Parchetul a deschis două dosare penale după apariția mai multor cazuri de infectare cu coronavirus în rândul cadrelor meddicale și al pacienților de la Spitalul CFR din Timişoara şi de la Spitalul de Psihiatrie Gătaia.

Testare coronavirus in RomaniaFoto: Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia

Dosarele penale au fost deschise de Parchetul Judecătoriei Timişoara, care au început urmărirea penală pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor. Potrivit procurorilor, reprezentanții spitalelor nu ar fi respectat măsurile de prevenire sau combatere a bolilor infectocontagioase.

În cazul Spitalului CFR din Timișoara, ancheta a pornit după ce șapte cadre medicale și pacienți au fost confirmați cu COVID-19.

"În data de 10 iulie, organele de cercetare penală au luat la cunoştinţă că şapte persoane, cadre medicale şi pacienţi ai Spitalului Clinic Căi Ferate Timişoara, au fost depistaţi pozitiv la testul COVID-19, în urma analizării probelor recoltate în perioada 30 iunie - 6 iulie 2020, existând indicii ale nerespectării, la nivelul Spitalului Clinic Căi Ferate Timişoara, de către funcţionari publici din cadrul unităţii spitaliceşti, a măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase", arată Parchetul, într-un comunicat de presă transmis marți.

La Spitalul de Psihiatrie Gătaia ancheta a început după ce șase pacienți internați au fost testați pozitiv.

"În data de 14 iulie, organele de cercetare penală au luat la cunoştinţă despre faptul că un număr de şase persoane, pacienţi cronici internaţi în Spitalul de Psihiatrie Gătaia, au fost depistaţi pozitiv la testul COVID-19, în urma analizării probelor recoltate în perioada 10-11 iulie 2020, existând indicii ale nerespectării, la nivelul Spitalul de Psihiatrie Gătaia, de către funcţionari publici din cadrul unităţii spitaliceşti, a măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infecto-contagioase", spun procurorii.