Aproape o treime din populația afgană, respectiv zece milioane de oameni, a fost infectată cu noul coronavirus, potrivit unui studiu al Ministerului Sănătății publicat joi și citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Studiul se bazează pe teste serologice, care măsoară prezența anticorpilor la virus, efectuate pe un eșantion de 9.500 persoane în întreaga țară, cu sprijinul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a explicat ministrul sănătății Ahmad Jawad Osmani.

Rezultatele indică faptul că 31,5% din populație a fost contaminată, cu rate mai mari în Kabul (jumătate din cei 5 milioane de locuitori).

Țara, cu capacități foarte limitate de testare, a anunțat oficial 36.000 de cazuri pozitive și peste 1.200 de decese.

"Al doilea val de infectări lovește peste tot în lume și noi nu putem fi o excepție. Vom folosi rezultatele acestui studiu pentru a ne pregăti mai bine pentru un posibil val doi", a spus Osmani.

Pandemia a început să se propage în Afganistan când migranți contaminați au revenit din Iranul vecin, cea mai afectată țară din regiune.

Guvernul a încercat să limiteze propagarea Covid-19 cu măsuri de carantină, dar acestea au fost foarte puțin respectate din cauza sărăciei extreme care afectează marea majoritate a afganilor.

Potrivit autorităților sanitare, principala provocare în țară este convingerea populației de pericolul virusului.

Un studiu privind rata mortalității Covid-19 în Afganistan este în curs.