Hotelurile din Spania, grav afectate de pandemia de COVD-19, s-au oferit luni să plătească testările pentru coronavirus ale turiștilor străini într-un efort de a atrage vizitatorii îngrijorați de un nou val de cazuri și descurajați de introducerea de către Marea Britanie a unei carantine de două săptămâni pentru sosirile din țara iberică, relatează Reuters.

Plajă din SpaniaFoto: JORGE GUERRERO/AFP/ Profimedia Images

Autoritățile britanice i-au șocat sâmbătă pe hotelierii spanioli și britanicii care plănuiseră un concediu în Spania anunțând introducerea unei carantine de 14 zile pentru sosirile din țară, o lovitură majoră pentru sezonul estival deja sever afectat de pandemia.

„Nu este doar injust dar este și total ilogic și lipsit de rigoare”, a afirmat CEHAT, principala asociație a hotelierilor spanioli într-un comunicat, aceasta propunând în schimb un sistem de testare reciprocă în întreaga europă care ar oferi o mai mare siguranță pentru călători, muncitori și rezidenții destinațiilor turistice.

„Suntem pregătiți să acoperim acest cost”, a declarat Jorge Marichal, președintele CEHAT în cadrul unei înregistrări video postate pe social media.

De la ridicarea în urmă cu o lună a carantinei impuse la nivel național Spania se confruntă cu o răspândire rapidă a noilor cazuri, numărul de noi infecții înregistrate zilnic apropiindu-se de 1.000 la sfârșitul săptămânii trecute.

Însă majoritatea cazurilor fiind concentrate în regiunile Catalonia și Aragon, câteva altele având o rată a infecțiilor mai mică decât Marea Britanie, decizia de impunere a unei carantine generale asupra sosirilor din Spania de către autoritățile britanice a fost criticată ca fiind disproporționată.

„Nu există modalități mai inteligente și bazate pe tehnologie pentru a confrunta această situație într-un mod mai țintit?”, se întreabă Emilio Gallego de la Asociația Industriei Ospitaliere din Spania care reprezintă barurile și restaurantele din țară.

Ziarul britanic The Sun a relatat că Londra ia în considerare exceptarea Insulelor Baleare și Canare de la regulă, rata infecțiilor fiind foarte redusă în acestea, după insistențe venite din partea Madridului.

„Sperăm că asta se va întâmpla mai degrabă astăzi decât mâine”, a declarat ministrul Turismului spaniol, Reyes Maroto.

Citește și: