Alegerile locale ar putea avea loc în 27 septembrie, termenul stabilit, numai dacă va avea loc o schimbare majoră, iar numărul cazurilor noi de COVID-19 va scădea, spune Alexandru Rafila, reprezentantul României în Organizaţia Mondială a Sănătăţii. "Dacă avem 1.000 de cazuri pe zi, într-o perioadă de creştere susţinută, cum este cea de acum, răspunsul este nu", afirmă el.

Alexandru RafilaFoto: AGERPRES

Rafila a declarat, la Digi 24, că dacă situația în România va fi în septembrie așa cum este în Italia acum sau cum este în Grecia, atunci cu siguranță se pot organiza alegeri fără niciun fel de probleme.

"Dacă noi reuşim până în luna septembrie, la jumătatea lunii septembrie, să ţinem lucrurile acestea sub control, să reducem numărul de cazuri, să scădem acea rată a transmisibilității sub 1 ca să existe o scădere sustenabilă, sigur, alegerile pot avea loc fără niciun fel de problemă, cu nişte măsuri de protecţie a celor care sunt în secţiile de vot. Gândiţi-vă că discutăm de peste 200.000 de persoane care sunt în secţiile respective. Înţeleg că sunt peste 18.000 de secţii de vot la nivel național și dacă punem o medie de 10 persoane, cred că duce la undeva spre 200.000. Se pot organiza. Sigur, și accesul alegătorilor poate fi şi el controlat, încât să fie ordonat, să evite aglomeraţia”, a afirmat Alexandru Rafila.

Practic, răspunsul la întrebarea "se pot organiza alegeri la 27 septembrie" este dat de două scenarii posibile privind evoluția pandemiei de COVID-19:

  • "Dacă am 1.000 de cazuri pe zi, într-o perioadă de creştere susţinută, cum este cea de acum, răspunsul este nu.
  • Dacă am 1.000 de cazuri pe zi, într-o perioadă lungă de scădere, adică să zicem că ajungem la nişte cifre foarte importante şi lucrurile merg rapid în jos datorită responsabilităţii populaţiei şi măsurilor pe care le ia Guvernul, atunci putem să ne punem problema că se organizează. Deci, depinde nu numai de cifra în sine, ci depinde foarte mult trendul în mijlocul căruia ne aflăm”, a explicat Rafila.

El este însă sceptic în ceea ce privește o schimbare semnificativă a situației: "Mie mi-e foarte greu să cred că dacă nu se întâmplă o schimbare importantă în următoarele săptămâni, două - trei săptămâni maxim, o schimbare importantă în abordare şi comportament, mi-e greu să cred că trendul va putea fi inversat şi că alegerile pot avea loc la data de 27 (septembrie - n.r.). Așteptăm acel punct de inflexiune. Cred că este un moment greu”.