Limitarea programului cluburilor și teraselor în anumite zone, reguli clare de distanțare pe plaje și introducerea obligativității purtării măștilor în spațiile deschise aglomerate, în anumite zone, sunt măsuri care ar putea fi introduse din 1 august, a anunțat marți premierul Ludovic Orban. El a spus că este analizată propunerea ca obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise să poată fi luată de autoritățile locale. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se va întruni marţi pentru a discuta noile propuneri, care ar urma să fie introduse în hotărârea de guvern privind starea de alertă.

Coronavirus in RomaniaFoto: Grosescu Alberto Mihai / Shutterstock Editorial / Profimedia
  • "Singurele discuții sunt legate de limitarea programului la cluburi și la terase, dar numai în anumite zone unde e gradul de răspândire mai mare, deci nu la nivel național, este vorba de măsuri un pic mai clare legate de plaje, pentru că și pe plaje există un risc epidemiologic mare, iar acolo propunerea este să se elimine excepția legată de persoanele aparținând unei familii, să fie regula de distanțare aplicată tuturor, cu excepția copiilor.
  • De asemenea, e discuția legată de posibilitatea introducerii obligativității purtării măștilor în spații deschide aglomerate”, a declarat Ludovic Orban, întrebat despre posibilitatea introducerii de noi restricții de la 1 august.

Impunerea obligativității purtării măștii și în spații deschise, lăsată la latitudinea autorităților locale

El a spus că există o propunere ca obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise să fie luată la nivel local, iar măsura să se aplice în zonele foarte aglomerate.

  • “Există o propunere formulată din partea specialiştilor din cadrul Consiliului de Suport Tehnico-Ştiinţific să nu decidem noi la nivel naţional, ci să lăsăm, să împuternicim, să dăm posibilitatea, pârghia, către comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă să decidă, pentru că ei cunosc mai bine situaţia. Este vorba de anumite tipuri de activităţi.
  • De exemplu, pe faleză ni s-a semnalat că în zona Galaţi, zona Brăila pe faleză este o asemenea aglomeraţie, interacţiunea dintre oameni este foarte apropiată şi că singura soluţie de a reduce riscul epidemiei este purtarea măştii”, a declarat Orban.

Premierul a precizat că purtarea măştii ar putea fi obligatorie şi în pieţe, târguri sau în zona fabricilor, unde oamenii aşteaptă mijloacele de transport în comun.

  • “Decizia o vor lua comitetele judeţene pentru situaţii de urgenţă, analizăm foarte bine situaţia locală, iar măsura va fi numai pe anumite intervale orare în care există aglomeraţie şi numai pentru anumite tipuri de activităţi”, a explicat Orban.

Întrebat dacă și în Bucureşti ar putea fi introdusă obligativitatea purtării măştii în spații deschise, Orban a răspuns: “Cu siguranţă sunt anumite zone unde există aglomeraţie, asta va analiza Comitetul Municipal pentru Situaţii de Urgenţă de la nivelul municipiului Bucureşti va face astfel de decizii”.

De asemenea, întrebat ce se va întâmpla dacă în România se vor înregistra două mii de cazuri de COVID-19 pe zi, premierul a răspuns: “Obiectivul nostru este să nu ajungem la două mii de cazuri pe zi, obiectivul nostru este să limităm răspândirea virusului, să reducem numărul de cazuri zilnic. Şi în direcţia asta acţionăm prin toate pârghiile legale pe care le avem la dispoziţie, de la evaluarea zonele de risc şi luarea de măsuri cum sunt şi carantinări zonale astfel de decizii legate de spaţiul unde există risc epidemilogic crescut chiar dacă este spaţiile sunt în aer liber. De asemenea, măsura de intensificare a controalelor pentru că realitatea este ca să-i protejăm pe cei care respectă regulile trebuie cumva să îi sancţionăm pe cei care nu respectă”.

El a mai spus că marți va avea loc o ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

  • "Specialiștii deja au formulat niște propuneri de care noi vom ține cont și cel mai probabil azi (marți – n.r.) va fi CNSU și miercuri ședință de guvern în care, dacă e necesar, vom modifica hotărârea referitoare la starea de alertă pentru a interoduce noi măsuri”, a precizat premierul.