VIDEO „Am purtat două măşti timp de 6 ore pentru a arăta că saturaţia sângelui nu scade”. Experimentul care demontează unul din miturile din jurul pandemiei de SARS-Cov-2

de Cristian Presură     HotNews.ro
Luni, 27 iulie 2020, 8:01 Actualitate | Coronavirus


Experiment Cristian Presură
Foto: Hotnews
Astăzi, există nenumărate mituri în jurul pandemiei SARS-Cov-2. Unul dintre ele spune că, dacă purtăm mască, ne scade saturaţia în oxigen a sângelui. La prima vedere, pare logic: o parte din aerul expirat rămâne în interiorul măștii şi el este inhalat la loc. Pentru că are o concentrație mai scăzută de oxigen, va scădea automat şi concentraţia de oxigen care ajunge în sânge (numită în termeni de specialitate "saturaţia sângelui"). Unii folosesc acest argument pentru a evita purtarea măștii. Dar este adevărat?

Am vrut să văd şi eu dacă e aşa şi am folosit cele două metode ale ştiinţei: teoria şi experimentul. Ce ne spune teoria? Cu cât ne aşteptăm să scadă oxigenarea sângelui? Ce ne spune experimentul? Confirmă el teoria?

Conform teoriei, aşa cum argumentează și mitul, concentraţia de oxigen va scădea. Asta este corect. Întrebarea este cu cât şi dacă scăderea este relevantă. Punctul de plecare al teoriei este acesta: aerul conţine o concentrație de puțin peste 20% oxigen (mai precis 20,95%, dar eu voi folosi 20% pentru a face mai ușor de înțeles argumentul). Simplificat, din 100 de molecule din aer, 20 sunt de oxigen. Aerul pe care îl expirăm are o concentrație de aproximativ 16% oxigen (in modelul nostru, 16 molecule). Asta înseamnă, în modelul nostru simplificat, că plămânii iau patru molecule de oxigen şi le pun în sânge.

Dacă masca ar fi blocat cu totul aerul (nu ar intra deloc aer prin orificiile sale special construite) teoria simplă ne spune că, după 5 cicluri de respirație vom epuiza toate cele aproximativ 20 de molecule de oxigen (câte patru la fiecare ciclu). Nu vom muri imediat, deoarece o parte din oxigen încă există în corp şi este reciclat. Asta se vede din faptul că, în mod normal, concentrația de oxigen din sângele arterial (saturaţia sângelui) este de 98%, iar cea din sângele venos este de aproximativ 70%.

Ce se întâmplă însă dacă respirăm prin mască? La fiecare inspiraţie tragem aer curat din afară. Moleculele de oxigen sunt foarte mici şi de aceea ele intră nestingherite în interiorul măştii, prin orificiile special construite. Concentraţia de oxigen sub mască creşte spre 20% (cât e afară). La fiecare expiraţie, scoatem aer din piept şi îl punem sub mască, iar concentraţia oxigenului de acolo scade spre 16%. În timpul acestui proces, concentraţia de oxigen de sub mască variază între 16% şi 20% cu valori mai apropiate de 20% pentru că moleculele de oxigen (mici fiind) intră uşor prin mască.

Să zicem, de dragul argumentului, că această concentraţie este în medie de 18%. Este ea mică? Va scădea saturaţia de oxigen a sângelui (adică oxigenul din sânge)? Răspunsul este negativ: să ne aducem aminte cum corpul are nevoie de 4 molecule de oxigen din cele 20. Ori, dacă sunt 18, el are de unde să le ia! Asta se vede din faptul că, la 1000 de metri altitudine (acolo unde concentraţia efectivă de oxigen este de 18% ) respirăm lejer, fără probleme, iar saturaţia sângelui nu scade aproape deloc. Cu alte cuvinte, în cel mai rău caz, aerul inspirat va avea o concentraţie ca la 1000 de metri altitudine, iar asta ştim că nu e o problemă. Teoria deci, ne spune că masca nu reduce semnificativ saturaţia sângelui.

În situația reală, puține măști sunt etanșe pe față; o parte din aportul de aer proaspăt se face pe lângă obraji și nu prin mască, de aceea concentrația de oxigen medie va fi mai mare de 18%. Saturația de oxigen nu va scădea semnificativ, iar asta se știe de către producătorii de măști, altfel nu ar fi putut aduce produsul pe piață.

Partea a doua. Experimentul.

Dar este aşa? Să verific, am purtat două măşti, una peste alta, timp de 6 ore. Una era o mască textilă cu două straturi, iar cealaltă o mască de unică folosinţă cu trei straturi. Am fixat bine măştile pe faţă, pentru ca să respir numai prin orificiile special construite în măşti. Că a fost aşa s-a văzut din aerul cald pe care l-am simțit în cele 6 ore: o mare parte din el era aer expirat.

La începutul experimentului am avut o saturaţie a sângelui de 98%. În cursul experimentului am făcut primele patru ore efort intens, pentru a creşte intenţionat consumul de oxigen. Am mers cu bicicleta o oră şi jumătate pe o treaptă ridicată, am fost la sala de sport o jumătate de oră şi am mers pe jos aproximativ 8 kilometri pentru încă două ore. Apoi am stat în spaţiu închis încă două ore.

Care este rezultatul experimentului? Saturaţia sângelui s-a păstrat la valoarea de început, de 98%, pe tot parcursul experimentului! Exact aşa cum a prezis teoria.

Experimentul şi teoria îmi demonstrează mie că scăderea saturaţiei sângelui când purtăm masca este un mit. Nu înseamnă de aici că purtatul măştii este plăcut sau uşor, înseamnă doar că saturaţia sângelui nu scade când purtăm masca. Desigur, lucrul acesta este cunoscut de locuitorii îndepărtatei Asii, mult mai obișnuiți cu purtarea măștii de ani de zile. Este cunoscut și de medicii care în operație poartă mască un timp îndelungat (măștile lor sunt mai bune decât cele folosite de mine, dar eu am vrut să reproduc ceea ce poartă omul obișnuit). Toți știu că scaderea saturației sângelui când purtăm masca este un mit; știința este clară.

Cred că este bine ca, în dezbaterile publice ale acestor vremuri grele, să păstrăm obiectivitatea ştiinţei. Desigur, putem pune în discuţie deciziile guvernanţilor, alegerile personale, dar ştiinţa este independentă de părerea noastră: adevărurile ei sunt impersonale. Şi este această impersonalitate cea care ne ajută să supravieţuim într-o lume materială indiferentă la căutările şi visele omului. De aceea, să nu mistificăm adevărurile ştiinţifice, cum este cel de față. În anii ‘70 când s-a descoperit gaura de ozon s-a acţionat rapid (printre altele prin interzicerea compuşilor chimici responsabili de gaura de ozon). Ştiinţa a fost clară iar rezultatul se vede azi: încă mai trăim.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

33240 vizualizari

 • -37 (75 voturi)    
  Ai facut teste de sânge sa verifici oxigenul ?? (Luni, 27 iulie 2020, 8:07)

  xolv [utilizator]

  Ca in rest, respiri ca o vaca doar de la mersul pe jos...
  • -26 (64 voturi)    
   Astia fac doar teste inutile, pt covid nu testati? (Luni, 27 iulie 2020, 9:50)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   nu vi se pare penibil ca apar tot fewlul de teste cu unii care vor sa demonstreze orice altceva numai eficienta mastii impotriva c ovid nu o demonstreaza

   unu a fugit cu masca niste km ca sa ne arate ca poate respira, altul vrea sa arate ceva cu sangele, numai aberatii

   niciunul nu demonstreaza eficacitatea mastii pt COVID, ca de fapt asta e motivul pt care suntem obligati sa purtam masca
   • -24 (50 voturi)    
    pai (Luni, 27 iulie 2020, 10:15)

    Point [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    nu sunt inutile daca oaia crede.si oi sunt destule in Tara asta.
    ridicolul absolut la care se supune Hn prin ''reporterii'' sai nu-i opreste sa faca fel de fel de jonglerii ba chiar sa-ti arate femeia cu barba,numai sa-si faca norma la reportaje care ''demonstreaza'' utilitatea folosirii mastii.asta ar fi al patrulea daca nu ma insel,in decurs de doua zile.in rest,a cum ati spus,nici un specialist nu se hazardeaza in vreun raspuns,insa dl presura sare din avion cu masca in loc de parasuta.
    repet intrebarea:cine a ramas cu stocurile pline de masti,pe cine ajuta hn?urmeaza o noua carantina de o luna?
   • -23 (39 voturi)    
    Nu pot face, pentru că masca este inutilă (Luni, 27 iulie 2020, 10:59)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    ca mijloc de protecție împotriva SARS-Cov-2; masca rămâne utilă, dacă este purtată de persoanele infectate și atât.
    • +24 (32 voturi)    
     nu este inutila (Luni, 27 iulie 2020, 12:34)

     Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     Chiar conform cu ce scrii tu: "ramane utila, daca este purtata de persoanele infectate". Dar avand in vedere ca noi nu stim care persoane sunt infectate si care nu si daca noi insine suntem infectati masca ramane utila pentru a proteja populatia de raspandirea virusului, Da, daca te gandesti doar la tine personal faptul ca tu o porti s-ar putea sa nu te ajute foarte mult. Dar daca mare parte din populatie o poarta atunci vei fi mai protejat si vei beneficia si tu (daca nu esti infectat deja, desigur). Din pacate, asta e unul din defectele noastre ca natie: ne gandim doar la beneficiul personal si imediat, ne doare in cot de societate.
     • +2 (12 voturi)    
      Sigur că știm (Luni, 27 iulie 2020, 16:55)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

      Infectații care dezvoltă boala transmit virusul, cei care nu o fac transmit virus „mort” (adică inactiv).
      Îi putem proteja și altfel pe cei din jur: NU-I SCUIPĂM!!!
      • +3 (13 voturi)    
       virus "mort" (Luni, 27 iulie 2020, 17:48)

       GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui hsl

       pe bune ???

       Specialistu' lu' peshte in biologie moleculara, ia spune, care este definitia unui organism viu ? Ca in mod clar nu stii ce este un virus.
       • -1 (13 voturi)    
        Am explicat terminologia pe care am folosit-o (Luni, 27 iulie 2020, 18:18)

        hsl [utilizator] i-a raspuns lui GabiAlex

        „virus <<mort>> (adică INACTIV).”
        • +1 (3 voturi)    
         Terminologia aia ... (Marţi, 28 iulie 2020, 14:45)

         Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui hsl

         ... e fantezista rau. Si n-are nimic de-a face cu ce se intampla de fapt. De ce nu te informezi, inainte de-a vorbi? Daca tot nu stii despre ce vorbesti, de ce nu taci?
         • -1 (3 voturi)    
          Amice, mi-ai văzut ghilimelele? (Marţi, 28 iulie 2020, 15:22)

          hsl [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

          Dacă da, valea și învață la ce folosesc.
        • +2 (2 voturi)    
         virusi (Marţi, 28 iulie 2020, 14:58)

         GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui hsl

         1. virusul nu este un organism viu. Daca nu este viu, nu poate sa moara.

         2. http://www.umft.ro/data_files/documente-atasate-sectiuni/6306/curs_20de_20microbiologie_20special_c4_82_20vol_20ii.pdf

         Citeste putin ca sa vezi cam cum e cu inactivarea unui virus ( pe la pagina 18 ).

         Singura modalitate in care au putea sa respiri un virus inactiv este daca tocmai ai confundat un flacon de vaccin cu un gat de vischi.
         • -2 (2 voturi)    
          Pagina cătată nu a putut fi găsită (Marţi, 28 iulie 2020, 15:31)

          hsl [utilizator] i-a raspuns lui GabiAlex

          Noul coronavirus se inactivează prin procedura simplă de a te spăla pe mâini cu săpun; procedeul nu distruge codul genetic (deci poate fi introdus în organism și după spălare) ci distruge capacitatea virusului de a se conecta la celule, adică îl inactivează (sau îl „omoară”).
          PS: un agramat care habar n-are care este pluralul lui „virus” n-are cum să-mi vorbească mie despre semantică.
          • +2 (2 voturi)    
           sapun (Sâmbătă, 1 august 2020, 0:05)

           GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui hsl

           1. si cum anume un asimptomatic transmite numai virusi "ïnactivati". Isi spala respiratia cu sapun ?

           2. Conform DOOM2 forma viruşi se referă la virusul informatic, iar pentru agentul patogen există ambele forme de plural, atât viruşi, cât şi virusuri.

           Deci esti ignorant si in materie de biologie, si de lb. romana. Picat la bac, nu ?
           • -1 (3 voturi)    
            Ar fi culmea să-ți explic aici virologie... (Sâmbătă, 1 august 2020, 10:40)

            hsl [utilizator] i-a raspuns lui GabiAlex

            tai-o și învață.

            Bravo, a durat până când ai găsit o prostie post-decembristă a limbii române.
            Virus provine din latinescul virus, s.n. acu' du-te în găuricea ta și mai rumegă preț de câteva zile ceea ce ți-am zis.
            Ah, verifică și formele cuvântului „antivirus”, dacă tot ești acolo.
      • +12 (16 voturi)    
       transmitere (Luni, 27 iulie 2020, 19:18)

       Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui hsl

       E destul de raspandita ideea ca doar cei care "vobesc cu precipitatii" transmit virusul. E complet incorecta aceasta idee. Oricum ai vorbi si respira daca ai o incarcatura virala suficienta vei raspandi in jur suficienti virusi astfel incat sa infectezi alti oameni (de ce crezi ca masca se pune si peste nas nu doar peste gura?). Nu e un lucru pe care sa il putem controla. De asemenea, este incorecta ideea enuntata de tine ca asimptomaticii ar transmite virus "mort". Virusul pe care il au asimptomaticii este la fel de activ ca orice alt virus, ei sunt asimptomatici nu pentru ca virusul ar fi diferit in vreun fel ci pentru ca sistemul lor imunitar reuseste sa neutralizeze actiunea virusului.
       • -2 (12 voturi)    
        Un studiu pe încărcătura virală aveți? (Luni, 27 iulie 2020, 21:04)

        hsl [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

        adică numărul/cantitatea de aerosoli minim/ă suficient/ă pe interval de timp pe care are nevoie o persoană să o inhaleze ca să se infecteze?
        Pe un studiu pe care l-am găsit, rata de transmitere a virusului de către asimptomatici era 3% (procentul celor care nu a simptome dar transmit depășește 50%, însă majoritatea din ei sunt pre-simptomaticii).
        • +4 (4 voturi)    
         ideea initiala (Marţi, 28 iulie 2020, 10:42)

         Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui hsl

         Discutia pornise de la utilitatea purtarii mastii. Avand in vedere ca nu putem stabili cine are virusul si faptul ca, asa cum scrieti si dvs., asimptomaticii (unde ii includ si pe "pre-simptomatici") pot sa transmita virusul mi se pare evident ca in spatiile inchise unde poti intra in contact cu persoane din afara cercului personal si chiar in spatiile deschise foarte aglomerate masca este utila. Daca suntem de acord asupra acestui lucru este deja un pas inainte.
         • -1 (5 voturi)    
          Purtatul măștii are - înțeleg eu - un scop (Marţi, 28 iulie 2020, 12:18)

          hsl [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

          cel al limitării transmiterii virusului.
          În cazul asimptomaticilor (categorie în care nu poți include pre-simptomaticii, pentru că organismul acelora funcționează diferit) probabilitatea a fost calculată la 3%, deci aproape inexistentă; în cazul celor sănătoși probabilitatea este 0%.
          În cazul în care în spațiile închise oamenii păstrează distanța de 1-2m - și o fac - probabilitatea transmiterii tinde către 0 (chiar dacă există persoane infectate și chiar bolnave care tușesc), cu o singură excepție: dacă volumul de aerosoli cu încărcătură virală depășește un anumit prag - despre acest prag vorbesc eu: ai vreun studiu cu privire la el?
          N-ar fi mai bine să instalăm un banal ventilator care să scoată afară în timp util încărcătura virală din spațiile închise în loc să obligăm oamenii să poarte măști?
          • +2 (2 voturi)    
           ventilator (Marţi, 28 iulie 2020, 15:03)

           GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui hsl

           1. o probabilitate de 3% nu este inexistenta. Dovada - numarul urias de infectati de pana acum, numar care creste exponential din cauza inconstientilor care nu vor sa poarte masti pe motiv ca "ei transmit virusi morti".

           2. in ceea ce priveste ventilatia - daca pui un semafor si ii rogi frumos pe virusi sa iasa din camera pe curentul de aer din ventilator, da, merge si asa.
           • -3 (3 voturi)    
            3% înseamnă aproape nimic (Marţi, 28 iulie 2020, 15:37)

            hsl [utilizator] i-a raspuns lui GabiAlex

            Procentul este în marja de eroare.
            Majoritatea infectaților de până acum s-au întâmplat, pentru că organismele lor erau slabe - dovadă și faptul că decedații sunt aproape exclusiv persoane cu probleme medicale (grave).
            După ce afli pluralul de la „virus”, vezi și ce poate face un ventilator.
            • +2 (2 voturi)    
             citeste "DOOM" (Sâmbătă, 1 august 2020, 0:09)

             GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui hsl

             Ca la scoala nu ai invatat lb. romana.
          • +3 (3 voturi)    
           Nu functioneaza semnificativ diferit ... (Marţi, 28 iulie 2020, 15:03)

           Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui hsl

           ... organismul nici unui om. Diferentele sunt, dar nu atat de mari incat sa zici ca-s fiziologii diferite. Dac-ar fi, ar fi imposibila dezvoltarea unei stiinte medicale si a unor scheme de tratament general valabile.

           Despre propagarea virusului in spatii inchise aveti doua studii de caz relevante tot in link-ul ce l-am postat mai sus, cu o cladire de birouri si un restaurant. Instalatiile de aer conditionat din majoritatea cladirilor de birouri din lume recircula aerul, in loc sa-l evacueze. Si sa vrei sa le schimbi pe toate, ar dura macar multe luni bune de zile, sa nu zic de costuri. Chiar daca s-ar opera modificarea, pentru ca intr-un spatiu inchis nu patrund ultravioletele si pentru ca curentii de aer nu-s la fel de liberi ca la exterior, aia tot n-ar reduce la un nivel suficient de mic riscul de infectare, daca s-ar lucra in conditii normale (adica inghesuiala si fara masca).

           Sincer, habar n-am de unde va informati. Banuiesc insa ca nu sursele sunt de vina cat pregatirea de baza. 3%, fara alt context, e o marime lipsita de sens. 3% daca stai in aceeasi camera cu un infectat cat timp? La ce distanta?
           • -3 (3 voturi)    
            Atât timp cât opresc dezvoltarea bolii (Marţi, 28 iulie 2020, 15:49)

            hsl [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

            înseamnă că organismele asimptomaticilor funcționează diferit.

            Avem un alt studiu în care două persoane bolnave nu au purtat deloc mască atunci când erau singure - încărcând aerul din interior cu particule de virus - însă au purtat când au intrat clienții și nu există nici măcar un singur caz de infectare.
            Avem un studiu făcut în spitale cu pacienți Covid din China unde a fost studiată exact transmiterea virusului prin aerosoli și concluzia a fost că la 2m nu există niciun risc iar la 4m nu mai găsești particule nici măcar pe jos (adică în 2m și particulele de pe tălpi dispar).
            De ce n-aș crede în studiile acestea?

            Eu nu vreau să schimb nimic, vreau doar ca măsurile să fie proporționale cu riscul: dacă în clădirea mea am o ventilație care scoate aerul - împreună cu particulele virale - și montez lămpi UV (sau panouri care să reflecte razele soarelui), de ce să obligi oamenii să poarte măști acolo, chiar dacă e spațiu închis?

            Am cerut un studiu făcut pe încărcătura virală care le-a determinat pe autoritățile din România să impună măștile; îl aveți sau obligația n-are niciun fundament științific? (după ce-l primesc, îți dau și datele pe care le am eu - pentru că eu le am)
          • +5 (5 voturi)    
           in practica (Marţi, 28 iulie 2020, 15:13)

           Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui hsl

           Cum ii deosebiti pe "pre-simptomatici"de asimptomatici? Pe moment "pre-simptomaticii" nu au simptome, faptul ca vor avea in viitor nu ne este cunoscut acum. Dintr-o perspectiva practica nu avem idee cine este "pre-simptomatic" si cine este cu adevarat asimptomatic. In consecinta, mi se pare ca, desi aceasta distinctie poate fi interesanta pentru cercetatori, este oarecum inutila atunci cand incerci sa implementezi niste reguli practice.
           In ceea ce priveste ideea cu ventilatorul... Cum presupuneti ca ar putea fi implementata, cand exista atatea spatii inchise cu aer conditionat (cu filtre insuficiente). De asemenea, in anumite situatii este foarte dificil sa implementezi o distantare - puteti sa vedeti situatia din supermarketuri... In consecinta, refuzul purtarii mastii ramane doar o ambitie care nu se sprijina pe niciun argument rational.
           • -1 (3 voturi)    
            Nu e treaba mea să-i deosebesc (Marţi, 28 iulie 2020, 17:59)

            hsl [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

            treaba mea - și a tuturor - este să stau/stăm la distanță suficientă de persoanele necunoscute.
            Nu e treaba statului să mă protejeze de vreun virus - treaba lui este să-mi spună ce trebuie să fac, dacă vreau să fiu protejat (adică să-mi recomande), să calculeze (pe estimări) numărul celor care vor dezvolta boala și să se asigure că spitalele sunt pregătite să aibă grijă de ei (indiferent că se îmbolnăvesc din prostie sau din accident).

            Nu mă interesează cum implementează ALȚII soluțiile; mă interesează să înțeleg de ce statul obligă oamenii să poarte măști inclusiv în clădirile/vehiculele în care este implementat un sistem care elimină complet riscul (și de ce susțineți voi - alți cetățeni - o astfel de lege greșită)?
            • +4 (4 voturi)    
             incredibil (Marţi, 28 iulie 2020, 20:27)

             Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui hsl

             Ati schimbat subiectul! Nu mai aveti argumente si am trecut la atributiile statului! Eu am spus ca mastile sunt folositoare, eu si altii am argumentat acest lucru. Nu cred ca am folosit in comentariile mele cuvantul lege. Deci, subiectul initial era daca masca este folositoare sau nu. Cred ca ne-am lamurit. Acum, in privinta rolului statului, este o cu totul alta discutie. In principiu, in opinia mea, este rolul statului sa se asigure ca nu exista brusc zeci de mii de oameni internati la ATI si depasind total capacitatea statului de a avea grija de ei. Poate ca un socialist ar spune ca e rolul statului sa se asigure ca poate trata oricati bolnavi dar mie nu mi se pare o abordare realista. Statul are fonduri limitate de care dispune cum poate. Pe de alta parte, nu voi ascunde in niciun fel faptul ca sunt foarte nemultumit de reactia statului roman si a comunitatii globale in general. Mi s-a parut ezitanta, pompieristica si in general incoerenta. Se puteau lua masuri mai inteligente si mai putin restrictive, sunt de acord. Mai mult, practic, SARS - COV2 este o noua versiune a virusului SARS - COV1 pe care il cunoastem din 2003, daca nu ma insel. Daca am fi avut un vaccin pregatit pentru SARS-COV1 ar fi putut sa ne ajute, sa avem un avans si in aceasta situatie. Nu avem pentru ca ne-am concentrat (mapamondul) pe toate prostiile. Epidemiologii semnalau aceasta potentiala problema de ani de zile. In discutia cotidiana, totul se concentreaza prea mult pe purtarea mastii ca si cum altceva nu se mai poate face. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa negam evidenta si sa sustinem lucruri incorecte. Criticam unde e de criticat dar incercam sa ne protejam impreuna cat de bine putem, utilizand toate mijloacele. Masca este un mijloc corect, inofensiv si unul din putinele care poate fi verificat de organele statului.
             • -1 (3 voturi)    
              numai un plus (Miercuri, 29 iulie 2020, 10:35)

              ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

              As fi dat vreo 10 dar...

              multumesc.
            • +2 (2 voturi)    
             deci... (Miercuri, 29 iulie 2020, 10:33)

             ..13 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

             Problema este la Dvs. petnru ca nu intelegeti - zic ca nu prea vreti - sigur ca exista explicatii relativ simple, empiriice, care arata ca purtatul mastilor protejeaza, dar pentru intelegerea Dvs. nu este suficient.... Este ca si cum ati contesta faptul ca roata este rotunda si de ce nu este ea patrata...

             Exceptional as spune...

             Cea mai tare chestie mi s-a parut faza cu 3%... Am retinut
             • -1 (3 voturi)    
              Eu nu am nicio problemă, doar vă explic greșelile (Miercuri, 29 iulie 2020, 11:21)

              hsl [utilizator] i-a raspuns lui ..13

              pe care le faceți.
              Măștile sunt utile DOAR dacă sunt purtate de persoane BOLNAVE.
         • +2 (2 voturi)    
          nu are rost (Sâmbătă, 1 august 2020, 0:08)

          GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

          Tipul asta nu poate sa citeasca bine, cu atat mai putin sa tine minte ce l-au pus sefii de la moscou sa posteze cu cateva ore in urma...
        • +3 (3 voturi)    
         Ce vreti dvs. nu exista (Marţi, 28 iulie 2020, 14:54)

         Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui hsl

         Pentru ca totul e determinat de foarte multe variabile, nu exista intervale clare de confidenta - omul e o masinarie mult mai complicata decat masinile.

         Da' aveti aici un articol care chiar daca face referire la COVID-19 e mai mult despre modul de raspandire a virusilor care se raspandesc prin aer in general: https://www.weforum.org/agenda/2020/05/coronavirus-covid19-exposure-risk-catching-virus-germs

         Masurile de protectie recomandate acuma nu-s altele decat alea recomandate in urma cu 100 de ani pentru gripa spaniola. Pentru ca chiar daca virusul de-atunci era diferit, modul de propagare al bolii era exact acelasi. Si exact ca si-atunci, lumea n-a inceput sa ia in serios boala decat dupa zeci de milioane de morti pe tot globul. Singura diferenta, a situatiei de-acuma fata de situatia de-atunci, e ca medicina a evoluat enorm in ultima suta de ani. Daca si-acuma am fi avut aceleasi posibilitati limitate de tratament ca atunci, am avea deja milioane de morti si acuma - cam toti cei ce au avut nevoie de ajutor la respiratie. Da' si evolutia asta a medicinei e degeaba, daca sisemul medical ajunge sa nu mai faca fata - asta fiind directia in care mergem noi.
         • -3 (3 voturi)    
          Dacă nu există o corelație clară, (Marţi, 28 iulie 2020, 16:02)

          hsl [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

          de ce acceptăm să fie impuse măsuri în baza unor presupuneri (sunt măsuri impuse, nu recomandate)?
          M-am uitat la articol și văd că problema e la tuse/strănut și doar dacă se întâmplă fix în fața mea; cică ar trebui ca o persoană infectată să-mi vorbească - tot în față - timp de 5 minute ca să mă infectez și eu.
          Deci, atât timp cât lumea are grijă să tușească în cot și oamenii stau la mai mult de 1m (2 pentru siguranță) distanță unul față de celălalt, sunt protejați, chiar dacă nu poartă mască.
          • +2 (2 voturi)    
           v-as intreba (Miercuri, 29 iulie 2020, 10:43)

           ..13 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

           Oare de ce acoperim oala cand ea este inca fierbinte si nu o putem pune la frigider - spatiu inchis si controlat???

           care este probabilitatea sa vina o musca sau un alt barzaun sa intre in ciorba mea???

           Sub 3% ,as spune eu, pentru ca geamurile sunt inchise, am aer conditionat si totusi acopar oala...

           Cam asa si cu masca pe fata si pe nas.

           daca ne gandim si la faptul ca medicii poarta masca chiar daca stau la o distanta mai mare pentru ca incarcatura virala se aduna, nu poti sa mergi dupa fiecare pacient si sa te curati corespunzator, adica inclusiv sa schimbi hainele/halatul...

           discutia a avansat prea mult pentru un nivel mediu de abordare al problemei asa cum cred ca a dorit cel care a produs experimentul...
           • -1 (3 voturi)    
            Dv n-aveți decât să acoperiți oala (Miercuri, 29 iulie 2020, 11:13)

            hsl [utilizator] i-a raspuns lui ..13

            Eu am o problemă atunci când vreți să mă obligați și pe mine să acopăr oala mea.
            Iar medicii - sau persoanele care lucrează cu bolnavii - e normal să folosească metode de protecție mai puternice.
      • +5 (5 voturi)    
       Aiurea (Marţi, 28 iulie 2020, 14:44)

       Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui hsl

       Indiferent ca dezvolti simptome sau nu, virusul tot viu si activ il transmiti. Doar ca, daca scapi ieftin si nu faci simptome vizibile (ca tot exista risc ca si daca tu nu simti plamanii sa-ti fie afctati - din fericire, de cand s-a constatat treaba asta, s-a constatat si ca riscul e mai redus decat se estima initial), il dai mai departe pe o perioada mai scurta de timp. Da' nu-ti fa nici un fel de griji, chiar daca tu esti contagios doar o zi, si nu dezvolti simptome, in functie de starealui de sanatate, cel ce-l primeste de la tine poate foarte bine sa moara.

       Daca porti masca, reduci semnificativ, de zece ori sau mai mult, riscul asta, cata vreme nu ti se baga efectiv in nas alte persoane. Daca nu porti, poti contribui la moartea unor oameni fara ca macar sa devii vreodata constient de asta. Personal, mi se pare un motiv suficient de bun ca sa port masca.

       Ca idee, ca testele PCR sa detecteze prezenta virusului, e nevoie ca virusul sa se multiplice in noua gazda. Un virus mort/inactiv n-are cum sa se multiplice. Dac-ar fi asa, asimptomaticii ar fi fabrici ambulante de vaccin. Din nefericire, din cauza ca foarte multi asimptomatici nu-s detectati (n-ai cum, din moment ce nu manifesta simptome vizibile, cata vreme nu testezi toata populatia tot la trei zile o data), experimente si masuratori din diverse parti ale lumii arata ca asimptomaticii sunt responsabili pentru un procent semnificativ din totalul intectiilor simptomatice - in functie de cat de prost se respecta masurile de protectie (adica ca la noi) pana-n doua treimi din total.
       • -2 (4 voturi)    
        Virusul se înmulțește greu în asimptomatic (Marţi, 28 iulie 2020, 16:28)

        hsl [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

        deci el transmite foarte puține particule încărcate cu virus, comparativ cu o persoană bolnavă, adică probabilitatea să infecteze pe alții este minimă spre inexistentă.
        Riscul ca plămânii să fie afectați a fost studiat de la început și știam că era la nivelul riscului determinat de gripă, însă panicarzii din România au ținut-o pe a lor - dar e irelevant acum.
        Eu am obiceiul sănătos de a păstra distanța față de oameni - ani de zile am făcut-o și acum doar continui să o fac - deci nu prea transmit nimic, chiar dacă aș fi infectat și chiar dacă n-aș purta mască (cum n-am purtat nici când am avut gripă), așa că șansele ca să omor pe cineva - chiar fără să vreau - tind spre 0.
        Dacă testele PCR nu detectează asimptomaticii, înseamnă că în organismul acestora virusul nu prea trece prin procesul de replicare; ceea ce este în acord cu ceea ce am susținut tot timpul: asimptomaticii nu sunt surse de transmitere (decât într-un procent insignifiant; ce ai găsit tu se referă la pre-simptomatici).
        • +2 (2 voturi)    
         sunteti intr-o eroare maxima.. (Miercuri, 29 iulie 2020, 10:49)

         ..13 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

         Una este cum raspunde virusul in organismul fiecaruia si alta este ideea in care esti infectat si numai prin deschiderea gurii raspandesti virusul...

         Testul PCR depisteaza inclusiv asimptomaticii...

         Raportul exact intre asimptomatici si cei care au manifestarile bolii este greu de depistat pentru ca ar insemna o vaccinare in masa pentru depistarea acestora - costuri mari, resurse umane extraordinare utilizate pentru a face un calcul care deocamdata nu este o prioritate...

         Vom avea cred in curand un studiu despre imunizarea populatiei in RO cred si vom vedea atunci care sunt concluziile acestuia
         • -1 (3 voturi)    
          Nu știți ce vorbiți (Miercuri, 29 iulie 2020, 11:18)

          hsl [utilizator] i-a raspuns lui ..13

          pentru asimptomatici se fac teste diferite (dacă vă interesează numele lor, vi-l spun).
          Virusul aproape că nu se înmulțește deloc în organismul asimptomaticilor, deci ei nu au ce să transmită.
          Sunt studii care au măsurat timpul pe care trebuie să-l petreci lângă o persoană bolnavă care-ți vorbește fix în față ca să te îmbolnăvești și este mai mare decât timpul pe care îl acorzi unui străin într-un spațiu închis; dacă e un asimptomatic, riscul este și mai mic, pentru că, așa cum am zis, el nu prea transmite virus (și ce transmite este de cele mai multe ori material inactiv).
    • +6 (14 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 iulie 2020, 14:18)

     [anonim] i-a raspuns lui hsl

     • -4 (10 voturi)    
      Nu înțeleg întrebarea (Luni, 27 iulie 2020, 16:55)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui

      .
      • +4 (12 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 iulie 2020, 19:20)

       [anonim] i-a raspuns lui hsl

       • -5 (13 voturi)    
        Eu nu cer nimănui să poarte mască (Luni, 27 iulie 2020, 21:05)

        hsl [utilizator] i-a raspuns lui

        Pur și simplu stau la mai mult de 1m de toți cei din jurul meu și nu mă privește ce poartă ei.
        • +6 (10 voturi)    
         Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 iulie 2020, 21:34)

         [anonim] i-a raspuns lui hsl

         • -3 (5 voturi)    
          Dacă ai material cu reactivitate la 1m (Marţi, 28 iulie 2020, 12:19)

          hsl [utilizator] i-a raspuns lui

          n-ai decât să mergi cu el, atârnat de gât.
        • +3 (3 voturi)    
         1m nu e suficient (Marţi, 28 iulie 2020, 15:16)

         Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui hsl

         Mai ales fara masca.

         Riscul de contagiune e influentat de mai multi factori: cati virusi emite cel infectat, cat timp stai pe langa el, la ce distanta, si care dintre voi poarta masca.

         Distanta si care dintre voi poarta masca influenteaza ce proportie din virusii pe care-i emite cel infectat ajung pana la tine. Timpul in care stai pe langa el influenteaza cati dintre virusii aia-i inspiri. Asa ca si daca stai la zece metri distanta, si amandoi purtati masca, daca timpul de expunere e suficient de lung, tot te infectezi.

         Aia si face bolile infectioase in general atat de greu de stapanit - propagarea e o chestie statistica. Adica, la nivel individual, pur chestie de noroc. Din 100 de oameni care se protejeaza la fel, care lucreaza in aceleasi conditii, care mananca la fel si fac la fel de mult sport, 3 se infecteaza la fiecare doua saptamani. Care-s aia 3 e pur chestie de noroc. Dar daca din 100 nu-s 3, din 10000 sigur sunt 300.

         Aplicand masuri de protectie gen purtarea mastii, pastrarea distantei si limitarea numarului si duratei contactelor, poti reduce riscul de infectie foarte mult, dar nu-l poti aduce la zero. Daca de exemplu se aduna cativa la tine-n fata blocului sa schimbe o vorba, in timp ce tu dormi mai lung dimineata, cu geamul deschis, chiar daca riscul e infim, te poti trezi ca te-ai infectat. Peste trei zile iesi pe balcon, dimineata, cand te-ai trezit, si-ti bate soarele in nas, asa ca tragi un stranut zdravan tocma' cand trece pensionaru' de la parter prin fata. Tu, pentru ca esti tanar si sanatos, si-ai luat o cantitate infima de virus initial, scapi fara simptome vizibile. Pensionarul, pentru ca e batran si beteag, moare. Si tu nu esti nici macar constient ca de la tine a venit boala.
         • -3 (3 voturi)    
          Mă faci să râd cu poveștile alea copilărești (Marţi, 28 iulie 2020, 16:36)

          hsl [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

          Noul coronavirus nu circulă prin aer mai departe de 2m (4m pe picioare), deci pot să stau și o zi fără mască la 2m de 100 de infectați, care toți vorbesc în același timp, că n-o să iau niciun virus (dacă nu vorbesc, doar respiră pe nas, pot sta liniștit și la 1m, pentru că particulele emise de ei se duc în jos, iar de pe picioare nu se infectează nimeni).
          Ai observat că dintr-un grup de oameni sunt răciți periodic aceiași „3”? Nu e nicio chestie de noroc, e o chestie pur matematică: cel cu organismul slab va fi afectat.

          De acord cu măsurile, însă aplicate corect: adică masca trebuie purtată de omul BOLNAV nu de cel sănătos.
     • +5 (15 voturi)    
      Relativ usor de identificat (Luni, 27 iulie 2020, 17:01)

      aladdin [utilizator] i-a raspuns lui

      Nu poarta masca, merge la chermeze cu amicii, hahaie cu gura pana la urechi dupa care sta o perioada cu un tub in gat prin care i se baga oxigen. Unii ies cu picioarele inainte.
      • +1 (9 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 iulie 2020, 19:21)

       [anonim] i-a raspuns lui aladdin

       • +4 (4 voturi)    
        Amicii n-au ratat, ... (Marţi, 28 iulie 2020, 15:18)

        Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui

        ... amicii s-au inghesuit pe langa el, ca sunt dotati cu aceeasi cantitate de neuroni.
   • +12 (20 voturi)    
    Spui aberații. (Luni, 27 iulie 2020, 12:16)

    asavreau [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Un test COVID cu rezultat negativ,făcut azi(acum),după care mergi prin aglomerație,crezi că va fi la fel a doua zi?Eu cred că testarea COVID trebuie să fie prioritară,zilnic și periodic pentru cei antrenați în combaterea COVID,cei care lucrează cu publicul,cei care se internează în spital pentru diverse boli pentru a nu fi internați împreună cu pacienți COVID și să ia virusul.Hărmălaia pe care o fac unii face mult rău,îndeamnă pe cei cu obiceiuri necivilizate să acționeze și să crească numărul celor infectați.Merg pe stradă și văd oameni cu mască și fără mască și nu-i nici-o problemă.Nimeni nu sancționează pe nimeni.Tu ce problemă ai?
  • +17 (47 voturi)    
   Pesedistilor, il atacati doar ca este USRist! (Luni, 27 iulie 2020, 10:15)

   Miky60 [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Se stie ca Cristian Presura este USRist si a atacat de multe ori PSD si PNL! Tocmai de aceea sariti acum sa il atacati! El a facut un experiment, bun/rau, convingator/neconvingator, util/neutil, dar l-a facut, nu a stat degeaba! Voi ce ati facut?
   • -22 (42 voturi)    
    Am folosit masca să mă apăr de idioți (Luni, 27 iulie 2020, 11:01)

    hsl [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    și a funcționat.
    Însă purtată pe ochi, în timp ce citeam comentariile unora de pe HN.
    Ce zici de exeprimentul meu?
    • +12 (20 voturi)    
     L-am repetat și am citit comentariul tău. (Luni, 27 iulie 2020, 12:20)

     asavreau [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     Cu masca pe ochi,comentariul pare scris de un idiot.Da el nu crede.Se crede mai deștept ca toți.Că așa sunt....,că nu mai văd să scriu din cauza măștii ținută pe ochi.Pentru știința și ochiul este unul din punctele cu risc crescut pentru pătrunderea COVID.Da nu cred asta.Lasă să se întâmple.
    • +3 (9 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 iulie 2020, 14:18)

     [anonim] i-a raspuns lui hsl

    • +4 (8 voturi)    
     Incomplet. (Luni, 27 iulie 2020, 18:55)

     Antiparaziti [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     Incearca s-o porti pe ochi si cand folosesti tastatura !
    • +2 (2 voturi)    
     Vezi ca ... (Marţi, 28 iulie 2020, 15:19)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     ... purtatul mastii pe ochi te apara de orice. Chiar si de informatie.

     Si da, ai dreptate, e evident ca te apara. De informatie.
    • +1 (1 vot)    
     ntz, ntz.... (Miercuri, 29 iulie 2020, 10:55)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

     Ti-a scapat ceva - trebuia sa pui si dopuri in urechi pentru ca textul poate sa fie si citit automat si deci ce te faci cu chestia asta???

     Slab experiment dar cred ca merita sa iti deschizi din cand in cand ochii si urechile concomitent cu punerea in miscare a neuronilor - zic ca merita petnru ca o viata avem si aceea merita traita mai bine si mai frumos.
     • -1 (3 voturi)    
      Experimentul este perfectibil (Miercuri, 29 iulie 2020, 12:20)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui ..13

      însă aplicat la ce a scris marea masă de idioți care a răspuns, este concludent și fără să folosesc dopuri.
   • -7 (19 voturi)    
    Nu stiam ca a atacat. (Luni, 27 iulie 2020, 12:18)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Miky60

    Nu ca ar conta. Experimetul este gresit, aparatura este cu erori prea mari. Nu are nimic masurat inafara de puls si valoarea aia. Nu a cautat in literatura stiintifica ca un cercetator ce se da, pentru a vedea experimentele deja facute (+200) si a vedea ce aunge sa masoare el de fapt. Miroase a marketing de joasa speta si pare a face parte din campania de damage control a neincrederii in Epidemia cu Covid.
    • -4 (12 voturi)    
     Ascunde cioburile dupa spargerea iluziei (Luni, 27 iulie 2020, 20:25)

     palatin [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     bine spus.
  • +12 (22 voturi)    
   wow (Luni, 27 iulie 2020, 12:59)

   tudor74 [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Oricat ai incerca sa ii demonstrezi bizonului tot bizon ramane! Nu merita sa aplici logica si ratiune, chiar nu functioneaza in Rromanistan!

   Cu cat incerci sa ii explici unui mononeuronal ceva, cu atat se va infige in calcaie si va refuza sa inteleaga.

   Niciunul din acesti anti-masca nu se gandeste la motociclistii cu masca completa cum de nu mor asfixiati? Nu, nimeni (zgomot de greieri)?
   • +8 (18 voturi)    
    Corect (Luni, 27 iulie 2020, 15:54)

    VictorS [utilizator] i-a raspuns lui tudor74

    Eu folosesc masca in oras cand merg pe bicicleta de ani buni si nu am nimic negativ de remarcat.

    Din pacate citesc comentariile si dezamagirea se adanceste: egoismul oamenilor concureaza in mod clar prostia lor.

    Poarta masca ca sa protejezi pe cei din jur, deci si pe tine.
    Din pacate se pare ca multi vor avea parte de o lectie - cat de curand.
    • +5 (13 voturi)    
     problema este (Luni, 27 iulie 2020, 17:50)

     GabiAlex [utilizator] i-a raspuns lui VictorS

     ... ca nu mor doar prostii. Ei raman ca sa transmita boala mai departe.

     Ca niste virusi.
     • +3 (3 voturi)    
      totusi... (Miercuri, 29 iulie 2020, 11:00)

      ..13 [utilizator] i-a raspuns lui GabiAlex

      Prin masca te poti apara de ei - reduce semnificativ riscul de imbolnavire -

      In acelasi timp discutiile de aici pot ajuta unii care inca nu sunt prea convinsi ca masca ajuta...

      cred ca merita sa iti pese si de altii chiar daca natura/sansa nu a fost prea generoasa cu unii
  • -3 (3 voturi)    
   :-) (Marţi, 28 iulie 2020, 8:48)

   Astazi [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Bine spus. Poate ar trebui sa mai citeasca si despre influentarea rezultatului de catre observator.
  • -1 (5 voturi)    
   AI DREPTATE (Marţi, 28 iulie 2020, 10:45)

   cititor hotnews [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Chiar nu stiu de ce ai pe minus aprecierile.Cred ca multi sunt habarnisti care nu inteleg fiziologia umana.Numai soldatul sovietic mai putea sa treaca cu tigara aprinsa prin apa si sa alerge o cursa de marathon cu masca pe figura si sa zica am invins oxigenul.
  • +1 (3 voturi)    
   Si mai e o chestie (Marţi, 28 iulie 2020, 10:57)

   cititor hotnews [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   Nu se face o prelevare de probe pentru analize de laborator pentru ca in aproape toate cazurile se folosesc pulsoximetre care nu au o acuratete mare. Daca vrei sa faci o analiza cu adevarat stiintifica si care sa exprime realitatea fara prelevare de sangev si analizeaz-o in laborator..Se merge cu prostia asa de departe incat nu o sa fim surprinsi sa aflam dupa niste anarhisti ca starea naturala a omului este sa respire prin masca si NU FARA MASCA.
 • -26 (48 voturi)    
  Haha (Luni, 27 iulie 2020, 8:14)

  aiureantramvai [utilizator]

  E decat feic! Platit de bil gheitz, clar! A zis pe feizbuc ca e decat minciuna
 • -20 (80 voturi)    
  Terminati cu prostiile (Luni, 27 iulie 2020, 8:17)

  bobo2 [utilizator]

  Asta nu e stiinta. Vad ca apar tot felul de “savanti” in teoria mastii care demonstreaza ca nu ne sufocam. Fiecare poate verifica pe pielea lui faptul ca masca impiedica oxigenarea in caz de efort fizic. Incercati sa ur cati cateva etaje cu masca chirurgicala pe fata In pas alert si veti pica lati. Daca stai pe loc sau mergi incet poate fi ok, dara la un efort mic se simte imediat. Daca e si cald, transpiri abundent pe fata. Citisem de o sugestie indrazneata: fotbalistii sa poarte masca pe teren. Ce poti sa mai zici de mintea celui care poate propune asa ceva?
  • -18 (50 voturi)    
   terminati cu prostiile (Luni, 27 iulie 2020, 9:26)

   hopilau [anonim] i-a raspuns lui bobo2

   Da, perfect de acord cu d-nul Bobo2!! Cei care afirma ca masca e ceva sanatos, nu au facut armata si nu au purtat-o zeci de minute pe fatza si nu au alergat cu ea.. multi camarazi ajungeau aproape de lesin sau coma..oare de ce??? Ajungea doar sa bati pas de defilare cu ea pe fatza...asta e una la mina..doi la mina, de cind i-am zis unei asa-numite blogerite, tace milc: de ce oamenii lesina in citeva minute doar daca isi trag pe cap o punga de plastic sau de hirtie, chiar fara sa li se stringa gura pungii pe git, care ar insemna moarte sigura in citeva secunde, lucru vazut in sute de filme care nici nu trebuiau sa existe pt. ca au dat idei la destui criminali dezaxati...Masca e buna doar cind protejezi pe altii, o porti putin, nu e cald, nu faci efort fizic si nu suferi de nicio boala respiratorie!!! Deci n-o fi scazind semnificativ oxigenul din singe, dar oxigenarea celulelor creierului scade extrem, extrem de repede, putind duce chiar la deces!
   • +23 (31 voturi)    
    toti prostii faceau armata.. (Luni, 27 iulie 2020, 11:05)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui hopilau

    si majoritatea habar nu au, evident, ce filtre are o masca de gaze folosita in scopuri militare.
    • -8 (26 voturi)    
     toti prostii (Luni, 27 iulie 2020, 12:53)

     hopilau [anonim] i-a raspuns lui pehash

     Stimabile pehash..eu am facut armata la termen redus pt. ca sigur am fost si sunt mai destept si mai citit ca matale! Si ca ofiter in rezerva, sigur stiu ce fel de filtru are masca de gaze militara..iar daca tu esti atit de destept, sigur vei intelege aceasta explicatie detaliata, stiintifica, pe care am gasit-o deocamdata numai in engleza. Dar nu trebuia sa ma bag, stiind f bine din ultimele rezultate de la BAC care este procentul "oamenilor de stiinta" de la noi..
     https://acutecaretesting.org/en/articles/blood-oxygenation-and-spurious-hypoxemia
     • +9 (13 voturi)    
      Clar, toti prostii. (Luni, 27 iulie 2020, 14:56)

      pehash [utilizator] i-a raspuns lui hopilau

      "The purpose of this article is to highlight the spurious severe hypoxemia that occurs in patients with particularly high white-cell count or high platelet count."

      Traducere pentru prosti: un studiu facut pe diversi bolnavi care au in comun un numar mare de leucocite sau trombocite (leucemie, infectii acute, cancer, etc.).
     • +2 (10 voturi)    
      Ce "ofiter" (Luni, 27 iulie 2020, 16:55)

      Antiparaziti [utilizator] i-a raspuns lui hopilau

      in rezerva esti tu, mai, cu armata la termen redus ?? Adica 6 luni ? Adica ai facut stagiu obligatoriu de armata ca student pe vremea lu' ceasca si te dai "ofiter in rezezrva" ? Tu compari masca de gaze militara cu masca chirurgicala ?
      Du-te frate cu turma la imunizat si lasa-ne ...
      • -1 (1 vot)    
       antiparaziti (Marţi, 28 iulie 2020, 14:38)

       hopilau [anonim] i-a raspuns lui Antiparaziti

       mai bine taceai si filosof ramineai..daca nu stii cum se facea armata inainte de '89 daca reuseai la facultate si cum deveneai ofiter in rezerva dupa terminarea facultatii si un stagiu de 2 saptamini in plus......asa ai demonstrat ca trebuie sa-ti gasesti o pasune grasa....ca esti din tagma aia...
   • +10 (18 voturi)    
    Puteți să dezvoltați ideea? (Luni, 27 iulie 2020, 11:39)

    anton_carpati [utilizator] i-a raspuns lui hopilau

    Susțineți că oxigenul din sânge nu scade semnificativ, dar nu mai este oxigenat creierul. Cum anume funcționează treaba asta?
    • -9 (23 voturi)    
     E usor. Nu vorbeste nimeni de CO2 (Luni, 27 iulie 2020, 12:30)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui anton_carpati

     O substanta toxica cu efecte majore. Ce e drept e greu sa ai probleme de la masca. Dar daca ar vrea sa faca un experiment real ar testa cresterea CO2, daca chiar ar vrea sa vada diferentele reale.
     • +9 (11 voturi)    
      moving the goalposts (Luni, 27 iulie 2020, 15:37)

      marvel [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      acum e cu codoiul :)
      • -3 (13 voturi)    
       Treaba cu oxigenul e un strawman (Luni, 27 iulie 2020, 15:55)

       Lok [utilizator] i-a raspuns lui marvel

       care doar presa il discuta ca si problema completa. In rest in lumea normala e vorba de lipsa de oxigen, de CO2-ul mult si toxic, de lesin si discomfort plus performanta scazuta.
       E normal ca in presa sa fie vorba doar de oxigen pentru ca valoarea lui nu e schimbata dramatic, deci apara ceva usor de aparat, in timp ce da impresia ca raspunde complet la problema din societate.
       E intr-un fel idiotic, ca pot sa recunoasca ca efectele sunt acolo dar foarte scazute, sa le dea valorile si sa nu o mai arda cu jumatati de masura care scad increderea mai mult decat este.
     • +4 (8 voturi)    
      Dar care-i de fapt baiul? (Luni, 27 iulie 2020, 16:38)

      anton_carpati [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      Sunt prea mari moleculele de CO2 să treacă prin mască?
      • 0 (6 voturi)    
       Co2 este o toxina. (Luni, 27 iulie 2020, 22:27)

       Lok [utilizator] i-a raspuns lui anton_carpati

       CO2 nu este un asfixiant. Acesta incepe sa aiba efecte fiziologice inainte sa ajunga sa inlocuiasca semnificativ oxigenul. Din nou masca nu e o drama, dar lumea nu vorbeste aiurea ca are efecte. Si toti se fac ca ploua. Cea mai proasta campanie de PR Covid din lume.
     • +3 (9 voturi)    
      "Doctore", (Luni, 27 iulie 2020, 17:13)

      Antiparaziti [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      ca te-ai laudat pe site ca esti doctor, CO2 nu e O SUBSTANTA (probabil te gandeai la anhidrida carbonica ...) ci este UN GAZ; citeste in pana mea despre pulsoximetru, hipercapnie, anhidrida carbonica, acidoza respiratorie si vino dupa aia si da explicatii pe site ! Sa stii ca , contrar parerii unora de pe aici, comentariile nu sunt citite numai de prosti ! Crestera CO2 creste, fiziologic, direct proportional cu aportul de oxigen si cresterea efortului fizic in orice organism care respira ! DAR raportul O2 inspirat/CO2 expirat ramane constant in cazul unui metabolism normal !
      Si-ti mai dau un sfat : mai fa odata (daca ai facut-o ) Facultatea de Medicina, da' fara sa dai spaga, ca trecusi prin ea ca gaina prin apa ! Ca cauza unora ca tine au ajuns unii sa nu mai aiba incredere in medici !
      • 0 (6 voturi)    
       Nu e o substanta? (Luni, 27 iulie 2020, 22:30)

       Lok [utilizator] i-a raspuns lui Antiparaziti

       Eu vin aici sa fiu educat de altii. Mersi.
      • +3 (3 voturi)    
       Asta cu CO2... (Luni, 27 iulie 2020, 22:49)

       Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Antiparaziti

       ... care e gaz, nu substanta, a fost o palitura naprasnica...
       La fel ca si aia cu trecutul gainii prin apa.
       E clar ca va pricepeti.
   • +10 (14 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 iulie 2020, 14:16)

    [anonim] i-a raspuns lui hopilau

    • +3 (9 voturi)    
     Păi cine stabilește cauza decesului? (Luni, 27 iulie 2020, 16:40)

     anton_carpati [utilizator] i-a raspuns lui

     Medicii!
     Așa gândește omul convins că Noua Ordine Mondială vrea să-l omoare. N-ai ce-i face, e ca și cum ai încerca să convingi un prozelit că rațiunea nu-i satanică.
    • -5 (7 voturi)    
     încă (Luni, 27 iulie 2020, 19:08)

     di livio [utilizator] i-a raspuns lui

     .
  • +16 (32 voturi)    
   Cum propui sa testam? (Luni, 27 iulie 2020, 10:14)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui bobo2

   Sa luam 100 de romani de pe strada aleator si sa-i punem sa urce 10 etaje fara masca?.. ;) Cred ca va trebui sa avem un echipaj de paramedici la fiecare etaj.

   Cine putea sa alerge fara masca, poate sa alerge si cu masca. Este adevarat ca iti limiteaza debitul de aer si nu vei stabili nici un record olimipic, dar important este ca se poate. Existau producatori de masti anti-poluare pentru sportivi si inainte de pandemie. Respro este probabil cel mai cunoscut.
   • -10 (24 voturi)    
    propun sa fim onesti (Luni, 27 iulie 2020, 11:21)

    bobo2 [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Adica sa recunoastem ca masca nu e comoda, ca afecteaza oxigenarea, sa o purtam unde trebuie purtata dar fara sa-i minimizam inconvenientele.
    • +9 (13 voturi)    
     Fix asta isi propune si acest experiment (Luni, 27 iulie 2020, 12:37)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui bobo2

     Sunt 2 afirmatii complet separate:

     1. Masca este incomoda (subiectiv..)
     2. Masca afecteaza oxigenarea.
    • +3 (3 voturi)    
     E incomoda, dar nu afecteaza oxigenarea (Marţi, 28 iulie 2020, 15:32)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui bobo2

     Oxigenarea e afectata de buna functionare a plamanilor si de raportul presiunilor partiale oxigen/CO2 in aerul pe care-l inspiri.

     Musculatura intercostala trebuie sa lucreze mai intens, daca ai masca pe nas. Da' daca musculatura intercostala baga cam tot atat aer in plamani cu si fara masca, nivelul de oxigen in sange va fi cam tot acelasi.

     Daca vrem sa despicam firul in 14, diferenta ar putea veni la o adica din faptul ca muschii intercostali consuma mai mult oxigen ca de obicei, asa ca ramane mai putin pentru alte organe. Da' aia-i fals, pentru ca plamanii se regleaza la un ritm si-o amploare a respiratiei noua, care sa compenseze diferenta aia de consum. Si diferenta aia-i minuscula, asa ca se traduce doar intr-un disconfort minuscul, poate mai mare daca tre' sa stai cu masca pe nas multa vreme. Da' nu mai slaba oxigenare. Plamanii lucreaza mai din greu intr-o incapere cu aer prost decat atunci cand ai masca pe nas intr-un spatiu bine ventilat.
 • -25 (59 voturi)    
  Domnu Presura (Luni, 27 iulie 2020, 8:25)

  bobo2 [utilizator]

  Stiu ca sunteti un fiziican remarcabil. Va rog sa nu va compromiteti numarand moleculele de aer care ajung in plamani. Fiecare persoana are un necesar de oxigen rapprtat la efortul facut, iar masca (cel putin cea adevarata si nu o carpa) afecteaza fluxul de oxigen.
  • -13 (49 voturi)    
   Kafka e mic copil pe langa ce traim acum (Luni, 27 iulie 2020, 9:57)

   Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui bobo2

   e ca si cum cineva ti-ar vinde o masina si in loc sa iti demonstreze cum merge ei iti arata ca poti sa mananci in ea


   asa si cu masca, in loc sa iti arate ca e efic ienta pt covid ei iti arata ca nu scade oxigenul in sange cand o porti.

   ce logica bolnava e asta, cat de defect mental trebuie sa fii sa te gandesti la oprice altceva in afara eficacitatii anti covid
   • +2 (2 voturi)    
    Eficienta e dovedita si ras-dovedita (Marţi, 28 iulie 2020, 15:39)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

    Cine e curios poa' sa caute recomandarile OMS, pe site-ul OMS, despre purtarea mastii. Acolo apare si-o sectiune intreaga dedicata dovezilor pro si contra eficientei purtarii mastii pentru limitarea raspandirii infectiei.

    Documentul ala e oricum o buna sursa de informatie, pentru ca e actualizat frecvent, pe masura ce aflam lucruri noi despre virus. Care e atat de intens studiat incat daca esti cu doua saptamani in urma, ai toate sansele sa faci afirmatii care-s deja dovedit gogomanii.

    De-aia, inca un experiment care sa arate ce s-a mai aratat de o mie de ori, era inutil. O gramada de prosti, insa, afirma ca ei nu poarta masca ca le reduce nivelul de oxigen in sange. Asa ca experimentul asta de-aia a fost facut, sa-i convinga pe prostii aia ca-s prosti.

    Ce-a neglijat cel ce-a facut experimentul e o vorba inteleapta care zice sa nu te pui cu prostii ca au mintea odihnita. Nu exista om atat de inteligent pe lumea asta cat sa-l convinga pe-un prost ca-i prost, din nefericire.
  • +13 (29 voturi)    
   vorbesti tampenii (Luni, 27 iulie 2020, 11:27)

   ion.daniel [utilizator] i-a raspuns lui bobo2

   cand expiri sau inspiri tu folosesti in jur de 500 ml aer. masca , oricat de neeetansa e, poate retine maxim 50ml . Deci aia 500 ml , nu au loc fizic intre fata si masca ta decat daca creste presiunea de 10 ori(asta inseama 10 atmosfere). Tu intr-un cauciuc de masina bagi 2 atmosfere si iti ia 10 minute sa dai la pompa folosind toata greutatea corpului , deci mai mult de 0.000 ceva atmosfere nu ai cum sa cresti presiunea in interiorul mastii doar respirand normal, asa ca excludem teoria asta.

   Din aia 50 ml care raman in masca, tu consumi cam 10-20 % oxigen. Fa matematica si vezi cat de mult iti scade concentratia de oxinen din aerul inspirat. Sau e prea greu pentru tine ?

   Vorbiti tampenii si ti-o spune un om care e asstmatic , cu deviatie si cu rinita alergica. Exista alergatori de performanta care alearga cu masca pe fata datorita alergiilor. Sa nu mai zic de motociclisti care poarta o casca pe tot capul, aia nu stiu cum respira frate
   • +2 (2 voturi)    
    Chiar mai mult (Marţi, 28 iulie 2020, 15:52)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui ion.daniel

    Nu raman 50 ml in masca. Organismul regleaza ritmul si amploarea respiratiei dupa necesarul de oxigen. Asa ca in cel mai rau caz respiri putin mai greu, dar nivelul de oxigen in sange nu-ti scade.

    Detaliile-s putin mai complicate, dar oxigenarea buna a organismului depinde strict de concentratia de oxigen din aer. Pentru niste plamani sanatosi, concenrtatia aia tre' sa fie intre 19.5 si 23.5 la suta. La 6% oxigen in aer mori sufocat. (Procentele-s de volum.)

    In intervalul ala in care functionezi normal (19.5 - 23.5) organismul compenseaza prin ritm si volum si puls cantitatea absoluta de oxigen ce-o capata organismul. Concentratia de oxigen in sange insa, presupunand ca n-ai anemie sau alte chestii care reduc capacitatea sangelui de a transporta oxigen, e cam constanta, proportionala cu concentratia oxigenului in aer.

    Treaba asta-i usor de verificat cu un pulsoximetru. Stai jumatate de ora undeva afara, la aer curat, cu pulsoximetrul pe deget - de exemplu intr-o livada departe de orice sosea sau localitate. O sa ai foarte probabil saturatia oxigenului in sange 100%. Dupa care dormi noaptea intr-o camera mica, cu geamurile si usile bine inchise. Dimineata, aerul din camera va fi prost. Daca-ti pui pulsoximetrul pe deget, o sa constati ca saturatia de oxigen din sange e de 97%, poate chiar 96% - daca ai scazut la 95% inseamna ca e chiar foarte consumat si rau aerul in camera. Iesi afara, si dupa nici un minut vezi ca ti-a crescut saturatia de oxigen in sange la macar 97%-98%, in functie de cat de bun e aerul de-afara.

    Si-acuma, daca vrei sa replici mai sistematic experimentul facut de autorul articolului, repeti tot experimentul cu masca pe nas. Ce-o sa constati e ca cifrele nu difera cu nimic.
    • 0 (0 voturi)    
     Procentele alea de la pulsoximetru nu au legatura (Miercuri, 29 iulie 2020, 9:06)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

     cu concentratia Oxigenului in Aer. Adica nu e corelare directa intre procentul de oxigen din aer si procentul ala de la pulsoximetru. In plus, nu uita ca la 2% CO2 in aer, apar efecte foarte grave, la 4% apare lesinul, la 6% decesul este foarte probabil (poate dureaza un minut poate doua, dar apar efectele). Cifrele astea din cate imi amintesc, dar e deoarce CO2-ul din aerul respirat opreste eliminarea CO2-ului din sange, si opreste procesul de evacuare. Degeaba ai oxigen daca te intoxici cu CO2-ul propriu.
 • +24 (58 voturi)    
  Perfect (Luni, 27 iulie 2020, 8:29)

  fdaniel [utilizator]

  O argumentație de bun simț, ușor de înțeles și cu argumente precise .
  Exact ce nu are nevoie votatorul rromânesc care știe el mai bine ce i s-a spus la Antena3 să gândească....
 • -15 (47 voturi)    
  Altruism (Luni, 27 iulie 2020, 8:34)

  Victtor [utilizator]

  Este frumos sa fii altruist dar este cam fortat cand treci de la fizica teoretica la biologie si medicina.
 • -13 (59 voturi)    
  Campanie de informare pentru Cristii (Luni, 27 iulie 2020, 8:34)

  Lok [utilizator]

  Puls oximetrul ala este foarte limitat:
  - Masoara nivelul de oxigen, ESTIMAT din saturatia hemoglobinei, are o marja de eroare imensa.
  - Nu masoara CO2 din sange. Deloc.
  - Nu masoara Ph-ul (mai important medical, dar mno)
  - Nu masoara concentratia de HCO3−
  Astea sunt de pe wikipedia, chiar merita sa dea o geana pe acolo.
  Acuma la masca. utilizarea creste volumul de aer ce nu este schimbat, are un nume anume dar nu imi pasa. Cresterea asta inseamna ca la prima utilizarea schimbul de Oxigen Co2 nu este suficient. Dar oxigenarea insuficienta sai CO2-ul in plus determina corpul sa respire mai adanc. Problem solved. Dar iti scade performanta la efort major. Daca ar fi vreun studiu deja facut chiar ar fi tare de tot:
  https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15428119591016881
  • +4 (16 voturi)    
   bla..bla.. (Luni, 27 iulie 2020, 15:36)

   marvel [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   citezi studii fara legatura. Mitul a fost spulberat, nu scade oxigenarea sangelui. Acum inventati alte prostii. Luati o pauza trollilor.
  • 0 (12 voturi)    
   "Doctore FAKE-NEWS", (Luni, 27 iulie 2020, 18:03)

   Antiparaziti [utilizator] i-a raspuns lui Lok

   ti-am raspuns si mai sus, pune mana pe anatomia si fiziologia corpului uman, citeste-o din scoarta-n scoarta, lasa wikipedia sau lasa-te de medicina, ca de "doctori" ca tine cu studii pe spaga si pe net s-a cam umplut Romania ! Toate "datele" alea cu liniuta-n fata sunt scoase din context si combinate prost !
   Cand, in ce patologie, vorbim de masurarea anhidridei carbonice (recoltata, de regula din sange arterial) si, in general, de HEMOGAS, la om normal sau la cel intubat in ter. intensiva ?
   Bai, tata, ala a facut UN EXPERIMENT, NU UN STUDIU MEDICAL ! Ca sa eplice prostilor ca NU se sufoca de la o amarata de masca de "hartie/carpa", ca nu te pune nimeni sa porti pe strada masca de gaze militara ! Si a folosit un aparat medical care se foloseste frecvent IN SPITALE, ale carui valori sunt notate si acceptate in documente cu valoare medico-legala !
   • -5 (7 voturi)    
    Ori il faci cum trebuie ... (Luni, 27 iulie 2020, 22:40)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Antiparaziti

    Ori citesti pe altii care au facut cum trebuie. Orice altceva e daunator. Si daca un idiot ca mine vede ca e nu bate, cati or fi in jurul meu sa spuna ca macane cand nu e cazu.
 • -26 (52 voturi)    
  Bun experiment (Luni, 27 iulie 2020, 8:35)

  Mazeta [utilizator]

  cu un singur cobai, bine motivat si cu plămâni buni. Din seria "Funeriu si pixelu albastru".
 • -3 (37 voturi)    
  18% O2 este prea putin (Luni, 27 iulie 2020, 8:47)

  mandalau [utilizator]

  Limita inferioara acceptata a procentului de O2 in aerul inspirat este de 19.5%.
  18% este mult prea jos asa cum sugereaza autorul, Nu ai sa mori la 18% dar nici bine nu o sa-ti fie:

  "When oxygen concentrations drop from 19.5 to 16 percent, and you engage in physical activity, your cells fail to receive the oxygen needed to function correctly. Mental functions become impaired and respiration intermittent at oxygen concentrations that drop from 10 to 14 percent; at these levels with any amount of physical activity, the body becomes exhausted"

  sursa: https://sciencing.com/dangers-argon-5443798.html
  • -11 (23 voturi)    
   Asa e, dar nu ma incred in valoarea de 18% (Luni, 27 iulie 2020, 9:07)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui mandalau

   Pentru ca o scos-o din burta.
   • -9 (17 voturi)    
    Observatorul Mauna Loa de la 3397 m altitudine (Luni, 27 iulie 2020, 11:44)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Spune ca variatia de O2 versus N2 este de ~0.02% pe an. Daca deobicei este pe la 20.946 atunci ea variaza in juru acestei cifre cu 0.01%. Since pot gresi cu un ordin de magnitudine si tot nu conteaza.
    18% este o inventie de cercetator, ca ei cu inventiile se ocupa.
 • +29 (57 voturi)    
  Deja facem episoade din Mythbusters (Luni, 27 iulie 2020, 8:52)

  bigbrother [utilizator]

  doar ca sa demonstram ca purtarea unei masti nu dauneaza grav sanatatii..e clar ca ceva nu functioneaza bine in societatea de azi.

  Nu credeam ca in secolul 21 vom avea astfel de discutii si vor fi oameni care vad conspiratii peste tot si considera purtarea unei masti ca un chin extrem si un afront adus drepturilor lui. Nu stiu daca exista vreo solutie reala la aceasta situatie, oricate dovezi vor fi aduse intotdeauna unii vor crede ceva si altii altceva.

  Poate nici macar n-ar trebui facute aceste demonstratii precum ca masca nu dauneaza sanatatii, ba din contra, ar trebui lasati cei care contesta sa dovedeasca stiintific acest fapt. Pana atunci exista o lege bazata pe dovezile actuale, lege care trebuie aplicata fara exceptie, restul sunt vorbe.
 • +3 (55 voturi)    
  saturatia sangelui (Luni, 27 iulie 2020, 9:01)

  Doina Pantazi [anonim]

  Nu era nevoie ca domnul Presura sa faca eforturi pentru a combate o aiureala promovata "doct" de niste cetateni, printre care si celebrul medic Radulescu Mitraliera; era suficient sa fii putin atent la lectiile de biologie si anatomie din scoala.
  • -8 (26 voturi)    
   Nimeni nu mai crede in epidemie. (Luni, 27 iulie 2020, 9:24)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Doina Pantazi

   Ai atunci nu mai pot fi luate masuri. Nu mai poate fi inchisa tara la valul doi. Multe probleme apara datorita neincrederii. Asa ca se scot influentzarii la influnetare, dar mult prea tarziu in opinia mea personala.
   • +1 (9 voturi)    
    Lui (Luni, 27 iulie 2020, 10:10)

    Jar [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    Boris Joson i-a convenit sa vorbeasca despre nebuni-ca el are putini...
    • -5 (11 voturi)    
     El are problema Brexitului si recesiunea (Luni, 27 iulie 2020, 11:51)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui Jar

     handicapanta ce rezulta din asta. Sarmanul nu mai stie pe ce lume este, nu poti sa te increzi in el. E depasit, incepe sa delireze.
     P.S.: E o gluma.
   • +3 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 iulie 2020, 14:15)

    [anonim] i-a raspuns lui Lok

    • 0 (6 voturi)    
     Eu zic sa stai departe de ei. (Luni, 27 iulie 2020, 22:33)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui

     Am auzit ca transmit continuu...
     • -1 (3 voturi)    
      Lok o sa ma scuze HN, dar trebuie (Marţi, 28 iulie 2020, 9:51)

      Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      sa o spun in clar : Esti un dobitoc iremediabil !
      Ti-am citit cu atentie comentariile pana la momentul in care cred ca stressul te-a acaparat si ai declarat "in clar" ca : "Nimeni nu mai crede in epidemie" !

      PS. Nu era mai bine sa spui asta de la primul comentariu ? Economiseai timpul tuturor !
      • +2 (4 voturi)    
       Ahh era chiar printre primele comentarii. (Marţi, 28 iulie 2020, 11:02)

       Lok [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

       Stirea pe la 8 comentul pe la 9. Si nu e prima data cand spun asta. Si o spun deoarece vad asta in jurul meu, apoi vad ca presa si TV-ul se ocupa strict numai de damage control 24 din 24. Daca nu ar fi o populatie imensa care nu mai crede, nu si-ar fi pierdut timpul cu asta. Nu am spus ca e de bine sau de rau, doar ca devine evident ca sunt multi care nu cred in povestea autoritatilor.
 • -10 (36 voturi)    
  nam (Luni, 27 iulie 2020, 9:06)

  idealogul [utilizator]

  Din descrierea "experimentului" se vede clar ca autorul avea din start ideea preconceputa ca masca e divina si nu are nici un efect secundar neplacut.
  Asa ca la final a demonstrat ce si-a propus singurul efect secundar al purtatului mastii este o stare de euforie in care se deosebeste greu realitatea de wishfull-thinking.
  Ii doresc autorului ca macar o saptamana sa lucreze cu masca pe fata la 35 grade C munca fizica grea 8 ore full.
  Ca doar masca nu are nici un efect negativ.
  • -9 (11 voturi)    
   Just, (Luni, 27 iulie 2020, 11:32)

   Namaste [utilizator] i-a raspuns lui idealogul

   bine zis!
   • +3 (9 voturi)    
    idealogul (Luni, 27 iulie 2020, 14:26)

    Doina Pantazi [anonim] i-a raspuns lui Namaste

    O tragere in tema fortata. D-l Presura a spus ca nu este afectata saturatia sangelui, nu ca purtarea mastii ar fi ceva foarte confortabil. Sunt meserii in care purtatrea mastii este o necesitate, neplacuta dar necesara pentru protectia sanatatii. Nu despre asta era vorba.
    • -2 (12 voturi)    
     Test in conditii reale (Luni, 27 iulie 2020, 15:51)

     idealogul [utilizator] i-a raspuns lui Doina Pantazi

     Nu cred.
     Stiti de ce?
     Deoarece un test concludent simuleaza conditii reale si nu conditii ideale.
     Domnul Presura a stat pe scaun la o temperatura confortabila avand aer conditionat in camera si nu facut un efort fizic semnificativ . Astea sunt conditii ideale. Poti sta 8 ore cu masca pe fata daca ai aer conditionat si te prefaci ca muncesti. Aici sunt de acord cu dl. Presura si problema saturatiei sangelui probabil nu se pune.
     In conditii reale ca de exemplu la cules sparanghel cand te bate soarele in cap 8 ore si efortul fizic necesita un volum de oxigen muuuult mai care problema saturarii se pune diferit. In momentul in care din cauza epuizarii fizice nu poti sustine efortul fizic SUPLIMENTAR de a trage aer FORTAT prin masca se schimba rezultatele testului.
     Sunt pentru purtatul mastii daca cu cap nu oricand si oricum. Nu am vazut atleti chinezi sa alerge la maraton cu masca pe fata daca tot spuneti ca acolo se poarta non stop masca.
 • +12 (26 voturi)    
  piratul mastii vs. urcatul pe Himalaya (Luni, 27 iulie 2020, 10:07)

  ..13 [utilizator]

  Este clar ca urcatul pe Himalaya nu este pentru orisicine si iti cere un efort si chiar natrenament, pregatire.

  masca iti creaza un disconfort - fiecare cred ca l-a simtit si cel mai puternic il simt cadrele medicale aflate in prima linie.

  Avem de ales - nu intre purtatul mastii si mersul pe Himalaya - ci intre a purta sau a nu purta masca stiind care sunt consecintele nepurtarii mastii.

  daca unii au urcat pe Himalaya si nu au murit din cauza aerului rarefiat atunci cred ca nici cei care poarta masca nu vor disparea din cauza mastii

  Stiintific a fost demonstrat ca masca iti creaza un disconfort - dar este acesta mai mare decat cel generat de boala sau de intubare??? Fiecare isi poate raspunde singur cred eu.

  Nu poti sa lasi toate pe seama sansei sau a nesansei - merita sa te protejezi cu MASCA pe NAS+GURA.

  Organismul se adapteaza la noile conditiile de viata si se poate trai fara a fi infectati.

  Cadrele medicale din prima linie sunt cel mai bun exemplu - desi se poate daca se vrea in conditii mult mai severe...

  Cu putin efort fiecare dintre noi poate sa fie in prima linie si sa lupte cu virusul ca sa il invinga.

  zau ca se poate!
 • -14 (30 voturi)    
  Japonezi cu masti (Luni, 27 iulie 2020, 10:11)

  dmnt [utilizator]

  Japonezii poarta masti pe strada din 1945.
  Coreeni poarta masti de zeci de ani.
  Chinezii din Wuhan purtau masti de ani de zile;
  si totusi toti de mai sus au inca probleme:
  - nu s-a tinut olimpiada la Tokio;
  - coreeni inca ma i lupta cu epidemia;
  - se crede ca epidemia a pornit din WUHAN (?!).
  Concluzia mea e :
  CU / FARA MASCA NU SCAPA NIMENI !
  Ce rost are sa ne ASIANIZAM cu totii ?
  • +5 (11 voturi)    
   i-i-i-i-i-i-i-i-i (Luni, 27 iulie 2020, 12:39)

   Soarele [utilizator] i-a raspuns lui dmnt

   Uite ^ nişte "i", ca să completezi "coreenii", "japonezii", iar "coreenii"... şi să îţi mai rămână câţiva şi pentru comentariile viitoare :-)
   • -4 (10 voturi)    
    Limba scrisa e fluida. (Luni, 27 iulie 2020, 13:11)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Soarele

    Ca sa fim in tema cu lucrurile stabilita in anul 2020.
    • -2 (8 voturi)    
     adevarul e fluid in 2020 (Luni, 27 iulie 2020, 20:33)

     palatin [utilizator] i-a raspuns lui Lok

     asa ne invata OMS.

     ieri zicea ca masca nu protejeaza de covid, azi zice ca BA DA!

     verde e rosu si negru e alb.

     hotii sunt negustori cinstiti.

     la fel si politicienii.

     bun venit in 2020, si ce va urma!
   • +2 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 iulie 2020, 14:14)

    [anonim] i-a raspuns lui Soarele

  • +4 (6 voturi)    
   daca matale vrei sa mori (Luni, 27 iulie 2020, 16:01)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui dmnt

   Este problema matale dar mai tragi si pe altii dupa Dvs. - de ce???

   Japonezii, coreenii, chinezii -asiaticii astia - sunt de treaba - dupa cum spunea cineva unii dintre ei...Lol
  • 0 (2 voturi)    
   Concluzia matale e obtuza (Marţi, 28 iulie 2020, 16:41)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui dmnt

   Formal, e corecta. Pe termen suficient de lung, daca nu apare vaccin, toata lumea va face boala. Scopul mastii, si a masurilor de protectie, nu e sa impiedice asta.

   Scopul masurilor de protectie, inclusiv purtatul mastii, e sa lungeasca timpul in care se va intampla treaba asta. In felul asta, s-ar evita supraaglomeratia spitalelor, chestie care deja se intampla in Romania. Daca spitalele au capacitate de tratament sa trateze toti bolnavii, numarul mortilor raportat la cei cu infectie confirmata ramane mic.

   Daca insa spitalele nu mai pot trata decat o parte mica din toti bolnavii, numarul mortilor va creste semnificativ. De-aia-i important sa nu se imbolnaveasca prea multi oameni deodata.

   Treaba mai trebuie privita si din alt unghi. Devine din ce in ce mai probabil ca cel tarziu la anu-n vara, poate chiar mai devreme, o sa avem vaccin, care sa ajunga chiar si la noi. Daca pastram un nivel redus al raspandirii infectiei, continuam sa avem doar cateva zeci, poate sub zece morti pe zi. Aia pana atunci inseamna poate 4000 de morti. Dupa aia nu mai conteaza, ca daca se vaccineaza o buna parte din populatie nu mai ramane susceptibil decat cine-i idiot si refuza vaccinarea.

   Daca insa continuam ca in ultimele saptamani, o sa ajungem sa avem mai multi bolnavi decat putem trata, si atunci n-o sa mai avem zeci, ci sute de morti pe zi. Adica, pana la anu-n vara, mai multe zeci de mii de morti.

   Cam ala-i rostul asianizarii de care zici matale: evitarea a cateva zeci de mii de morti care pot fi evitate.

   Din epidemia asta nu scapa nici o tara neparlita. Doar ca tarile cu cetateni disciplinati o sa scape mai putin parlite decat alea cu cetateni indisciplinati si prosti - cum, din nefericire, suntem noi, in mod evident.
 • -10 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 iulie 2020, 10:20)

  [anonim]

 • -1 (23 voturi)    
  Experimentul ar trebui repetat (Luni, 27 iulie 2020, 10:22)

  JoeTheDow [utilizator]

  Sincer, sper ca dl. C.Presura e ceva mai bun la meseria lui cand vine treaba de experimente.
  Pe rand:
  1. Masca e o bucata de panza, nu una de unica folosinta cu trei straturi. Diferenta este semnificativa. Senzatia de sufocare este data de rezistenta mastii, nu ca lasa CO2 sa intre si tine O2 la usa, si poate duce la hiperventilatie.
  2. Mediul. In NL clima este alta. Si in RO pana in iunie, puteai sa mergi cu masca destul de lejer fiindca era racoare. Cand intrai intr-un mediu inchis, se vedea diferenta insa.
  3. Cat de precis si edificator este utilizarea doar a oximetrul pentru concluzia experimentului?

  E o initiativa buna, insa oamenii stiu ce simt pe pielea lor la 35 de grade afara, nu ce ii cearta cineva pe internet, insotit de calificativul "analfabet functional".
  • +5 (11 voturi)    
   Greseala (Luni, 27 iulie 2020, 10:43)

   JoeTheDow [utilizator] i-a raspuns lui JoeTheDow

   Dl. Presura intr-adevar a testat si cu o masca cu trei straturi. Trebuia sa am mai multa rabdare cu filmuletul.
  • +2 (6 voturi)    
   nu vreti sa il repetati chiar Dvs...exoerimentul (Luni, 27 iulie 2020, 16:04)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui JoeTheDow

   Si usor imbunatatit cica cine face o propunere si duce experimentul...

   Astazi este mai racoare, nu se pune - dar cred ca maine este o zi mai buna...lol
 • +9 (25 voturi)    
  Test fără sens. (Luni, 27 iulie 2020, 10:39)

  DLX [utilizator]

  Tot acest test pornește de la premiza că aerul expirat alterează permanent ce se inspiră. Complet greșit. Volumul aerului menținut în mască este infim în comparație cu volumul aerului inspirat. Capacitatea pulmonară medie e în jur de 6 litri. In mască nu rămâne aproape nimic, mască e lipită de față. Dacă rămân 20ml, asta reprezintă 0.3% din volumul aerului inspirat, deci e nesemnicativ.
  Mi se pare aiurea să petreci atâta timp pentru o demonstrație fără sens, presărată cu numere scoase din burtă, cum ar fi acel 18%.
  Cine crede toate aberațiile astea, că aerul din mască scade cantitatea de oxigen din sânge oricum nu o să înțeleagă nimic din orice demonstrație "științifică". Acești oameni sunt mai degrabă candidați perfecți pentru premiile Darwin :-)
  • -3 (15 voturi)    
   6l e capacitatea maxima la atleti amatori. (Luni, 27 iulie 2020, 12:06)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui DLX

   De fapt cand respiri normal utilizezi doar 0.5l. Masca adaoga un 0.1. De unde reiese ca trebuie sa iti maresti volumul de respirare normala la 0.6 si un pic (pentru ca nu e doar o adunare simpla, atata timp cat are o limita) . Ce e drept mai este mult pana iti atingi capacitatea instalata de 3l (la oameni normali).
   https://en.wikipedia.org/wiki/Lung_volumes
   • +4 (10 voturi)    
    partial gresit (Luni, 27 iulie 2020, 13:38)

    ion.daniel [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    respiri 0.5 dar nu e nevoie de o diferenta de presiune prea mare ca aerul sa treaca prin masca. Pe de alta parte, daca volumul e de 3 litri si doar 0.5 circula, comform logicii celor care se opun purtari mastii, ar trebui sa se stranga enorm de mult dioxid de carbon in plamani deoarece 2.5 litri nu parasesc deloc plamanul , deci concentratia de oxygen ramane extrem de scazuta.
    Exista experimente cu masca pe fata care iti masoara exact cantitatea de ocygen si chiar aparate comerciale pentru cei mai sportivi unde porti o masca in timp ce alergi ca sa iti masoare activ nivelul de oxigen.
    Daca ar avea vre-un efect atunci nu ar mai exista motociclisti pe strada deoarece ei poarta si casca si cagula, nu ar mai exista vopsitori care poarta masti minim fp2 si nu ar exista doctori care poarta masti fp3
    • -3 (11 voturi)    
     Nu contest ca mastile nu ar fi ok. (Luni, 27 iulie 2020, 15:17)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui ion.daniel

     Contest doar cifrele aberante, sau experimentele de marketing Covid. Nu pretind ca am expus toate problema, doar destul pentru a arata ca experimentul de mai sus e problematic.
  • +1 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 iulie 2020, 13:06)

   [anonim] i-a raspuns lui DLX

   • +1 (5 voturi)    
    minus (Luni, 27 iulie 2020, 16:26)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui

    nu este o gramada de O2 sau de CO2 care sta asa in barba, sub masca...Tzircula, poate un pic mai greu, dar tzircula ca asa este cu gazele astea, chiar prin masca...
 • -5 (23 voturi)    
  Lol (Luni, 27 iulie 2020, 10:54)

  HP [utilizator]

  Mi se rupe de nivelul de saturatie, n-as purta o masca pe fata 6 ore nici batut, e extrem de incomoda.
 • -4 (16 voturi)    
  durere de cap (Luni, 27 iulie 2020, 11:04)

  Itsoc [utilizator]

  ok, eu cred experimentul facut insa cum isi explica dl Presura ca de fiecare data cand port masca mai mult de 4 ore incep sa am dureri de cap si stare de slabiciune ?
  pe termen scurt e ok insa a incercat cineva sa tina masca pusa 8 ore continuu?
  vorbiti de medici sau asistente care ar face asta insa eu n-am vazut niciun medic sau asistenta purtand masca in spital cand nu au pacienti iar uneori nici atunci, nu mai zic de multiplele pauze de tigara afara...

  faceti experimentul asta va rog, 8 ore cu masca albastra si apoi masurati-va saturatia de oxigen, tensiunea si pulsul sa vedem ce da.
  • +1 (1 vot)    
   Uita-te la materiale filmate ... (Marţi, 28 iulie 2020, 16:50)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Itsoc

   ... in sectiile dedicate COVID-19. In alea medicii lucreaza nu doar cu masca, cu ochelari si viziera, si combinezon impermeabil. Curge apa de pe ei. S-au adaptat, din necesitate, desi e extrem de incomod. Dar medicii vad ce inseamna boala asta, si prefera incomoditatea asta unui risc crescut de infectie. Si daca ei, lucrand, nu stand, nu lesina, fiind practic bagati intr-o punga de plastic, respirand doar prin masca, cu orele, ma indoiesc ca masca reduce nivelul de oxigenare.

   In plus, facand abstractie de experimentul empiric facut de autorul articolului, modul in care se schimba oxigen in plamani si in care functioneaza schimbul de gaze la nivel celular e foarte bine studiat, si se stie clar ca dificultatea cu care respiri nu influenteaza oxigenarea pana-n momentul in care nu-ti obosesc muschii intercostali pan-acolo sa nu mai poata trage aer suficient. Organismul regleaza in permanenta pulsul, amploarea si ritmul respiratiei asa ca sa asigure necesarul de oxigen din organism. Saturatia de oxigen din sange depinde de presiunea relativa a oxigenului si bioxidului de carbon in aerul pe care-l respiri, nu de cat de greu tragi aer pe nas. Volumul de gaz dintre piele si masca e infim, ala influenteaza cel mai probabil sub limita de precizie a pulsoximetrului presiunile alea relative ale celor doua gaze in volumul total de gaz inspirat.
 • -4 (30 voturi)    
  De start (Luni, 27 iulie 2020, 11:06)

  eurobalauru [utilizator]

  "Considering our findings, this is the first clinical investigation reporting a decrease in blood O2 saturation and an increase in pulse rates of the surgeons after the operations due to surgical mask usage."
  http://scielo.isciii.es/pdf/neuro/v19n2/3.pdf
  Un articol din 2008. Las pe științificul de ocazie care publică aci să le găsească pe toate celelalte până la zi. Cu mențiunea că se caută în jurnale științifice, nu în presa tabloid!
  • -4 (14 voturi)    
   Cand cecetatorii se comporta ca un tabloid. (Luni, 27 iulie 2020, 12:11)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui eurobalauru

   E ok articolul. Partea de noutate as spune ca e dubitabila deoarece sunt studii de prin anii 1900. Ce e drept nu neaparat pe chirurgi si nu cu aparate de ultima generatie. Dar nu e ceva nou in principiu.
   Oricum un "cercetator" ar fi gasit multe articole similare si le-ar fi produs pe acestea in loc sa faca teste ne-stiintifice pe net.
   • +1 (1 vot)    
    Dac-ar fi vrut sa publice ... (Marţi, 28 iulie 2020, 17:04)

    Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    ... intr-un jurnal stiintific, da, un cercetator ar fi facut un studiu sistematic.

    Ce-a facut autorul articolului nu e un studiu stiintific. E o incercare de a-i convinge pe cei prosti si analfabeti stiintific de-un adevar care pentru oamenii de stiinta e deja evident.

    Ce-a ignorat autorul, la faza asta, e ca cu prostii e ricsant sa te pui, ca au mintea odihnita, si ca nu exista om suficient de inteligent pe lumea asta cat sa convinga un prost ca-i prost.

    Articolului la care-a dat link eurobalauru' io-i gasesc o buba majora: n-a controlat rezultatele de variatia calitatii aerului din sala de operatie. Aia-i o marime foarte probabil foarte relevanta.

    Mai concret, se stie ca in situatia in care toti ceilalti factori sunt pastrati constanti, saturatia de oxigen din sange variaza dupa cum variaza presiunile relative ale oxigenului si bioxidului de carbon din aerul inspirat. Sala de operatie e un spatiu nu foarte mare in care lucreaza intens, foarte concentrat, un numar relativ ridicat de oameni. Daca in aerul din sala de operatie ajunge sa se consume suficient oxigen si sa se produca suficient bioxid de carbon cat sa schimbe semnificativ presiunile relative ale celor doua gaze, aia poate duce la o schimbare semnificativa a saturatiei de oxigen in sange, indiferent ca cei din sala poarta sau nu masca. Chestie care s-ar corela foarte bine cu alte rezultate, care arata ca indiferent ca porti masca sau nu, sau ce efort faci, saturatia aia ramane constanta daca presiunile relative ale celor doua gaze raman constante, si ce variaza e doar pulsul, amploarea si ritmul respiratiei - adica organismul compenseaza pan-acolo unde aportul de oxigen e suficient pentru procesele fiziologice, dar n-are cum compensa pentru legile fizicii, care stabilesc cum se schimba afinitatea hemoglobinei pentru oxigen si bioxid de carbon in functie de presiunea relativa a oxigenului si bioxidului de carbon in aer.
    • +1 (1 vot)    
     Cum spuneam daca dorea sa vorbeasca cu prostii (Marţi, 28 iulie 2020, 23:03)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

     O facea fara cusur. Prostii ca mine nu au fost convinsi si il arata cu degetul.
     Despre articol, nu e singurul, nu va fi ultimul, dar te asigur ca actul de al cauta pe ala care nu gaseste efecte la cea mai simpla masca te trece prin multe care gasesc. E un exercitiu in rabdare si zen.
  • +9 (11 voturi)    
   Manipularea adevărului (Luni, 27 iulie 2020, 13:43)

   Lionheart [utilizator] i-a raspuns lui eurobalauru

   Manipulare prin omisiune, asta faci balaure.

   De ce nu ai prezentat și rezultatele finale ale studiului?
   Există într-adevăr o scădere a nivelului de oxigenare, astfel:
   * persoane până în 35 de ani
   --- de la 97.8 la 96.7
   * persoane de peste 35 de ani
   --- de la 97.3 la 95.8
   Valoarea de 96 nu îți pune sănătatea în pericol.
   În afară de asta, autorii studiului menționează și faptul că stresul la care sunt supuși chirurgii în timpul operațiilor, poate contribui la scăderea oxigenării.
  • +8 (12 voturi)    
   ce te faci cu citarile astea (Luni, 27 iulie 2020, 13:46)

   ion.daniel [utilizator] i-a raspuns lui eurobalauru

   Cand luam ce citat vrem noi tot manipulare se numeste. Din acelasi studiu:
   "
   This change in SpO2
   may be
   either due to the facial mask or the operational stress, since
   similar changes were observed in the group performing
   surgery without a mask. However, it cannot be decided
   whether stress plays any role on the late changes, namely
   pulse rate increase and SpO2
   level decrease; since surgeons
   are not allowed to perform major surgery without a facial
   mask in most institutions.
   "
  • +12 (12 voturi)    
   completare (Luni, 27 iulie 2020, 13:49)

   Lionheart [utilizator] i-a raspuns lui eurobalauru

   Copy/paste din articolul menționat:

   "Conclusions. Considering our findings, pulse rates
   of the surgeon's increase and SpO2 decrease after the first hour. This early change in SpO2 may be either due to the facial mask or the operational stress."

   Deci cum spuneam mai sus, nu este un rezultat tranșant.
   • -3 (13 voturi)    
    Au si pre si post control group (Luni, 27 iulie 2020, 15:37)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Lionheart

    La aia nu prea se intampla mare lucru. Dar e ca in stiinta, odata ce ai facut niste teste si ai un rezultat nu presupui perfectiunea experimentului sau a concluziilor si recunosti existenta variabilelor. Chiar daca le expui nu inseamna ca sunt reale, sunt presupunerile cercetatorilor.
    Cert ramane ca purtand masca chirurgii in timpul operatiilor sufera o scadere a oxigenarii sangvine. Motivul este interpretabil. Oricum concluzia purtarii mastilor este gasita in mai multe articole stiintifice, chiar te rog sa il gasesti pe ala singuratic care spune ca nu are efecte.
 • -3 (15 voturi)    
  expirement ? (Luni, 27 iulie 2020, 11:55)

  robinxx [utilizator]

  El a zis: "Moleculele de oxigen sunt foarte mici şi de aceea ele intră nestingherite în interiorul măştii, prin orificiile special construite"
  Daca moleculele de oxigen intra, ai garantii ca virusul nu intra ????
  Pastra distanta este cel mai sigur!
  • 0 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 iulie 2020, 13:31)

   [anonim] i-a raspuns lui robinxx

  • +10 (10 voturi)    
   Și da și nu (Luni, 27 iulie 2020, 13:45)

   Lionheart [utilizator] i-a raspuns lui robinxx

   Virusul e oleacă mai mare decât o moleculă de oxigen și nu încape prin găurele :)
   Și da, ai dreptate, păstrarea distanței este cea mai bună metodă de a te proteja în timpul unei epidemii.
   • +4 (4 voturi)    
    Virusul... (Luni, 27 iulie 2020, 22:43)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Lionheart

    ... e de cateva sute de ori mai mari decat o molecula de oxigen.
    In plus, comentariul urmator, al lui ion.daniel, adauga un element important.
    Imi permit sa mai adaug unul - masca NU este o sita, nu asa functioneaza. In raport cu marimea virusului, masca are o GROSIME uriasa, de mii de ori mai mare decat virusul. Din "perspectiva" virusului, masca este un munte strapuns de un numar mare de tuneluri relativ largi, dar foarte lungi si intortocheate si care, cum spune ion.daniel, mai sunt si "lipicioase".
    De departe punctul slab al mastii nu este materialul - este etansarea imperfecta pe fata.
  • +5 (7 voturi)    
   masca aia functioneaza pe alt princpiu (Luni, 27 iulie 2020, 16:26)

   ion.daniel [utilizator] i-a raspuns lui robinxx

   Nu doar marimea "gaurii" conteaza ci si faptul ca se creaza un filtru electrostatic ca opreste majoritatea particulelor incarcate electrostatic . Ca si un exemplu grosier, una e sa arunci o sageata printr-un gard de sarma, alta e sa o arunci prin 3 straturi de gard puse la intamplare si total dierit e sa o arunci prin 3 straturi magnetizate. Unele sageti o sa treaca, dar foarte multe o sa se lipeasca sau sa se opreasca intr-una din sarme.

   Vezi cazul filtrelor impotriva prafului sau a polenului pe care le pui la geam si testului cu faina.
 • -1 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 iulie 2020, 11:55)

  [anonim]

 • -2 (20 voturi)    
  Bacteriile din mască?! (Luni, 27 iulie 2020, 12:01)

  Namaste [utilizator]

  După un timp, aerul inspirat prin masca va conține o floră microbiană uriașă, de asta masca e de unica folosință ori trebuie sterilizată...
  "Testele" d-lui P. trebuiau inregistrate, verificate de o comisie competentă, altfel sunt scorneli...
  • -2 (10 voturi)    
   Foloseste sapunul. (Luni, 27 iulie 2020, 13:13)

   Lok [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

   Merge si la bacterii.
   • +1 (7 voturi)    
    Unica folosinta ori (Luni, 27 iulie 2020, 21:32)

    Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Lok

    sterilizarea mastii ; microbii sunt ubicuitari, favorizati de temperatura si umezeala pastrate de masca, reapar din interior, organismul nu e aseptic. La un moment dat masca devine un focar primejdios...
    • +1 (1 vot)    
     Cand ai acces la apa si sapun. O speli. (Marţi, 28 iulie 2020, 8:22)

     Lok [utilizator] i-a raspuns lui Namaste

     Daca e de unica folosinta, o speli mai grijuliu. Daca e de bumbac o speli mai bine. Si poti sa o pui direct uda pe fata. Mi-e personal masca imi place pentru ca imi poate controla rinita. Stiu ca nu blocheaza alergenii dar de la umezeala, Co2, nu stiu eu ce, imi reduce iritatia si senzatia de stranut. In pandemie am descoperit asta si imi place la nebunie.
     • 0 (0 voturi)    
      Pentru cineva obisnuit (Marţi, 28 iulie 2020, 19:11)

      Namaste [utilizator] i-a raspuns lui Lok

      sa poarte masca chirurgicala, exclusiv in spatiul operator, a purta masca chirurgicala, oriunde altundeva, asta nu mai este ok... De spalat, exista un protocol pe care l-am invatat din studentie, la Ierusalim.
 • -2 (16 voturi)    
  Thumbs (Luni, 27 iulie 2020, 12:03)

  Namaste [utilizator]

  down!
 • +1 (21 voturi)    
  Profesionist (Luni, 27 iulie 2020, 12:10)

  Mihail. [utilizator]

  Demonstreaza tot ce trebuie demonstrat.
 • -3 (19 voturi)    
  Vezi Coreea de Nord (Luni, 27 iulie 2020, 14:05)

  Mihai-75 [utilizator]

  In Coreea de Nord, purtarea mastii obligatorii in orice spatii- aer liber sau spatii inchise. Nepurtarea - munca in lagar 3 luni.
  Nerespectarea carantinei duce direct in fata plutonului de executie.
  Efectul - nici un caz de coronavirus.
  Sa mai zica ceva, antivaccinistii, astia cu pamantul plat, sau astia cu diverse teorii ale conspiratiei.
  Sa va vad acolo cand va ia militia cum mai explicati ca asa si pe dincolo cu gaurile de la masca.
  • +2 (8 voturi)    
   ... (Luni, 27 iulie 2020, 14:23)

   klaudyuxxx [utilizator] i-a raspuns lui Mihai-75

   da' muta-te in coreea prietene
  • +2 (6 voturi)    
   vezi Belarus (Luni, 27 iulie 2020, 21:51)

   di livio [utilizator] i-a raspuns lui Mihai-75

   .
  • +4 (4 voturi)    
   De la un prieten (Luni, 27 iulie 2020, 22:34)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Mihai-75

   Situatia Covid 19 in Coreea de Nord:

   27 iulie, 10:30 am - 1 infectat.
   27 iulie, 10:45 am - niciun infectat.
 • -2 (10 voturi)    
  ... (Luni, 27 iulie 2020, 14:22)

  klaudyuxxx [utilizator]

  adauga in ecuatie o rinita, o sinuzita si o deviatie de sept, eventual si o canicula si mai discutam
  • +1 (3 voturi)    
   dar vizeta??? (Luni, 27 iulie 2020, 16:16)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui klaudyuxxx

   de cand vroiam sa aduc in discutie cuvantul magic vizeta...

   Ei - credeti ca ajuta??? si cum anume???
 • +5 (11 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 iulie 2020, 14:31)

  [anonim]

 • -2 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 iulie 2020, 14:41)

  [anonim]

  • +2 (8 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 iulie 2020, 16:08)

   [anonim] i-a raspuns lui

 • +4 (8 voturi)    
  CÂRCOTAȘII (Luni, 27 iulie 2020, 14:49)

  BehehePapu [anonim]

  Nu aș fi crezut că sunt atâția cârcotași pe acest forum, unul mai deștept ca altul ! E clar, românu' s-a născut cârcotaș, poet și...........hoț. „Calități” de invidiat.
  • -1 (5 voturi)    
   am citit de curand un raport ref educatia in RO (Luni, 27 iulie 2020, 16:22)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui BehehePapu

   romanul sta prost de tot la gandirea critica dar are imaginatie cat cuprinde...

   Acum de ce oare nu a mai facut si altcineva un alt experiment la fel de bun, daca nu si mai bun si sa il puna in discutie???

   carcatosenia nu are intotdeauna la baza gandirea critica ci doar moartea caprei vecinului...

   Ghinion! acum capra este in curtea romanului, sta sa moara iar vecinul a vrut sa ii explice cum sa evite decesul caprei dar acum cred o isi vede doar de treaba lui
 • 0 (10 voturi)    
  Doar 97 si 98 stie sa arate ? (Luni, 27 iulie 2020, 16:02)

  mmagic [utilizator]

  Aparatul ala a fost testat mai stie sa arate si altceva in afara de 97 si 98 ? Ca aparent nici macar nu le arata sincronizat cu ce ne asteptam sa scrie.

  Care este precizia masturatorii?

  Nu prea inteleg cum poate sa masoare oxigenul din sange fara sa colecteze efectiv sangele din vene, deci am ceva dubi legate de precizia a ce afiseaza.
 • 0 (6 voturi)    
  misto (Luni, 27 iulie 2020, 17:42)

  gelu antigelu [utilizator]

  A inceput sa-i placa atat de mult ca o sa continue s-o poarte si dupa ce trece pandemia
 • +5 (13 voturi)    
  Presura face experimente conform popagandei (Luni, 27 iulie 2020, 19:09)

  Gica Georgescu [anonim]

  Principalul efect este acela de recirculare a gazului expirat si scaderea concentratiei de O2 din gazul inspirat si in consecinta scaderea nivelului de oxigen din sange.
  Mai poate exista un efect dat de expirarea pe gura care poate duce la saturarea aerului cu gaze din tubul digestiv, vapori de alcool sau alte substante volatile.
  In teorie, acele substante volatile reduc mai departe concentratia partiala a oxigenului din aerul inspirat (din cauza efectului de reciculare) si in consecinta nivelul de oxigen din sange.
  Nu degeaba, mastile care pot retine aer intr-o cavitate in jurul nasului si gurii sunt echipate cu ventil, pentru a favoriza aspirarea de aer proaspat si pentru a reduce recicularea.
  Un alt efect este dat de faptul ca este necesara o aspiratie mai puternica pentru a face posibila trecea aerului prin filtru. Daca se face o medie temporala de-a lungul unui ciclu de inspirare expirare se poate trage concluzia ca presiunea statica a aerului din plamani are o valoare medie mai mica decat fara masca, lucru ce poate afecta schimbul de oxigen la nivelul alveolelor pulomare.
  Desi efecte sunt multe in acest sens, scaderea reala a oxigenarii nu este foarte mare si doar persoanele sensibile o pot simti.
  In experimentul facut de Presura este neglijata precizia aparatului de masurat. Daca ne asteptam la o scadere cu 2-3% nu putem folosi un aparat de masura cu o toleranta 5%.
  Eu personal, nu sunt impotriva folosirii mastii, eu chiar purtam masca dinainte de pandemie, atunci cand ma deplasam cu bicicleta prin Bucuresti, pentru a ma feri de praf dar nu se poate neglija complet efectul (minor) al scaderii oxigenarii asa cum incearca dl Presura sa convinga ( si cum incerca si pe 5G sa convinga ca este complet inofensiv ).
  Presura in mod evident e un intelectual care cunoaste foarte bine fenomenele fizice dar trage concluzii radicale in favoarea unei anumite teorii, foarte probabil pentru ca este platit sa faca asta.
  • +2 (6 voturi)    
   Sunt aproape convins... (Luni, 27 iulie 2020, 23:22)

   Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui Gica Georgescu

   .. ca dl. Presura n-a fost platit pentru acest articol. Ca oricare cercetator demn de acest nume, omul este pur si simplu curios si dispus sa puna sub semnul unei indoieli constructive lucruri care "se stiu". O fi greu de crezut si de inteles, dar astfel de oameni sunt manati de alte motivatii.
   Pe de alta parte, ma tem ca s-a aventurat putin cam prea departe de domeniul de competenta al domniei sale.
   In particular, acea explicatie despre cele 16 sau 18 molecule de oxigen care raman in aerul expirat si care, fireste, ne sunt absolut suficiente, pentru ca, nu-i asa, noua ne trebuie doar patru si avem de unde le lua... este strident de rudimentara si invita, la randul sau, la indoieli constructive.
   Pe varful Everestului aerul inca mai are sapte molecule de oxigen - intrutotul suficiente pentru dl. Presura, care presupun ca ar zburda pe-acolo chiar si cu masca pe figura.
   La 4000 m e parfum, avem de peste trei ori mai multe molecule de oxigen decat ne trebuie - si totusi cica 80% din oamenii dusi la aceasta altitudine fara o (serioasa si indelungata) perioada de adaptare fac forme de hipoxie de altitudine care, la ghinionisti pot ajunge la edeme pulmonare si chiar la moarte.
   Asta nu stirbeste cu nimic meritul experimentului referitor strict la masca, insa explicatia, cu toata simpatia pentru dl. Presura (a carui "Fizica povestita" o rasfoiesc din cand in cand cu placere, amintindu-mi de tinerete), este o aiureala si ar fi fost mult mai bine daca lipsea. Fiziologia nu-i totuna cu fizica.
   • +1 (1 vot)    
    De la molecule la procente. (Marţi, 28 iulie 2020, 10:03)

    Lok [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

    Nu prea pricep cum e atata de pe intelesul tuturor ce spune el. Adica utilizeaza 18% la 1000 de metrii. Ceea ce ar fi derivat din faptul ca din 21% O2 presiunea scazuta iti ofera doar 18% ca echivalent, dar confuzia este maxima ca procentele nu se mai aduna la 100 si in acelasi timp nu ai explicat utilizand termeni ce se regasesc in literatura scoalara. Deci pentru cine sunt valorile astea? De asemenea cauta valoarea de 18 dupa ce face media aritmetica intre % de oxigen ce intra versus expirat? Cam rudimentar pentru unu ce prezinta fizica nucleara, dar trecem peste.
    Mai grav este exact momentul, nu stiu daca este platit, dar dupa Esca, Smiley si nush cati Enfluentzari cu mega following, hop si el. Eu inteleg ca like-urile produc dependenta si followingul trebuie hranit ca de nu pleaca, dar sa calaresti o epidemie pentru asta e cam jos.
  • +2 (6 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Luni, 27 iulie 2020, 23:53)

   [anonim] i-a raspuns lui Gica Georgescu

   • +1 (5 voturi)    
    A fost un excelent experiment (Marţi, 28 iulie 2020, 10:06)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui

    propagandistic ( scuzata sa-mi fie barbaria exprimarii !) pt a dovedi ca nimeni nu moare daca poarta masca ci, din contra, traieste !


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by