Federaţia Sanitas: Nu sunt suficiente cadre medicale pentru covid, mulţi poartă pamperşi pe sub combinezoane

de N.O.     HotNews.ro
Miercuri, 22 iulie 2020, 21:48 Actualitate | Coronavirus


Coronavirus Romania
Foto: dpa picture alliance / Alamy / Alamy / Profimedia
Personalul medical care lucrează în cazuri de covid este insuficient şi lucrează ture prea lungi, astfel că multe cadre medicale poartă scutece sub combinezoanele medicale, au declarat, miercuri, pentru Agerpres, lideri ai Federaţiei Sanitas, după protestul organizat în faţa sediului Guvernului.

Câteva zeci de cadre medicale afiliate Federaţiei Sanitas din spitale şi din unităţi de asistenţă socială din Bucureşti au protestat în faţa Palatului Victoria, îmbrăcaţi în combinezoane de protecţie biologică.

Personalul medical a depus câteva zeci de memorii la Registratura Guvernului, principalele două probleme semnalate de sindicaliştii din sistemul sanitar din Bucureşti fiind suprasolicitarea personalului medical implicat în tratamentul bolnavilor sau suspecţilor de covid, dar şi lipsa remunerării acestuia potrivit legislaţiei.

Preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, a solicitat scurtarea turelor de serviciu pentru personalul medical care tratează bolnavi de covid, din cauza suprasolicitării fizice a acestuia, în condiţiile purtării combinezonului de protecţie şi a lipsei aerului condiţionat din unităţile sanitare covid.

"Trebuie să purtăm pamperşi, este inuman, noi nu facem faţă cu personalul pe care îl avem acum. În momentul în care te-ai echipat cu acel combinezon, nu poţi să-l dai jos oricând, pentru că riscul de a te infecta este mai mare la dezechipare decât la echipare. Şi atunci stai în acel combinezon 4-5-6 ore. Dacă intri într-o operaţie, poate să dureze chiar mai mult. Stând în spital, în combinezon transpiri, probabil că la 40 de grade - pentru că în unităţile sanitare este interzisă folosirea aerului condiţionat - te sufoci în el. Şi nu există personal destul ca să înjumătăţim această perioadă, adică să nu stai 4 sau 6 ore îmbrăcat, ci pur şi simplu să te schimbe o colegă la 2-3 ore. Să se organizeze cumva timpul de muncă astfel încât să nu ne oblige să stăm non-stop în acele combinezoane. Mă refer la personalul care tratează covid, dar şi la spitalele de urgenţă care, atunci când vin politraumatisme, nu ştii dacă acel pacient este bolnav (de covid, n.r.) sau nu şi este tratat ca şi când ar fi, adică trebuie să-ţi iei toate măsurile de protecţie", a declarat Viorel Huşanu.

Preşedintele Federaţiei Sanitas Bucureşti a arătat, în context, că majoritatea cadrelor medicale care tratează covid poartă scutece pe sub combinezoanele de protecţie.

"Nu există personal suficient, în aceste combinezoane nu poţi să stai mai mult de câteva ore: noi acum am stat maxim o oră în faţa Guvernului şi din fiecare dintre noi se puteau stoarce cel puţin 2 litri de apă. Cred că 80% dintre salariaţi au ajuns să poarte pamperşi sub acele combinezoane, pentru că altfel nu ai cum: transpiri instant, dacă intri într-o operaţie care durează 4-5 ore nu ai cum să te dezechipezi să mergi la toaletă. Am vrut să atragem atenţia şi asupra acestor lucruri. La noi acum a fost cât de cât comod, am stat o oră acolo (în faţa Guvernului, n.r.) şi tot am transpirat, dar în spitale se echipează şi cu 2-3 rânduri de mănuşi, cu două măşti, cine are ochelari de vedere îşi pune şi vizieră, plus cizmele pe care trebuie să le porţi în picioare, deci este inuman ce se întâmplă", a precizat Viorel Huşanu.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Sanitas, Leonard Bărăscu, a atras atenţia că în urma condiţiilor specifice de lucru, cadrele medicale care lucrează cu bolnavii de covid ajung ca la finalul unei ture de muncă să colecteze cantităţi uimitoare de transpiraţie în cizmele de protecţie.

"(Problema principală e, n.r.) lipsa de personal şi faptul că cei care sunt în linia întâi nu au fost schimbaţi de 4 luni de zile. Chiar dacă au lucrat în ture, se descurcă foarte greu. (...) Nu absolut toată lumea (îşi pune scutece, n.r.), dar sunt persoane care îşi pun, pentru că nu se pot schimba o dată la o oră sau la două ore când au nevoie. Şi sunt colegi de-ai mei care au zis că îşi pun pamperşi ca şi bolnavii, pentru că n-au cum să se ducă la toaletă. Pentru necesităţile fiziologice îşi pun pamperşi. Mai consumă şi lichide, nu poţi să stai acolo (fără să bei apă des, n.r.), aerul condiţionat nu funcţionează pentru că zic că împrăştie covid. Şi atunci, cu aerul condiţionat oprit, căldura este uriaşă, se transformă şi vaporii, iar când ne spun că se schimbă pe secţie după câteva ore cu câte jumătate de litru de apă în fiecare cizmă sau în fiecare botoşel nu îi credem. Şi aşa este, este foarte greu", a afirmat Leonard Bărăscu.

Preşedintele Federaţiei Sanitas i-a răspuns şi secretarului de stat din Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, care le-a criticat pe cadrele medicale participante la protest pentru risipirea echipamentului medical prin purtarea combinezoanelor în timpul mitingului.

"Auzeam pe unii că spun că am cam făcut risipă. Nu există aşa ceva, nu e risipă. N-aş dori să-mi pun pamperşi, ca şi colegii mei care nu pot să meargă la baie sau care nu pot să se dezbrace de acel costum 6 sau 8 ore. Să stea ei (oficialii Ministerului Sănătăţii, n.r.) în ele când muncesc şi pe urmă să comenteze", a replicat Leonard Bărăscu.

Preşedintele Federaţiei Sanitas a criticat şi lipsa totală de comunicare cu sindicatele din partea conducerii Ministerului Sănătăţii.

"Treaba Ministerului Sănătăţii e să găsească soluţii, iar dacă nu, atunci să ne întrebe şi pe noi. Acum nu mai există o comunicare, înainte ne mai întrebau şi pe noi", a menţionat Leonard Bărăscu.

Pe de altă parte, preşedintele Sanitas Bucureşti, Viorel Huşanu, a mai explicat că multe dintre cadrele medicale care lucrează în spitale covid nu au primit stimulentul de risc în valoare de 2.500 de lei.

"Am vrut să atragem atenţia (Guvernului, n.r.) asupra condiţiilor în care lucrăm, şi că acele sporuri la care noi avem dreptul sunt binemeritate şi ele nu ajung la oameni. S-au făcut acele liste cu beneficiarii stimulentului de 2.500 de lei, cumva listele sunt secretizate, nu ştie sindicatul cine a luat şi cât a luat. Aflăm din presă că de exemplu la Bârlad l-au luat toţi salariaţii spitalului, de la portar până la manager, iar la spitalele covid mulţi n-au luat nici măcar un leu, sau nici n-au văzut cum arată un stimulent. Vrem transparenţă, vrem ca cine munceşte efectiv să şi primească, şi să primească ce este în legislaţie, nimic în plus. Nu vreau să se interpreteze că cerem ceva în plus: legislaţia ne dă dreptul la anumite sporuri, acele sporuri să ni le acorde angajatorul", a afirmat Viorel Huşanu.

Liderul sindical a susţinut că nici sporul pentru personalul medical valabil pentru perioada de epidemie nu a ajuns la cadrele medicale, deoarece Ministerul Sănătăţii nu a decretat oficial epidemie în România decât foarte recent.

"Pe de altă parte, legislaţia în vigoare la momentul începerii pandemiei dădea dreptul salariaţilor ca pe perioada stării de epidemie să beneficieze de un spor de între 55-85%. Abia ieri Ministerul Sănătăţii a declarat că există oficial epidemie în România. Deci până acum, cu toate că legislaţia permitea acest lucru, nimeni nu a putut beneficia de sporul prevăzut în lege, pentru că nu era declarată epidemie în România. (...) Populaţia crede că în sănătate e doar lapte şi miere, şi de fapt astăzi noi avem aceleaşi venituri ca în luna februarie 2020", a menţionat preşedintele Sanitas Bucureşti.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

5954 vizualizari

 • -5 (11 voturi)    
  ... (Miercuri, 22 iulie 2020, 21:51)

  uncetateansimplu [utilizator]

  Buna asta cu pampers-ul...
 • -3 (19 voturi)    
  MII de medici posteaza pe FB poze din vacanta (Miercuri, 22 iulie 2020, 21:53)

  Gryphus [utilizator]

  zilnic vad sute de poze ale unor medici care sunt in concediu in Grecia, la Mamaia si in alte locuri

  cunosc personal medici care NU lucreaza de luni de zile, sunt liberi, stau si freaca menta prin casele lor, prin munti si pe la mare

  sunt aceiasi oameni care acum 2 luni ne spuneau sa stam in casa.

  in acelasi timp vad propaganada asta zilnica cu 'eroii' care sunt suprasolicitati. nu mai inteleg
 • +3 (11 voturi)    
  Parţial adevărat (Joi, 23 iulie 2020, 0:12)

  V.P [utilizator]

  Este corect faptul că acele ture sunt prea lungi, dar totuşi bani au fost tot timpul, salariile personalului medical este la nivel de 2022 pe când mulţi sunt cu salariul la nivel de 2019, s-a apropat acel stimulent de 2500 de lei pe care oricum o să îl primească retroactiv, mai departe sunt probleme de bucătărie internă, mai exact ce fac managerii de spitale şi şefii de secţii.
  Acum ce facem, dăm puţin de greu şi ieşim să protestăm?
 • +3 (9 voturi)    
  Intrebare indiscreta (Joi, 23 iulie 2020, 0:18)

  imi_pasa_de_romania [utilizator]

  Cine a facut doctorii sa plece in afara ? Cine a distrus Sanatatea? Cine s-a asigurat ca totul este la limita saraciei si important este ca slugile sa ocupe posturi dumnezeiesti prin spitale si sa permita asistentelor sa decida daca unul sau altul moare in functie de spaga (ne)data?

  De ce nu am avut materiale, de ce singurele spitale/module construite au fost cele facute de 2 fete din ONG prin donatiile noastre?

  Sanitas, explica-ne ca problema este de cateva luni si ca pana in 2020 totul era lapte si miere. Te rog.

  Sau explica-ne cum doctorii care scot lucruri in evidenta si fac publice (a se vedea cazul inundatiei de la spital) rezulta in doctor cercetat disciplinar. Sau cum la Suceava afost nevoie de itnerventia armatei ca sa se "curete" spitalul. Te rog, explica-ne ca problema e doar numarul de garzi, nu e un cumul de 30 de ani incoace. Iar problema se poate rezolva peste noapte, nicicum nu e ceva ce inseamna refacerea de la 0 al sistemului sanatatii.

  Sau poate imi explica cum doctorii si asistentele isi depuneau demisiile pe banda rulanta acum cateva luni pentru ca nu considerau ca e ok sa isi faca treaba... Sau poate imi explica cum zicea Ciordache ca "la stat e ca la privat".

  Oricum, important e ca la alegeri bugetarii - inclusiv ambulantierii, doctorii si asistentele - sa voteze tot PSD ca si pana acum, pentru ca iata ce bine a fost 30 de ani, dar fix din 2020 au aparut atat de multe probleme...

  Apoi Sanitas, te rog sa ne spui cat de rau este pentru ca iata cum bugetarii "vor schimbare". Astept nerabdator.

  Eu nu zic ca nu e problema cu garzile sau ca nu e personal insuficient. Eu zic ca problema e cu totul alta. Ei ataca efectul, nu cauza. E simplu sa zici "avem nevoie de doctori", caand altii stau p-acasa, demisioneaza sau au plecat de mult in afara.
  • +2 (2 voturi)    
   Sanitas, ca orice sindicat al bugetarilor (Joi, 23 iulie 2020, 10:04)

   Ephemeris [utilizator] i-a raspuns lui imi_pasa_de_romania

   este la remorca PSD. E de necontestat. Nu e de mirare ca vin cu astfel de proteste "spontane". Marca inregistrata PSD.
 • 0 (0 voturi)    
  medici în pamperși (Sâmbătă, 25 iulie 2020, 9:42)

  zavalitaa [utilizator]

  Și eu conosc un cadru medical implicat în lupta cu COVID19 și zilele trecute a plecat într-un scurt concediu, după 4 luni de asudat în combinezoane și văzut zeci de colegi infectați. Evident, putea să plece afară de multe ori, aude pe Covidioți și se crucește, are un respect crescând pentru poporul ăsta deosebit


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by