Organizația Mondială a Sănătății a reacționat cu precauție la anunțul de marți al Rusiei cu privire la dezvoltarea unui vaccin împotriva coronavirusului, amintind că pentru ”precalificarea” și omologarea unui vaccin este necesară trecerea prin proceduri ”riguroase”, relatează AFP.

OMSFoto: Profimedia Images

"Suntem în strânsă legătură cu rușii, iar discuțiile continuă. Precalificarea oricărui vaccin trece prin proceduri riguroase", a declarat Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al OMS, în cadrul unei videoconferințe de presă, după ce a fost interogat cu privire la anunțul președintelui rus potrivit căruia Rusia a dezvoltat „primul vaccin” împotriva noului coronavirus.

"Precalificarea include analiza și evaluarea tuturor datelor de siguranță și eficacitate necesare colectate în studiile clinice", a amintit el, subliniind că procesul ar fi același pentru orice candidat la vaccin.

Pe lângă validările acordate în fiecare țară de agențiile naționale, "OMS a pus la punct un proces de precalificare pentru vaccinuri, dar și pentru medicamente. Producătorii solicită precalificarea OMS pentru că este un fel de garanție a calității", a insistat el.

Până în prezent, Rusia nu a publicat un studiu detaliat al rezultatelor pentru a stabili eficacitatea produselor pe care spune că le-a dezvoltat.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a anunțat marți că Rusia a dezvoltat ”primul” vaccin împotriva noului coronavirus.

”În această dimineață, pentru prima dată în lume, un vaccin împotriva noului coronavirus a fost înregistrat", a spus el.

"Știu că este destul de eficient, că oferă o imunitate durabilă", a adăugat președintele rus. Ministerul Sănătății a precizat că vaccinul va permite "formarea unei imunități” care ar putea dura "doi ani".

Citește și:

Rusia a anunțat numele vaccinului împotriva noului coronavirus: Sputnik V