Rusia intenționează să fie prima țară din lume care va aproba un vaccin contra noului coronavirus, în mai puțin de două săptămâni, în ciuda îngrijorărilor privind siguranța sau eficiența șia ”scurtăturilor” la care ar fi putut apela dezvoltatorii vaccinului, potrivit CNN.

Medicii rusi care au desfasurat prima faza a testarii vaccinului anti-covidFoto: - / Sputnik / Profimedia

Oficiali ruși au declarat televiziunii americane că lucrează pentru ca acesta, dezvoltat de Institutul Gamaleya din Moscova, să fie aprobat pe 10 august, sau chiar mai devreme.

Acesta va fi aprobat pentru toată lumea, urmând să-l primească mai întâi cei prin prima linie a sistemului de sănătate.

”Este un moment Sputnik”, a declarat Kirill Dmitriev, șeful fondului rus pentru dezvoltare, care finanțează dezvoltarea vaccinului, făcând referire la lansarea, în 1957, a primului satelit din lume.

”Americanii au fost surprinși când au auzit bipurile Sputnik. La fel și cu acest vaccin. Rusia va câștiga cursa”, a adăugat acesta.

Dar Rusia nu a făcut publice niciun fel de date științifice privind testarea vaccinului, iar unele voci critice spun că forțarea aprobării acestuia după presiunile făcute de Kremlin, care vrea ca Rusia să apară ca o forță în știința globală.

În plus, există îngrijorări privind faptul că testarea pe oameni este incompletă. În condițiile în care alte vaccinuri la care se lucrează în lume sunt în faza a treia de testare, vaccinul rusesc nu a terminat încă faza a doua.

Dezvoltatorii săi intenționează să o încheie până pe 3 august, iar apoi să treacă prin faza a treia în paralel cu vaccinarea lucrătorilor medicali.

Rușii susțin că vaccinul a fost realizat rapid pentru că este o versiune modificată a altora, create pentru a lupta contra altor boli. Totuși, aceasta este abordarea și în alte țări și companii.

Potrivit Interfax, vaccinul va fi înregistrat până pe 10-12 august, iar administrarea acestuia va începe pe 15 august.

Membri ai elitei ruse au avut acces la vaccinul experimental contra noului coronavirus încă din aprilie, au declarat surse anonime pentru Bloomberg