Premierul Noii Zeelande, Jacinda Ardern, a anunțat marți reinstituirea carantinei în Auckland, cel mai mare oraș din țară după reapariția pentru prima oară după 102 zile a unui caz de transmitere comunitară, relatează AFP și MarketWatch.

Auckland, Noua ZeelandaFoto: Profimedia Images/Trevor Hyde/Alamy

Arden, lăudată la nivel global pentru gestionarea eficientă a pandemiei de COVID-19 de către guvernul său, a anunțat că boala a fost depistată la patru membri ai unei familii din Auckland iar că originea infecției este deocamdată necunoscută.

„După 102 zile avem primul caz de Covid-19 înregistrat în afara locațiilor de izolare sau carantină controlată (...) și am lucrat cu toții din greu pentru a preveni acest scenariu”, a declarat premierul, adăugând însă că „am planificat și ne-am pregătit și pentru această situație”.

Luni, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a lăudat Noua Zeelandă pentru „eradicarea rapidă a virusului”.

Țara, care a înregistrat doar 22 de decese la o populație de cinci milioane de locuitori, nu înregistrase nicio transmitere comunitară pe teritoriul său de la 1 mai, drept urmare cetățenilor fiindu-le permisă reluarea vieții obișnuite în cele mai multe privințe, fără măsuri de distanțare socială fiind permisă și reluarea evenimentelor sportive și culturale cu public.

Autoritățile responsabile de sănătatea publică au continuat însă să avertizeze populația cu privire la un „inevitabil” al doilea val al infecțiilor.

Carantina va fi introdusă din nou în Auckland pentru cel puțin trei zile începând de miercuri iar unele măsuri de distanțare socială vor trebui urmate în restul țării. Toți rezidenții Auckland-ului au primit o alertă pe telefon cu mesajul „Dacă sunteți în Auckland, STAȚI ACASĂ (...) și SALVAȚI VIEȚI”.

Premierul a precizat că înțelege dezamăgirea compatrioților săi care credeau că virusul a fost eradicat după șapte săptămâni de carantină strictă impuse între lunile martie și aprilie, cerându-le însă să nu se simtă „demoralizați sau descurajați” și amintind că „dintre toate țările din lume Noua Zeelandă a rezistat cel mai mult fără o reapariție a virusului”.