DOCUMENT Principalele modificări aduse prin HG: Restricțiile pentru plaje au fost retrase după criticile din spațiul public/ Orarul cluburilor și teraselor, stabilit de comitetele pentru situații de urgență

de I.B.     HotNews.ro
Miercuri, 29 iulie 2020, 22:24 Actualitate | Coronavirus


plajele salbatice luate cu asalt
Foto: Captura
 documente
(29 Iul 2020) PDF, 115KB
Măsura care stabilea că pe plajă trebuie să existe o distanță de 2 metri între persoane/șezlonguri, excepție făcând soții și copiii însoțiți de adulți (părinți, bunici), nu se mai regăsește în Hotărârea de Guvern cu noile restricții, după ce a stârnit numeroase critici în spațiul public. De asemenea, cluburile sau terasele trebuie să respecte orarul stabilit de CNSU sau de comitetele județene pentru situații de urgență.

„Nu mai este în Hotărârea de Guvern prevederea privind distanțarea pe plajă. A fost o propunere ce a fost aprobată în cadrul CNSU, a avut logica ei, a fost discutată inclusiv în Grupul tehnico-științific, însă, după analiza actelor normative care deja există, ordinul ministrului Sănătății în acest sens, s-a considerat că există regulamente suficiente care să fie aplicate pe zona plajei, cu condiția ca ele să fie respectate. Motiv pentru care nu s-a mai inclus în HG o prevedere pentru plaje. Dar, bineînțeles, este posibil să se vină cu alte prevederi pentru anumite amplasamente din zona plajelor și din zona litoralului, care să stabileasca exact condițiile ce trebuie respectate acolo”, a declarat Arafat

Principalele modificări aduse prin Hotărâre de Guvern din 29 iulie:


 • Purtarea măștii de protecție, astfel încât să acopere nasul și gura, este obligatorie pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, prezente în spațiile publice deschise, cum ar fi piețele, târgurile, zonele de așteptare (stații de autobuz, peroane și altele asemenea), falezele, zonele în care se desfășoară serbări publice sau pelerinaje, exteriorul obiectivelor turistice, în anumite intervale orare, stabilite prin hotărâre a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență. Spațiile și intervalele orare se stabilesc, la propunerea direcției de sănătate publică, luând în considerare probabilitatea prezenței concomitente a unui număr mare de persoane în spațiile și în intervalele orare respective, unde se constată dificultăți în asigurarea distanței fizice de protecție sanitară stabilite în condițiile legii.
 • Administratorii/proprietarii spațiilor publice deschise stabilite potrivit alin. (1) afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecției în spațiile respective, la solicitarea comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență.”
 • Operatorii economici care desfășoară activitatea în spațiile prevăzute la pct. 3, cum sunt terasele, cluburile, barurile și alte asemenea, au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență.
 • Măsurile prevăzute la pct.4 se stabilesc pentru unitățile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului și/sau un număr în creștere al persoanelor infectate cu virusul SARS-COV-2.
 • Operatorii economici care desfășoară activitatea în spațiile prevăzute la pct. 3 au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți.”
 • Operatorii economici care desfășoară activități de jocuri de noroc, au obligația să respecte orarul de lucru cu publicul și restricțiile stabilite prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, la propunerea Grupului de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României sau a comitetului județean / al Municipiului București pentru situații de urgență. Măsurile se stabilesc pentru unitățile administrativ-teritoriale în care se constată o răspândire comunitară intensă a virusului și/sau un număr în creștere al persoanelor infectate cu virusul SARS-COV-2.”
 • Măsurile prevăzute la articolul 1 intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Cum arătau prevederile adoptate de Comitetul Național pentru Situații de Urgență în ședința de marți seară:


Comitetul a făcut prin această hotărâre, în baza analizei specialiștilor, următoarele propuneri:
 • Instituirea obligativității purtării măștii de protecție, în anumite intervale orare, pentru toate persoanele prezente în spațiile publice deschise stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al Municipiului București pentru situații de urgență, cu avizul direcției de sănătate publică.

 • Spațiile și intervalele orare se stabilesc luând în considerare probabilitatea creșterii numărului persoanelor prezente concomitent în spațiile și în intervalele orare respective, ca efect al desfășurării unor activități individuale sau de grup.

 • Se exceptează de la această măsura următoarele categorii de persoane persoanele care desfășoară activități fizice intense sau în condiții de muncă solicitante, cum sunt temperaturile ridicate sau umiditatea crescută și copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

 • Interzicerea comercializării și consumului produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile special destinate, dispuse în exteriorul clădirilor unde se desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice, în intervalul orar 23.00-06.00.

 • În afara intervalului menționat, operatorii economici care desfășoară aceste activități, au obligația să ia măsuri pentru limitarea numărului de clienți la numărul locurilor pe scaune, precum și a oricăror activități care presupun interacțiunea fizică între clienți, inclusiv dansul.

 • Interzicerea desfășurării activității cu publicul pentru operatorii economici din domeniul jocurilor de noroc, în intervalul orar 23.00-06.00.

 • Pentru plaje, distanța mai mică de 2 metri între persoane/șezlonguri este permisă numai pentru soți și copii însoțiți de adulți (părinți, bunici).


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

19283 vizualizari

 • +2 (56 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 iulie 2020, 22:38)

  [anonim]

  • 0 (16 voturi)    
   normal ca scapa cine poate... (Joi, 30 iulie 2020, 6:58)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui

   ..ce, tu credeai ca e altfel?
  • +2 (6 voturi)    
   nimic serios (Joi, 30 iulie 2020, 10:50)

   panda_rosu [utilizator] i-a raspuns lui

   prea usoare "masurile" respective, le e frica sa mai bage restrictii, ca li se suie lumea in cap... deci ne vom lua la tranta cu virusul mult si bine. stati linistiti ca nici pe dincolo nu se iau masuri serioase, nu mai da nimeni inapoi acum dupa ce au "relaxat". va fi dupa norocul fiecaruia acum.
  • +4 (6 voturi)    
   Politia iti masoara cearsaful pe plaja (Joi, 30 iulie 2020, 10:58)

   Radoh [utilizator] i-a raspuns lui

   ar fi bine sa vezi politie pe plaja si mai putini hoti de buzunare dar nu o sa vezi asa ceva

   se fura in perioada asta la mare in stil mare, ca au venit hotii de buzunare inapoi din Franta, Italia, Germania

   oricum niste masuri penibile, menite sa tina oamenii in priza in continuare ...nu cumva sa te poti bucura de concediu
 • +6 (14 voturi)    
  Să se revizuiască: primesc! (Miercuri, 29 iulie 2020, 23:29)

  mr_mojo [utilizator]

  Dar să nu se schimbe nimica.
 • +3 (33 voturi)    
  Un guvern de nota 11 (Miercuri, 29 iulie 2020, 23:33)

  luciannn [utilizator]

  In timp ce caminele de batrani asteapta DSP-ul sa faca teste si anchete epidemiologice, guvernul trimite DSP-ul pe faleze si pe plaje sa caute oamenii de masca, sa masoare distanta dintre persoane si sa le afle gradul de rudenie...

  Pe langa slip si prosop domnul prim ministru isi ia si actele la plaja?

  O sa afle cu stupoare ca este singurul care face asta...
 • +2 (30 voturi)    
  PSD e de vina, PSD peste tot (Joi, 30 iulie 2020, 0:16)

  Fides [utilizator]

  Presedintele arunca vina pe PSD, ca de aia sunt 1.200 de cazuri pe zi. Eu zic ca Orban sa traga chiulul vreo 5 zile sau sa se bage la izolare, ca e vizbil cu ochiul liber cat e de diletant.
  Citez din Klaus: “ vreau sa cred ca romanii nu-si doresc aceasta boala”. No hit, Sherlock!
 • +5 (37 voturi)    
  virusul (Joi, 30 iulie 2020, 0:39)

  GabiAlex [utilizator]

  Sunt convins ca virusul, pus in fata unei legislatii cu atatea concesii, va lua exemplu si nu va mai ataca atat de multi oameni.

  Pe toate televiziunile apar cetateni care afirma ca "da, stiu ca este periculos, dar ce sa fac, ca trebuie sa ne mai si distram".

  Cand vor intelege covidiotii ca tabieturille lor nu au efect impotriva unei panglici de proteine, si nici o concesie, dorinta apriga de vacanta, sete de bere si alte asemenea puncte forte ale vietii de cocalar cu doi neuroni nu o vor opri sa se raspandeasca cu cat mai mare eficienta ?

  Si, sa ne fereasca Dumnezeu ca, printre cele cateva miliarde de virusi care sunt produsi in fiecare persoana infectata, sa apara o mutatie care sa ii transforme in ceva mult mai rau.
  • -1 (7 voturi)    
   Natura nu face salturi (Joi, 30 iulie 2020, 8:20)

   palatin [utilizator] i-a raspuns lui GabiAlex

   Ca sa apara o mutatie cu consecinte grave, e nevoie de aportul nemijlocit al omului. Natura nu face salturi. SARS-cov-2 este rezultatul unui astfel de salt periculos al vechiului SARS.
   • +1 (5 voturi)    
    Wuhan (Joi, 30 iulie 2020, 11:27)

    Razorxyz [utilizator] i-a raspuns lui palatin

    Si vechiul SARS a mai facut vreo trei salturi din laborator. Dar l-au prins la timp. Noul SARS este mai smecher ,el fuge,se ascunde iar noi asteptam sa se predea singur ,de aceea Rafila a spus ca nu ne trebuie teste. Vor face testele 200-300 de euro si virusul va disparea.
   • +1 (1 vot)    
    laboratoare ? (Joi, 30 iulie 2020, 23:35)

    GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui palatin

    Deci toti virusii periculosi de pe planeta au aparut in laborator ?

    "Biologia pentru tonti": cu cat un organism este mai simplu si se replica mai repede, cu atat este mai probabil ca va produce mutatii. Virusul SIDA, de exemplu, se modifica atat de repede incat nici nu se poate produce un vaccin.
 • +6 (12 voturi)    
  . (Joi, 30 iulie 2020, 7:51)

  johnel [utilizator]

  Parca-i aud..."Nu putem sa inchidem plajele. Marea este cea mai ieftina distractie pentru rumani. Sa stai la soare si sa faci pishu-n apa nu te costa nimic. Sunt sute de mii, milioane de voturi in joc."
 • -2 (6 voturi)    
  puteau sa... (Joi, 30 iulie 2020, 8:11)

  frum [utilizator]

  puteau sa bage mai multe restrictii la mare, pentru ca e nebunie acolo...
  Am facut greseala sa ma duc 3 zile la Olimp... Personalul hotelului nu purta masca, nici la receptie, nici la piscina, nici la bar, la curatenie mai vedeai din cand in cand cu masca...
  La plaja, preturile sezlongurilor sunt proportionale cu distanta dintre ele, cu cat e distanta mai mare, cu atat pretul e mai mare. Am observat ca se lipesc sezlongurile de umbrela si poate asa iese distanta regulamentara dintre ele, dar nu poti sta asa lipit de umbrela, plus ca te mai invarti dupa soare... invariabil ajungi langa vecinul care a venit din alta parte a tarii...plus ca nu iei sezlonguri pentru toata familia si invariabil mai stau pe langa... copiii nu stau numai unde ii pui tu langa sezlongul tau... Cel mai bine se prezinta plajele de la Navodari mai sus, unde nu ai hoteluri si distanta intre sezlonguri poate ajunge si la 5 m.
  Seara in statiuni toata lumea iese la plimbare, cu masca agatata de brat.. nu mai zic in fata tarabelor de pe trotuare...
  La terase lucrurile stau mai bine... mesele sunt mult mai rasfirate...
 • +3 (5 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Joi, 30 iulie 2020, 9:27)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  ce se observa totusi e faptu' ca virusu' asta nu prea se apleaca la spaga cuvenit-regulamentara ... naravas tare, zau ...
 • +2 (4 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 30 iulie 2020, 11:54)

  [anonim]Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by