Tot mai multe țări introduc obligativitatea purtării măștilor în public pe fondul recrudescenței cazurilor de COVID-19, unele începând să impună purtarea acestora și în spații publice deschise. În Statele Unite, unde autoritățile au fost circumspecte privind purtarea obligatorie a măștilor, peste 30 de state americane cer acum ca acestea să fie purtate în public, relatează ABC News.

Masca autobuzFoto: Daniel Carpio / Alamy / Profimedia Images

Măsurile au generat reacții negative din partea unor rezidenți, o parte din aceștia susținând că nu pot purta măști din motive medicale.

Însă experții medicali contactați de ABC News susțin că oamenii care au îngrijorări cu privire la purtarea măștii ar trebui să discute cu doctorii lor deoarece în aproape toate cazurile - chiar și în rândul persoanelor care suferă de autism, tulburare de stres post-traumatic (PTSD) sau boală pulmonară obstructivă cronică - folosirea unei măști de protecție este cea mai bună decizie din punct de vedere medical și nu cauzează probleme.

„Este nefericit”, declară dr. John Brownstein, un epidemiolog de la Spitalul Pediatric Boston, despre persoanele care susțin că nu pot purta măști.

Brownstein susține despre acestea că „sunt ca oamenii care își pun un semn de handicap pe mașină și folosesc un loc care era destinat altcuiva”.

Medicii afirmă că persoanele cu tulburări de dezvoltare neurologică, precum autismul, pot experimenta anxietate intensă dacă sunt forțate să poarte măști dar că acest lucru poate fi depășit prin practică, modificarea măștilor și terapie.

„Este lucrul responsabil de făcut”, afirmă Rob Gorski din Canton, Ohio, tatăl a trei băieți care suferă de autism.

„Știu că n-a fost ușor cu copiii mei. Dar vă zic, dacă o pot face copiii mei, toți oamenii aceștia care se plâng că [masca] e prea inconfortabilă, n-au de ce să se vaite”.

Copiii mai mici de doi ani sau persoanele care au probleme respiratorii nu ar trebui să poarte o mască, potrivit Centrului pentru Combaterea și Prevenirea Bolilor din Statele Unite. Însă experții medicali afirmă că majoritatea acestor persoane ar trebui să evite oricum ieșirea în public în perioada pandemiei.

Indivizii care suferă de condiții cronice precum astmul sau boală pulmonară obstructivă cronică nu se confruntă cu riscuri mai mari dacă poartă o mască decât dacă se află în insuficiență respiratorie activă.

În schimb, „dacă un individ are o boală pulmonară avansată necesitând, de exemplu, oxigen suplimentar acasă (...) probabil se află în grupul de risc cel mai ridicat pentru purtarea unei măști prin care să respire indiferent de perioada de timp”, afirmă dr. Albert Rizzo, director executiv al Asociaţia de Boli Pulmonare din Statele Unite.

Organizația condusă de acesta și alte grupuri de pneumologi încurajează persoanele care vor derogări de la purtarea măștilor să cântărească îngrijorărilor lor cu nevoia de a preveni răspândirea coronavirusului.

Grupul respinge de asemenea afirmațiile că purtarea măștilor de protecție dăunează plămânilor prin reducerea nivelului de oxigen inspirat și reținerea de dioxid de carbon.

„Aceste materiale sunt făcute pentru a reține particule mici, nu schimbul de gaze”, afirmă Rizzo, adăugând că „oxigenul și dioxidul de carbon sunt molecule mult mai mici decât particulele virale”.