Epidemia de Covid-19 a provocat în Europa un vârf de supramortalitate de 50% între sfârșitul lui martie și începutul lui aprilie, potrivit cifrelor institutului francez de statistică (Insee), care arată că Franța, Spania, Belgia și Italia au fost statele cele mai afectate, scrie AFP.

Supramortalitatea in Franta si in EuropaFoto: INSEE

În timp ce în anii precedenți mortalitatea avea tendința de a scădea în luna martie, după episodul gripei sezoniere, aceasta a crescut sensibil în acest an, pentru a atinge un vârf, atât în Franța cât și în Europa, la sfârșitul lui martie - începutul lui aprilie, potrivit Insee.

Astfel, între le martie 30 - 6 aprilie, în Europa numărul deceselor a crescut cu 50% în raport cu media bazată pe numărul de decese pentru această săptămână în perioada 2016-2019.

Această proporție a atins 60% în Franța, 155% în Spania, 91% în Belgia (și apoi 107% în săptămâna următoare) și 67% în Italia (88% în săptămâna precedentă, vârful fiind atins o săptămână mai devreme).

Supramortalitatea s-a redus apoi progresiv pentru a deveni practic nulă la începutul lui mai.

Pentru perioada 2 martie - 26 aprilie, cea mai mare parte (84%) a supramortalității observată în 21 de țări din Europa pentru care Insee a avut date a fost generată de Spania, Italia, Belgia și Franța.

Supramortalitatea a fost de 71% în Spania, 49% în Italia, 44% în Belgia și 28% în Franța pe ansamblul celor opt săptămâni când epidemia s-a aflat la cote maxime.

În schimb, în Germania, cea mai populată țară din Europa, supramortalitatea este mult mai mică (4% în aceeași perioadă), la fel ca pentru o mare parte a țărilor din Europa centrală și de est.

În general, creșterea mortalității a afectat mai mult bărbații și persoanele de peste 50 de ani, dar în special peste 70 de ani.