​INTERVIU Medicul Virgil Musta: Am avut și pacienți care s-au îmbolnăvit, i-am salvat, dar mi-au spus că ei nu cred că au fost bolnavi de coronavirus

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 12 august 2020, 8:45 Actualitate | Coronavirus


Virgil Musta
Foto: AGERPRES
​Lupta împotriva coronavirusului nu poate fi câștigată doar în spitale, ci mai ales în afara lor, prin prevenție, iar faptul că s-a reușit reducerea ratei de transmitere a coronavirusului este esențial și îmbucurător, afirmă medicul Virgil Musta, coordonatorul Spitalului COVID din Timișoara, într-un interviu acordat HotNews.ro. Virgil Musta atrage însă atenția că există o regulă a epidemiologiei care spune că, pentru a opri o pandemie, e nevoie de imunizarea în masă a peste 70% din populație. "Dacă faceți calculul, dacă 70% din populație se îmbolnăvește, iar conform statisticilor actuale, rata de deces este de 5%, gândiți-vă câte decese vom avea. Și atunci, noi trebuie să avem grijă să nu se întâmple lucrul acesta", avertizează medicul.

"Lupta va fi câștigată în primul rând în afara spitalelor"


Medicul Virgil Musta este șef de secție la Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, unde, la debtul epidemiei în România, se vindecaseră cei mai mulți pacienți români infectați cu coronavirus.

Virgil Musta mărturisește, în interviul acordat HotNews.ro, că "a rămas mască" în momentele în care a avut pacienți care nu numai că nu credeau în virus înainte de a se îmbolnăvi, dar nu au crezut nici după ce au trecut prin boală și apoi s-au vindecat: "Am avut și pacienți care s-au îmbolnăvit, i-am salvat, dar mi-au spus că ei nu cred că au fost bolnavi de coronavirus. M-au lăsat mască, cumva. Înțeleg că sunt unii care până să se îmbolnăvească spun că nu există virusul. Dar după ce au trecut prin boală, să spună că ei nu cred că au avut COVID, că cine știe ce altă boală..."

Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, unul dintre cele mai importante spitale COVID din România, este în continuare plin cu pacienți, dar este esențial și îmbucurător faptul că în România s-a reușit reducerea ratei de transmitere a coronavirusului, comparativ cu perioada de acum 2-3 săptămâni, spune Virgil Musta: "Rata de transmitere este mai mică, ceea ce este un lucru îmbucurător. Pentru că în viteza cu care creștea numărul de cazuri noi acum câteva săptămâni, în foarte scurt timp se putea depăși capacitatea spitalelor. Iar problema cea mai mare nu era neapărat a spitalelor în general, ci a Terapiilor Intensive, care riscau să nu mai aibă locuri pentru cazuri severe și critice.""Eu am speranța că lumea a început să înțeleagă. Am văzut și o statistică că 75% din oameni înțeleg că este pandemie și că e nevoie să respectăm niște reguli. Asta îmi dă speranță că la un moment dat, când lumea va vedea în ce situație suntem, se vor menține regulile, astfel încât să nu ne mai îmbolnăvim", adaugă medicul timișorean.

Virgil Musta consideră că lupta împotriva virusului nu poate fi câștigată doar în spitale, ci mai ales în afara lor: "Este puțin probabil ca lupta să fie câștigată în spitale. În primul rând ea va fi câștigată în afara spitalelor. La începutul pandemiei am văzut cum sistemele de sănătate din alte țări au fost copleșite, au murit oameni, iar un număr foarte mare de oameni rămâneau în afara spitalelor, pentru că nu mai aveau unde să se interneze, din cauză că unii dintre ei nu au avut grijă să nu se îmbolnăvească."

Cheia în această luptă - să prevenim cât mai mult îmbolnăvirile, până la apariția unui vaccin sau a unui tratament dedicat: "În această luptă, care este o luptă de durată cu virusul, cheia este să prevenim îmbolnăvirea. Să prevenim până când vom avea soluții mai bune terapeutic. Până când va veni un vaccin, un tratament. Chiar dacă lumea se va îmbolnăvi, cheia este să se îmbolnăvească progresiv. Eu am considerat că aceasta este, de fapt, tactica pe care ar trebui să o aplicăm."

Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, plin-ochi de câteva săptămâni


Spitalul de Boli Infecțioase din Timișoara, spital COVID coordonat de medicul Virgil Musta, este plin-ochi de câteva săptămâni, inclusiv Terapia Intensivă: "La Timișoara, acum o lună, era destul de bine. Aveam doar 5 pacienți bolnavi de COVID, am redeschis în acel moment spitalul (pentru pacienți cu alte afecțiuni - n.red) și am lăsat doar o mică parte din secție pentru COVID, iar în rest am deschis pentru non-COVID. Într-o săptămână sau două săptămâni de la acel moment, au venit atât de mulți pacienți, încât spitalul s-a umplut. Au intrat între timp în funcțiune Spitalul CFR, Spitalul Militar, care între timp este spital de campanie, Spitalul de Dermatologie, deci mai multe spitale-suport. Iar anumite focare au fost izolate în acea zonă, spre exemplu focarul din Făget a fost izolat la spitalul din Făget, doar formele grave, au fost trimise la noi."


Virgil Musta spune că "Pe moment, ținem sub control, dar spitalul este în permanență plin. Zilnic se internează 3-4-5-10 cazuri noi și externăm formele ușoare și asimptomaticii. La noi rămân doar formele severe. Dacă sunt forme ușoare și nu au posibilitatea să se trateze la domiciliu, îi izolăm la Spitalul Militar și la Spitalul CFR."

"Iar Terapia Intensivă, astăzi de dimineață (ieri - n.red.) mai avea un singur loc, cu tot cu locurile de la unitatea mobilă primită în urmă cu două săptămâni", afirmă medicul.

Peste 1.600 de pacienți COVID în Timiș, de la debutul epidemiei


1.675 de cazuri de infecție cu coronavirus a avut în total județul Timiș, de la debutul epidemiei de coronavirus în România - o rată de 2,45 de cazuri la mia de locuitori. O mare parte dintre acești pacienți au trecut în ultimele luni prin Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș din Timișoara, coordonat de medicul Virgil Musta.

Medicul Virgil Musta

Virgil Musta mărturisește că în toată această perioadă "a rămas mască" în momentele în care a avut pacienți care nu numai că nu credeau în virus înainte de a se îmbolnăvi, dar nu au crezut nici după ce au trecut prin boală și apoi s-au vindecat: "Am avut și pacienți care s-au îmbolnăvit, i-am salvat, dar mi-au spus că ei nu cred că au fost bolnavi de coronavirus. M-au lăsat mască, cumva. Înțeleg că sunt unii care până să se îmbolnăvească spun că nu există virusul. Dar după ce au trecut prin boală, să spună că ei nu cred că au avut COVID, că cine știe ce altă boală..."

"Eu sunt convins că pacienții aceia erau foarte influențabili de anumite curente și o anumită parte a mass-media", încheie medicul timișorean.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

28622 vizualizari

 • +31 (53 voturi)    
  Din pacate prostia nu doare (Miercuri, 12 august 2020, 9:19)

  kiko123 [utilizator]

  Celor care au fost bolnavi de covid si sustin ca nu exista virusul trebuie obligatoriu sa-si faca un test de inteligenta, cred ca toti se situeaza intre Grivei si Lassie.
  • +11 (11 voturi)    
   de ce sa faca un test suplimentar?! (Miercuri, 12 august 2020, 10:26)

   Antenistontel [utilizator] i-a raspuns lui kiko123

   .
  • +8 (22 voturi)    
   C'mon (Miercuri, 12 august 2020, 11:47)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui kiko123

   Pe bune acum ! De ce ii injuri pe Grivei si Lassie? Chiar e deplasata comparatia intre mono-neuronalii anti-covids si o specie inteligenta cum sunt cainii.
  • +9 (13 voturi)    
   Grivei și Lassie (Miercuri, 12 august 2020, 14:03)

   osica [utilizator] i-a raspuns lui kiko123

   De ce jignești bieții căței? SIgur sunt mai inteligenți decât mulți covidioți!
  • 0 (8 voturi)    
   nu te pune (Miercuri, 12 august 2020, 15:14)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui kiko123

   cu mintea odihnita a romanului.
  • +1 (7 voturi)    
   Nu cred (Miercuri, 12 august 2020, 17:05)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui kiko123

   Cainii nu-s atat de prosti.

   In fapt, chiar daca nu stie sa faca socoteli, sa citeasca sau alte chestii omenesti, un caine e destul de priceput la a stabili relatii macar de corelatie daca nu de cauzalitate, si devine rapid constient cand face ceva ce-i face rau la sanatate, si nu mai face.

   Acu' ceva vreme, cei doi labradori unor prieteni - inca imaturi la vremea aia - se apucasera sa manance broaste, ca era plina zona de ele. Dupa doar cateva sapamani, cand au constatat ca fac spume de la ele, si ca nu le face bine, s-au lasat din proprie initiativa.
 • -27 (51 voturi)    
  Rata de deces în România este 0.25% nu 5% (Miercuri, 12 august 2020, 9:25)

  hsl [utilizator]

  raportată la numărul de persoane infectate (oficial+predicții).
  Sigur că numărul e mare, însă gripa are o rată de 0.1% și am avut nici 200 de decedați anul trecut, pentru că numărul de infectați scade odată ce tot mai multe organisme învață acest virus.
  O altă manipulare a dlui este cea care privește imunitatea de turmă: ca să o obții nu e nevoie ca 70% să se infecteze ci să se IMUNIZEZE (sunt două lucruri total diferite).
  • +14 (30 voturi)    
   Pai da, nu e 5 % e 4,3 % (Miercuri, 12 august 2020, 9:39)

   ValPop1 [anonim] i-a raspuns lui hsl

   Ma uit pe statistici (oficiale)- 2764 decese din total de 63762 cazuri. Imparteala zice ca e 4,3 %.
   • +2 (18 voturi)    
    Printre cele mai mari din Ue (Miercuri, 12 august 2020, 9:48)

    Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui ValPop1

    conform mizeriei din sistemul de sanatate si a incompetentei celor din DSP
    • +2 (8 voturi)    
     Ai uitat sa zici si de ... (Miercuri, 12 august 2020, 17:07)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

     ... prostia si lipsa de intelegere a unei bune parti a populatiei. N-are guvernul cum sa-l oblige pe fiecare idiot sa se protejeze. Si cum protectia doar scade riscul de infectare, dar nu-l elimina complet, de pe urma idiotilor sufera toata lumea.

     De fapt, oricat ai incerca matale sa tragi la tema, aia-i de fapt cauza situatiei mult mai negre de la noi decat de prin alte tari. Nu ca nu-si fac bine treaba autoritatile.
   • +8 (28 voturi)    
    Pardon, rata de deces la noi e de 8,28% (Miercuri, 12 august 2020, 10:32)

    diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui ValPop1

    Interpretarea ta e greșită pentru că deduci rata de deces din totalul celor 63762 de cazuri pe care le-am avut de la începutul pandemiei pînă în acest moment.

    problema este că totalul celor 63762 de cazuri cuprinde atît cazurile soluționate (prin vindecare sau prin deces) cît și cazurile active în momentul de față, care vor fi soluționate (prin vindecare sau prin deces) în viitor.

    pentru a stabili rata de deces, trebuie să faci socoteala ținînd cont doar de cazurile soluționate.

    conform datelor cumulate de
    https://www.worldometers.info/coronavirus/country/romania/
    la noi în țară avem pînă acum 33349 de cazuri soluționate, din care 30585 de vindecări și 2764 de decese.

    dacă faci socoteala, reiese că, la noi, rata de deces e de 8,28%.

    la nivel mondial, pînă în acest moment avem 14.196.253 de cazuri soluționate, din care 13.450.231 (95%) prin vindecare și 746.022 (5%) prin deces. sursa: https://www.worldometers.info/coronavirus/?
    • +3 (17 voturi)    
     Nu stim cat e, de fapt (Miercuri, 12 august 2020, 11:42)

     Luk [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

     Ce stim in e ca in Romania ceva mai mult de 2700 de oameni sunt trecuti la decese legate de Covid.
     Asta inseamna cam 12-13 persoane pe zi. Nu stiu cum se interpreteaza asta, nimeni nu stie.
     Pentru "rata" dumneavoastra (8%) trebuie sa mai moara cca. 1,3 milioane de romani. Pana acum au murit 2700. Ne mai trebuie 400-500 de ani si ajungem la rata dumneavoastra.
     Cred ca realitatea e departe de calculele dumnavoastra. Foarte departe.
     • -3 (5 voturi)    
      putem raporta decesele doar la 2 seturi de date (Miercuri, 12 august 2020, 17:40)

      diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Luk

      neputînd cunoaște numărul exact de persoane infectate din totalul populației,

      1. fie raportăm decesele la numărul cazurilor confirmate și încheiate - context în care avem o rată de deces de 8,28%

      2. fie raportăm decesele la totalul populației - context în care avem în momentul de față 146 de morți la un milion de locuitori

      indiferent la care dintre aceste cunoscute raportăm decesele, țara noastră stă acum cu mult mai bine decît Belgia, UK, Spania, Italia, Suedia, Franța, Olanda, Irlanda sau Elveția. adică, datorită măsurilor luate pînă acum, procentul celor aflați în doliu e mai mic la noi decît în țările menționate.

      iar dacă vrem să nu avem o creștere a procentului celor aflați în doliu, am face bine să respectăm regulile.

      dacă nu le respectăm, ținînd cont de contagiozitatea foarte ridicată a noului coronavirus precum și de milioanele de români care suferă de diferite boli (diabet, boli de inimă, boli pulmonare etc), de faptul că 46% dintre români locuiesc la țară (și au obiceiul de a merge la doctor doar atunci cînd nu-și mai pot duce boala pe picioare), de faptul că un sfert dintre concetățenii noștri trăiesc în sărăcie (care, printre altele, înseamnă igienă precară și sănătate șubredă) și de limitele sistemului nostru medical, cred că sînt șanse bune ca doar în cîteva luni să ajungem la sute de mii de decese (nu doar din cauza infecției cu noul virus, ci și din cauza colapsului pe care o rată galopantă de infectare l-ar provoca în sistemul medical).
      • +2 (4 voturi)    
       Bullshit (Joi, 13 august 2020, 10:07)

       Luk [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

       Nu putem ajunge la cateva sute de mii de decese anul asta sau anul viitor, astea-s tampenii.
       Nici nu trebuie sa va dau argumente, e destul sa inchideti caietelul cu socoteli si sa va uitati in jur si la cifre.
       Avem o populatie saraca, dar avem o speranta de viata scurta, adica un numar redus de persoane foarte in varsta, avem o mobilitate redusa a populatiei si un numar mic de turisti. Avem putine persoane in grupele de risc pentru ca are grija sistemul nostru medical sa-i imputineze zilnic.
       Asta plus o oarece rezistenta darwinista construita in timp, doar nu suntem saraci de anul trecut. Va dau in scris ca numarul deceselor in randul bolnavilor cronici care n-au avut acces la tratamente ori s-au temut sa mearga la spital e mai mare decat numarul deceselor la bolnavii de Covid19. Ce faceti dumneavoastra e complicitate la crima, indiferent cat de inalte sunt idealurile dvs. Stiti cu ce e pavat Iadul.
    • +3 (11 voturi)    
     Pardon, rata de deces la noi e de CEL MULT 8,28% (Miercuri, 12 august 2020, 11:58)

     n4c [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

     Rata de deces e 8,28% daca am descoperit TOTI infectatii cu covid -19.

     Cum nici o tara din lume nu are pretentia ca a reusit aceasta performanta tot ce putem spune e ca 8,28% reprezinta o limita superioara.

     Rata reala de deces e in mod sigur sub aceasta valoare, probabil semnificativ sub ea avind in vedere ca exista studii care indica 9 infectati nedetectati la fiecare infectat depistat.
     • 0 (10 voturi)    
      Rata de deces raportata la populatie (Miercuri, 12 august 2020, 13:38)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui n4c

      E estimata la sub 0,1%.
      8,8% estimeaza nefericitii care numara masinile din jurul casei si extrapoleaza la Sahara.
      • -3 (3 voturi)    
       Cam minciuna (Miercuri, 12 august 2020, 17:15)

       Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Luk

       Chiar daca nu avem inca rezultate pe care sa ne putem baza, rata deceselor e estimata a fi undeva intre 0.4% si 1.5%, dupa alte estimari intre 0.4% si 1%, da' in nici un caz de 0.1%.

       Mai mult, cat de mare e rata deceselor variaza serios de la o tara la alta, si depinde mult de starea generala de sanatate a populatiei, de distributia pe intervale de varsta, de calitatea actului medical etc. Cum la noi populatia nu-i musai cu stare generala de sanatatea foarte buna, nici sistemul medical printre cele mai bine finantate si organizate din lume, poti matale sa tragi concluziile.
       • -1 (3 voturi)    
        Aham (Joi, 13 august 2020, 10:10)

        Luk [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

        Deci 8% sau 5% sunt mai aproape de adevar decat 0,1%, da?
        Vad ca doar mie-mi spuneti ca mint, desi se pare ca gresesc mai putin decat ceilalti, iar cifrele la nivel global sunt mai aproape de ce spun eu, decat de ce estimeaza nu-stiu-cine. Au estimat zeci si sute de milioane de morti, asa ca...
     • +1 (3 voturi)    
      Ah, un ultim lucru (Joi, 13 august 2020, 10:25)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui n4c

      Toti "cetatenii preocupati" de calcule si ingrozitor de "plini de altruism" ignora un factor simplu: imunitatea pre-existenta. O parte din populatie pur-si-simplu n-o sa ia boala chiar daca n-a avut-o. Nu stim care-i proportia aia, dar e suficienta ca sa va de cu radiera peste socoteli si cu rigla peste degete.
      Nu exista niciun motiv serios pentru care sa nu avem astazi peste 15.000 de bolnavi zilnic, iar US (de exemplu) sa nu aiba 200.000 pe zi. Ori e foarte contagioasa, ori nu e. Un virus atat de contagios si precaut (incat 95% nu au nimic sau sunt un pic raciti) s-ar fi raspandit dincolo de capacitatea administrativa de reactie in aglomerarile urbane.
      Scriu asta pentru cei care inca se mai gandesc, nu pentru cei care au obosit sa gandeasca si au tras concluziile :))
    • +3 (13 voturi)    
     rata de infectare e de 10x peste datele oficiale (Miercuri, 12 august 2020, 12:05)

     Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

     rata de infectare nu inseamna pacienti testati. cei infectati cu covid si fara simptome sunt de vreo 10x mai multi, faptul ca cineva nu e testat nu inseamna ca nu are sau ca nu a avut in ultimele 8 luni covid

     decesele sunt sub 1%

     romania a testat 1 milion din 20 de milioane.
     • -3 (5 voturi)    
      Asta-i putin cu cantec (Miercuri, 12 august 2020, 17:21)

      Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

      Pe masura ce se aduna date, aia cu de zece ori mai multi infectati decat datele oficiale a pornit de la un studiu facut complet anapoda in urma cu deja mai multe luni in California. Ala avea concluzii si mai nastrusnice, ca de fapt nu-s de zece ori mai multi, ci de poate 85 de ori mai multi.

      De-atunci s-au mai facut studii si-n alte parti, si rata aia a scazut mult, fata de estimarea initiala, la poate cel mult de 6 ori mai multi. Toate studiile astea erau bazate pe teste de anticorpi.

      Da' dupa aia au aparut studii care ziceau ca anticorpii dispar dupa o perioada nu foarte lunga, si a mai aparut si un studiu suedez care a constatat prezenta de celule T specializate chiar si-n lipsa anticorpilor (da' nu s-a bagat la celule B, ceea ce-ar fi fost extrem de util), care iar au dat motive sa se creada ca numarul celor ce trec prin boala fara sa fie prinsi in statisticile oficiale e mai mare.

      Asa ca de zece ori s-ar putea sa fie corect. Da' pe moment nu ne prea putem baza pe estimarea aia.

      In plus, si aici intervine foarte mult modul in care-s respectate regulile de protectie, cum se fac anchetele epidemiologice si cum se testeaza. Intr-o situatie ca aia din Germania pana de curand, cand a inceput iar sa creasca numarul de cazuri si la ei, sansele sa scape multi infectati din statisticile oficiale erau mici. La noi, in momentul de fata, la cat de inghesuit e sistemul medical, sansele sa scape multi sunt mai mari. De-aia, nici macar pe statistici de prin alte parti nu ne putem baza prea mult.
    • 0 (8 voturi)    
     Eu am verificat primele câteva sute (Miercuri, 12 august 2020, 13:37)

     hsl [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

     și procentul de decese care puteau fi puse pe seama COVID-19 era subunitar, în cazul celorlalte decesul fiind urmarea firească a bolilor preexistente.
     Eu calculez la total infectați (care-s estimați - pe baza a unor modele matematice - a fi de 10 ori mai mulți decât cei identificați).
   • +4 (10 voturi)    
    rata deces (Miercuri, 12 august 2020, 11:06)

    festina [utilizator] i-a raspuns lui ValPop1

    Rata de deces nu poate fi calculata strict prin raportul decedati/infectati . Depinde mult ce iei in calcul , ca sa-ti "convina" rezultatul obtinut . Daca iei in calcul cazurile "inchise" adica decedati (2764) vs vindecati (30585 ) ,rata de deces e mult mai mare . Dar o valoare mai apropiata de adevar poate fi daca adaugi la nr de decedati si aprox 50% din cazurile de terapie intensiva . Cam atat am inteles ca este rata de deces la ATI . In cazul acesta rata de deces este in jur de 5% .Asta pana cand spatiile ATI se vor umple . In Franta ,in martie/aprilie ,din cauza ca spitalele au fost coplesite ,rata de deces a ajuns la 19% (si acum e enorma -in jur de 15% -vezi worldometers) Oricum ar fi suntem intr-o situatie oribila : am ajuns sa calculam rate de deces si sa ne "jucam" cu cifre ,cand in realitate fiecare viata pierduta este o tragedie pentru familiile respective . Eu sper ca tot mai multi romani vor intelege sa poarte masca si in spatii deschise si sa pastreze distanta fizica ,altfel nu vad cum putem "controla" aceasta epidemie . Si cred ca trebuie sa intelegem ca noua "normalitate" este tocmai respectarea acestor reguli , nu hei-rup-uri (lockdown/relaxare ) .Este un maraton ,nu un sprint , pana la descoperire vaccin sau tratament
   • 0 (10 voturi)    
    Cazuri înregistrate nu e același lucru cu cazuri (Miercuri, 12 august 2020, 13:34)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui ValPop1

    Rata de infectare este calculată a fi de 10 ori mai mare decât cea oficială, raportată la o medie de teste spre care România se apropie.
    Pe cifrele tale ar fi deci 0.43%.
    • +1 (7 voturi)    
     E doar o estimare (Miercuri, 12 august 2020, 16:34)

     sile_v [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     "Rata de infectare este calculată a fi de 10 ori mai mare decât cea oficială "

     E doar o estimare, mai mult o presupunere.

     OMS sustina ca rata de deces e de 0,6%, DAR in conditiile in care sistemul medical rezista (poti asigura paturi destule la terapie intensiva). Altfel se duce spre 1%.

     Poate unora li se pare putin, dar ei nu tin cont ca e nevoie de spatii in terapie intensiva pentru un numar cel putin dublu de persoane, adica discutam de 1,5-2% din populatia infectata care are nevoie de terapie intensiva. Faceti un calcul la un milion de persoane infectate si comparati cu cele 850 de paturi Covid pe care le are Romania si o sa intelegeti dimensiunea uriasa a problemei. Cand se depaseste capacitatea terapiei intensive, o sa fie fiecare pentru el. Nordul Italiei a trecut prin faza asta.

     Ce vreau sa spun: e gresit sa dati semnale prin care sa spuneti ca e o boala cu implicatii minime. Indemnati oamenii sa se protejeze pana la aparitia unui tratament viabil sau a vaccinului, discuta de un interval ce pare sa fie de genul 3-6 luni.

     Putem salva mii, daca nu zeci de mii de vieti in felul asta.
     • +2 (6 voturi)    
      Ah (Miercuri, 12 august 2020, 18:02)

      Luk [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

      Adica nu mai conteaza ce-i moral (adica sa nu minti), conteaza doar ce-i "corect"? Nu zau?! Pot sa hotarasc eu ce-i "corect" sau dumneavoastra aveti un avantaj necunoscut ori un var primar care va sprijina?
      Nu stie nimeni care e rata mortalitatii, dar in mod cert nu discutam o valoare care trece de 0,1%. Chiar si aia e enorma, daca te gandesti ca suntem cam 7 miliarde, ca 0,1% inseamna 7 milioane de oameni si ca pana in prezent avem 700.000 de morti. Au murit cca. 100.000 de oameni pe luna iar dinamica deceselor s-a redus semnificativ din tot soiul de motive, unul dintre ele fiind ca au invatat sa trateze bolnavii. Ne-ar trebui mai mult de 3 ani sa ajungem la 7 mil morti, adica la 0,1%. Pana si in Romania o sa dureze pentru a ajunge de la 2700 la mai mult de 16.000 (cam 3,5 ani).
      Minciunile sunt doar minciuni, indiferent ce cauza slujesc, bine? Scopul e suma mjloacelor, nu scuza absolut nimic..
      Corect este sa spui adevarul, chiar si atunci cand nu-ti slujeste interesul sau esti doar un alt ticalos, iar eu nu fac diferenta intre ticalosii lor si ticalosii nostri.
     • +2 (4 voturi)    
      Estimare pe baza unui algoritm verificat (Miercuri, 12 august 2020, 19:24)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

      La fel se întâmplă și în cazul gripei, unde rata calculată este 0.1% în condițiile în care din cifre ar rezulta 1% (COVID-19 astăzi - global - e la 3.6%, deci 0.36% și sub 3% - spre 2.5% - pentru ultimele zile).
      Dacă scoatem din calcule persoanele care se aflau cu un picior în groapă, cifrele se duc cu mult sub cele aferente gripei.
      • -1 (3 voturi)    
       Dar cei cu gripa, n-aveau comorbiditati? (Miercuri, 12 august 2020, 22:54)

       Rares-Manuel Farcas [anonim] i-a raspuns lui hsl

       ... Si sincer, nu stiu de unde isi tot da lumea cu parerea despre cei ''cu un picior in groapa'', ca doar n-avem noi de unde stii cat mai traiau oamenii astia. Pana una alta, am vazut des ca persoane care au decedat in urma infectiei cu covid-19 aveau trecut la 'comorbiditati' obezitatea sau hipertensiunea. Sunt oameni care traiesc mult si bine chiar daca-s obezi sau hipertensivi. Diavolul sta in detalii :)
       • +2 (2 voturi)    
        Ba da, aveau și da, știm (Joi, 13 august 2020, 9:56)

        hsl [utilizator] i-a raspuns lui Rares-Manuel Farcas

        Organismele noastre sunt - pentru moment - mai adaptate să gestioneze gripa, însă capacitatea de a gestiona SARS-COV-2 a crescut de câteva ori, ajungând astăzi să fie egală cu cea pe care o avem în cazul unui an cu gripă puțin mai violentă.
        Sigur că știm cât mai poate trăi o persoană; corpul uman respectă absolut toate legile naturii și, interpretate datele analizelor, poți estima cu precizie de câteva luni, data decesului.
  • +15 (23 voturi)    
   Cam cum s-ar face imunizarea fara infectare? (Miercuri, 12 august 2020, 9:43)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   Vaccin nu, infectie nu...cum imunizezi 70%???
   • 0 (14 voturi)    
    nu exista imunizare de turma (Miercuri, 12 august 2020, 11:32)

    Klaus Ciocaniss [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

    ce spui tu acolo inseamna genocid
    uita-te la suedezi, la ei virusul a facut ravagii prin caminele de batrani
    chiar si oficialii lor au recunoscut public ca isi reproseaza chestiunea
    • -2 (16 voturi)    
     În Suedia au murit cei care urmau să moară (Miercuri, 12 august 2020, 13:43)

     hsl [utilizator] i-a raspuns lui Klaus Ciocaniss

     În azilurile lor speranța de viață medie este de 1 an, deci poate fi spus cel mult că viața acelor oameni a fost scurtată cu o cifră relativ infimă.
     Restul suedezilor nu mai au probleme cu gestionarea efectelor acestui virus și acest lucru se vede în cifrele lor (amintesc că în Suedia fiecare cetățean aplică măsurile pe care le consideră el necesare).
    • +1 (11 voturi)    
     Suedia (Miercuri, 12 august 2020, 15:07)

     TheFreeOne [utilizator] i-a raspuns lui Klaus Ciocaniss

     A cam scapat de coronavirus.
     Sa ne uitam putin pe cifre: ei au 83k infectati in total, noi avem 62k in total (tineti cont ca ei nu au inchis tara, ca noi). In 2 saptamani o sa-i depasim (cel mai probabil) !

     E adevarat ca la decese stau mai prost decat noi (3k in plus). Dintre decedati, multi sant batrani care nu mai aveau mult de trait (nu ca ar merita sa moara din cauza asta, dar uneori se mai face cate o curatenie care ia din vulnerabili, e dura situatia, dar asa face natura).

     Dar povestea nu s-a terminat, cel putin la noi, ca la ei vad ca nu au cazuri raportate in ultimele 2 zile.. Mai asteptai putin...
     • +3 (7 voturi)    
      Suedia a scapat de coronavirus? (Miercuri, 12 august 2020, 16:48)

      sile_v [utilizator] i-a raspuns lui TheFreeOne

      Prin imunizarea de turma? Hai sa nu exageram. Au avut 80.000 de cazuri la o populatie de 10 milioane de oameni, e imposibil sa fi atins imunitatea de turma, chiar daca am considera ca au fost de 10 ori mai multe cazuri reale decat cele raportate.

      Pe cifrele actuale, imunitatea de turma s-ar atinge daca ar avea de minim 10 ori mai multe cazuri raportate. Asta ar insemna si de 10 ori mai multi morti, fara doar si poate. Aplicand scenariul la nivelul Romaniei, am discuta de cam 100.000 de morti din motive de Covid. Vi se pare putin? Va e usr sa spuneti ca "erau batrani, care nu mai aveau mult de trait"? Si nici macar nu e adevarat, mortalitatea la 45-60 de ani e departe de a fi zero, or sa moara si destui oameni buni de munca, cu 20-25 de ani de viata in fata.


      Daca numarul de bolnavi scade in Suedia, e numai si numai pentru ca populatia respecte regulile de distantare sociale si asa mai departe.
     • +1 (5 voturi)    
      Suedia n-a scapat de coronavirus (Miercuri, 12 august 2020, 17:25)

      Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui TheFreeOne

      Suedia doar a adus epidemia sub control.

      In Suedia, dupa ce autoritatile s-au comportat tampeste in vremea de inceput a epidemiei, populatia s-a cam speriat. Si acuma nu mai e nevoie de nici o convingere din partea guvernului ca oamenii sa respecte masurile de protectie chiar daca nu-s impuse de catre guvern, cel putin la majoritate. Asa ca viteza de propagare a infectiei a scazut, fata de perioada initiala, si ramane mica. Da' nu pentru ca Suedia a scapat de epidemie.
      • +3 (7 voturi)    
       Suedezii se comportă normal (Miercuri, 12 august 2020, 19:28)

       hsl [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

       puțin mai reținuți (cei care au trecut în partea a doua a vieții), însă nu dau doi bani pe măsurile impuse în alte locuri (ca măștile, interzicerea cinematografelor sau interzicerea de a servi mâncare în spații închise).
       Pe plaje sunt mai multe persoane decât în Mamaia și nu se infectează nimeni la ei...
       • -1 (3 voturi)    
        Suedezii ... (Miercuri, 12 august 2020, 20:03)

        Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui hsl

        ... cu comportamentul lor normal au un nivel al infectiei destul de ridicat, chiar daca nu ca la noi, raportat la populatie. Asta cuplat cu un numar de morti tot raportat la populatie de vreo patru ori mai mare. Nu vad de ce-am vrea sa ajungem acolo si noi - aia s-ar traduce in peste 11000 de morti.
        • +4 (4 voturi)    
         Au avut, nu mai au și oamenii fac lucrurile la fel (Miercuri, 12 august 2020, 20:22)

         hsl [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

         cu excepția locurilor în care au avut inițial probleme.
         Rata lor de infectare este de 5 ori mai mică decât în Ro, iar decese au nici măcar 1/zi.
         • 0 (0 voturi)    
          Au in continuare (Joi, 13 august 2020, 13:23)

          Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui hsl

          Daca studiezi mai atent istoricul epidemiei la ei, ai sa vezi ca au chiar si restrictii impuse de stat in privinta activitatilor de grup care inca-s in picioare. Daca te uiti pe fotografii recente din Stockholm, ai sa vezi ca nu se inghesuie la mese pe terase, ci pastreaza multe locuri goale. Cu mastile intr-adevar o lasa mai moale, da' n-am vazut inca ce se intampla la ei in spatii inchise. In general, chiar daca nu-s impuse anumite reguli, ei tot le respecta.
          • 0 (0 voturi)    
           Eu n-am văzut români care se scuipă unii pe alții (Joi, 13 august 2020, 15:52)

           hsl [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

           Ne purtăm fix ca suedezii, doar că unii dintre români arată ca speriați de bombe, bagă capul în pământ, îi ocolesc pe alți oameni de parcă ar avea râie.
           Mda, au interzise adunările mai mari de 50 de persoane; dacă însă sunt 2 adunări distincte de câte 49, e ok; terasele și restaurantele sunt pline doar că, la fel ca în România, au fost mai distanțate (plus că nu este o problemă să stea și câte 10 la o masă); mască nu poartă absolut nimeni (nici măcar în interioare - e drept că numărul de clienți de peste tot a ajuns foarte mic, la fel ca la noi de altfel). În general, respectă doar reguli logice (iar statul suedez recomandă doar măsuri care au o bază științifică - de exemplu, nu recomandă masca, pentru că studiile arată clar că purtatul măștii nu oprește infectarea cu virusuri - și explică populației motivele din spatele acelor măsuri, nu o ceartă, pentru că nu respectă voința unui conțopist).
           Așa că Suedia nu mai are acum nicio problemă cu COVID-19.
   • +2 (4 voturi)    
    Organismul învață de la alte virusuri (Miercuri, 12 august 2020, 13:40)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

    Este un studiu care arată că mai toți am fost fost expuși unui virus cu structură similară; unii dintre noi au învățat să gestioneze SARS-CoV-2 și ajung să facă forme ușoare ale bolii sau să nu o facă deloc.
    • 0 (4 voturi)    
     Ce te faci daca nu esti printre ei? (Miercuri, 12 august 2020, 17:26)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     Sau, din alt punct de vedere, ce se fac cei al caror organism n-a invatat sa faca fata virusului avand contact cu virusi similari? Ce vina au ei, ca sa fie expusi unei boli potential mortale, din cauza ca altii sunt idioti si raspandesc in mod voluntar boala?
     • +4 (6 voturi)    
      Mor, ce să fac altceva? (Miercuri, 12 august 2020, 19:56)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      Vă purtați de parcă puteți schimba ceva...
      Păi dacă organismul meu nu e în stare să identifice corect COVID-19 și să acționeze astfel încât să-i supraviețuiască, sigur voi muri de la următoarea răceală care va trece pe strada mea; dacă nu mor de la răceală, mor de la praf și tot mor în cel mai scurt timp.
      COVID-19 este o boală mortală DOAR dacă ai un sistem imunitar slab.
      • -1 (5 voturi)    
       Pai poti sa schimbi ceva (Miercuri, 12 august 2020, 20:07)

       Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui hsl

       Nu mori de la raceala decat foarte rar. Eventual faci o raceala mai rea, care te tine la pat doua saptamani, da' de murit tot nu mori, si nu-ti raman sechele.

       Daca insa toti ne-a proteja - nu la modul absurd, dar respectand niste minime masuri de protectie, care mai mult ii protejeaza pe altii decat pe noi, gen masca in aglomeratii,pe cat posibil pastrarea distantei, plus limitarea duratei si numarului de contacte cu cei cu care nu locuim impreuna pana cand apare vaccinul, pe ansamblu ar muri mai putini. De cateva ori mai putini, chiar. Adica sanse sa mori ai avea statistic mai putine.

       Cam aia am putea face, daca n-am fi - tot statistic - de departe mai prosti decat unii din tari care-au adus sub control epidemia, gen Noua Zeelanda, Austria sau Elvetia.
       • +1 (3 voturi)    
        La fel și de la COVID-19: mori foarte rar (Miercuri, 12 august 2020, 22:25)

        hsl [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

        Eu nu oblig pe nimeni să iasă din casă fără mască (puteți ieși cu costum de astronaut din partea mea, nici măcar n-am să fac mișto de voi, am să zâmbesc sarcastic și am să-mi văd de ale mele); mi se pare doar absurd să fiu eu obligat să mă protejez sau să iau măsuri de protecție (care zici că-i protejează pe alții) în condițiile în care sunt SĂNĂTOS.
        Ai uitat de Suedia, căreia i se fâlfâie de măștile voastre și care nu mai are nicio problemă cu COVID-ul.
        • +1 (1 vot)    
         Asta-i p prostie (Joi, 13 august 2020, 13:32)

         Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui hsl

         Cu virusul asta, n-ai garantia ca esti neinfectat decat dupa ce-ai stat macar doua saptamani in casa, izolat de oricine care-a fost pe-afara. Aia-i o perioada suficienta ca daca cumva te-ai infectat sau sa dezvolti simptome sau sa-ti treaca fara sa simti. Daca iesi in fiecare zi din casa, si umbli pe langa alti oameni, nu stii decat la cateva zile dupa daca te-ai infectat sau nu.

         Suediei nu i se falfaie de COVID-19, si n-a scapat de boala. Doar a adus-o sub control. Exact aia se mai intampla si in alte tari, care n-au ajuns acolo cu atat de multi morti si imbolnaviti, gen Noua Zeelanda (care dupa 102 zile cu zero cazuri noi au avut dintr-o data patru, fara ca cei infectati sa fi calatorit), sau Austria. Da' nici una din tarile astea, nici macar Suedia, n-a scapat de epidemie. Nici nu tine epidemia sub control fiind complet relaxata.

         Ca tot ziceam de Noua Zeelanda. Cand au descoperit, dupa mai bine de 100 de zile, cateva cazuri noi, au pus in izolare totala toata capitala tarii (ca acolo au descoperit cazurile), si au ridicat nivelul de alerta in restul tarii, cu restrictiile de rigoare, initial doar pentru trei zile. Dupa aia au mai descoperit cazuri, asa ca au prelungit si restrictiile. Acuma se chinuie sa identifice si sa izoleze focarul de infectie. Da' in loc s-o traga cu lunile, ca noi, in cateva saptamani o sa se intoarca la o viata normala. Nu ti se pare un sacrificiu benefic sa respecti la sange regulile de protectie o perioada scurta de timp, ca dupa aia sa poti sa te misti in voie, cu riscuri reduse, in loc sa o tragi ca noi, cu lunile, cu risc crescut de infectie, cu impact de departe mai amplu (negativ) asupra economiei?
         • 0 (0 voturi)    
          N-avem nevoie de garanții, avem nevoie de minte (Joi, 13 august 2020, 15:42)

          hsl [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

          Nu înțeleg de unde panica aceasta de a fi infectat cu o virus banal precum SARS-Cov-2?
          Dacă ești om normal - ai puțină burtică, te duci o dată pe săptămână la fotbal cu prietenii, te mai dai cu bicla împreună cu copiii, bagi o mare măcar o dată pe an - această boală trece pe lângă tine.
          Dacă ai ceva afecțiuni, păi oricum e bine să stai departe și de gripă nu doar de acest virus.

          Suediei i se FÂLFÂIE de COVID-19 - au ajuns la 1 deces la 2 zile (parcă).
          Suedia nu controlează boala ci controlează grupurile expuse la acest virus - d-aia se infectează 3-4k dar nu moare aproape nimeni, pentru că se infectează oameni cărora li se fâlfâie de COVID-19, adică oameni care nu se îmbolnăvesc sau fac forme ușoare.

          După 6 luni de măsuri idioate ale guvernanților români eu nu mai sunt de acord să le acord nici măcar o clipă de încredere.
          Eu mă mișc și acum în voie cu riscuri aproape inexistente - pentru că și mie mi se fâlfâie de COVID-19. Acest virus nu doar că nu va dispărea, dar mă va infecta (dacă nu s-a întâmplat deja) și pe mine, indiferent dacă va exista sau nu vaccin (pe care eu, pentru că mi se fâlfâie de această boală, oricum nu-l voi face) și va provoca decese ani buni de acum încolo până când va dispărea sau va suferi mutații; de ce să nu-mi obișnuiesc organismul de pe acum (când sunt tânăr și sănătos) cu el? Iar dta, dacă ești vulnerabil sau fricos, n-ai decât să stai în casă.
   • -1 (5 voturi)    
    Imunizare prin infectare in masa = drama (Miercuri, 12 august 2020, 16:40)

    sile_v [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

    Nu merge, pentru ca totul devine apocaliptic.

    E depasita rapid capacitatea sistemului medical de terapie intensiva si apar dramele: mii de oameni batrani si/sau cu comorbiditati lasati sa moara cu zile, pe baza de punctaj. Am vazut un astfel de tabel de triere pentru Italia, era inuman: treceai de 72 de ani si aveai o chestie minora, de genul hiper-tensiune arteriala - erai out.

    Mai rau, o sa moara si o gramada de oameni care au nevoie de terapie intensiva din alte motive, care nu vor mai ajunge la camerele de terapie intensiva

    Nici tarile cu cele mai puternice sisteme de sanatate nu au reusit sa faca fata unui astfel de scenariu (USA, Germania, UK sau Italia), pentru ca sistemele sociale ar fi fost zdruncinate din temelii

    Nu se poate decat infectare cu picatura, asteptand un tratament care sa mearga sau vaccinul. Eforturile facute la nivel mondial par sa fie uriase, eu zic sa avem incredere.
    • +2 (8 voturi)    
     Nu e nicio problemă dacă se infectează tinerii (Miercuri, 12 august 2020, 19:29)

     hsl [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

     cei care sunt sănătoși, fac forme ușoare sau nici măcar nu au simptome.
     • -3 (5 voturi)    
      Nu toti (Miercuri, 12 august 2020, 20:10)

      Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui hsl

      Si degeaba tinerii fac forme mai usoare. Mor si dintre ei unii, si statistic, oricum ai lua-o, daca creste numarul de imbolnaviri creste proportional si numarul de morti.

      Singura varianta de-a limita numarul de morti e sa facem ce ne sta in puteri ca sa limitam viteza de raspandire pana apare un vaccin sau un antiviral specific si eficient, si sa tinem numarul de infectii suficient de scazut cat sa nu depasim capacitatea de tratament.

      Atat pentru vaccin cat si pentru antiviral eficient si specific sunt studii clinice de faza 3 in desfasurare. Daca nu in toamna asta, in iarna sau in primavara sigur avem leac. Daca pe o perioada de sase luni mor 10 oameni pe zi sau mor 50, sau, mai rau, daca mor cateva sute, in cazul in care reusim sa depasim capacitatea de tratament, inseamna o diferenta de multe mii de morti.
      • +2 (4 voturi)    
       Sigur că mor și vor muri chiar și vaccinați (Miercuri, 12 august 2020, 22:37)

       hsl [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

       pentru că...-s oameni.
       Nu e treaba ta - societate - să limitezi numărul de morți; singurul lucru pe care îl are de făcut statul este să explice ce poți face ca să te protejezi (și să-i protejezi pe alții), mai departe fiecare este responsabil în dreptul lui și al celor pentru care răspunde (copiii, incapabili etc).
       Asta face Suedia și rezultatele se văd.
  • +7 (19 voturi)    
   Gica Contra (Miercuri, 12 august 2020, 9:58)

   gogu654321 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   Tu esti cam Gica Contra. Orice ar zice cineva, nu e bine. Exista in substrat un lucru de care sa te legi si sa il intorci cum vrei tu. Cam asa iau nastere si teoriile conspirationiste. Iti doresc sa iti planifici si sa iti traiesti viata exact dupa parerile tale.
   • 0 (14 voturi)    
    Eu sunt împotriva interpretărilor idioate (Miercuri, 12 august 2020, 13:46)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui gogu654321

    alarmiste și propagandistice.
    Virusul acesta a devenit la fel de banal ca virusul gripal iar noi încă ne facem probleme din cauza lui.
    Sigur că eu prefer să-mi planific viața așa cum vreau eu, nu așa cum îmi dictează o mână de imbecili care se află vremelnic la conducerea statului.
    • +3 (9 voturi)    
     Virusul acesta a devenit la fel de banal ca gripa? (Miercuri, 12 august 2020, 16:55)

     sile_v [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     Ia cautati statisticile. Au murit vreodata 2500-3000 de oameni de gripa pe sezon la noi? Si suntem in plina crestere, nu ne oprim aici. Va pot arata eu statisticile, de gripa mor anual 200 de oameni inRomania

     Am mai avut vreodata in acelasi timp 500 de oameni in terapie intensiva din cauza gripei? Va spun eu, niciodata

     Eu discut aici numai si numai despre statistici oficiale si despre declaratiile unor medici reale, in carne si oase, care scriu cu ce anume se confrunta. Cu o boala grava, foarte contagioasa, cu mortalitate de minim 10 ori mai decat gripa obisnuita, care lasa sechele grave.

     Evident ca astea sunt "interpretari idioate, alarmiste si propagandistice". Stiti dumneavoastra mai bine, ca romanul s-a nescut expert in toate: dupa fotbal, femei si agricultura, urmeaza terapia intensiva, cursul rapid de pe facebook
     • +3 (7 voturi)    
      Da, am avut o grămadă de boli periculoase care fac (Miercuri, 12 august 2020, 19:46)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

      victime.
      Crezi că gripa din '69 a ocolit România? Nu, însă nu avem statistici.
      Ai auzit ceva de numărul de cazuri de meningită de pe la începutul anilor 80? Ioc.
      Nu mai zic de cea din 1918, care, dacă păstrăm proporțiile și calculăm pe intervale egale, ar fi afectat astăzi 1 milion de români (urmând să mai afecteze încă 3) și ar fi ucis până acum între 8k și 25k de oameni (urmând să ucidă alte 24k sau 75k după alte estimări până la sfârșit).
    • -1 (7 voturi)    
     iti doresc (Miercuri, 12 august 2020, 17:56)

     Torreador [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     o infectare puternica .... sa zaci "banal" prin spital vreo 4 saptamani si apoi sa iesi cu sechele la plamani de la virus, la ficat de la medicamentatie ... sa vad atunci cat de smecher esti tu ... ti-as ura mai multe (vezi cazul soferului de TIR care o ardea chill si dat ortu popii) insa nu sunt atat de rau ...
     • +2 (8 voturi)    
      Sistemul meu imunitar se strică de râs, (Miercuri, 12 august 2020, 20:05)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui Torreador

      citind aberațiile scrise de tine.
      Până astăzi am intrat în contact cu 3 persoane care au fost testate pozitiv la SARS-CoV-2 și, după cum vezi, sunt bine.
      O să caut un test care să verifice dacă am deja anticorpi (cel mai probabil că am de câțiva ani imunitate la virusul acesta banal).
      PS: nici gripă n-am mai făcut de hăt, o grămadă de vreme.
      PPS: atunci când am făcut gripă, m-am vindecat acasă; probabil că dacă mă voi îmbolnăvi de COVID-19, tot acasă voi scăpa de virus; de ce, întrebi? pentru că sistemul meu imunitar se duce la sală în fiecare zi și abia așteaptă să muște din orice virus care are tupeul să-l pună la încercare ;).
    • 0 (0 voturi)    
     e banal acum....dar (Joi, 20 august 2020, 13:25)

     gogu654321 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     Nu se stiu efectele pe termen lung. Daca e ca si virusul hepatic c si da intr-un cancer in 10-15 ani..... Aici nu ma refer la batrani, ca in 10-15 ani e cam gata viata pentru ei oricum, ci la tineri, copii pe care inconstientii astia vor sa-i expuna din septembrie.
     • 0 (0 voturi)    
      Sigur că se știu - le-au calculat deja experții (Joi, 20 august 2020, 14:30)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui gogu654321

      doar că urmează ca și timpul să confirme calculele respective.
      Avem exemplele unor persoane infectate pe la începuturile pandemiei și n-am auzit de la ele că ar exista efecte îngrijorătoare.
      Îl avem pe un sportiv de top care are nevoie de plămâni în meciuri care durează și 5 ore, spunând că va participa la unul dintre cele mai mari turnee din lume.
      Sunt convins că există și cazuri cu efecte negative pe termen mai lung, însă ele probabil că reprezintă excepții.
  • +11 (25 voturi)    
   raspund unui expert (Miercuri, 12 august 2020, 10:08)

   drgp [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   Asta imi place la romanii astia - toti sunt experti, la orice. Inginer, profesor, regizor, muncitor cu ziua, oricare stie mai bine ca medicul cum stau lucrurile.

   Medicul a zis de infectare pt ca vorbea in context. Azi n.ai vaccinuri, deci singura imunizare e prin infectare. Culmea, (pentru informarea ta) poti sa fii neimun chiar si dupa infectare, anticorpii disparand destul de repede. De aia racesc oamenii in fiecare an, probabil.
   Cat despre 5% probabil e mai putin, dar omul vorbeste pe statistica. In fine, chiar nu cred ca vrea sa manipuleze oamenii :) N.as putea zice acelasi lucru despre somitatile de la antene.
   • 0 (10 voturi)    
    Off topic (deși pentru mine e on) (Miercuri, 12 august 2020, 11:08)

    comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui drgp

    Comentam tot pe-aici, acum vreo 4-5 ani, când un antivaccinist suținea că conspirațiile, că pharma, că autismul etc., cu argumentul suprem că populația se vaccinează forțat și inutil împotriva unor boli deja eradicate, cum sunt malaria și poliomielita, că eradicarea s-a realizat prin vaccinare și că numai așa se poate menține.
    Nu știu cât a priceput.
    • 0 (6 voturi)    
     vezi ca (Miercuri, 12 august 2020, 12:55)

     KayT [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

     malaria e departe de a fi eradicata, din potriva, omoara sute de mii de oameni in fiecare an. Pentru ca nu are (inca) vaccin.

     Dar da, in rest ai dreptate.
     • -3 (7 voturi)    
      Scuze, mi-a scăpat. (Miercuri, 12 august 2020, 13:16)

      comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui KayT

      Am citit recent că în ultimii ani se lucrează și la un vaccin antimalarie, se testează deja pe oameni, cred că de aceea.
    • +2 (4 voturi)    
     Nu exista (Miercuri, 12 august 2020, 13:06)

     DanielM65 [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

     vaccin pentru malarie;
   • -1 (13 voturi)    
    ba manipuleaza (Miercuri, 12 august 2020, 11:32)

    AMDATi [utilizator] i-a raspuns lui drgp

    ca e un nesimtit, si majoritatea oamenilor stau prost cu matematica... Rata de mortalitate e 0.2-0.3%, sunt o multime de studii facute. OMS zice 0,6%, dar toata panarama asta a devenit o chestie politica, trebuie sa fii atent cine ce zice.
    • +1 (5 voturi)    
     Dar sunteti singur pe lume? (Miercuri, 12 august 2020, 17:01)

     sile_v [utilizator] i-a raspuns lui AMDATi

     Rata de moprtalitate e de 0,6% pentru ca e trasa mult in jos de grupa 0-20 de ani, unde mortalitatea e aproape de zero. Si destul de mult de grupa 20-40, unde discutam de 0,1%

     Dar la aia de 40-50 de ani va ganditi? Acolo nu mai discutam de 0,6%, acolo discutam deja de 1-2%. Un om din 50. Mai pare asa putin?

     La varsta de peste 65, sare de 5%. Un om din 20. Peste 75 de ani se duce si la 15-20%. Un om din 5.

     Aveti prieteni sau rude in grupele astea de varsta? Ati juca o ruleta ruseasca cu parintii dumneavoastra cu un glont din sase?

     Mai ganditi-va.
     • 0 (8 voturi)    
      Păi să stea în casă vulnerabilii peste X ani (Miercuri, 12 august 2020, 19:48)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

      și să-i lase pe restul să-și vadă de viață.
     • +1 (1 vot)    
      in (Vineri, 14 august 2020, 13:44)

      AMDATi [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

      primul rand eu doar am corectat cifrele somitatii manipulatoare. Cat despre cifrele dvs, ele sunt tot mari, probabil duble. Ca fapt divers, in Romania, in primele 6 luni, a scazut numarul total al deceselor fata de 2019. Si o parere personala, marea majoritate a celor "ingrijorati" de soarta altora nu sunt decat niste ipocriti panicati irational.
   • +6 (8 voturi)    
    Sistemul imunitar are metode multiple de imunizare (Miercuri, 12 august 2020, 13:50)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui drgp

    doar una din ele fiind imunizarea prin anticorpi.
    Caută singur despre celulele T, dacă vrei să mai afli despre una.

    PS: cel mai probabil că imunizarea dată de infectare durează toată viața („imunizare” nu înseamnă doar să nu mai faci boala ci poate însemna că organismul recunoaște mai ușor virusul și acționează ca să faci forme ușoare ale bolii).
    • -1 (3 voturi)    
     E ceva mai complicat de-atat (Miercuri, 12 august 2020, 20:44)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     Depinde si de gravitatea infectiei. Imunizarea e intr-adevar ceva relativ, care-ti da doar o rezistenta sporita la virus, in functie de cat de "impresionat" a fost sistemul tau imunitar de-o infectie (experimental peste 80 de ani pentru pojar).

     De gravitatea infectiei depinde cantitatea de celule B si T de memorie care supravietuiesc in organism. E inca neclar de ce anume depinde cat anume supravietuiesc respectivele celule - nu supravietuiesc la fel de mult pentru toate bolile, de-aia exista scheme recomandate de vaccinar.

     Daca faci o forma foarte usoara a unei boli, si celulele B si T de memorie specializate pe respectiva boala nu supravietuiesc foarte mult (alea pt. gripa dispar dupa 3-4 ani), ai sanse bune sa te reinfectezi la cateva luni deja. (La gripa necesitatea vaccinarii anuale e data de mutatiile frecvente si relevante ale virusului - chiar daca-ti supravietuiesc celulele B si T specializate pe varianta de anul asta a virusului pana peste trei ani, la sezonul de dupa ai sanse de-o varianta de virus pentru care celulele alea B si T nu mai sunt bune. Ca norocu', ce studii s-au facut pana acuma pe SARS-COV-2 zic ca nu e cazul la asta.)

     De-aia-i nevoie de vaccin. Ala declanseaza aceleasi mecanisme de aparare ca virusul, da' fara sa-ti provoace in fapt infectia. Si declanseaza o reactie de aparare suficient de puternica cat sa se formeze suficiente celule B si T specializate ca sa ai imunitate buna pe viitor. O infectie usoara are sanse sa te lase totusi binisor sensibil. Daca o a doua infectie te prinde de ex. in timp ce tu te lupti cu gripa, chiar daca gripa singura ai duce-o pe picioare, fara sa simti mare lucru din ea, poti sa fii bine mersi alergator de maraton si tot ai sanse bune sa mori. Aia pentru organismul a inceput deja sa multiplice la foc automat celule T si B care combat gripa, si cand apare patogenul nou nu mai are de unde sa produca inca odata pe-atatea si pentru infectia noua, sau cel putin nu atat de rapid cat e nevoie.
     • 0 (2 voturi)    
      Celulele T de la SARS au supraviețuit până acum (Miercuri, 12 august 2020, 22:46)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      deci din 2003, și oferă imunitate inclusiv pentru SARS-CoV-2.
      E un studiu făcut pe un eșantion mic - reprezentativ - și toți cei infectați cu SARS au avut imunitate la SARS-CoV-2 (imunitate înseamnă că au făcut forme ușoare ale bolii COVID-19 sau deloc).
      Celulele B nu au memorie, ele făcând ce le zic cele T.
      Și acesta este tot secretul: nu este absolut nicio problemă să se infecteze cu virusul - chiar și acum - cei care au o stare de sănătate suficient de bună ca să gestioneze ușor efectele bolii (toți cei pe care îi cunosc eu au trecut prin cele 2 săptămâni, fluierând, cu excepția unei persoane care era predispusă la viroze și care a resimțit mai puternic impactul asupra plămânilor - nimic periculos, doar mai puternic) și care pot începe să construiască imunitatea de turmă; dar acest lucru se face fără obligații imbecile precum purtatul măștii (da, de acord, dacă te afli într-o categorie vulnerabilă, stai ferit și cu mască) sau cu copiii ținuți departe de parcuri și de școli.
  • +9 (17 voturi)    
   Și cum mama dracu' te imunizezi (Miercuri, 12 august 2020, 10:13)

   comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   dacă nu te infectezi?
   Nu te mai chinui, îți zic tot eu: prin vaccin.
   Care vaccin?
   Aha!
   • +6 (10 voturi)    
    Niste studii (Miercuri, 12 august 2020, 13:21)

    DanielM65 [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

    Spun ca vreo 50% din cei neinfectati cu covid am fi imunizati prin imunitate incrucisata de la alti coronavirusuri care circula (sunt 4 si dau guturai si alte chestii banale).
    • -1 (7 voturi)    
     Și față de alte coronavirusuri (Miercuri, 12 august 2020, 13:53)

     comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui DanielM65

     cum ne-am imunizat? Nu tot o infectare stă la baza imunizării?
     • -1 (5 voturi)    
      Bine ma, da' ... (Miercuri, 12 august 2020, 17:39)

      Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

      ... fata de alea ne-am imunizat prin infectare fara sa riscam sa murim. (Desi, in fapt, se moare si de raceala, mai ales la copii, dar foarte rar.)

      Virusul asta omoara mult mai multi oameni decat raceala, estimat pana acuma potential de zece ori mai multi oameni decat gripa - da' aia e cu cantec, ca de ex. la noi de COVID-19 au murit in nici jumatate de an 2700 de oameni, de gripa n-au murit nici macar 500 in ultimii cinci ani, asa ca nu stim inca sigur cati oameni omoara virusul asta.

      Tu acuma ce zici, ca tre' sa acceptam sa moara zeci, potential sute de mii de oameni, o buna parte dintre ei inca buni de munca, cu zeci de ani de trait, in lipsa bolii asteia, doar ca sa poata unii sa mearga la birt si la plaja, si sa raspandeasca infectia?

      Studiile pentru vaccinuri si antivirale specifice sunt deja incredibil de avansate, pentru cat se estima initial c-o sa dureze. Nu ti se pare mai cumsecade si mai putin sociopat sa mai avem grija cateva luni, sa respectam masurile de protectie, chiar daca-s incomode, pana apare tratament eficient sau vaccin pentru boala asta, si prin asta sa reducem numarul de morti?
      • +1 (1 vot)    
       Bună dimineața! (Miercuri, 12 august 2020, 23:13)

       comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

       Cred că n-ai urmărit de unde a pornit discuția. Răspunsul meu a fost punctual.
       Era vorba de imunizare - și unii păreau să nu înțeleagă că, în lipsa unui vaccin, doar contactul cu un fragment de AND incriminat (pe care organismul că-l recunoască ca atare) poate da imunitate.Nu am afirmat niciodată că infectarea (inconștientă sau voluntară) ar fi o soluție, dimpotrivă, consider că măsurile de precauție sunt obligatorii, câtă vreme:
       - spitalele sunt supraaglomerate;
       - nu știi cum îți va reacționa organismul la infectare;
       - nu se întrevede apariția unui vaccin eficient, aplicabil pescară largă;
       - de multe ori studiile efectuate ajung la concluzii opuse, poate depinzând și de caracteristicile grupului pe care au fost făcute (și mă refer la zestrea genetică).
       Afirmația mea se refera strict la faptul că cel căruia i-am dat replica considera că imunizarea față de „alte coronavirusuri” a fost dobândită cam ca imaculata concepție, și nu tot în urma unei infectări (a persoanei sau a strămoșilor ei). Ferice de cei care o au, dar cei care nu o au și vor să o capete acum ar trebui să-și asume riscul celor mai severe forme de CoVID. Acum am fost destul de clar?
    • +3 (3 voturi)    
     Guturaiul și răceala au altă structură (Miercuri, 12 august 2020, 15:26)

     hsl [utilizator] i-a raspuns lui DanielM65

     omul a dobândit imunitate de la betacoronavirusuri care au aceeași structură cu SARS și cu SARS-CoV-2.
   • +1 (5 voturi)    
    Prin expunerea la virusuri asemănătoare (Miercuri, 12 august 2020, 13:52)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

    Ai idee din ce se face un vaccin?
   • -2 (4 voturi)    
    Si nu mai aveti rabdare? Unde va grabiti? (Miercuri, 12 august 2020, 17:10)

    sile_v [utilizator] i-a raspuns lui comentatordiletant

    Sunt 19 companii care lucreaza ca dementele sa ajunga la vaccin. Moderna (SUA) si AstraZeneca (Europa) au ajuns in faza a treia de testare. Rezultatele initiale au fost pozitive pentru ambele vaccinuri, au creat anticorpi in cantitate suficienta.

    Deja se fac rezervari la nivel de state sau de grupuri multi-stat, cum e UE.

    Cel mai probabil vom avea un vaccin la inceputul lui 2021. Nu mai aveti rabdare? Doriti musai sa va "imunizati" familia, parintii si bunicii in lunile urmatoare?

    Eu zic sa nu va grabiti, s-ar putea sa va coste cam scump.
    • -1 (1 vot)    
     Domnule sile_v, (Joi, 13 august 2020, 9:25)

     comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui sile_v

     eu nu mă grăbesc nicăieri.
     Commentul meu - în cheie ironică - era un răspuns pentru unul situat mult deasupra în pagină, al lui @hic sunt leones.
     Nu am afirmat niciodată că suluția imunizării ar fi o infectare în masă - cel puțin nu pentru virusul ăsta, ar fi prea multe „victime colaterale”.
     D-l sus-menționat se bazează prea mult pe limfocite T și pe imunitatea dată de alte coronavirusuri, dar nu-și pune întrebarea de ce e nevoie de noi vaccinuri pentru noile tulpini de virus gripal, că doar e tot gripă, nu?
     Nu graba mea - închipuită de dvs. - m-ar putea costa prea scumo, ci inconștiența celor care minimizează efectele epidemiei și invocă o acoperitoare imunitate pre-existentă.
  • +4 (12 voturi)    
   hai să nu ne jucăm cu cifrele (Miercuri, 12 august 2020, 10:16)

   diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   e complicat să le cauți pentru că unora le e greu să-și dea seama care sursă e de încredere și care ba. apoi e și mai greu să interpretezi cifrele alea.

   hai deci s-o luăm băbește și să ne limităm la ultimul rînd al comentariului tău. cred că sîntem amîndoi de acord asupra a ceea ce înseamnă un vaccin = o substanță care conține fie un microorganism (virus etc) mort, fie un microorganism slăbit într-atît încît să fie benign, fie un fragment din genomul unui microorganism și care este introdusă voluntar în corpul (uman sau animal) amenințat de respectivul microorganism cu scopul de a provoca corpul să producă anticorpi eficienți împotriva microorganismului, imunizîndu-l. un corp imunizat înseamnă un corp care nu mai poate fi afectat de un microorganism patogen pentru că și-a construit deja un sistem de apărare împotriva respectivului patogen.

   acum zi-mi, te rog: în condițiile în care încă nu există un vaccin împotriva noului coronavirus, cum altfel te-ai putea imuniza la acest coronavirus fără a te infecta în prealabil cu el?
   • +3 (7 voturi)    
    Dacă am fost infectat odată cu un virus similar, (Miercuri, 12 august 2020, 13:54)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

    sistemul meu imunitar învață să identifice și acest virus.
    • 0 (4 voturi)    
     Gresit (Miercuri, 12 august 2020, 17:42)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     Sistemul matale imunitar (presupunand ca da dovada de-o inteligenta ceva mai ridicata decat a gazdei) se misca ceva mai repede decat daca n-ar mai fi vazut coronavirus la viata lui. Da' modul in care invata sistemul imunitar nu e deloc simplu, si daca ai cumva alte probleme, sau ai avut ghinionul sa iei de la bun inceput o doza mai zdravana de virus, chiar dac-ai mai fost infectat cu alti coronavirusi in trecut, tot ai sanse bune sa ajungi la ATI, ba chiar sa si iesi cu picioarele inainte de-acolo.
     • 0 (4 voturi)    
      Sigur că sunt șanse (Miercuri, 12 august 2020, 20:09)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      doar că probabilitatea este prea mică să-i dau importanță.
      Ținând cont de faptul că vaccinul funcționează pe baza aceluiași principiu, eu zic că nu greșesc deloc ;).
    • -1 (5 voturi)    
     atunci nu ar trebuit să existe morți de covid 19 (Miercuri, 12 august 2020, 18:10)

     diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     în zona temperată, toată lumea a avut gripă măcar o dată, deci toți am fost infectați cîndva cu un virus similar. cu toate acestea, din februarie pînă acum, au murit peste 200 de mii de oameni doar în Europa din cauza covid 19.

     argumentul tău e fals. problema e că din cauza unora care gîndesc ca tine s-ar putea să moară oameni din familia mea.
     • +1 (5 voturi)    
      Și de gripă mor acum doar cei care urmau să moară (Miercuri, 12 august 2020, 20:17)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui diddlyjo

      (exact ca în cazul COVID-19) și/sau cei vulnerabili care nu și-au făcut vaccin.
      Faptul că sistemul imunitar al unui organism identifică un virus nu înseamnă automat că-l va și elimina.
      De exemplu, o persoană supraponderală consumă multă energie pentru funcțiile obișnuite (respirat, pompat sânge, secreție hormoni etc); când organismul este expus la virusuri, sistemul imunitar ia energie de undeva și uneori ia de la o funcție vitală, ducând la deces.
      Se poate spune că persoana a murit de la COVID-19? Da.
      Se poate spune că decesul este survenit ca urmare a efectelor bolii COVID-19? Nu, el survine din cauză că organismul nu mai are energie pentru a respira (o persoană obeză moare și dacă se chinuie să se întoarcă pe cealaltă parte când doarme).
  • +10 (16 voturi)    
   CUM? (Miercuri, 12 august 2020, 10:22)

   murangura [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   cum ai reusit sa calculezi 0.25%.
   incerc sa inventez toata matematica 'paralela' care imi vine in minte si nu imi dau seama cum ai putut sa calculezi 0.25!
   • +1 (7 voturi)    
    Rata reală de infectare este de 10x mai mare (Miercuri, 12 august 2020, 13:55)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui murangura

    așa cum a fost ea calculată de experți.
   • 0 (2 voturi)    
    pe el l-a ajutat (Miercuri, 12 august 2020, 14:51)

    comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui murangura

    statul paralel :-)
  • +10 (14 voturi)    
   Statistica (Miercuri, 12 august 2020, 10:44)

   JoeTheDow [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   Cu ocazia asta aflam ca daca toturezi suficient cifrele, iti iese cat vrei.
  • +2 (2 voturi)    
   0.25% pe baza caror predictii? (Miercuri, 12 august 2020, 14:21)

   Dan B [anonim] i-a raspuns lui hsl

   > raportată la numărul de persoane infectate (oficial+predicții).

   Nu am vazut nici o estimare, oficiala sau neoficiala, a cati infectati sunt in mod real in Romania. Am vazut un studiu de anticorpi facut de Medlife la Suceava, dar Suceava e un caz extrem, n-ai cum sa extrapolezi la toata tara.

   > Sigur că numărul e mare, însă gripa are o rată de 0.1% și am avut nici 200 de decedați anul trecut, pentru că numărul de infectați scade odată ce tot mai multe organisme învață acest virus.

   Sau poate numarul de cazuri de gripa usoare/asimptomatice e mult mai mare decat se presupune, pentru ca nu exista un mare interes in a afla rata exacta de deces a altor boli in afara de COVID-19?

   Cate teste de gripa crezi ca s-au facut anul trecut in Romania?
   • +2 (8 voturi)    
    Crezi că un decedat cu cancer era testat pt gripă (Miercuri, 12 august 2020, 15:34)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui Dan B

    sau unul cu diabet, sau cu infarct, sau... etc?
    Nici vorbă, erau testați doar cei pentru care era clar că decesul era cauzat de o infecție respiratorie.
    Acum, dacă este detectat virusul în organismul unui pacient călcat de tren - chiar dacă nu există niciun indiciu cu privire la existența bolii - decesul acestuia va fi înregistrat printre decesele cu COVID-19 (exagerez, în loc de „călcat de tren” a se citi „pancreatită” sau, pentru că tot a fost adusă în discuție, „malarie”).
    Există o estimare la nivel global: la fiecare infectat înregistrat sunt 9 infectați neidentificați.
    • -2 (4 voturi)    
     Aia pentru ca ... (Miercuri, 12 august 2020, 17:45)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     ... medicii nu judeca la fel de limitat ca matale.

     Daca la unu' cu cancer se constata ca a avut gripa, dar de murit a murit din cauza ca inima a incetat sa-i mai bata din cauza metastazelor crescute prea mult, evident ca n-o sa-l treaca la murit de gripa. Da' daca inima ii batea inca bine mersi, el a facut gripa si-a murit ca urmare a insuficientei respiratorii induse de gripa, chiar daca nu mai avea mult de trait, din cauza cancerului, evident ca o sa-l treaca la gripa.

     Dupa modul in care te exprimi matale, am impresia c-ai considera rezonabil ca cei cu boli incurabile, care pana la urma ii omoara, sa fie impuscati imediat dupa diagnostic, doar ca sa nu mai incurce statisticile.
     • +2 (6 voturi)    
      Procedura clinică pentru SARS-Cov-2 nu e la fel (Miercuri, 12 august 2020, 20:26)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      Ea spune că, dacă decedatul avea virusul, este declarat ca murit din cauza COVID-19 indiferent de bolile preexistente, cu excepția cazului în care i-a căzut un vapor în cap.
      • 0 (0 voturi)    
       Astea-s gogosi (Joi, 13 august 2020, 13:36)

       Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui hsl

       Umflate cat China si fara nici o baza. Tu chiar ii crezi pe medici idioti.
       • 0 (0 voturi)    
        Protocolul din 13 martie 2020 spune: (Joi, 13 august 2020, 16:08)

        hsl [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

        În cazurile spitalizate pentru care în perioada internării în unitatea sanitară se confirmă (reconfirmă) diagnosticul de infecție cu noul coronavirus (SARS-CoV2), evoluția fiind urmată de deces, autopsia anatomopatologică a cadavrului pentru a confirma/preciza sau completa diagnosticul clinic de deces deja confirmat prin analize de laborator (teste specifice) nu mai este necesară și este de evitat

        Prezentul protocol specific se aplică în mod similar și următoarelor cazuri de deces, acestea fiind considerate decese ale pacienților infectați cu noul coronavirus (SARS-CoV2), confirmate ca fiind pozitive:
        c) persoanelor internate în spital suspecte de infectare cu COVID-19, la care nu s-a efectuat testarea pentru confirmare.

        Să-ți traduc? Pun doar cele mai importante 2 puncte:
        1. Persoanele care au fost testate pozitiv la SARS-CoV-2 (indiferent dacă dezvoltă sau nu boala COVID-19) și care decedează vor fi înregistrate ca decedați cu COVID-19 fără a li se face autopsie și FĂRĂ A SE CONFIRMA EXISTENȚA BOLII prin analize de laborator.
        2. Persoanele suspecte care decedează (indiferent de motiv, fac un infarct de exemplu) și care nici măcar n-au fost testate, vor fi declarate decedate cu COVID-19.

        Ia zi cum e cu gogoșile alea?
 • -4 (24 voturi)    
  periculos? (Miercuri, 12 august 2020, 10:10)

  Gabi Richter [anonim]

  Daca va plac statisticile, ganditi-va cat la suta din populatie a murit cu covid- 2700 in sase luni, din 19 milioane. iar 4%-5% de decese din total bolnavi e f mic. Cati la suta mor din cei bolnavi de cancer? poate 5% supravietuiesc, restul se duc mai devreme sau mai tarziu. Iar virusul nici macar nu e cine stie ce molipsitor, altfel aveam sute de mii sau milioane de infectati, insa nu avem....
  • +12 (28 voturi)    
   Logica imbatabilă... pentru un copil de 5 ani! (Miercuri, 12 august 2020, 10:52)

   TurmentatuTheThird [utilizator] i-a raspuns lui Gabi Richter

   Urmând aceeași logică aș putea spune:"Vă plac statiscile? Câti oameni mor de moarte?! 100%. Vedeți, deci nu trebuie să facem nimic pentru că oricum murim de moarte!"

   Am ajuns să murim la cancer în proporție foarte mare pentru că am găsit leacuri pentru celelalte boli. Pentru propria ta cultură generală, caută să vezi care erau principalele cauze ale morții pe la 1900. Îți zic eu primele trei: pneumonii, tuberculoză, și infecții gastrointestinale. Vrei să ajungem din nou în 1900 când muream de pneumonii?

   "virusul nu e molipsitor" - cum ai ajuns la concluzia asta? Nu ne infectăm mai mult tocmai pentru că s-au luat măsuri. Adică mască, distanțare, etc. Nu pentru că virusul nu e molipsitor. Dacă zici că nu e molopsitorm du-te în secția ATI pentru cei bolnavi de Covid fără nici o protecție, și pe urmă ne zici concluzia ta! Eu între timp am încredere ce zice toată comunitatea medicală (nu numai cea din România) și cred că SARS-CoV-2 e foarte contagios.
  • +2 (26 voturi)    
   zicea unu maidevreme (Miercuri, 12 august 2020, 10:56)

   justin [utilizator] i-a raspuns lui Gabi Richter

   pacat ca prostia nu doare!

   Ce legatura are cancerul cu acest virus? Fiecare boala de pe lumea asta poate lua vieti omenesti. Faptul ca exista cateva boli incurabile, care iau multe vieti, nu inseamna sa mai adaugam una la ele.

   Ca oamenii mor, nu e o noutate. Avem obligatia de a ajuta pe fiecare sa traiasca o viata cat mai lunga si cat mai sanatoasa. Avem obligatia de a-i proteja exact pe cei vulnerabili. Asta este umanitatea, ceva ce-ti pare a fi total strain.

   Nu e cine stie ce molipsitor? virusului i-a luat 6 luni sa ajunga la 10 milioane de cazuri. Acum i-a luat 45 de zile sa ajunga la 20 de milioane.

   Pacat ca nu e inteligenta molipsitoare. Sau respectul. Sau bunul simt.
   • -2 (20 voturi)    
    mii de morti (Miercuri, 12 august 2020, 12:23)

    Gabi Richter [anonim] i-a raspuns lui justin

    Cand ucigasul virus va lua un milion de vieti doar in Ro atunci poate devine ingrijorator. Dar voua va place sa fiti sclavi, treaba voastra. Nu amestecati oamenii normali in buda voastra de bolnavi mintal. Oamenii nu poarta masti decat la misto, sa nu fie amendati, si de altfel pentru o boala asa grava, nu va mii de morit zacand pe strazi. Dar va place sa fiti mintiti si prostiti pe fata de medici, niste criminali hidosi. Si Mengele era un medic genial si totusi....
    • -1 (11 voturi)    
     eu nu vad (Miercuri, 12 august 2020, 13:02)

     KayT [utilizator] i-a raspuns lui Gabi Richter

     om normal sa poarte masca "la misto". Numai analfabeti (unii cu pretentii de oameni culti, cei drept), bolnavi mental, conspirationisti, tot felul de pierduti prin viata.

     In rest, oamenii normali la cap, cu un minim de educatie si empatie, poarta masca macar in locurile unde e obligatorie, chiar daca unii din ei se mai vaita ca e incomoda.
     • -4 (12 voturi)    
      cred ca nu prea iesi din casa (Miercuri, 12 august 2020, 13:17)

      Gabi Richter [anonim] i-a raspuns lui KayT

      Mergi in mall, mergi cu tramvaiul si vei vedea cata lume poarta sau nu masca in mod corect. Car despre grija si empatia fata de semeni...pai omenirea e zero la capitolul asta. Nu tine nimeni carpa pe bot ca sa ii proteje pe altii, fii linistit. Daca se va accentua criza si vine saracie, sa vezi atunci empatie. Furturi, talharii, etc..ca lumea trebuie sa traiasca din ceva.
      • +1 (7 voturi)    
       asa o fi (Miercuri, 12 august 2020, 14:25)

       KayT [utilizator] i-a raspuns lui Gabi Richter

       Nu stau in Romania, pot sa iti spun doar ca unde stau eu (Germania) sunt putini cei ce nu poarta masca sau nu o poarta corect. Acolo unde trebuie purtata, nu pe strada. Desi amenzi nu se dau si nu controleaza nimeni.

       Ca or fi multi la mall sau in tramvai fara masca, nu contest. Dar asta nu contrazice afirmatia mea, ca oamenii in firea lor poarta masca si idiotii nu.
      • -3 (3 voturi)    
       cred că depinde si unde locuiești in România (Miercuri, 12 august 2020, 18:16)

       diddlyjo [utilizator] i-a raspuns lui Gabi Richter

       sînt destule zone în țara noastră în care majoritatea oamenilor poartă masca corect în spații închise sau aglomerate.

       dar trebuie să recunoaștem că sînt și zone în care mai toate se fac la mișto, nu doar purtatul măștii.
     • 0 (2 voturi)    
      hm (Miercuri, 12 august 2020, 13:19)

      KayT [utilizator] i-a raspuns lui KayT

      *ce-i drept

      Autocorrect-ul...
     • +1 (9 voturi)    
      si apropo de masca (Miercuri, 12 august 2020, 13:19)

      Gabi Richter [anonim] i-a raspuns lui KayT

      desi nu poarta niciodata masca, cum de nu se imbolnavesc oamenii strazii? Sunt in aceleasi locuri unde cersesc de ani de zile, mananca stricaciuni, fumeaza chistocuri aruncate de asimptomatici, pun mana pe masti folosite,...etc. Asta cum se mai explica? De ce nu dispar rapusi de virusul cel contagios si foarte periculos????
      • -1 (7 voturi)    
       Pentru că.... (Miercuri, 12 august 2020, 13:28)

       TurmentatuTheThird [utilizator] i-a raspuns lui Gabi Richter

       Nu se apropie nimeni de ei la mai mult de 2m :). Doar dacă nu mai ai simțul mirosului de poți apropia de ei vara la 35C la mai puțin de 2m.

       Și aici am ajuns să facem statistici: să vedem câți oameni ai străzii se îmbolnăvesc de Covid-19! Dar de cancer, vezi... se îmbolnăvesc sau nu? Ai statistici? Chiar atât de patetic am ajuns să abordăm o problemă: de ce nu se îmbolnăvesc oamenii străzii! Te-ai gândit mult?
      • 0 (6 voturi)    
       alta acum (Miercuri, 12 august 2020, 14:21)

       KayT [utilizator] i-a raspuns lui Gabi Richter

       ma intrebi pe mine de ce nu se infecteaza oamenii strazii? Serios? Ce are asta de-a face cu subiectul si de unde ar trebui sa stiu eu sa iti raspund?

       Dar hai totusi sa incerc: in primul rand, de unde stii tu ca nu se imbolnavesc? Si in al doilea rand, daca intr-adevar nu se imbolnavesc, o fi pentru ca nu stau in locuri inchise si aglomerate. You know, ei fiind oamenii STRAZII?
      • 0 (2 voturi)    
       Pe oamenii strazii ... (Miercuri, 12 august 2020, 17:49)

       Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Gabi Richter

       ... i-a cules deja statul de pe strazi. Multi dintre ei au probleme psihice, si chiar dac-ar avea bunavointa tot ar fi reduse sansele sa respecte regulile de protectie.

       Chiar daca mai scapa ei, ocazional, nu prea-s lasati liberi, in vremea asta. Cel putin in partea mea de tara.
     • +2 (4 voturi)    
      Omenii normali la cap și sănătoși nu poartă deloc (Miercuri, 12 august 2020, 19:50)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui KayT

      .
    • -1 (5 voturi)    
     E clar, nu doare (Miercuri, 12 august 2020, 16:58)

     justin [utilizator] i-a raspuns lui Gabi Richter

     Romania nu a avut 1 milion de victime nici in al doilea razboi mondial. Tu te auzi ce spui? 1 milion de victime? Sa moara cam 1 din 15-20 de oameni pe care ii cunosti?

     Sa spui despre doctorii care isi risca viata pentru imbecili ca tine ca sunt criminali hidosi...

     Prostia ta nu pare a avea limite. Ce e si mai ingrijorator e ca ai si prieteni. Sper sa fie doar conturi false care dau plusuri/minusuri la comanda....
   • -2 (4 voturi)    
    să-i ajutăm pe fiecare (Miercuri, 12 august 2020, 14:20)

    di livio [utilizator] i-a raspuns lui justin

    deci și pă ăia care n-au euthirox...cîți bolnavi cronici au decedat în Ro din cauza lipsei medicamentelor?...cașchetarii gecesei, numărați-i și pă ăia, intere pă șiniva?...nuu, sigur că nu, ăia nu umblă cu botnițe...așa cum vă intere pă voi euthirocșii, așe mă-ntere pă mine covizii lu Musta...puteți să mă cenzurați, îi dreptu vostru inalienabil...Musta îi intangibil, nu poți să-l atingi nici cu o floare...îi un fel de Iehova al martorilor lu covid...dăcît că oamenii văd ce se întîmplă...„anumite curente și o anumită parte a presei”, vorba lu Musta...și agentturili străine, off course
   • 0 (2 voturi)    
    Obligația mea e să nu fac rău altora și atât (Joi, 13 august 2020, 16:13)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui justin

    De unde prostia aceasta că trebuie să-i ajut pe alții să trăiască o viață cât mai lungă?!
    Eu-s mecanic, poștaș, șofer, matematician, poet; nu-s doctor ca să am drept obiectiv îmbunătățirea vieții altora.
 • -2 (26 voturi)    
  Dl Dr (Miercuri, 12 august 2020, 10:13)

  noi2013 [utilizator]

  nu prea stie cu ciferele.... rate de mortalitate de 5% nu se aplica la nivel general, cu cat creste numarul de infectati peste un anumit prag, cu atat rata de mortalitate scade din simplul motiv ca se infecteaza si oameni mai tineri, fara alte comorbiditati.

  Daca vreti sa ne jucam cu cifrele, proiectiile se fac astfel: rata de mortalitate pe grupe de varsta inregistrata in acest moment extrapolata la populatie pe grupe de varsta. Si veti vedea ca nu veti obtine nicioada rata de mortalitate de 5% sau secile si sutele de mii de morti pe care le viseaza campania de PR
  • -2 (16 voturi)    
   Rata din acest moment (Miercuri, 12 august 2020, 11:09)

   justin [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   Este de 5%.

   Desigur, este in scadere, iar motivele sunt diverse, nu doar cel mentionat de tine. Mai conteaza si pregatirea medicilor (care stiu acum cu ce lupta, ce tratamente functioneaza), pregatirea spitalelor, educarea populatie cu privire la masuri de siguranta, aparitia unui vaccin sau a unui tratament mai eficient etc

   Nu stie nimeni cat va fi la finalul pandemiei (cand va fi acesta). Gripa are o rata de 0.1% iar Covid are o rata de 50 de ori mai mare in acest moment. Si au trecut 6 luni de la inceputul ei. Sunt 750.000 de morti la nivel global.

   Desigur, nu o sa ajungem la sute de mii de morti in Romania. Sa speram ca nu ajungem la sute de mii de cazuri in primul rand. Acum avem o rata de mortalitate de 8.2%. Te-as intreba daca esti pregatit sa iti asumi 10.000 de morti in Romania. Dar mi-e clar ca nu stii ce inseamna cuvantul ala. Tu ai o agenda si aia e, da-i in ma-sa pe restul.

   Daca a facut ceva aceasta criza sanitara este in primul rand sa arate fata hada a societatii. Nu numai in Romania, peste tot in lume...
 • -5 (25 voturi)    
  Remarcabil (Miercuri, 12 august 2020, 10:33)

  Arianrhod [utilizator]

  Domnul doctor are timp si sa salveze pacienti intre doua interviuri.
 • -2 (18 voturi)    
  Care e leacul? (Miercuri, 12 august 2020, 10:41)

  JoeTheDow [utilizator]

  Lasand la o parte lipsa de incredere a pacientilor in sistem pe care o denota aceasta poveste, mai sunt unele intrebari.

  Pana acuma suntem bombardati cu povesti tragice, oameni care dupa ce afla ca sunt infectati isi fac testament etc. de parca or sa moara maine. Nu exista leaca, vaccin ...

  Insa domnul doctor vindeca. Cum? Cand va primi nobelul? ce pot face ceilalti sa aiba acelasi succes?
  • 0 (2 voturi)    
   Matale vezi lucrurile in alb si negru, ... (Miercuri, 12 august 2020, 17:55)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui JoeTheDow

   ... ceea ce denota o gandire de o simplitate dusa la extrem, dincolo de limita rezonabilului, nu pot io sa decid daca intentionat sau nu.

   Daca urmareai ce-a mai zis si-n trecut, si in spitalul pe care-l conduce mor oameni. Doar ca mai putini ca in alte parti, pentru ca la el in spital s-au instituit de la inceputul epidemiei niste reguli de natura sa reduca gravitatea bolii. Cu mai putini pacienti care sa ajunga in stare grava, cu pacienti care se externeaza mai repede, actul medical poate fi de calitate mai buna, si evident ca asta are si efecte.

   Chestia asta insa, avand in vedere evolutia actuala a epidemiei, si-n Timisoara, si-n judet, si-n judetele din jur, si-n toata tara, e de domeniul trecutului. In momentul de fata peste tot personalul medical e atat de inghesuit incat calitatea actului medical e imposibil sa nu scada. Ceea ce va duce la o crestere a numarului de morti disproportionata fata de numarul de cazuri. Se vede deja dupa cresterea disproportionata a numarului de cazuri la ATI.
 • -2 (22 voturi)    
  Nu l-ai salvat, l-ai TRATAT (Miercuri, 12 august 2020, 11:00)

  CezarN [utilizator]

  Sa nu-L concuram pe Dumnezeu, domnule doctor!
  • -5 (9 voturi)    
   Pe atei (Miercuri, 12 august 2020, 11:30)

   comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui CezarN

   poate i-a salvat.
 • +5 (15 voturi)    
  La fel ca si PSD-ul, (Miercuri, 12 august 2020, 11:25)

  AdevaratulProfet [utilizator]

  rata de decese e potentata de rata mare de prostie a unora dintre noi...Ghinionul tuturor e ca virusul nu face triaj pe baza de IQ si din cauza prostiei unora, putem deveni cu totii victime colaterale...
 • 0 (8 voturi)    
  A ramas masca? (Miercuri, 12 august 2020, 11:52)

  CristianG [utilizator]

  Avem, deci, o masca in plus.
 • +6 (12 voturi)    
  Majoritatea asimptomaticilor nu sunt depistati!!! (Miercuri, 12 august 2020, 11:53)

  lazarus101 [utilizator]

  Majoritatea asimptomaticilor nu sunt depistati asadar mortalitatea aia de 5% e o aberatie, s-au facut studii pe orase intregi in Italia, Germania si Olanda unde s-a demonstrat ca foarte multi dintre cei care nu au fost niciodata depistati cu covid aveau anticorpii semn ca au luat virusul si s-au vindecat. Estimarile sunt ca doar 1 din 10 asimptomatici ar fi depistati.

  Imunizarea in masa oricum ar trebui facuta nu la voia intamplarii ci cu protejarea persoanelor vulnerabile. Suedia e un exemplu in strategia de imunizare, numarul de decese ar fi trebuit sa fie de ordinul zecilor de mii dar asta nu s-a intamplat!
  • 0 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 12 august 2020, 12:52)

   [anonim] i-a raspuns lui lazarus101

  • -3 (3 voturi)    
   Suedia are 5 mii de morti la 80.000 de cazuri (Miercuri, 12 august 2020, 17:26)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui lazarus101

   Ce e asa miraculos in cifrele astea? Ca nu inteleg de unde fascinatia asta cu Suedia, Suedia..

   Romania are 2800 de morti la 65.000 de cazuri. Adica si-a tratat mai bine bolnavii decat Suedia.

   Si, cu 80.000 de cazuri la o populatie de 10 milioane de oameni, Suedia nu are nicio legatura cu imunizarea in masa de care vorbesc unii pe aici. Suedia doar a aplicat un sistem bazat pe recomandari, nu pe interdictii, ca la ei populatia e mai disciplinata. Daca scade numarul de cazuri in Suedie, e exact pentru ca respecta regulile, nu pentru ca s-au imunizat toti in trei lunii.
 • +1 (9 voturi)    
  Un mic bilant (Miercuri, 12 august 2020, 13:03)

  n4c [utilizator]

  Am sa adaug si eu un comentariu care probabil va fi ingropat de viu, ca nu se potriveste cu zeitgeist-ul.

  Gripa aia obisnuita, cea la care e interzis sa pui semnul egal cu covidul omoara aproximativ 400000 de oameni intr-un an obisnuit.

  Covidul cel urit si rau a omorit in jumatate de an 800000.

  Cu alte cuvinte, judecind dupa numarul de morti din acest moment, covidul e de patru ori mai periculos ca o gripa obisnuita.

  Sau aproximativ la fel de periculos ca gripele neobisnuite din 1957 si 1968 care au facut, fiecare, intre 1 si 4 milioane de victime, depinde pe cine intrebi.

  Daca acest grad de periculozitate justifica masurile luate si abordarile preferate de cei raspunzatori pentru gestionarea situatiei, va las sa apreciati singuri.

  Ce va pot spune sigur in calitate de martor ocular e ca-n 1968 omenirea nu a apreciat ca-s justificate. In 1957 eram prea tinar ca sa pricep ceva asa ca nu ma pronunt.
 • -1 (3 voturi)    
  Scaderea transmiterii in comunitate (Miercuri, 12 august 2020, 14:50)

  MargaretaHileaga [utilizator]

  Comentarile facute la acest post sint despre… rata de fatalitate/mortalitate a COVID-19. Fiecare isi da cu parerea… COVID-19 este PANDEMIE – raspindita global, iar cei care continua sa faca calcule, un procent de 0.1% poate ajunge la 7,800,000 de decese global. In opinia mea, decesele din Romania, in ultima perioada, puteau fi preventibile. Eu cred ca in acest moment, in Romania, fiecare ar trebui sa depuna efort in a SCADE transmiterea in COMUNITATEA unde traiesc prin toate mijloacele posibile, inclusiv avind discutii cu cei care, in continuare, nu cred ca virusul exista. Daca guvernul, media au esuat sa faca asta, raminem noi, ceilalti. Nu uitati, Romania are o multime de batrini cu probleme de sanatate, care acum sint imprastiati la sate; daca nu se controleaza aceasta pandemie… mai devreme sau mai tirziu… infectia va ajunge la sate. Deci, ca niste mori stricate, trebuie sa repetem: Pastrati igiena mâinilor, purtarea măștilor, distanțarea fizică și alte masuri care pot minimiza răspândirea virusului, atit cât puteti. Dacă aveti simptome, auto-izolare și testare. Efectele cumulate ale acestor măsuri pot avea un impact mare. Lucrurile se pot simți copleșitoare; dacă vă aflați într-o poziție în care puteți să sprijiniți sau să îi ajutați pe alții, faceti. Cred că toți am putea arata puțin extra bunătate și răbdare chiar acum.
 • +1 (9 voturi)    
  Cei care au spus (Miercuri, 12 august 2020, 15:09)

  TheFreeOne [utilizator]

  Ca ei nu cred ca au fost bolnavi de coronavirus... cel mai probabil au avut forme usoare ale bolii, poate chiar asimptomatice. Ceea ce inseamna ca nu au fost niciodata in pericol.

  Cum i-a salvat medicul pe acestia???
  • -1 (3 voturi)    
   Pai nu doar aia au spus asta (Miercuri, 12 august 2020, 17:35)

   sile_v [utilizator] i-a raspuns lui TheFreeOne

   Cantaretul Marcel Pavel a fost depistat pozitiv, a facut dubla pneumonie, a fost tratat si alimentat cu oxigen. Iar concluzia lui a fost ca nu a avut niciun virus, a racit de la aerul conditionat.

   Un cantor de prin Sibiu a facut boala cu toata familia, au facut toti patru febra si, dupa o saptmana de leacuri babesti, au ajuns toti in spital. Soacrei i s-a facut rau si a fost dupa la terapie intensiva, ca masca de oxigen nu mai era suficienta. Au scapat cu totii in final.

   Concluzia finala a omului a fost ca virusul nu exista si ca au racit toti cand au descarcat niste lemne.


   Daca ai ceva in cap bine insurubat, nimeni si nimic nu iti scoateasta din cap. Si mort, esti sigur ca ai avut tu alta boala, pneumonia aia a venit peste tine din senin.
  • +1 (3 voturi)    
   Matale n-ai citit atent (Miercuri, 12 august 2020, 18:10)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui TheFreeOne

   Pe cei cu forme extrem de usoare nu-i tine nimeni in spital, ca e criza de paturi libere.
 • -3 (5 voturi)    
  felicitari celor din prima linie in lupta nevazuta (Miercuri, 12 august 2020, 17:39)

  Coco Whistle [utilizator]

  acesti doctori, personalul medical in intregime, cei care merg din usa in usa sa ajute oamenii sa iti primeasca pensiile, sa ii ajute cu alte nevoi sint eroi pe care trebuie sa-i apreciem. punct. trimiteti-le flori, incurajari, bomboane, dedicati-le cintece, etc..ei incearca nu numai sa-i faca meseria dar sa lupte si cu un virus de neinteles si cu ceva mult mai dificil mintea romanului ptr care nu exista leac. ...cel putin nu ptr urmatorii 100 ani. pe romani trebuie pus biciul sau ridicata societatea la acel nivel unde fiecare va fi pus la locul lui din care nu se poate misca decit prin educatie si romanism 100% cu lideri rezultati din aceasta combinatie.
 • 0 (0 voturi)    
  Serios, chiar ii mai dati atentie astuia? (Joi, 13 august 2020, 16:03)

  Dragases [utilizator]

  Poate vrea sa ne spuna ceva si depre cei care au murit din cauza efectelor secundare ale terapiei anti-Covid sau lipsei de ingrijire corespunzatoare1
  Art fi curios sa stim cati au fost omorati cu ventilatia mecanica


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by