Un viitor vaccin pentru coronavirus ar putea necesita administrarea sa odată la 12 luni, a avertizat joi compania farmaceutică AstraZeneca, potrivit CNBC.

Vaccin anti-coronavirusFoto: thanakorn hormniam | Dreamstime.com

Firma britanică este doar una din companiile care lucrează la dezvoltarea unui vaccin pentru noul coronavirus, anunțând joi că studii clinice avansate au loc în Regatul Unit, Brazilia și Africa de Sud, urmând să înceapă în scurt timp și în Statele Unite.

Mai devreme în cursul lunii compania a anunțat că vaccinul acesteia, dezvoltat împreună cu Universitatea Oxford, a produs un răspuns imunitar „promițător” în testele clinice preliminare desfășurate pe oameni la o scară largă.

Însă datorită lipsei de predictibilitate a COVID-19 compania farmaceutică a ridicat posibilitatea ca mai mult de o vaccinare să fie necesară în viitor, chiar dacă munca cercetătorilor va fi încununată de succes.

„Ce știm este că majoritatea companiilor vizează două injecții pentru vaccinarea inițială iar apoi propriile noastre prezumții bazate pe ce cunoaștem din tehnologia pe care o folosim cu SARS 1 este că imunitatea ar putea dura 12 sau poate 18 luni”, a declarat Pascal Soriot, directorul executiv al AstraZeneca.

„Dar adevărul este că nu știm, virusul este foarte imprevizibil”, a adăugat acesta.

Compania a încheiat mai multe contracte de distribuire a potențialului său vaccin antiCOVID-19 în mai multe părți ale lumii, ajungând la un acord în luna iunie cu Germania, Franța Italia și Olanda pentru furnizarea a până la 400 de milioane de doze.

Reprezentanții companiei afirmă că urmăresc să producă două miliarde de doze.

„Dacă funcționează vom putea începe distribuirea vaccinului în octombrie-noiembrie, scopul nostru fiind să aprovizionăm toată lumea în același timp”, a mai declarat directorul executiv al companiei.

Citește și: