INTERVIU Beatrice Mahler, managerul Institutului Marius Nasta: Dacă am purta toți mască pe stradă de astăzi, inclusiv când așteptăm tramvaiul în stație, numărul de cazuri ar începe să scadă peste două săptămâni

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 24 iulie 2020, 15:41 Actualitate | Coronavirus


Beatrice Mahler
Foto: Hotnews
Institutul Marius Nasta din București, cel mai mare spital de boli pulmonare din România, aflat în prima linie COVID, este plin în acest moment - atât Terapia Intensivă, cât și celelalte secții. Spitalul nu mai poate prelua pacienți COVID asimptomatici, din cauză că nu mai are paturi pentru ei, iar prioritatea este tratarea celor simptomatici, declară, într-un interviu acordat HotNews.ro, medicul Beatrice Mahler, managerul institutului. Beatrice Mahler se așteaptă ca numărul de cazuri să continue să crească în următoarele două săptămâni și spune că singura modalitate de a opri răspândirea virusului este să începem toți să purtăm mască, inclusiv pe stradă, chiar din acest moment.

"Mă aștept la o creștere în următoarele două săptămâni. Dacă vom începe de acum toți să purtăm mască pe stradă, chiar și când așteptăm tramvaiul în stație, sau cum se strâng acum oamenii seara în fața blocului, povestesc vecinii între ei, pentru că e cald, sunt aceste obiceiuri... Dacă nu vom înțelege că în astfel de momente trebuie să purtăm mască, peste două săptămâni nu vom intra într-o curba de declin al cazurilor", avertizează medicul Beatrice Mahler.Managerul celui mai mare spital de boli pulmonare din România crede că, în funcție de cum va evolua numărul de cazuri în următoarea perioadă, purtarea măștii în tot ce înseamnă spații publice, inclusiv pe stradă, este "cu siguranță una dintre opțiuni".

"Dacă atunci când ne întâlnim nu avem siguranța unei distanțe fizice corecte (2 metri - n.red.) dar am purta mască, ar fi ok. Trebuie neapărat să purtăm mască, este singura metodă de profilaxie în acest moment", explică Beatrice Mahler.

"Suntem într-o situație extrem de dureroasă, pentru că trebuie să spui: Nu, nu mai avem locuri, nu putem să vă internăm"


Institutul Marius Nasta, cel mai mare spital de boli pulmonare din țară, nu mai are niciun loc în Terapie Intensivă, spune Beatrice Mahler: "Fiecare loc se ocupă imediat după eliberare, un alt pacient ajunge în Terapie Intensivă - ori din spital, ori dintr-un alt spital, prin transfer. Practic, un loc în ATI poate rămâne liber câteva ore, cel mult."

Și celelalte secții sunt pline, chiar dacă se fac externări zilnic, dar numărul zilnic de solicitări pentru internări depășește numărul de externări, explică managerul spitalului: "Sunt multe persoane care nu pot fi internate, cu toate că solicită internarea la Institutul Marius Nasta. Suntem într-o situație extrem de dificilă și de dureroasă, pentru că trebuie să spui: 'Nu, nu mai avem locuri, nu putem să vă internăm.' "


S-a ajuns în punctul în care sunt familii care se internează "unul într-o parte, unul în alt spital, unde găsește loc, ceea ce nu s-a întâmplat până acum. Până acum, dacă era o familie depistată pozitiv, se internau toți în aceeași unitate, pentru că erau locuri. Acum nu mai putem face asta, iar aceasta este o traumă suplimentară pentru pacient", povestește Beatrice Mahler.

Managerul Institutului Marius Nasta spune că situațiile în care pacienții sună la acest spital și li se spune că nu pot fi primiți sunt, din păcate, tot mai dese. Nu pentru că spitalul nu ar vrea să îi primească, ci din cauză că nu mai sunt paturi libere: "Sunt tot mai dese aceste situații, în care pacienții sună și le spunem că nu îi putem primi, din păcate. Sunt inclusiv pacienți asimptomatici care sună pentru că vor să se interneze. Pentru că știu că au comorbidități și li s-a făcut o evaluare. Din păcate, Institutul Marius Nasta nu mai poate primi în acest moment pacienți asimptomatici, nu mai are paturi pentru a îi primi, din cauză că numărul de pacienți simptomatici este în creștere. Nu este vorba despre faptul că nu vrem să le oferim asistență, ci pur și simplu nu ai unde să îi mai pui în pat."


Procentul pacienților din Terapie Intensivă care își revin este foarte mic


Majoritatea pacienților COVID care ajung în Terapie Intensivă decedează, iar procentul celor care își revin este foarte mic, avertizează medicul Beatrice Maher: "În general, pacienții care și-au revenit după Terapie Intensivă au fost pacienți care au fost internați inițial în Institutul Marius Nasta, au ajuns apoi în ATI, și-au revenit și au revenit pe secție. Însă extrem de dificil este managementul pacientului care are formă critică și necesită transfer dintr-un spital în altul, pentru că acest transfer presupune un risc suplimentar pentru pacient. Risc care este cunoscut, dar câteodată nu ai ce face, trebuie să ți-l asumi."


Ea mai spune că, din informațiile pe care le are de la colegii săi din secția de Terapie Intensivă, "există situații în care evoluția este extrem de severă și, practic, te aștepți ca pacientul să poată să decedeze în orice moment, dar sunt și situații în care pacientul stă zile întregi într-o zonă de echilibru, fragil, dar există un echilibru, și, la un moment dat, decedează fără să existe o modificare de parametri progresiv spre degradare. Aici este un aspect care cu siguranță va trebui cercetat pe viitor."


"Trauma pacienților din ATI este cu atât mai mare dacă sunt conștienți"


Celor care cred că virusul nu există sau că provoacă o banală răceală, Beatrice Mahler le amintește ce înseamnă, de fapt, un pacient care ajunge în Terapie Intensivă: "Terapia Intensivă înseamnă un pacient care nu mai poate să se spele singur, care nu mai poate să mănânce singur, pentru că este atât de bolnav încât să mănânce singur este un efort, care nu poate să coboare din pat pentru că are o respirație atât de dificilă, încât nu poate să facă un pas sau doi. Și atunci, trebuie să ne gândim că de la toaleta extremităților, a feței, a cavității bucale, a nasului - pentru că toate trebuie curățate, toate zonele corpului trebuie curățate, iar dacă vorbim de ATI, ele trebuie curățate de mai multe ori pe zi, pentru că există o colonizare a tegumentelor cu floră, care trebuie îndepărtată - până la alimentație, la repoziționarea pacientului - chiar dacă este un pacient conștient, pentru el orice mișcare este extrem de dificilă, mai ales că este sondat, are sondă vezicală, unii au sondă nazo-gastrică."


Medicul subliniază că trauma unui pacient ajuns în secția ATI este cu atât mai mare, dacă el este conștient (există pacienți COVID în Terapie Intensivă conectați la oxigen, dar conștienți - n.red.): "Chiar dacă sunt conștienți, trauma și emoția este mult mai mare, cu atât mai mult dacă sunt conștienți. Pentru că de multe ori, de cele mai multe ori de fapt, pacientul conștientizează că este într-o situație extrem de delicată și este dureros, și pentru personalul medical, să vadă ochii în lacrimi ai pacienților, care nu reușesc decât prin privire, pentru că de multe ori nici nu pot să vorbească, să colaboreze așa. Te roagă cu privirea să îi ajuți. Închid ochii ca să îți arate cât le este de greu, de multe ori le este greu și să vorbească. Este foarte dificil să ajungi în Terapie Intensivă și toate nevoile fiziologice să ți le realizezi într-un pat, pat în care trebuie să fii spălat, curățat de persoane străine ție."

"Este un moment de maximă atingere emoțională, pentru tine, ca om. E greu", este concluzia medicului Beatrice Mahler.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

49158 vizualizari

 • +15 (21 voturi)    
  "Ce-ai cu noi, ma ?/ (Vineri, 24 iulie 2020, 15:51)

  Susufler0 [utilizator]

  Pentru ce sa dam cu var ?..."/

  PS. :)))))))))
  • +11 (17 voturi)    
   Mda, idiotii au reusit sa ne apropie de situatia (Vineri, 24 iulie 2020, 16:15)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   cand medicul se va intreba: sa-i internez pe astia 3 sau pe aia 3 stiind ca alti 5 nu au sanse sa scape cu viata.
  • 0 (4 voturi)    
   genial (Vineri, 24 iulie 2020, 20:50)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   :))))))))
 • -35 (57 voturi)    
  numarul de cazuri va scadea natural in 2-3 luni (Vineri, 24 iulie 2020, 15:56)

  Gryphus [utilizator]

  daca se mentine aceiasi rata de testare de 20 mii pe zi eu cred ca nr de cazuri va scadea in 2-3 luni pt ca pana atunci oamenii se vor imuniza natural
  • +15 (41 voturi)    
   Nu mai dezinforma... (Vineri, 24 iulie 2020, 16:04)

   imi_pasa_de_romania [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Mai lipseste sa spui ca numarul va scadea daca lumea va bea dezinfectant. Da, va scadea, dar din alt motiv. In cazul in care nu esti la curent cu stirile, imunizarea naturala e temporara si nu e imunizare in adevaratul sens. Ma indoiesc ca daca te duci intr-o camera plina de 40 bolnavi de covid imediat ce te-ai insanatosit esti "imun". Dar iti recomand sa incerci ca sa imi dovedesti ca gresesc. Eu te astepti aici. Fugi !
   • -13 (31 voturi)    
    Eu imi dau parerea, e dreptul meu, tu dezinformezi (Vineri, 24 iulie 2020, 16:43)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    tu dezinformezi cand ma acuzi de lucurir pe care eu nu le-am spus is pe care nu le-as spune niciodata
    • +10 (14 voturi)    
     Nu prea (Vineri, 24 iulie 2020, 19:32)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

     Matale faci o afirmatie categorica: "numarul de cazuri va scadea natural in 2-3 luni ". De parc-ai fi oracolul din Delphi. Daca vrei sa fie luata ca parere, tre' s-o prezinti ca atare: "Dupa parerea mea, numarul de cazuri va scadea natural in 2-3 luni".
     • 0 (8 voturi)    
      Fix 2-3 luni a durat ca în Suedia să scadă nr. (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 0:07)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      la fel în Italia, GB, Franța, Belgia etc.
      La noi de ce ar fi diferit?
      • +4 (10 voturi)    
       Hm.... (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 2:34)

       AliB [utilizator] i-a raspuns lui hsl

       Ai pierdut un amanunt esential din "a durat 2-3 luni sa scada in Suedia, Italia, Franta, GB, Belgia": rata lor de mortalitate.

       Daca vrei sa fie ca la ei, sa-i dam drumu', da incepem cu mama-ta, bunica-ta, sora-ta cu cancer si pe cine mai ai bolnav in familie.

       Si-n 2-3 luni, avem o natie tanara, sanatoasa, cu un viitor luminos in fata...fara toti mosii, babele, cardiacii, cancerosii si diabeticii care stateau in calea distractiei la mare, la soare, la bere si la fete.

       Hai ca poti, Romania!
       • 0 (2 voturi)    
        Diferența de mortalitate generală e insignifiantă (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 23:07)

        hsl [utilizator] i-a raspuns lui AliB

        în Suedia a fost doar 15% mai mare timp de 3 luni (dar tot mai mică decât la începutul anilor '90), iar acum a scăzut la nivelurile prognozate.
        Familia mea apropiată este sănătoasă și are grijă de ea (de la mic la mare nu am avut nici măcar o gripă în ultimii ani) așa că vezi-ți tu de ai tăi.
        • 0 (2 voturi)    
         Oh, don't worry cowboy (Duminică, 26 iulie 2020, 4:05)

         AliB [utilizator] i-a raspuns lui hsl

         In ritmul asta o sa avem si noi 12-15% mortalitate.

         P.S. m-ai pierdut la "tot mai mica decat la inceputul anilor '90".
         • 0 (0 voturi)    
          Mortalitatea în România este oricum ridicată (Luni, 27 iulie 2020, 7:35)

          hsl [utilizator] i-a raspuns lui AliB

          În țările unde au fost făcute studii concluziile arată că mortalitatea tinde spre 0.1% (egală cu cea a gripei) din persoanele infectate cu COVID-19, așa că România va tinde și ea spre valoarea respectivă.
          Suedia înregistra peste 11k de decedați la 1 milion de locuitori în 1990, iar astăzi - la jumătate de an - înregistrează (cu tot cu decedații cu COVID) în jur de 9.5k.
          (ca fapt divers, România este astăzi la peste 13k/1M).
          • 0 (0 voturi)    
           Noroc ca lucrez in bransa (Marţi, 28 iulie 2020, 0:10)

           AliB [utilizator] i-a raspuns lui hsl

           Altfel n-as avea incotro si-ar trebui sa te cred.

           Profesia ta nu este nici macar pe aproape de ceva stiintific sau tehnic, pentru ca vad ca nu stii sa n-amesteci merele cu prunele si ambele cu piersicile.

           Si daca am gresit, si faci ceva tehnic sau stiintific...ma bucur ca nu-ti sunt coleg. Esti total pe dinafara.
      • +2 (4 voturi)    
       De exemplu ... (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 13:34)

       Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui hsl

       ... din cauza modului diferit in care populatia intelege sa respecte regulile de protectie.

       Personal, sper ca schimbarea de trend sa apara mai repede, altfel o sa ajungem mai rau ca Italia. 2-3 luni la actualul ritm de raspandire inseamna ca la un moment dat o sa avem de poate2-3 ori mai multe cazuri active decat paturi de spital in total, adica si in spitale de boli infectioase, si-n sectii de chirurgie, si-n orice alt spital se mai nimereste sa avem paturi. In momentul ala, doar o parte mica din toti cei infectati o sa poata primi tratament, nu doar din dauza lipsei paturilor ci mai ales a suprasolicitarii medicilor, ceea ce inseamna o rata a mortalitatii foarte ridicata, si un procent foarte ridicat de persoane care raman cu sechele grave, pe viata.

       Italia a avut un noroc pe care noi n-o sa-l avem. A reusit sa limiteze partea de tara in care sistemul medical a fost suprasolicitat. Aia inseamna c-au avut de unde transfera medici si echipamente. In momentul de fata, la noi epidemia creste accelerat peste tot. Noi n-avem nici un fel de rezerve.

       Io insa ma legam mai mult de modul de exprimare decat de continutul in sine al afirmatiei. Gryohus a prezentat prima data o parere personala intr-un mod categoric, ca pe-o certitudine, si abia pe urma a revenit, adaugand precizarea ca-i doar o parere. E normal, in conditiile astea, ca cei ce asculta/citesc ce zice el sa fie cel putin dezorientati.
       • +2 (2 voturi)    
        În Suedia lumea se comportă normal (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 23:13)

        hsl [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

        și doar cei care se consideră vulnerabili se protejează suplimentar.
        Matematic, avem probleme cu paturile libere la 14k de infectări zilnice (7k să mergem pe ce zice dl Tătaru) - ceea ce nu se va întâmpla.
        Părerea lui este corectă.
   • +8 (14 voturi)    
    Imunizare (Vineri, 24 iulie 2020, 17:04)

    Flav_ [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    Si cealalta imunizare, prin vacccin, cam cat tine, sau o fim nevoiti sa luam cate o doza saptamanal? De altefel si reprezentanta OMS-ului a precizati ca rata de Avem 0.010% din populatie decedati de covid, Daca estimarile actuale se mentin tinde sa se duca la o mortalitatea de 0.1%. Acum sunt foarte multi asa zici asimtomatici care sunt mult mai multi decat au descoperit autoritatile, In alte tari s-au facut studii si teste si s-au descoperit si de 10x mai multi fata de cum estimasera. Dar termenul asimtomatic a fost inventat o data cu aparitia acestui virus, pana acum erau " purtatori sanatosi". Se estimeaza ca din cei pozitivi intre 80% si 95% sunt asimptomatici. Eu zic sa nu alarmam populatia inutil, purtarea mastii si distanatrea trebuie sa ramana o prioritate, dar virusul nu pleaca nicaieri. putem sa stam juma de an in stare de urgenta. Asa s-a intamplat si in martie-aprilie, stand in acasa nu am oprit virusul, doar am amanat deznodamantul. La noi pe langa indolenta unei parti a populatiei a mai contribuit si incompetenta crasa a autoritatilor.
    • +3 (9 voturi)    
     La aia se fac inca studii (Vineri, 24 iulie 2020, 19:47)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Flav_

     Abia doua vaccinuri au ajuns la testele clinice de faza 2 - adica faza 1, care stabileste ca vaccinurile nu-s periculoase, s-a terminat cu succes, si a fost aprobata faza doi.

     Constatarile sunt amestecate. Da' la vaccinuri, chiar daca nu se stabileste un nivel ridicat de rezistenta (ceea ce se numeste uzual imunitate - ca imunitate 100% in fapt nu exista) de la prima inoculare, se poate lungi perioada de rezistenta prin inoculari in rapel - 2 sau 3 succesive. Se mai practica si la alte vaccinuri, deja in uz.

     Asimptomatic nu e tot aia cu purtator sanatos. Un purtator sanatos nu ramane cu sechele. Constatarile de pana acuma arata ca un procent ridicat - dupa unii 30%-40%, dupa altii peste 50% - dintre asimptomatici raman cu sechele comparabile cu cele ale celor ce-au trecut pe la terapie intensiva, adica cu portiuni ample de tesut cicatrizat in plamani. Chestia asta o ignora inca foarte multa lume, chiar si dintre cei ce respecta regulile de protectie si iau boala in serios.

     Intr-adevar, sa opresti complet raspandirea prin respectarea masurilor de protectie e imposibil, exceptand cazul in care stam toti, inclusiv medicii si politistii si politicienii, doar in casa pana murim de foame sau mor toti cei infectati de boala acasa. Da' nici nu e scopul masurilor de protectie sa opreasca complet boala, ci doar sa pastreze nivelul infectiilor noi la un nivel la care sistemul medical poate face fata, si de la care nu se poate sari brusc, in caz de mutatie, la un nivel nesustenabil. Mortalitatea ramane mica cata vreme toata lumea capata tratament, da' daca sistemul medical e depasit, numarul mortilor creste brusc.

     Aia cu 0.1% per total e cam trasa de par. Tot ce stim pana acuma despre virus duce la ideea ca mortalitatea, pe ansamblu simptomatici + asimptomatici, e de cam 1%, adica de 10 ori mai mare. Asta in conditiile in care toata lumea care are nevoie capata tratament. Fara tratament, poate sa ajunga la 5%
     • -2 (6 voturi)    
      Asimtomaticii (Vineri, 24 iulie 2020, 22:16)

      Flav_ [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      Referitor la afirmatia" dupa unii 30%-40%, dupa altii peste 50% - dintre asimptomatici raman cu sechele comparabile cu cele ale celor ce-au trecut pe la terapie intensiva" cred ca este o neintelegere , banuiesc ca te referi la simtomatici, Eu am gasit ca majoritatea asimtomaticilor cu inflamatii usoare nu raman cu sechele si daca ar fi urmariti cateva luni CT-urile lor ar arata perfect normale, fara leziuni de lunga durata. Mai sunt si asimtomaticii care au doar virusul fara alte leziuni (purtatori sanatosi). 0.010% este procentul din total populatie care din pacate au decedat, dar eu cred ca este mai mic, multi avand comorbiditati. Daca virusul nu sufera vreo mutatie in cel mai sumbru scenariu nu cred ca mai mult de 0.1% din populatie vor deceda, din pcate.Dar cu populatia noastra mai dezordonata si comandantii nostrii din linia intai fara vreo stragedie de iesire din aceasta situatie, nu se stie.

      https://www.npr.org/sections/goatsandsoda/2020/06/23/864536258/we-still-dont-fully-understand-the-label-asymptomatic?t=1595615856876
      • +4 (4 voturi)    
       Flav stai in banca ta ! (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 3:36)

       Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Flav_

       Singura data cand ai scris corect cuvantul "asimptomatici" a fost atunci cand ai citat textul scris de cineva care stia cum se scrie corect cuvantul acesta. In rest de cateori l-ai mai scris l-ai scris gresit : "asimtomatici" !

       PS. Asa ca lasa-ne ! :))
       • -2 (4 voturi)    
        Erata (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 11:57)

        Flav_ [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

        Scris prost la prima postare, propagat cu ajutorul tastaturii la celelalte.Simptomatic/Asimptomatic.

        Ps: Ce s-a înrăit lumea! - :)
        • +4 (4 voturi)    
         Nu s-a inrait ! (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 13:00)

         Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui Flav_

         Trebuie sa te respecti in primul rand tu si sa iti revezi textele inainte sa le dai drumul in lume, pt ca sa te respecte apoi si ceilalti !

         PS. Si eu am gresit numaratoarea ! Tu de fapt ai scris corect cuvantul buclucas de doua ori : A doua oara, tot asa cand ai copiat cuvantul scris de altul (in cadrul https-ului) ! :)))

         PPS. O zi buna ! :)
      • 0 (2 voturi)    
       Subiectul e inca in studiu, ... (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 13:57)

       Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Flav_

       ... si ce-am gasit acuma, la o cautare noua, pare sa sustina ideea ca numarul celor cu fibroza pulmonara e mai redus. Da' totusi:

       https://scroll.in/article/965138/covid-19-patients-may-suffer-long-term-lung-damage-even-after-recovery

       https://www.ajronline.org/doi/10.2214/AJR.20.22954

       Nu mai gasesc articolul, da' la asimptomaticii de pe Diamond Princess - ce-i drept, cu medie de varsta mai avansata - cre' ca peste 60% aveau zone irecuperabil cicatrizate in plamani.

       Toate studiile statistice, pe baza a ceea ce se stie despre virus pana acuma, arata ca in conditiile in care toata lumea poate capata tratament, deci daca ritmul infectiei se pastreaza redus - mult mai redus decat e acuma la noi - numarul mortilor va fi de cam 1%. Aia-i de zece ori mai mult decat estimezi matale. Pentru a pune lucrurile in perspectiva, 1% din populatia globului sunt aproape 80 de milioane de oameni, adica de cam patru ori populatia Romaniei, sau cam cat toata populatia Germaniei, care-i cel mai populat stat european in afara Rusiei. Asta insa fara a pune la socoteala pe cei ce vor muri in anii urmatori epidemiei de la sechele.

       Daca insa epidemia e lasata necontrolata, si viteza de raspandire creste pana acolo incat sistemele medicale devin suprasolicitate, procentul ala creste mult, poate pana la 5% - aproape toata lumea care are nevoie de tratament evolueaza prima data spre rau, pe urma spre critic, si pe urma moare.
     • -3 (7 voturi)    
      Cum să rămână cu sechele cei care nu au simptome? (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 0:13)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      „Fără simptome” înseamnă că au virusul dar nu fac Covid, deci n-are ce să lase sechele.
      În acest moment mortalitatea este egală cu cea dintr-un an cu epidemie severă de gripă; probabil că până în toamnă va ajunge fix ca mortalitatea datorată gripei.
      Și cum de gripă ne doare la flașnetă, la fel ar trebui să facem și cu privire la acest nou coronavirus.
      • -1 (3 voturi)    
       Matale nu prea pricepi fiziologia specifica (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 14:16)

       Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui hsl

       Virusul asta distruge celule pulmonare, si umple alveolele cu gunoi - celule moarte. Fenomenul nu e musai sa fie generalizat in plaman, poate sa fie localizat. Daca infectia nu ajunge sa fie generalizata in plamani, da' exista totusi zone suficiente, chiar daca mici, unde se produce fenomenul, acolo, in loc sa se regenereze plamanul, se formeaza tesut cam ca bataturile - tare, inelastic, complet impermeabil la oxigen, bioxid de carbon sau apa.

       Aia e o reactie de aparare a plamanului - creeaza la repezeala tesut care-i imposibil de atacat de infectii acolo unde infectia e prea ampla ca plamanul sa se regenereze, pe termen scurt.

       Simptome dezvolti doar daca regiunile din plamani unde infectia ia amploare sunt multe si mari. Altfel ramai asimptomatic - adica ai zone mici infectate in plamani, dar nu suficiente cat sa-ti cauzeze dificultati de respiratie, febra sau alte chestii vizibile, care sa te faca sa mergi sa te testezi. Da' in zonele alea mici si nu foarte multe tot se poate produce tesut cicatrizat - fibroza pulmonara.

       Aia atunci pe moment nu te chinuie, da' fiind tesut inert, slab vascularizat, nevizitat de linfocite, in interiorul plamanului, constituie ulterior o baza de pornire indestructibila pentru varii infectii pulmonare. Statistic, fibroza semnificativa in plamani te omoara in medie in cinci ani, indirect, prin numarul mare de infectii pe care le favorizeaza.

       Evident, fibroza va fi mai grava si mai ampla la cei ce-au facut o forma mai grava a bolii. Da' ce arata studiile e ca cel putin prezenta, chiar daca nu foarte extinsa, e la un procent destul de ridicat de oameni care-au avut infectia.
       • +1 (1 vot)    
        Că unii sunt analfabeți e ok, că au păreri nu e (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 23:20)

        hsl [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

        Virusurile nu distrug absolut nimic în organism, acțiunea lor doar determină (sau nu) boli - acestea sunt cele care distrug chestii.
        Restul lucrurilor scrise de dta este de o imbecilitate frapantă.
        Deci rămâne cum am zis anterior: n-ai simptome = probabil nu ai dezvoltat Covid; n-ai dezvoltat Covid = organismul tău nu este afectat probabil deloc.
   • +3 (13 voturi)    
    may Gryphus (Vineri, 24 iulie 2020, 17:50)

    t_beriu [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    La populatia de 20 milioane, sa imunizezi de turma 70% din populatie (14 milioane) dureaza UN AN de zile cu 38.000 de bolnavi noi zilnic!!!!
    Complet de nesuportat pentru sistemul nostru de sanatate (pentru orice sistem de sanatate din lume, daca incearca imunizarea naturala de turma). Vrei sa mori? Ok, alege alta metoda decat ruleta ruseasca cu Covid. Ca nu vrem sa sara si spre noi gloante, ok?
    • -5 (11 voturi)    
     De acord dar cati se imbolnavesc zilnic? Nu stim (Vineri, 24 iulie 2020, 20:14)

     Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

     Suedia se pare ca reuseste, fara masca si nu au valori mai mari decat la noi.

     Nu stim cati oameni iau covid zilnic pt ca noi testam 20.000 pe zi din aia 14 milioane. Dar toate guvernele stiu ca asta e singura cale, imunizarea naturala si vaccinarea, acum doar se trage de timp cu masurile astea restrictive

     Eu fac o dezbatere, nu-mi place sa iau totul de la guvern fara sa gandesc singur. nu fac parte din turma calauzita de liderii patriei
     • 0 (2 voturi)    
      Nu stim exact, dar putem sa estimam ... (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 14:30)

      Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

      ... cam care-i raspandirea reala.

      S-a facut si la noi un studiu, ce-i drept, relativ mic, la Suceava. Pe baza a tot ce stim pana acuma, cele mai optimiste estimari sunt ca cam de maxim 20 de ori mai multi oameni au avut deja boala, fata de cei confirmati si tratati. Aia, la nivel de Romania, inseamna nici un milion. Aia-i cam 5%, in jumatate de an. In conditiile in care in momentul de fata sistemul medical scartaie din toate incheieturile - nu atat din lipsa de paturi cat din lipsa de medici.

      Vaccin inca n-avem. Fara vaccin, daca boala e lasata sa se raspandeasca fara control, in scurt timp ajungem sa avem zeci de mii de cazuri noi confirmate pe zi. La viteza aia de raspandire, ajungem sa avem sute de mii de cazuri active. Din alea, tratament pot capata cam o zecime, in cel mai bun caz. Stim ca cam 20% dintre toate infectiile confirmate au nevoie de tratament mai serios. Daca capacitatea de tratament e depasita de zeci de ori, aproape toti astia care-ar avea nevoie de tratament nu capata, asa ca toti avanseaza spre forma grava, pe urma spre forma critica, si mor. De-aia-s importante masurile de protectie, ca sa n-ajungem in situatia aia.

      Drept e, durata epidemiei ar fi mult scurtata. Dar cu pretul a foarte multi morti. Daca insa reusim, prin masuri de protectie, sa lungim epidemia, si sa pastram nivelul infectiilor relativ redus, mai redus ca acuma, pana la anu-n vara, sansele ca pe-atunci sa avem acces la vaccin sunt foarte mari. In momentul ala abia ne putem relaxa, dupa ce-am vaccinat o buna parte a populatiei. Pe cale naturala, pana atunci, daca pastram un nivel redus al ratei de infectare, abia ajungem la un 10%-15% imunizati pe cale naturala.

      O dezbatere are sens doar pe idei care nu-s total dincolo de orice argumentatie rationala. Pericolul unei dezbateri publice pe idei extrem de ilogice e ca unii care nu-s musai foarte invatati sa se informeze, sau sa faca rationamente complexe, le iau de bune fara sa le verifice.
    • +1 (5 voturi)    
     Cu 38k de cazuri zilnice durează 8 zile imunizarea (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 0:18)

     hsl [utilizator] i-a raspuns lui t_beriu

     doar că mor ~2300 de oameni (dacă nu discuți cu vecinii să-i preia).
     Doar că pentru 38k de cazuri ai nevoie de 760k teste zilnice, ceea ce România nu e în stare să facă, deci scenariul este improbabil.
   • -8 (14 voturi)    
    Are dreptate , tu dezinformezi ... (Vineri, 24 iulie 2020, 18:43)

    muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

    tu ai mai iesit din casa in ultimul timp ? toata lumea poarta masca le e frica de chin si moarte , nu trebuie sa vina ciufulitu' ala de nelutzu sa ne spuna , sa-i spuna lui iohanis , care zicea ca e o simpla gripa ! l-ai vazut pe ciolanis , nu a purtat masca la intalnirea de la summitul de la bruxelles ! pai , vine si ne trage pe noi , de ce ?chiar , de ce ne trage ?
  • +1 (9 voturi)    
   Crezi ...sau stii? (Vineri, 24 iulie 2020, 16:16)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Ca e o diferenta!
   • -4 (18 voturi)    
    Cred ca de stiut nu stie nimeni (Vineri, 24 iulie 2020, 17:05)

    Gryphus [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

    ea isi da cu parerea, e un simplu manager dar nu stie

    de fapt nimeni nu stie
    • +1 (7 voturi)    
     Pai si atunci de ce tot imprastii prapastii pe aic (Vineri, 24 iulie 2020, 18:19)

     UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

     Poti mai bine, sunt sigur!
    • +5 (9 voturi)    
     Aiurea (Vineri, 24 iulie 2020, 19:51)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

     E medic. Trateaza pacienti cu boli de plamani din 2011, de cand a devenit medic primar, si preda si la facultate. Io as zice ca ce zice ea e mai mult decat o parere. Ideea-i ca orice medic responsabil, cand e nesigur, zice ca nu stie. Daca face o afirmatie categorica, te poti astepta chiar la mai mult decat ce zice el, indiferent ca-n rau spre bine, tocmai din cauza ca el stie mai bine ca tine ca exista incertitudine, de-aia e rezervat in ceea ce spune.
    • +3 (11 voturi)    
     ce ne costa daca respectam recomandarea dnei docto (Vineri, 24 iulie 2020, 20:13)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

     Si dupa 2-3 saptamani o sa avem rezultatele si putem spune ca dna doctor a avut sau nu a avut dreptate

     Inclin sa o cred pe dna doctor si zic ca merita sa incercam experimentul si sa vedem ce iese...

     Ziceti ca a mai zis cineva Ce am de pierdut? si a ajuns tot la masca..

     Repet: ce avem de pierdut daca respectam sugestia???
     NIMIC doar putem castiga sanatate
     • +1 (1 vot)    
      Fotografia o arata fara (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 16:15)

      Namaste [utilizator] i-a raspuns lui ..13

      masca...:-(:-(:-(:-(
  • +1 (13 voturi)    
   Strategia imunizării colective este mortala (Vineri, 24 iulie 2020, 16:33)

   Remarque [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   în lipsa unui vaccin pentru COVID-19:

   https://www.hotnews.ro/stiri-coronavirus-24191903-oficial-oms-strategia-imunizarii-colective-populatiei-este-mortala-lipsa-unui-vaccin-pentru-covid-19.htm
   • -6 (16 voturi)    
    OMS (Vineri, 24 iulie 2020, 17:24)

    Ciprian1979c [utilizator] i-a raspuns lui Remarque

    A mai spus la început si ca măștile nu ajută, asa ca tu alegi ce crezi :), daca te bazezi pe ei!
    • +6 (10 voturi)    
     Off off, greu asta cu invatarea permanenta (Vineri, 24 iulie 2020, 19:54)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Ciprian1979c

     OMS n-a zis niciodata ca mastile nu ajuta deloc. N-a recomandat purtarea mastilor de catre populatia generala devreme in evolutia pandemiei pentru ca mastile erau resursa critica si lipseau din spitale.

     De-atunci productia de masti a crescut mult, s-au facut studii care demonstreaza ca purtarea mastilor, chiar si a unui fular tras peste nas si gura, are un impact enorm asupra raspandirii virusului, asa ca OMS acuma recomanda sa porti o masca, orice masca, cand esti aproape de alti oameni.

     Ce-i asa greu sa pricepi ca ce stim despre virusul asta evolueaza foarte rapid? Faptul ca invatam in permanenta chestii noi nu inseamna musai ca nimic din ce-am invatat pana acuma nu e valabil.
     • -6 (10 voturi)    
      Fiecare om are resurse să-și facă singur o mască (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 0:22)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      Dacă OMS n-a recomandat și nu a explicat cum poți confecționa una, înseamnă că purtatul măștii este egal cu zero (cu excepția cazului în care dezvolți simptome și deci e clar că stai în casă și suni la 112).
      • 0 (2 voturi)    
       Problema e ... (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 14:40)

       Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui hsl

       ... ca in momentul in care incepi sa ai simptome deja esti contagios de 2-3 zile. Daca in alea 2-3 zile ai stat numa' la chefuri pe plaja, sau bot in bot cu prietenii la terasa, ai sanse sa fi dat boala la multi. Pe unii cel putin risti sa-i ai pe constiinta.

       OMS are o intreaga sectiune de site despre masti: https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/when-and-how-to-use-masks

       A fost si pentru mine utila o revizitare a site-ului aluia - conform ultimei versiuni a recomandarii, care-i revizuita periodic, numarul asimptomaticilor e in fapt mult mai redus decat ce se estima pana acuma.
       • +1 (1 vot)    
        Dacă voi vă sărutați în grup, probabil infectezi (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 23:27)

        hsl [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

        Noi stăm bot în bot doar partenerii și cam atât.
        Am două grupuri de prieteni cu care am făcut chefuri; în fiecare dintre ele a apărut un infectat (unul cu, altul fără simptome) fără ca restul să fi fost diagnosticați pozitiv (în cazul asimptomaticului nici măcar familia nu a fost infectată).
   • 0 (12 voturi)    
    Imunizare (Vineri, 24 iulie 2020, 17:26)

    Flav_ [utilizator] i-a raspuns lui Remarque

    "Avem numeroase vaccinuri candidat, ceea ce este excelent, pentru că în mod normal, rata de succes pentru un nou vaccin este de aproximativ 10%", a adăugat ea. (Sursa: Agerpres) Depinde ce imunizare, daca o sa fie ca la gripa, sa te vaccinezi anual, eu nu am probleme cu gripa, nu ma intereseaza vaccinul.
    • +3 (7 voturi)    
     Vezi ca ... (Vineri, 24 iulie 2020, 19:55)

     Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Flav_

     ... gripa nu lasa plamanii prastie la o buna parte a celor infectati, cum lasa virusul asta. Si nu tre' sa-l prinzi anual, ajunge sa-l prinzi o data da' temeinic, daca nu faci vaccin. Dupa aia, risti o pneumonie sora cu moartea in fiecare an chiar daca la virusul asta devii imun.
     • -2 (6 voturi)    
      Sunt convins (Vineri, 24 iulie 2020, 21:25)

      Flav_ [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      ca purtarea mastii si distantarea sunt suficiente pentru mine, deocamdata, sa ma feresc de acest virus si nu-mi fac griji ca o sa patesc nasoale. Singura ingrijorare pe care o am este ca acest virus sa nu sufere vreo mutatie mai periculoasa Isteria incurajata de unii din mass-media si de autoritati mi se pare exagerata si asta se datoreaza doar fricii ca sistemul s-ar putea sa colapseze si este foarte probabil sa se inample asta, Asta se intampla cand comandatii din linia intai nu sunt in stare sa produca o strategie coerenta adaptata timpurilor actuale.
      • 0 (2 voturi)    
       Esti putin inconstient (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 14:50)

       Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui Flav_

       De natura sa reduca semnificativ riscul pentru matale ar fi ca toata lumea din jurul tau sa poarte masca. Sa porti matale masca, si sa pastrezi distanta, reduce si aia sansele de infectie, dar nu foarte mult.

       Restul din ce zic e gargara.
     • 0 (8 voturi)    
      Ba și gripa afectează plămânii la fel de mult (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 0:24)

      hsl [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

      lasă-l pe Arafat, pentru că ăla s-a dovedit analfabet până acum.
      • +1 (3 voturi)    
       Nu ma iau dupa Arafat (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 14:47)

       Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui hsl

       Oricum, nici nu stiu sa se fi exprimat el despre fibroza si gripa.

       Fibroza pulmonara e cauzata de varii surse de praf, tuberculoza, alte stress-uri pe plamani. Tre' sa fii prastie din alte motive ca sa-ti cauzeze gripa fibroza.

       Tulpini foarte agresive de gripa - aia porcina si aia aviara - cauzeaza fibroza pulmonara. Gripa comuna, aia pentru care se face si vaccin, si la care majoritatea dintre noi suntem rezistenti, in ciuda mutagenicitatii virusului, ca urmare a faptului c-am avut contact cu varii tulpini o viata, nu cauzeaza fibroza decat in cazuri cu totul exceptionale. Poti de exemplu sa te trezesti cu fibroza daca esti sub tratament cu antibiotice dure pentru alta boala, si in timpul ala faci gripa.

       Da' daca matale stii altfel, citeaza te rog si sursa

       Aia cu Arafat analfabet e un atac la persoana complet lipsit de sens intr-o dezbatere care se vrea rationala.
       • +1 (1 vot)    
        Am pus un studiu pe HN - caută-l între comentarii (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 23:34)

        hsl [utilizator] i-a raspuns lui Eu the first

        Atât timp cât Arafat afirmă lucruri neadevărate - că Yale a făcut un studiu care a stabilit că asimptomaticii sunt vinovați pentru peste 50% din infecții (FALS!), că nu mai sunt locuri la ATI în Buc (FALS!), că masca ajută în vreun fel la protejarea omului sănătos (FALS!) - înseamnă că este analfabet în domeniul medical (îl consider așa, pentru că nu am date ca să-l consider un ticălos manipulator care linge picioarele guvernului actual).
  • +2 (6 voturi)    
   zici? (Vineri, 24 iulie 2020, 20:51)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Gryphus

   Si cati vor muri pana la imunizarea aia ai calculat?
 • -8 (32 voturi)    
  Scadeara concentratiei de oxigen in sange (Vineri, 24 iulie 2020, 16:01)

  xolv [utilizator]

  omoara coronavirusul pe strada. Bravo!!
  • +4 (14 voturi)    
   Culoarea rosie a semaforului omoara oamenii.. (Vineri, 24 iulie 2020, 16:15)

   Dan S. [utilizator] i-a raspuns lui xolv

   ..nu masinile care circula. Cam asta e logica... Nu vrea sa fiu polemic, destula e vrajba peste tot, dar gandind astffel ajungem numai la cimitir...
 • 0 (26 voturi)    
  ca o masura extrema, panouri stradale cu poze (Vineri, 24 iulie 2020, 16:02)

  bigbrother [utilizator]

  cu pacienti la terapie intensiva. Stiu ca e putin probabil sa se puna asa ceva pe strazi sau daca apar unii vor considera un abuz, altii vor spune si atunci ca sunt imagini false, prelucrate etc, dar cumva trebuie facut ceva cu impact asupra celor care chiar nu constientizeaza cat de pacatoasa e boala asta sau care cred ca virusul nu exista. Pe de alta parte ma gandesc la pachetele de tigari cu poze groaznice..n-am vazut pe nimeni renuntand la tigari din cauza asta.

  Cei care nu poarta masca nu realizeaza cat de mult se expun ei si mai ales, cat de mult ii expun pe ceilalti, uneori persoane dragi lor, la aceasta boala. Si nu vorbesc de a purta masca non-stop, ci in aglomeratii, in spatii inchise si oriunde distanta nu permite sa fie mai mare de 2-3 metri. Multi cred ca daca n-au simptome sau pana acum nu s-au imbolnavit, nu are rost sa poarte masca si rezultaltul se vede, peste 1000 de cazuri zilnic, sectiile ATI pline si multi morti in fiecare zi.

  Nu stiu daca de vina e internetul, televiziunea sau pur si simplu oamenii nu mai vor sa creada ce li se spune, nu mai au incredere in guverne. Dar cand am ajuns ca specie sa credem mai mult in vorbele vecinilor si birtasilor decat in declaratiile doctorilor? De cand ce spune o vedeta este mai bun decat sfaturile unor specialisti?
  • +5 (15 voturi)    
   Inainte de relaxare trebuiau sa se asigure ca (Vineri, 24 iulie 2020, 16:45)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui bigbrother

   regulile se respecta. Politia locala de ex, mare taiatoare de frunze la caini, cate controale a facut in magazine pentru a verifica daca se poarta masca? Paznicii magazinelor ar fi trebuit sa nu admita exceptii cand e vorba de a intra fara masca purtata cum trebuie in magazin, insa in practica, dupa o scurta "negociere" de genul "intru doar sa imi iau un pachet de tigari si o bere", individul este lasat.

   Cat despre terase, cu toata compasiunea pentru angajatii si proprietarii lor, trebuiau sa ramana inchise.

   Este clar ca la noi nu merge doar cu apelul la responsabilitate, nu exista, suntem practic prea inapoiati mental si prea fomisti ca sa ne pese si de altii. Ar fi ideal statul sa ne recomande si noi chiar sa respectam, dar nici noi, nici statul nu suntem ce trebuie.
   • -1 (9 voturi)    
    exact, (Vineri, 24 iulie 2020, 18:01)

    dacianus [utilizator] i-a raspuns lui clint

    iar ei dau vina pe noi cand de fapt ei nu isi fac treaba.
    • -2 (6 voturi)    
     Într-adevăr, (Vineri, 24 iulie 2020, 20:06)

     Namaste [utilizator] i-a raspuns lui dacianus

     medicii judeca pacienții ca procurorii... Dispreț!
   • +1 (5 voturi)    
    Aberatii (Vineri, 24 iulie 2020, 19:27)

    Flav_ [utilizator] i-a raspuns lui clint

    Tersasele si locurile interioare din restaurante sunt deschise peste tot in Europa Occidentala. Or fi unii inapoiati mental si indolenti, dar aici iti trebuie strategie.Care a fost strategia dupa relaxare a comandantilor? Singura strategie coerenta a fost sa se asigure ca mass-media le canta in struna si nu cumva sa le puna intrebari suparatoare.
   • +2 (6 voturi)    
    dar era clar ca regulile nu erau respectate (Vineri, 24 iulie 2020, 20:18)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui clint

    SI asta in ciuda amenzilor usturatoare...

    Multumim CCR, Avocatul/Diabolul Poporului pentru ajutorul acordat in raspandirea pandemiei intr-o tara de analfabeti functionali
 • +5 (15 voturi)    
  Haha (Vineri, 24 iulie 2020, 16:38)

  Akylas [utilizator]

  Daca si cu parca se plimbau in barca !!!
  Cum sa poarte toata lumea masti, cand liderii de seama a unui partid indeamna populatia la nepurtarea mastilor, si CCR, sluga supusa a aceluiasi partid, zice AMIN ?
  Singura speranta este ca unii romani sa nu uite chestiile astea pana la alegeri, si nu cumva sa se incurce in ziua alegerilor de la berea si mititeii primiti "cadou" tot de la partidul de mai sus....
 • -6 (14 voturi)    
  suspendarea transportului in comun (Vineri, 24 iulie 2020, 16:40)

  mmmircea [utilizator]

  si a serviciilor de maxi-taxi, taximetrie, uber. Asta ar fi un bun inceput.
  • +2 (6 voturi)    
   Transportul e vital in economie (Vineri, 24 iulie 2020, 18:27)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

   Trebuia de la bun inceput obligata populatia sa poarte masca chiar si facuta in casa prin amenzile care erau deja legale.
   Si o campanie de calitate facuta de specialisti nu de SRLuri de cumetrie politica prin care lumea sa inteleaga ce si cum; de ce trebuie sa se protejeze.
   Plus import rapid de material medical necesar si economia nu trebuia inchisa ca mai mult rau a facut asta.
   My2pecs
  • 0 (6 voturi)    
   toata lumea merge in maini ... (Vineri, 24 iulie 2020, 18:45)

   muscha mbanana [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

   si asa, gasim pe jos o gramada de lucruri , mai ales maruntish ...
  • 0 (4 voturi)    
   nu va opreste nimeni sa circulati pe jos (Vineri, 24 iulie 2020, 20:27)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui mmmircea

   Sau cu bicicleta sau cu masina personala...

   cei care nu pot merge pe jos si nu au alte mijloace de deplasare personale ce pot sa faca??? Nu toti pot sa lucreze de la distanta.

   Mai mult, nu sunt un fan hug dar uneori atingerea personala lipseste oamenilor.

   Asa ca mai bine o perioada in care sa purtam cu totii masca si sa incetinim raspandirea virusului.
 • +5 (9 voturi)    
  Masca pentru to(N)ti. (Vineri, 24 iulie 2020, 18:56)

  fagus [utilizator]

  Iarna, pe afara vedem aburi cind respiram sau vorbim dar in casa, la caldura , aburii dispar. Insa aburii acestia exista intotdeauna in respiratia noastra, iarna sau vara; suflati pe un geam ca sa va convingeti. Aburii tansporta virusii, care fiind mult mai mici decit picatura de abur se agata ciorchine de aceasta, iar daca respiri aceasta picatura de abur de la un om bolnav ai si „prins” virusul. Iei de la cineva o raceala, un guturai, cind stai linga el, chiar daca nu a stranutat, dar a fost suficient sa respire linga tine. Dar de regula corpul nostru lupta pe ascuns cu boala si distruge virusul, iar uneori nici nu bagam de seama ca am luat vreo boala. Insa Covid -19 ne-a pus pe toti cu botul pe labe, cum s-ar spune. A cuprins rapid, fulgerator, in citeva luni, intregul pamint, toate continentele cu miliarde de oameni, tari bogate sau sarace, tari cu oameni sanatosi sau sarmani, si inca nu are leac! Pina la gasirea remediului(medicamente, vaccinuri) s-a recurs la metode care sa opreasca macar raspindirea formidabila intre oameni: distantarea, purtatul mastii, spalatul des pe miini, evitarea aglomerarilor mari, carantina, etc. Purtarea mastii are o explicatie simpla: aburul atunci cind respiram sau picaturile de scuipat cind vorbim nu se mai raspindesc in aer ci ramin pe masca. Nu putem sti cine are sau nu Covid, dar daca toti vom purta masca virusul nu are cum ajunge in aer, nu are cum se rapindi, ca si cum am fi cu totii sanatosi, iar asta e o gaselita desteapta. Dar masca de pe piata are o constructie simpla si daca unul de linga tine, care nu poarta si inca nu stie ca are virus iti lasa un „damf” cu Covid, chestia poate fi periculoasa caci masca fiind simpla nu prea retine abur si din exterior. Acuma te mai poate ajuta pastrarea distantei, norocul sau cum bate vintul!! Purtarea mastii si celelalte reguli nu reprezinta chestiuni greu de inteles dar neglijarea acestora ne-a adus la peste 1200 de cazuri zilnic.
  • +1 (7 voturi)    
   mai draga - pe scurt (Vineri, 24 iulie 2020, 20:36)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui fagus

   Masca are o constructie simpla dar are doua fete complet diferite - na interioara cu anumite caracteristici si alta exteriora cu cu totul alte caracteristici - aici am explicat pe scurt si extrem de sumar constructia unei masti medicale n95 asa cum este ea astazi cunoscuta multora.

   deci masca N95 retine si din exterior!!!!
  • 0 (6 voturi)    
   Virusurile sunt pretutindeni, (Vineri, 24 iulie 2020, 20:48)

   Namaste [utilizator] i-a raspuns lui fagus

   in interiorul și în exteriorul nostru. Organismul se apără singur și bine, daca sistemul imunitar este normal. HIV SIDA a apărut în anii '80 nu datorita unui virus ci pentru că sistemul imunitar era prăbușit pe urma drogurilor inhalate intensiv în comunitățile gay din US.
 • -1 (9 voturi)    
  Cu cât ne mai facturezi spitalizarea, Deontoloago! (Vineri, 24 iulie 2020, 19:45)

  DanTeo [utilizator]

  Un pacient infectat cu noul coronavirus s-a internat la Spitalul din Câmpina, acolo unde a stat internat doar 7 zile. La final, nota de plată a fost una uluitoare: 168.261,969.
  Managerul spitalului susține că acest deviz nu va fi plătit de către pacient ci va fi decontat de către Ministerul Sănătății. El a precizat că în spital erau puțini pacienți, iar nota de plată pentru întreaga unitate medicală s-a împărțit la numărul de pacienți.
  Conform devizului, pacientul, care a stat internat şapte zile în luna aprilie în spitalul din Câmpina, a primit mâncare de 49 de lei, medicamente de 43 de lei, i s-au făcut analize de 172 de lei, iar restul până la 168.261,969 lei reprezintă ”cheltuieli aferente spitalizării”.
 • -3 (3 voturi)    
  ceva si despre pasul urmator vaccinul??? (Vineri, 24 iulie 2020, 20:29)

  ..13 [utilizator]

  Am convingerea ca vaccinul va fi disponibil in toamna-iarna acestui an dar asta nu inseamna ca il vom avea si in RO.

  Ce bine ar fi daca OMS s-ar preocupa de ideea in care iese primul vaccin si va sprojini nu stiu cum si in ce fel sa fie produs de cat mai mutl pentru a acoperi un numar cat mai mare de persoane, dar...
 • -2 (12 voturi)    
  De ce tot insistați cu măștile?! (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 0:35)

  hsl [utilizator]

  Particulele intră prin ochi și urechi (da, urechile comunică și ele cu sistemul respirator) deci purtatul de mască împotriva infectării este INUTIL!!! mască este cazul să porți NUMAI - și doar NUMAI - dacă ești suspect și te gândești să protejezi lumea până afli cu siguranță.
  • -2 (2 voturi)    
   vizeta va multumeste (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 5:23)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   ineinteles in completare cu masca???


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by