Purtarea măștii a devenit obligatorie în mai multe județe / Rafila: Care este singura condiție pentru a nu purta mască în spații deschise

de I.H.     HotNews.ro
Joi, 30 iulie 2020, 11:23 Actualitate | Coronavirus


Masca chirurgicala
Foto: pixabay.com
Purtarea măștii și în spațiile deschise, în zonele aglomerate, a devenit obligatorie, începând de joi, în mai multe județe din România unde în ultimele săptămâni a avut loc o explozie a numărului de cazuri de COVID-19. Măsura începe să fie luată de tot mai multe județe, în contextul în care de peste o săptămână se înregistrează zilnic peste 1.000 de noi cazuri de coronavirus, iar Guvernul le-a dat mână liberă administrațiilor locale să stabilească o astfel de regulă.

România se află în a noua săptămână de creștere a cazurilor de COVID-19.

Argeșul este primul județ din România în care s-a decis obligativitatea purtării măștii și în spațiile deschise.

Măsurile decise de Comitetul Județean pentru situații de Urgență, care au intrat în vigoare joi:
 • Obligativitatea purtării măştii de protecţie de către toate persoanele cu vârsta de peste cinci ani, în spaţii închise şi deschise, pentru grupuri mai mari de două persoane care nu locuiesc la aceeaşi adresă.
 • Programul activităţilor comerciale de tip fast-food, drive-in, jocuri de noroc, case de pariuri, cazinouri se va reduce până la ora 22,00 de luni până vineri şi ora 23,00 în zilele de sâmbătă şi duminică, administratorii spaţiilor în care se desfăşoară aceste activităţi asigurând monitorizarea permanentă a respectării măsurilor de limitare a răspândirii virusului SARS-CoV-2.
 • Administratorii societăţilor comerciale care organizează evenimente private (nunţi, botezuri, aniversări şi alte asemenea) trebuie să reducă desfăşurarea evenimentului până la ora 22,00 de luni până vineri şi ora 23,00 în zilele de sâmbătă şi duminică. În cadrul acestor evenimente sunt interzise interacţiunile fizice de tip joc sau dans, atunci când nu se poate păstra distanţa fizică.
Șeful Consiliului Județean Argeș, Dan Manu, le-a transmis locuitorilor care contestă măsura purtării măștii că județul a ajuns într-o situație dramatică, din cauza creșterii accelerate a cazurilor de COVID-19: "Nu vreau să ajungem să ne dorim un mort în ATI ca să îi ia locul un om drag nouă".

Potrivit datelor INSP, Argeșul este unul din cele patru județe din România unde în ultima săptămână s-au înregistrat 37,4% din totalul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus din România, iar Comitetul Județean pentru situații de Urgență a decis marți că este obligatorie purtarea măștii și în spațiile deschise.

Dâmbovița

Tot începând de joi, masca a devenit obligatorie în toate spațiile publice deschise din Dâmbovița. Decizia a fost luată de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, iar măsura a intrat în vigoare de joi și este valabilă pe tot parcursul zilei, în tot județul.

"Este un județ roșu, cu foarte multe contaminări", a afirmat miercuri, la Digi 24, prefectul Aurelian Popa. El a mai spus că hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență va fi completată și cu celelalte măsuri dispuse de Comitetul Național pentru Situații de Urgență. Astfel, terasele vor fi închise după ora 23.00.

Dâmbovița este, de asemenea, unul din cele cele patru județe din România unde în ultima săptămână s-au înregistrat 37,4% din totalul cazurilor de îmbolnăvire cu noul coronavirus din România.

Vâlcea

Un alt județ în care devine obligatorie purtarea măștii în spații deschise aglomerate este Vâlcea, decizia fiind luată de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la propunerea prefectului Tiberiu Costea.

Astfel, potrivit hotărârii adoptate miercuri, purtarea măştii de protecţie va deveni obligatorie şi în spaţiile deschise aglomerate din tot judeţul, respectiv în târguri de zi, târguri săptămânale, pieţe agro-alimentare, ştranduri, piscine, gări, autogări, staţii de transport în comun etc. De asemenea, în spaţiile deschise aglomerate în care se manipulează /selectează produse şi mărfuri este obligatorie şi purtarea mănuşilor de protecţie.

Galați

Și la Galați, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a decis miercuri obligativitatea purtării măștii de protecție pentru toate persoanele de peste 5 ani în spațiile aglomerate, închise sau deschise, începând din 1 august.

Totodată, CJSU a stabilit că administratorii firmelor care organizează evenimente private (nunți, botezuri, aniversări) vor reduce programul până la ora 22.00 în cursul săptămânii ș̦i până la 23.00 în zilele de sâmbătă̆ și duminică. "Î̂n scopul prevenirii virusului SARS-CoV-2 se dispune desfășurarea tuturor activităților cu caracter religios în aer liber, cu obligativitatea purtării măș̦tii de protecție ș̦i respectarea mă̆surilor de distanț̦are fizică”, se arată într-un comunicat al Prefecturii.

De asemenea, terasele vor fi închise la ora 23.00.

Și aceste măsuri intră în vigoare din 1 august.

Purtarea măștii ar putea deveni obligatorie și în Centrul Vechi din București

Purtarea măștii ar putea deveni obligatorie și în Centrul Vechi al Capitalei, o decizie urmând a se lua luni în cadrul comitetului municipal de urgență. Potrivit viceprimarului Aurelian Bădulescu, măsura vizează doar zona pietonală, nu terasele, și va fi introdusă pentru 30 de zile.

​Bădulescu a comentat că Centrul vechi este o zonă "cu grad de infecție foarte mare”. "Odată cu Hotărârea 37, evaluând zonele cu grad mare de infecție, am identificat zona pietonală a Centrului Vechi”, a spus el. Viceprimarul a precizat că măsura e valabilă 30 de zile, "non-stop”. „Orice persoană care intră în Centrul Vechi trebuie să aibă mască, doar în zonele pietonale, nu la terase”, a spus el, într-o intervenție la Digi 24.

Direcțiile de sănătate publică decid spațiile si intervalele în care este obligatorie purtarea măștii, iar decizia se ia la nivel local

Hotărârea de Guvern adoptată miercuri seară prevede:
 • "Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului județean/al Municipiului București pentru situații de urgență.
 • Spațiile și intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcției de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii.
 • Administratorii/proprietarii spațiilor publice deschise stabilite potrivit alin. (1) afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecției în spațiile respective, la solicitarea comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență.”
Astfel, direcțiile de sănătate publică sunt cele care decid spațiile si intervalele în care este obligatorie purtarea măștii, iar decizia se ia la nivel local, în funcție de situație, a explicat secretarul de stat Rae Arafat.

Singura condiție pentru a nu purta mască în spații deschise

Medicul Alexandru Rafila spune că singura condiție pentru a nu purta masca, mai ales pe caniculă, este să poți ține distanta de un metru și jumătate și să eviți intervalele orare aglomerate atunci când decizi să mergi la piață, de exemplu.

"Dacă putem ține distanța de un metru jumătate nu trebuie să folosim masca în exterior. Când mergi la piață, de exemplu, intervalul orar când este aglomerat poate fi evitat, așa că poți merge când nu e aglomerat. Nu există această utilizare a măștii decât atunci când nu poți respecta distanța de siguranță. Asta este filosofia", a explicat Alexandru Rafila, joi, la Digi 24.

El a subliniat însă că oamenii ar trebui să poarte masca din reflex, nu din obligație, și că purtarea măștii în spații deschise nu este o măsură luată doar de România, iar oamenii trebuie să fie informați cu privire la acest aspect. "Nu cred că e un lucru nemaipomenit, se întâmplă în aproape toate țările din UE, în spațiile exterioare unde e aglomerație foarte mare masca este obligatorie", a adăugat reprezentantul României la OMS.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

10680 vizualizari

 • -10 (24 voturi)    
  Nelipsitul „profesor” Rafila (Joi, 30 iulie 2020, 11:36)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Prețioase sfaturi pentru gospodinele care se duc la târguieli date de „specialistul” Rafila. Cam ăsta e nivelul...
  Când măștile lipseau cu desăvârșire, același ne spunea că nu e cazul să purtăm mască decât dacă bla bla bla...
  • +5 (19 voturi)    
   Si inevitabilul (Joi, 30 iulie 2020, 12:12)

   1anonim [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   inconstient care nu are habar pe ce lume traieste.
 • +3 (21 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 iulie 2020, 11:50)

  [anonim]

  • +4 (12 voturi)    
   Picatura in ocean (Joi, 30 iulie 2020, 12:52)

   hash [utilizator] i-a raspuns lui

   Asa m-am saturat de lipsa de cultura, de cei care nu au auzit de Type I error - fals pozitiv - sau Type II error - fals negativ, si ca testele nu sunt infailibile!

   Chiar niste valori de senzitivitate si specificitate de peste 95% nu garanteaza ca testul este precis.

   "Mii de persoane internate FORTAT" - hai cu exagerarea si cu fumigenele, da-i cu razmerita inainte! Pornesti de la o exceptie adevarata si construiesti o ditai teoria conspiratiei. Inainte sa acuzi, ada si dovezi in afara de presupunerile personale si Radio Shantz.

   Pune mana si socoteste, pornind de la niste senzitivitati veridice, si considerind numarul de internari, cati ar fi putut fi internati fara sa fie pozitivi. Pana una-alta arunci doar cu vorbe.

   Si daca ti-e asa frica de spitale fii atent cu cine votezi data viitoare.
   • -1 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 iulie 2020, 13:13)

    [anonim] i-a raspuns lui hash

   • -5 (5 voturi)    
    Nicio exagerare (Joi, 30 iulie 2020, 13:33)

    marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui hash

    Până la decizia CCR publicată în 2 iulie, nu mii - ci zeci de mii de oameni au fost internați forțat absolut degeaba (în vreme ce nimeni altcineva din UE nu mai făcea asta).

    Tu poți să-i zici fumigenă până te faci albastru la față - faptele nu se schimbă.

    România este un lagăr medical. Și spitalele sunt unități de tortură și detenție. Ăstea sunt faptele, indiferent de opinia mea sau a ta.
 • -2 (12 voturi)    
  Alt comunicat din topor (Joi, 30 iulie 2020, 12:19)

  MythRo [anonim]

  Din nou un comunicat care nu explica de ce e necesara masca. Majoritatea oamenilor au impresia ca ii protejeaza pe ei, cand de fapt ii protejeaza pe ceilalti de posibilitatea ca tu sa fii infectat si sa raspandesti virusul.
  Este si motivul pentru care initial recomandarea de a purta masca era doar pentru cei care erau infectati.
  Daca ar explica de fiecare data clar acest lucru, poate ca oamenii ar purta masca mai des, intelegand de ce o fac. Dar cand vii si FORTEZI purtarea prin tot felul de constrangeri in loc de EXPLICATII clare, nu trebuie sa te mire gradul mic de conformare.
  • +4 (8 voturi)    
   la cat de egoisti si rai suntem (Joi, 30 iulie 2020, 12:49)

   panda_rosu [utilizator] i-a raspuns lui MythRo

   probabil va fi mai rau daca se explica ca de fapt ii protejezi pe ceilalti, si nu pe tine... cu atat mai putin o sa o poarte.
  • +2 (10 voturi)    
   Doooh! (Joi, 30 iulie 2020, 12:55)

   hash [utilizator] i-a raspuns lui MythRo

   Pai fiecare 'destept' crede ca el nu e infectat, ci ceilalti, si iata asa se propaga virusul.

   Nu e mai bine sa purtam toti masca, pentru ca cei care sunt infectati dar inca nu au simptome sa nu contamineze foarte multi oameni?

   Dar bineinteles un mandru comentator anonim de Internet 'stie el mai bine' decat un epidemiolog cu oarecare vizibilitate stiintifica.

   Voi nu va vedeti mah cand debitati pareri d-astea de copil, ca nu le ganditi?!
 • -3 (5 voturi)    
  2 (Joi, 30 iulie 2020, 13:44)

  Gabr [utilizator]

  nene ne-ai zapacit cu declaratiile tale... mare specialist.
  Pai eu nu am purtat si nu o sa port masca indiferent cate aberatii o sa mai aud din partea " marilor specialisti", "virusul dispare la 20-25 grade"...nu's vorbele mele, va recunoasteti cuvintele?? Terminati cu garagara asta ieftina ce o mestecati zilnic. Rolul unui doctor nu este de a sta toata ziua pe TV cu declaratii prapastioase.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by