Departamentul pentru Situații de Urgență a reacționat sâmbătă după ce Primăria localității Gornet din Prahova a atacat în instanţă ordinul de carantinare a unui sat al comunei, cerând DSU daune morale de 500.000 de euro. Reprezentanții instituției conduse de Raed Arafat spun că demersul autorităților locale este nejustificat.

Foto:

Precizările DSU:

  • "În baza Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 40 din 22.07.2020, emisă la propunerea Direcției de Sănătate Publică a județului Prahova, în baza evaluării epidemiologice avizată de către Institutul Național de Sanănătate Publică, prin care se constata că riscul răspândirii comunitare nu poate fi controlat prin alte metode, iar procentul persoanelor infectate atinsese peste pragul de 3 cazuri/1000 de locuitori, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a emis ordinul de carantinare zonală, timp de 14 zile, în localitatea Gornet, județul Prahova.
  • Prin carantinare zonală, conform Legii 136/18 iulie 2020, se înțelege măsura de prevenire a răspândirii bolilor infectocontagioase, prin care se urmărește separarea fizică a persoanelor și activităților, inclusiv limitarea circulației dintr-un perimetru afectat de o boală infectocontagioasă de perimetrele învecinate, astfel încât să se prevină răspândirea infecției sau contaminării în afara acestui perimetru.
  • Totodată, precizăm faptul că în ordinul emis de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, disponibil pentru a fi consultat, conform legii, pe site-ul DSU, MAI și IGSU, se regăsesc măsurile obligatorii pentru toate persoanele care locuiesc sau tranzitează zona respectivă.
  • De asemenea, în cadrul aceluiași ordin, respectiv la Art.3 este prevăzută permisiunea intrărilor sau ieșirilor persoanelor pentru diverse activități, inclusiv pentru a continua activitățile privind prezentarea la locul de muncă: <>".

Autorităţile din comuna Gornet din județul Prahova au atacat în instanţă ordinul de carantinare a unui sat al comunei şi îi cer şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, o analiză urgentă a cazurilor din zonă. De asemenea, autorităţile cer şi obligarea DSU la plata sumei de 500.000 de euro, cu titlul de daune morale.

Primarul comunei Gornet este Nicolae Negoițescu (PSD).

Potrivit unui comunicat emis, sâmbătă, de avocatul Bogdan Dumitru, care reprezintă Primăria Gornet, autorităţile îi solicită şefului DSU să declanşeze în regim de urgenţă evaluarea cazurilor de COVID-19 din comună pentru a se stabili cu exactitate dacă la momentul emiterii ordinului de carantinare exista procentul persoanelor infectate peste pragul stabilit de INSP, scrie Agerpres. În acest sens, sunt invocate "starea de spirit şi moralul scăzut al cetăţenilor comunei".

De asemenea, autorităţile din Gornet au introdus în instanţă o acţiune în anulare a ordinului prin care s-a instituit carantina în satul Gornet, acţiunea fiind trimisă Curţii de Apel Bucureşti.

Potrivit documentelor puse la dispoziţia presei de către avocat, autorităţile cer şi obligarea DSU la plata sumei de 500.000 de euro, echivalent în lei, către comuna Gornet cu titlul de daune morale/daune interese, susținând că peste 450 de persoane au rămas fără locuri de muncă pentru că nu au mai fost primite de către angajatori din alte localităţi, iar cetăţenii comunei nu sunt primiţi în magazine, farmacii şi alte locuri publice din comunele limitrofe, fiind "total izolaţi şi chiar apostrofaţi".