Guvernul din Hong Kong a decis vineri amânarea cu un an a alegerilor parlamentare care urma să aibă loc în septembrie, invocând creșterea numărului de infecții Covid-19, relatează BBC News. Opoziția acuză însă faptul că pandemia este folosită drept pretext, scopul real fiind acela de a bloca votul democratic al cetățenilor.

Protest Hong KongFoto: Captura YouTube

Hong Kong se confruntă în acest moment cu o creștere a numărului de îmbolnăviri, raportând vineri 121 de cazuri noi. Cu toate acestea, opoziția a acuzat guvernul că folosește pandemia de coronavirus ca pretext pentru a bloca votul cetățenilor, în condițiile în care, înainte de declanșarea crizei sanitare, orașul a fost scena unor masive proteste, de-a lungul mai multor luni, demonstranții militând pentru păstarea autonomiei față de China în contextul unor controversate proiecte de legi privind extrădarea.

Joi, guvernul a interzis candidaturile pentru 12 activiști pro-democrație. Opoziția spera să obțină majoritatea în Consiliul Legislativ la alegerile parlamentare din septembrie, capitalizând adoptarea controversatelor legi ale securității și temerile privind îngrădirea libertăților de către regimul de la Beijing.

Anul trecut, candidații pro-democrație reușiseră să câștige 17 din cele 18 locuri din consiliul local, o victorie fără precedent.