Europa a depășit, joi, pragul de trei milioane de cazuri de coronavirus joi, într-un moment în care evoluția epidemiei este îngrijorătoare, în special, pe continentul american, dar și în Asia sau Australia, forțând multe țări să se întărească măsurile sanitare, relatează AFP. În total, 627.307 de persoane au murit din cauza Covid-19 la nivel mondial, în timp ce s-au înregistrat peste 15 milioane de infecții, potrivit unui raport stabilit joi de AFP.

CoronavirusFoto: William West / AFP / Profimedia Images

Cele mai importante informații legate de pandemia de coronavirus, LiveText:

12.35: Preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa a anunţat joi o nouă închidere a şcolilor publice pentru o perioadă de o lună de data aceasta, în timp ce ''furtuna'' provocată de pandemia de COVID -19 loveşte ţara

23.25: Belgia îşi înăspreşte măsurile în contextul înmulţirii cazurilor de coronavirus

18.30:Spania: 2.615 noi cazuri de Covid în 24 de ore

17.51 Numărul infecțiilor cu noul coronavirus a depășit joi 4 milioane în Statele Unite, crescând cu un milion în ultimele 16 zile, potrivit bilanțului realizat de Reuters

16.35: Cât cost nepurtarea măștii în capitala SUA

16.15: Madridul îndeamnă cetățenii să poarte mască chiar și acasă

15.36 Hong Kong a raportat joi 118 de noi infecții cu coronavirusul, un record pentru oraș, 111 din acestea fiind cauzate de transmiterea comunitară, potrivit autorităților responsabile de sănătatea publică

14.57Guvernul israelian a anunţat joi numirea primului său „ţar” al coronavirusului, în contextul în care numărul de infectări a trecut de „linia roşie” indicată de autorităţi şi au loc zilnic proteste în legătură cu gestionarea acestei crize

13.49 Autoritățile indoneziene au raportat 1.906 de noi infecții cu coronavirusul în ultimele 24 de ore, bilanțul total al persoanelor care au contractat virusul în Indonezia de la izbucnirea pandemiei ajungând la 93.657

12.30Peste 3 milioane de infecții cu noul coronavirus au fost înregistrate oficial în Europa, peste jumătate din acestea fiind confirmate în Rusia, Regatul Unit, Spania și Italia, potrivit unui bilanț realizat joi de AFP din surse oficiale

11.52Tokyo a raportat joi 366 de noi cazuri de COVID-19, un nou record zilnic, a anunțat guvernatorul Yurike Koike

11:11 Rusia a înregistrat 5.848 noi cazuri de coronavirus și 147 de decese în ultimele 24 de ore (față de 5.862 noi cazuri și 165 decese în ziua precedentă)

10:35 Africa de Sud a înregistrat o creștere de aproape 60% a numărului total de decese naturale în cursul ultimelor săptămâni și experții cred că numărul de decese legate de noul coronavirus este în realitate mult ma mare decât indică statisticile oficiale.

------------

Coronavirusul se extinde inexorabil pe continentul american, unde noile contaminări se multiplică, în timp ce în Europa și în Japonia, unde capitala este în stare de alertă maximă, apar noi semne de îngrijorare. Cei circa 10 milioane de locuitori din Tokyo au fost invitați să rămână acasă joi, prima zi a unui week-end de sărbătoare în arhipelag, potrivit AFP.

Australia, care părea până acum să fi reușit să controleze epidemia, a înregistrat miercuri un număr record de contaminări în 24 de ore, iar India a ordonat o carantină strictă în Cașmir timp de cel puțin o săptămână. De asemenea, a fost anulat pelerinajul hindus anual de la Amarnath, o premieră în peste un secol.

În Europa, în Belgia, unde rata de mortalitate este foarte mare, se înregistrează o creștere semnificativă de contaminări.

Dar situația cea mai preocupantă se regăsește pe continentul american, în special în sud. Pragul de patru milioane de cazuri de contaminări a fost depășit în American Latină și în Caraibe. Doar Brazilia are peste 2,2 milioane de cazuri, cu o explozie de noi contaminări înregistrată miercuri: aproape 68.000 de cazuri în 24 de ore.

În plus, cifrele din Brazilia sunt considerate mult subestimate de comunitatea științifică, din cauza absenței testării masive în această șarp unde președintele, Jair Bolsonaro, este și el contaminat, la fel ca mai mulți membri ai guvernului.

La nord, Statele Unite au înregistrat din nou miercuri, pentru a noua zi consecutiv, peste 60.000 de noi contaminări în 24 de ore.

La Washington, autoritățile au înăsprit miercuri regulile privind purtatul măștilor și a ordonat tuturor locuitorilor să își acopere fața atunci când ies din case.

Pandemia a ucis cel puțin 616.965 de oameni în întreaga lume, numărul persoanelor infectate fiind de circa 15 milioane.