Subprefectul de Covasna, internat trei săptămâni cu COVID-19: Vă rog să mă credeţi că este groaznic / Învăţ să respir, să merg, să mă odihnesc. Dar sunt printre cei norocoşi

de I.H.     HotNews.ro
Vineri, 24 iulie 2020, 12:58 Actualitate | Coronavirus


Cosmin Boricean
Foto: Facebook
Subprefectul de Covasna Cosmin Boricean a fost pacientul cu COVID numărul 285 din județ. După "20 de zile ţintuit într-un pat al suferinţei", o parte din perioadă din perioadă fiind conectat la oxigen, el poveștește momentele cumplite prin care a trecut. Spune că a reușit după 12 zile să iasă de la terapie intensivă, "cu 10 kilograme de masă musculară mai puţin şi vlăguit", și povestește cât de dificlă este recuperarea: "Învăţ să respir, să merg, să mă odihnesc, să îmi recâştig capacitatea pulmonară (...) Dar sunt printre cei norocoşi".

"Învăţ să respir, să merg, să mă odihnesc, să îmi recâştig capacitatea pulmonară. După 10 paşi stau 15 minute să îmi regăsesc suflul... după un etaj urcat... stau 25-30 de min şi tot aşa. Dar sunt printre cei norocoşi! Am şansa de a mă recupera!", spune subprefectul de Covasna, spitalizat timp de aproape 3 săptămâni.

El face un "jurnal de pandemie", relatând pe Facebook momentele groaznice prin care a trecut și are un mesaj către oameni: "Cine doreşte să mă asculte, vă rog să încercaţi să vă protejaţi cât mai mult pe voi, familiile voastre, pe prietenii voştri. Acest virus pervers există printre noi şi loveşte necruţător! Şi încă ceva. Da... mor mai mult oameni cu boli asociate... dar nu uitaţi că şi cu acele boli pre-existente, pacienţii ar mai putea trăi 2, 5 sau 10 ani dacă nu ar contacta nenorocirea asta!".

Subprefectul de Covasna are 41 de ani.

Redăm integral mesajul lui Cosmin Boricean:
 • "Jurnal de pandemie COVID-19. Cazul 285 în judeţul Covasna – Experienta personală
 • În primul rând mă bucur să vă pot saluta pe toţi din nou. Sincer nu prea ştiu cu ce să încep...

 • Starea medicală:

 • Dragii mei, cu 2-3 săptămâni înainte să contractez boala, am fost internat pentru o intervenţie la un spital din Braşov, unde am efectuat şi un test Covid, care a ieşit negativ. Era a doua testare făcută de la începutul pandemiei. În următoarea perioadă am lucrat zilnic şi am interacţionat cu sute de oameni în tot judeţul. Mi-au trecut prin mână sute de documente din toate direcţiile. De fiecare data am încercat să mă protejez şi pe mine, şi pe cei din jurul meu. Consider că puteam să mă infectez de oriunde, în orice moment, cu toate măsurile preventive... pentru ca suntem foarte expuşi. Cred că sunt multe persoane pozitive asimptomatice, care nici măcar nu ştiu că sunt purtătoare şi se află zilnic printre noi şi din păcate sunt tot mai puţini cei care respectă măsurile de prevenţie.

 • În ziua în care am aflat că un coleg din Prefectură a ieşit pozitiv, am mers, m-am testat şi am aşteptat rezultatul acasă în izolare. Dar îmi este imposibil să spun că eu l-am infectat pe el sau el pe mine, sau măcar că avem aceeaşi sursă de infecţie. Eu ma simţeam rău de 3-4 zile, am contactat medicul de familie care mi-a zis că pare a fi o infecţie a căilor respiratorii din cauza aerului condiţionat şi mi-a administrat tratament.

 • Nu am putut mânca nimic solid în jur de 15 zile, doar lichide. Lipsa gustului, lipsa mirosului, febră, dureri musculare, tot tacâmul. Am mai fost răcit la viaţa mea, dar asemenea simptome nu am avut de când mă ştiu.

 • Din păcate după internare lucrurile s-au agravat... A apărut şi pneumonia la Computerul Tomograf. O tuse pe care nu v-o pot explica, cu expectoraţii care îmi zdruncinau tot organismul şi mă ţinea treaz toată noaptea. Dar cel mai grav... am ajuns conectat la oxigen, care în scurt timp a devenit indispensabil. Nu puteam să vorbesc sau să fac 2 paşi fără să obosesc, să mă sufoc. Saturaţia de oxigen scădea drastic şi permanent. Astfel, după 3 zile am ajuns la terapie intensivă.

 • Da, nici eu nu credeam înainte că poate fi aşa, dar vă rog să mă credeţi că este groaznic. Nu puteam decât să mă gândesc ca nu cumva fetiţele şi familia mea să ajungă să aibă aceleaşi simptome, pentru că nu ştiam cum vor rezista. În rest... injecţii din toate poziţiile, medicamente multe, perfuzii şi mai multe (8-10-12/zi). După câteva zile nu am mai avut vene pe braţe care să îmi susţină branulele şi am ajuns şi la cateter. Au urmat 8-9 zile groaznice în care mi-a fost teamă de intubare în câteva rânduri. Apoi tratamentul a început sa îmi dea speranţe. După 12 zile am reuşit să ies de la terapie intensivă şi să mă întorc la infecţioase. Cu 10 kg de masă musculară mai puţin şi vlăguit.

 • Au trecut 29 de zile de la debutul simptomelor. După aproximativ 3 săptămâni am fost externat, începând acum o recuperare anevoioasă. Învăţ să respir, să merg, să mă odihnesc, să îmi recâştig capacitatea pulmonară. După 10 paşi stau 15 minute să îmi regăsesc suflul... după un etaj urcat... stau 25-30 de min şi tot aşa. Dar sunt printre cei norocoşi! Am şansa de a mă recupera!

 • Spitalul Judeţean din Sfântu Gheorghe:

 • Nu pot decât să port un imens respect pentru doctorii şi personalul din ATI şi nu numai, pentru că i-am văzut cu câtă dăruire, pasiune şi abnegaţie îşi tratau toţi pacienţii. Şi cu multă omenie, compasiune şi cu vorbe bune. Nu ai cum altfel să vii şi să te expui zilnic în prima linie ştiind că te poţi îmbolnăvi în orice moment şi apoi să mergi acasă la familie. Singurul lucru pe care îl regret este că nu îi voi recunoaşte pe toţi pe stradă, să le pot mulţumi de fiecare dată, deoarece aici am fost tratati de „cosmonauţi”, am auzit doar voci calde şi am întrezărit priviri prin vizieră. Ne tratau nişte „combinezoane” pe care curgeau apele, şi care acasă sunt părinţi, bunici, soţi, copii, fraţi iar în spital toată această dimensiune dispare. Dar sunt Oameni cu vieţi şi cu probleme ,ca fiecare dintre noi! Le mulţumesc din suflet pentru tot ceea ce fac zilnic.

 • P.S.: Fără a spune că este totul perfect în Spitalul nostru (am fost internat şi la alte spitale din afara judeţului), dar de la igienă, mâncare, condiţii, până la circuite sau atenţia cadrelor medicale, nimic din ce am văzut la alţii nu s-a ridicat la standardele de la noi.

 • Media:

 • Ştiu că pentru o parte (mică) a presei această ştire a venit ca pâinea caldă... nu a mai contat pacientul 285, ci numele, poziţia, ştirea. Lor vreau să le transmit că în saloane eram toţi pacienţi în pijama, cu dureri, cu suferinţe, cu luptă multă. (Cei asimptomatici sunt mai norocoşi). Şi la fel suntem şi în viaţă, simpli oameni trecători şi mai târziu, în faţa lui Dumnezeu, la fel. Celor cu o atitudine decentă nu pot decât să le mulţumesc pentru înţelegere, răbdare şi compasiunea nedisimulată.

 • Epilog:

 • Fiecare este major şi liber să creadă şi să facă ce doreşte. 20 de zile ţintuit într-un pat al suferinţei îţi dau timp şi şansa să gândeşti mult, să analizezi multe lucruri, să iei decizii pentru viitor. Până la urmă, nimic nu e întâmplător. Cine doreşte să mă asculte, vă rog să încercaţi să vă protejaţi cât mai mult pe voi, familiile voastre, pe prietenii voştri.

 • Acest virus pervers există printre noi şi loveşte necruţător! Şi încă ceva. Da... mor mai mult oameni cu boli asociate... dar nu uitaţi că şi cu acele boli pre-existente, pacienţii ar mai putea trăi 2, 5 sau 10 ani dacă nu ar contacta nenorocirea asta!

 • Mă bucur că eu am reuşit să trec cu bine peste această încercare cu ajutorul medicilor, al familiei, al prietenilor şi mai ales al lui Dumnezeu. Doresc să le mulţumesc din suflet şi să le doresc multă sănătate tuturor celor care m-au sunat, mi-au scris şi m-au căutat, celor care s-au rugat pentru mine si pe care i-am simţit aproape (români, maghiari, romi, saşi). Şi să îmi cer scuze faţă de ei pentru că de multe ori nu am reuşit să răspund, să vorbesc... îmi era imposibil în momentele acelea.

 • Şi vreau să le mulţumesc şi celor care s-au bucurat, care au urmărit „telenovela” aşteptând deznodământul, celor care au jubilat pe marginea evenimentului (plăcut pentru ei) şi doresc să le transmit că şi datorită lor am reuşit să mă vindec şi chiar nu sunt supărat pe ei. Nu am dreptul să fiu supărat pe nimeni. Fiecare are sufletul pe care i l-a lăsat Dumnezeu.

 • Vă doresc multă sănătate tuturor şi abia aştept să ne revedem! Respectând măsurile de prevenţie, evident!".Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4487 vizualizari

 • +11 (19 voturi)    
  Hm (Vineri, 24 iulie 2020, 13:09)

  RaduMischie [utilizator]

  Ia sa vedem, cati apar acum sa spuna:
  - ca e platit sa scrie asta
  - ca e membru PNL si a fost obligat sa scrie asta
  - ca de fapt a stat doar doua zile in spital
  - ca de fapt nu a ramas cu sechele, ca nu avem cum sa verificam daca e asa, si ca ne minte, in timp ce el, de fapt, poate alerga maratonul
  - ca avea si alte boli si le ascunde, si de aia a fost atat de lovit.
  • +1 (7 voturi)    
   Corectie: "cati idioti apar" (Vineri, 24 iulie 2020, 13:30)

   UnOarecare [utilizator] i-a raspuns lui RaduMischie

   Sau lucratori in subteranele lui Putin
  • -2 (12 voturi)    
   un singur comentariu am (Vineri, 24 iulie 2020, 13:40)

   snowflake [utilizator] i-a raspuns lui RaduMischie

   nu pare genul care avea prea multa masa musculara ci mai degraba genul care avea ceva exces de sunculita (spun asta pentru ca in poza de mai sus a ascuns cat a putut de mult prin poza de profil de la mijloc in sus dar nu a putut sa ascunda si falcutele, caci de, trebuia sa i se vada fata, mult prea obisnuite sa manance).
  • -1 (7 voturi)    
   Pai nu-i asa? (Vineri, 24 iulie 2020, 13:45)

   Vaka [utilizator] i-a raspuns lui RaduMischie

   Sunt comvins ca este ceva adevar in fiecare punct de mai sus.
  • -3 (11 voturi)    
   probabil. (Vineri, 24 iulie 2020, 13:57)

   Ismail Paine de circ [utilizator] i-a raspuns lui RaduMischie

   ... l-au speriat aia in spital, ca n-a dat spaga babana. l-au pacalit ca are covid cand defapt el avea urticarie.
  • 0 (6 voturi)    
   Ha ha (Vineri, 24 iulie 2020, 15:12)

   RaduMischie [utilizator] i-a raspuns lui RaduMischie

   Trebuie sa recunosc ca suntem inepuizabili. Argumentul de mai sus, ca omul are sunculite, ca de aia a facut poza doar de la brau in sus, etc e o dovada ca, daca romanul vrea sa gaseasca nod in papura, il gaseste, si chiar de 2 ori.
   Iar, in felul asta, devenim campioni in Europa, doar Rusia (si uneori Spania) ne-o ia inainte la numar de cazuri zillnice.
   Si cand te gandesti ca aveam 114 cazuri pe zi intr-o vreme, iar daca nu ne dadeam asa destepti si purtam masca si ne distantam social timp de inca o luna, scapam de virusul asta.
   • 0 (0 voturi)    
    Nu-mi vine... (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 2:09)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui RaduMischie

    ... sa-mi bat joc de suferinta omului.
    Nu pot insa sa nu constat ca, desi "De fiecare data am încercat să mă protejez şi pe mine, şi pe cei din jurul meu. Consider că puteam să mă infectez de oriunde, în orice moment, cu toate măsurile preventive... pentru ca suntem foarte expuşi."
    Si tot s-a imbolnavit.
    Cumva legat de asta si de pilda celor 114 cazuri de care ziceti dvs., nu fiti atat de sigur ca scapam de virusul asta, no matter what.
    Spuneti-mi o singura tara de pe lumea asta care a scapat "definitiv".
    Probabil singura candidata serioasa e Noua Zeelanda - o tara intr-o situatie cu totul speciala, greu-spre-imposibil de reprodus in alte locuri din lume. Atat de greu, incat merita sa aruncati un ochi si la vecinii lor australieni. Si, ce sa vezi, nici macar kiwis nu pot pretinde ca au scapat cu adevarat.
    Din motive diferite, merita sa va uitati si la Suedia si la Belarus.
    Pe scurt, nu va imbatati cu apa rece - virusul asta n-o sa dispara niciodata, exact cum nu dispar nenumarate alte virusuri si bacterii.
    Asa ca imho aveti doar doua variante:
    1) Continuati sa apasati pana la podea pedala mascarii, izolarii, carantinarii cu orice pret, cu speranta unica a faptului ca un super-vaccin va aparea si va fi si disponibil cam tuturor in timp util, adica inainte ca trenul global, franat violent, sa sara de pe sine.
    2) Va continuati viata si munca, dvs. si celelalte sapte miliarde, cat mai aproape de normalitate, dar luand, ca un individ rational si responsabil ce va aflati, cateva masuri de protectie de bun simt, anume unele compatibile cu viata dvs. normala.

    Va las pe dvs. sa apreciati in ce scenariu ne aflam si unde o sa ne duca asta daca vaccinul-minune se incapataneaza sa nu apara.
    Eu, ca om aflat spre apusul vietii si sceptic din fire, prefer intotdeauna sa ma pregatesc pentru varianta cea mai rea.
  • 0 (2 voturi)    
   PNL (Vineri, 24 iulie 2020, 19:16)

   marie-cu-palarie [utilizator] i-a raspuns lui RaduMischie

   Stai așa, deci nu e membru PNL?

   Guvernul PNL are reprezentanți în teritoriu care nu-s din PNL? Interesant.

   Restul nici nu contează.

   Cum știi că un membru USL minte? Își mișcă buzele.

   Decorul (de spital) de pe fundal e irelevant.


Abonare la comentarii cu RSS
19:50 Artiom
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by