alte 10 județe din România, respectiv Bacău, Brăila, Brașov, Dâmbovița, Galați, Gorj, Ilfov, Prahova, Vaslui, Vrancea au fost adaugate pe lista zonelor de risc. Această măsură a intrat în vigoare de la data publicării deciziei, respectiv din 12 august 2020. Ministerul de Externe reamintește totodată că șapte județe (Argeș, Bihor, Buzău, Neamț, Ialomița, Mehedinți și Timiș) sunt deja declarate zone de risc din 7 august 2020. Astfel, în total, la acest moment, 17 județe alături de municipiul București se află pe lista zonelor de risc”, arată MAE.

Test obligatoriu la intrarea în Germania dacă vii din zonă de risc

„Conform informațiilor comunicate public de autoritățile germane, toate persoanele, indiferent de cetățenie, care intră în Republica Federală Germania după ce s-au aflat într-una din zonele de risc trebuie să prezinte un test negativ Covid-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii (tradus în germană sau engleză) sau, alternativ, să se supună testării, în mod gratuit, într-o perioadă de cel mult 72 de ore de la sosirea pe teritoriul german”, mai informează MAE.

Testarea se poate efectua direct pe aeroport sau, în cel mult 72 de ore de la intrarea în Germania, la medicul de familie ori la autoritățile locale de sănătate. În acest sens, călătorii trebuie să contacteze telefonul de urgență medical 116 117.

„În cazul neîndeplinirii obligației de testare, autoritățile germane pot aplica sancțiuni în valoare de până la 25.000 EUR. Testarea este obligatorie pentru persoanele care vin din „zone de risc” și recomandată tuturor celorlalți călători care intră pe teritoriul german”, precizează MAE.

Dacă testul este efectuat la momentul sosirii în Germania, călătorii au obligația de a se autoizola până la primirea unui rezultat negativ al testării. Măsura autoizolării la domiciliu nu se aplică celor care prezintă un test negativ Covid-19, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea sosirii pe teritoriul Republicii Federale Germania.

De asemenea, mai informează MAE, persoanele care intră în Germania venind dintr-o zonă de risc (inclusiv cele mai sus-menționate) sunt obligate să completeze un formular de localizare – Public Health Passenger Locator Form – a cărui variantă în limba engleză poate fi regăsită aici.

„Simpla tranzitare a teritoriului german nu este condiționată de obligațiile mai sus-menționate. În timpul tranzitului, este necesară evitarea oricărui contact strâns cu alte persoane și respectarea măsurilor specifice de protecție (distanțare socială, igienă, mască), fiind permise scurte opriri pentru procurarea de alimente sau combustibil, însă nu și cele de tip turistic sau vizite”, precizează MAE.

Informații cu privire la noua măsură de actualizare a „zonelor de risc” prin includerea în listă a unor județe din România sunt disponibile aici.

De asemenea, informații cu privire la măsurile adoptate de autoritățile germane ori recomandările pe care acestea le fac populației pot fi accesate în mai multe limbi de circulație internațională: germană, engleză, franceză.

Ministerul Afacerilor Externe mai recomandă și consultarea paginilor de internet: www.mae.ro/germania, berlin.mae.ro și www.mae.ro.