O persoană din satul prahovean Gornet, care se află în carantină timp de 14 zile din cauza COVID-19, a plecat, sâmbătă, într-o staţiune de pe litoral, iar în acest caz procurorii au deschis dosar penal pentru zădărnicirea combaterii bolilor.

controale PolitieFoto: IGPR

Potrivit unui comunicat transmis luni de Parchetul Judecătoriei Vălenii de Munte, lucrători ai Secţiei de Poliţie Rurală nr. 8 Bălţeşti s-au sesizat din oficiu, sâmbătă, că o persoană din satul Gornet a plecat la Costinești, în aceeași zi, încălcând măsura impusă pentru prevenirea răspândirii noului coronavirus.

În acest caz a fost deschis dosar penal, cauza fiind înregistrată la Parchetul Vălenii de Munte.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a votat, miercurea trecută, instituirea carantinei zonale în satul Gornet, după ce în decurs de două săptămâni în comună au fost depistate 15 cazuri de COVID-19. Ulterior, şeful DSU a emis un ordin în acest sens. Satul Gornet are 2300 de locuitori, fiind depăşită rata de 3 infectări la mia de locuitori.

Autorităţile din comuna Gornet au atacat în instanţă ordinul de carantinare a unui sat al comunei şi îi cer şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, o analiză urgentă a cazurilor din zonă. De asemenea, autorităţile cer şi obligarea DSU la plata sumei de 500.000 de euro, cu titlul de daune morale. Primarul comunei Gornet este Nicolae Negoițescu (PSD).

Potrivit unui comunicat emis, sâmbătă, de avocatul Bogdan Dumitru, care reprezintă Primăria Gornet, autorităţile îi solicită şefului DSU să declanşeze în regim de urgenţă evaluarea cazurilor de COVID-19 din comună pentru a se stabili cu exactitate dacă la momentul emiterii ordinului de carantinare exista procentul persoanelor infectate peste pragul stabilit de INSP, scrie Agerpres. În acest sens, sunt invocate "starea de spirit şi moralul scăzut al cetăţenilor comunei".

CITEȘTE ȘI:Scandalul plasării în carantină a localității Gornet din Prahova - PSD: Un abuz cu nuanţe politice