Premierul Ludovic Orban a declarat marți, după întâlnirea cu sindicaliștii din Sănătate care se plâng că nu au primit sporurile promise de autorități, că prioritatea sa în acest moment este asigurarea resurselor umane pentru lupta cu coronavirusul. Orban a spus că guvernul lucrează la un amendament care să permită majorarea procentului de acordare a sporurilor.

Ludovic OrbanFoto: Agerpres

"Fiecare a abordat problemele din propria sa perspectivă. Pentru mine prioritară este asigurarea resurselor umane pentru funcționarea sistemului de sănătate și pentru a trata pacienții. Există mai multe categorii de personal care nu au beneficat de creșterea în avans, în baza salarizării, sunt infirmieri, brancardieri, personal TESA care nu au beneficat. O să facem o analiză de impact și în măsura în care vom avem resurse suntem deschiși unei creșteri a salariilor la nivelul anului 2022," a declarat premierul.

"În cazul sporturilor de risc nu există altă entitate decât managementul unei instituții sanitare care decide ce angajați au interacționat cu bolnavi sau suspecți COVID", a mai spus Orban.

Premierul a mai spus că, pentru a asigura resursele umane necesare, se va recurge la detașarea personalului medical, care va beneficia de un spor de 50%.

”Noi am apelat la voluntariat, aici răspunsul pe care l-am primit nu este la nivelul aşteptărilor, şi ca atare vom utiliza instrumentul legal al detaşării. Ce am discutat într-adevăr este ca pentru anumite categorii de persoane, cum sunt medicii antestezişti, care lucrează în secţiile de terapie intensivă, acest spor de 50% pe care îl primesc pentru detaşare să fie suplimentar faţă de sporul pe care îl primesc cei din secţiile de terapie intensivă şi aici, dacă e necesar, chiar putem face această clarificare într-o ordonanţă de urgenţă”, a mai afirmat premierul.