Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, afirmă că autoritățile au gestionat bine pandemia de COVID-19 atât timp cât nu a existat factorul politic și că creșterea numărului de cazuri a început odată cu îndemnurile unor politicieni la nerespectarea regulilor. "Poate că nu pe suferinţa unui popor te urci ca să câştigi votul politic”, a spus Tătaru.

Nelu TataruFoto: AGERPRES
  • ”Oamenii au putut vedea că, atâta timp cât nu a existat acest factor politic, am decis şi am gestionat această pandemie, am gestionat-o bine. La sfârşitul lunii mai şi ultima săptămână din iunie ajunsesem să avem 120 de cazuri noi de la o zi la alta.
  • Astăzi suntem aproape la 1.151, aproape 1.200 de cazuri în contextul în care au urmat nişte momente în care neîncrederea, bagatelizarea a tot ceea ce a însemnat acea perioadă, instigarea la nerespectarea unor reguli, nerecunoaşterea unei pandemii sau un vid legislativ de aproape 3 săptămâni au dus la momentul în care ne aflăm. Cred că politic am grăbit puţin lucrurile peste un moment medical care nu este terminat, în detrimentul unei reluări economice”, a declarat Nelu Tătaru, marți seară, la Digi 24.

Putem gestiona alegerile şi într-o singură zi, dacă se respectă regulile

El a vorbit și despre organizarea alegerilor locale programate în 27 septembrie, spunând că acestea "trebuie pregătite din punct de vedere al stării de sănătate a populaţiei".

  • ”Ca să ne gândim la alegeri, trebuie să gândim un timp al acestor alegeri şi trebuie să pregătim o stare de sănătate a acestui popor pentru aceste alegeri. Putem să gândim politic, dar prin prisma unui moment politic care poate fi gestionat atunci.
  • Dacă în acest moment nu există acea colaborare, acea imagine de moment în care toată lumea ştie că vrem să avem nişte alegeri, 27 septembrie, ce putem face, cum se vor desfăşura în condiţii bune aceste alegeri şi să facem ca aceste condiţii să existe atunci. S-a furat startul şi tocmai cei care nu recunoşteau pandemia, astăzi reclamă o proastă gestionare a acestei pandemii şi încercarea de a tărăgăna o eventuală relansare medicală spre o situaţie mai bună în care să stabilizăm creşterea numărului de cazuri şi coborârea de la o zi la alta a acestui număr de cazuri, să putem ajunge tocmai la acest moment politic.
  • Poate că nu pe suferinţa unui popor te urci ca să câştigi votul politic”, a mai spus Tătaru.

Întrebat dacă pot fi organizate alegeri la 27 septembrie, ministrul Sănătății a răspuns: ”Pot fi oganizate alegeri cu respectarea unor reguli, ceea ce cerem de când am cerut primele relaxări. Fără aglomeraţie, cu mască, cu dezinfectant în secţie. Opţiunea specialistului se aşează pe evoluţia la acel moment. Le putem gestiona şi într-o singură zi, dacă se respectă regulile de distanţare, dacă avem o bună organizare în secţie şi să gestionăm şi acel moment al celor aflaţi în izolare sau în carantină”.