Președintele filipinez Rodrigo Duterte a lăudat efortul Rusiei de a dezvolta un vaccin împotriva coronavirusului și este dispus să participe la testarea acestuia după ce țara sa a primit o ofertă de aprovizionare din partea Moscovei despre care se așteaptă să fie gratuită, relatează Reuters.

Rodrigo DuterteFoto: Profimedia Images

Rusia așteaptă autorizarea autorităților de reglementare pentru un potențial vaccin antiCOVID luna aceasta și este pregătită să îl furnizeze Filipinelor sau să intre în parteneriat cu o companie locală pentru a-l produce. Țara insulară este printre cele mai afectate de pandemie în Asia, numărul infecțiilor ajungând luni la 136.638 după o creștere record de 6.958 de cazuri înregistrate în ultimele 24 de ore.

„Îi voi spune președintelui (Vladimir) Putin că am încredere uriașă în studiile voastre privind combaterea COVID și cred că vaccinul pe care l-ați produs este foarte bun pentru umanitate”, a declarat Duterte în cadrul unui anunț televizat difuzat luni noaptea.

Cursa globală de dezvoltare a unui vaccin împotriva coronavirusului a creat îngrijorări că viteza și prestigiul național ar putea compromite normele de siguranță în unele țări însă Duterte s-a oferit ca drept cobai pentru vaccinul creat de cercetătorii ruși.

„Pot fi primul pe care pot experimenta”, a declarat acesta, biroul președinției anunțând marți că Filipinele sunt pregătite să colaboreze cu Rusia în faza de testare, producție și aprovizionare a vaccinului.

În luna iulie Duterte a cerut autorităților de la Beijing să facă din țara sa o prioritate dacă vor dezvolta un vaccin pe fondul îngrijorărilor despre disponibilitatea unui vaccin antiCovid în țările dezvoltate.

Luna aceasta Filipinele au reinstituit o carantină strictă în capitala Manila pentru două săptămâni, Duterte anunțând că va mobiliza armata pentru a se asigura de respectarea acestuia în cazul în care pandemia scapă de sub control.

Citește și: