Grecia instituie obligativitatea prezentării unui test COVID-19 negativ și pentru pasagerii din România care ajung cu avionul, până acum această condiție fiind doar la trecerea frontierei terestre. Măsura va fi valabilă și pentru cetățenii care ajung cu avionul din Bulgaria în Grecia și se va aplica începând de marți, 28 iulie. Ministerul român de Externe precizează că, în mod special, pasagerii care sosesc cu zboruri în data de 28 iulie sau 29 iulie și care nu au avut timp să facă testul înainte de plecare vor fi testați la sosire pe aeroporturile din Grecia.

GreciaFoto: HotNews / C.P.

Măsura a fost luată din cauza creșterii cazurilor de COVID-19 din România și Bulgaria și a fost anunțată de Protecția Civilă din Grecia, scrie keeptalkinggreece.com.

Astfel, începând de marți, 28 iulie, pasagerii zborurilor din România și Bulgaria trebuie să prezinte la sosirea în Grecia un test PCR negativ pentru COVID-19, efectuat cu până la 72 de ore înainte de intrarea în Grecia. Măsura nu se aplică cetățenilor greci, rezidenților permanenți din Grecia și celor care călătoresc din motive considerate esențiale.

De asemenea, rămâne în vigoare obligaţia completării formularului de localizare a pasagerilor (PLF), cu cel puţin 24 de ore înainte de sosirea în Grecia. Formularul este disponibil la adresa travel.gov.gr.

Ministerul român de Externe a anunțat că în mod special, pasagerii care sosesc cu zboruri în data de 28 iulie sau 29 iulie și care nu au avut timp să facă testul înainte de plecare vor fi testați la sosire pe aeroporturile din Grecia.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) mai precizează că testele trebuie făcute în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.

Prezentarea, la frontierele aeriene, a unui certificat care să ateste rezultatul negativ al testului COVID-19 nu exclude procedura testării aleatorii și nici completarea formularului electronic PLF/Passanger Locator Form și prezentarea codului QR, atrage atenția MAE.

Condițiile de intrare în Grecia pe la punctul de frontieră terestră Kulata-Promachonas rămân neschimbate.

Toate punctele de frontieră terestre şi feroviare între Bulgaria şi Grecia, cu excepţia celui de la Koulata-Promachonas, sunt închise traficului. Intrarea în Grecia este permisă doar prin acest punct şi doar pentru persoanele care vor face dovada unui test PCR negativ la coronavirus făcut în intervalul anterior de 72 de ore. Măsura se aplică din 15 iulie. Rezultatul testului trebuie să fie tradus în limba engleză, iar documentul să conţină numele şi datele de identitate ale persoanei. Deţinătorii de permise de rezidenţă emise de statul elen, şoferii de camioane şi persoanele care călătoresc pentru afaceri presante sau pentru muncă, situaţie care trebuie dovedită printr-un document relevant, sunt exceptaţi de la aceste restricţii.