După mai multe săptămâni de deliberări, guvernul israelian a anunţat joi numirea primului său „ţar” al coronavirusului, în contextul în care numărul de infectări a trecut de „linia roşie” indicată de autorităţi şi au loc zilnic proteste în legătură cu gestionarea acestei crize, relatează dpa şi AFP citate de Agerpres.

Cartier evrei ultra-ortodocșiFoto: Hotnews

Israelul a înregistrat aproximativ 2000 de cazuri noi de contaminare în 24 de ore, conform celor mai recente date comunicate de Ministerul Sănătăţii.

Ministrul israelian al sănătăţii, Yuli Edelstein, a afirmat anterior că, dacă se ajunge la 2000 de infectări pe zi, va fi acel „steguleţ roşu” care va semnala necesitatea impunerii de noi restricţii, poate chiar un nou „lockdown” complet.

Noul post de Manager de proiect naţional pentru coronavirus va fi ocupat de profesorul Ronni Gamzu, directorul Centrului medical Sourasky din Tel Aviv şi fost director în Ministerul Sănătăţii.

Gamzu are „mulţi ani de experienţă administrativă în domeniul sănătăţii” şi a creat un proiect pentru protejarea vârstnicilor de coronavirus, a menţionat într-un comunicat biroul premierului Benjamin Netanyahu.

Numirea lui Gamzu vine după ce un alt fost director al centrului Sourasky a respins miercuri oferta lui Netanyahu de a prelua acest rol.

Până în prezent în ţara cu 9 milioane de locuitori au fost confirmate de la debutul pandemiei 56.085 de cazuri de contaminare, cu 23.310 vindecări, 273 de pacienţi în stare gravă şi 430 de decese.

La jumătatea lunii mai, numărul infecţiilor anunţate zilnic era doar de ordinul a câteva zeci, crescând vertiginos după relaxarea de la sfârşitul lui mai.

Acest al doilea val de infectări i-a adus şi un val de critici premierului Benjamin Netanyahu, lăudat pentru gestionarea primului val de contaminări.

Citește și: